A hét levele 29. hét

Borítókép

Tisztelt Szerkesztőség!

Hosszabb ideje olvasom az oldalukat, sok hasznos információt találtam rajta. Éppen az egyik írásuk alapján merült fel bennem, hogy apukámnál is vajon a kezdődő demencia jelei jelentkeznek? Rettegek, hogy valami baja esik. Nem tudom sajnos naponta meglátogatni, vagy folyamatosan mellette lenni. Minden nap többször hívom, de egyre többször fordul elő vele, hogy elfelejti, hová tette le a telefonját, vagy éppen nem teszi a töltőre, a lemerült készülék miatt elérhetetlenné válik a családtagjai számára.

Megváltozott a viselkedése, gyakran feszült, kiabál, ha valami nem az akaratának megfelelően történik. A múlt héten kiabálva hívott, hogy elvitték a kapukulcsát, pedig ő engedett ki vele bennünket, amikor hétvégén eljöttünk tőle az unokáival és mióta az eszemet tudom, mindig a bejárati ajtó mögötti a szögre akasztva tartja azt.

Tanácsot szeretnék kérni, mit tegyünk, ha kiderül, hogy tényleg demenciával küzd? Milyen tünetekre kell figyelnünk, mikor és milyen szakemberhez fordulhatunk a problémánkkal?  

Köszönöm a segítségüket!

Egy aggódó gyermek


A demencia árulkodó jelei

Ahogy valamennyi betegség esetében, a demenciánál is kulcskérdés a korai diagnózis. Ennek birtokában lassíthatóak a folyamatok és elnyújtható az időszak, amíg a páciens életminőségében nem kell drasztikus hanyatlással számolni.

Leegyszerűsítve, a demencia során az agyban lévő idegsejtek funkciója károsodik. Megszakadnak az idegsejtek közötti kapcsolatok, ami akadályozza a beteget, hogy összetett feladatokat ellásson. Már 60 éves kor előtt is felfedezhetjük a betegség egyes tüneteit.

Mire érdemes figyelnünk? Szőcs Hajnalka, a Katolikus Szeretetszolgálat egészségügyi szakreferense segít abban, milyen jeleket vegyünk nagyon komolyan és mikor, kihez forduljunk, ha a következőket tapasztaljuk.  

 

Feledékenység és memóriaproblémák

A legjellemzőbb tünetek, amelyekre sokan csak legyintenek, tekintettel arra, hogy a korral jár. Valóban. Az öregedéssel együtt az emlékezet is romlik. Ugyanakkor árulkodó jel lehet, ha a betegnek később sem jut eszébe az, amit elfelejtett. Nehézséget jelent az új ismeretek megtanulása, és a régiek felidézése.

 

Gondot okoznak a rutinfeladatok

Érdemes gyanakodnunk abban az esetben, ha problémák jelentkeznek a korábban napi szinten, biztonságosan végzett feladatok megoldásában: például kávéfőzés, a televízió ki- és bekapcsolása, telefonhasználat.

 

Zavar a tér- és időbeli tájékozódásban

Gyakori tünet a demens betegeknél, hogy összekeverednek számukra az idősíkok és elveszítik a térbeli tájékozódóképességüket is.

A feladattervezés és megoldás nehézségei

A korábban jól működő készségek hirtelen romlása szintén utalhat a demencia kialakulására. Például, ha a specialitásának számító ételt nem tudja elkészíteni a rutinos háziasszony. Eltéved azon az útvonalon, amelyet heti, napi szinten gond nélkül tett meg korábban.

 

Színtévesztés, olvasás zavara

A tünetek között jelentkezhet az is, ha az illető számára problémává vált az olvasás, a színek pontos felismerése, a számolás. Ezek mellett a tünetek mellett jó, ha háttérbe szorul az autóvezetés.

 

Probléma a beszélgetés és írás során

A demens emberek számára gonddá válhat a társalgásba való bekapcsolódás az információk gyors elfelejtése miatt. Megváltozik az átvitt gondolkodás, az absztrakció, így a vicceket is nehezebben érti meg. Előfordulhat szóismétlés, vagy a nyelvi kifejezés zavara.

Az írásképben bekövetkező romlás is utalhat a kezdődő betegségre.

 

Elveszettnek hit tárgyak

Érdemes odafigyelni arra is, ha a mindennapi tárgyak „eltűnnek” és egyre hosszabb időt vesz igénybe azok felkutatása. A problémát jelezheti, ha az illető nem tudja felidézni, hová tette le a kulcsait, a távirányítót, az iratait. Gyakori ilyenkor a vádaskodás: „valaki ellopta” a keresett tárgyakat.

 

Rossz döntések

A demencia felbukkanásának egyik árulkodó jele a külső szemlélő számára érthetetlen döntések megjelenése az illető életében. Sajnos, erre specializálódnak bűnözői körök is, akik házalóként keresik fel az idős személyeket és irreális összegekért értékesítenek nekik csekély értékű tárgyakat.

Elszigetelődés

A kommunikációs zavarok miatt gyakori, hogy a demencia tüneteinek jelentkezésére úgy reagál az érintett, hogy felszámolja a kapcsolatait, bezárkózik.

Figyelmeztető jel lehet a személyes higiénia elhanyagolása is, csökken a mozgásügyesség, amely tovább ronthat az elszigetelődés, kirekesztődés állapotán.

 

Személyiség- és hangulatváltozások

A korábban nyugodt személy ingerlékennyé válása, vagy egy nyitott személyiség befelé forduló viselkedése, szintén figyelmet érdemel a környezete részéről. A demencia kórkép mellé nagyon gyakran társul a depresszió is.

Előfordulhat tapintatlanság, a kritikai készség csökkenése, aki eddig nem beszélt trágárul, változhat negatív irányba.

 

Ha a felsoroltak közül akár két jelenséget tapasztalunk, érdemes neurológus szakorvoshoz fordulni, memória ambulancián, demencia ambulancián jelentkezni, ahol a szakemberek vizsgálatokat végeznek a betegség diagnózisának felállítására, és megkezdődhet a korai szakaszban a terápiás beavatkozás.

További értékes programokért, cikkekért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com