Az anyatej élet, erő, egészség

Borítókép

Milyen információk és érvek mentén dönt egy anya arról, hogy kisbabájának ad-e, s ha igen, mikortól tápszert? Vajon minden lehetőséggel, következménnyel tisztában vannak a kismamák, amikor úgy határoznak, hogy nem szoptatják babájukat?

Megfelelő apropó ezeknek a felvetéseknek az átgondolására augusztus elseje, az anyatejes táplálás világnapja.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért van szükség arra, hogy a figyelmet az egyik legalapvetőbb dologra az anya-gyermek köteléknek erre a speciális területére irányítsuk?

A miértekre adott válaszok között elsők között szerepel, hogy a nők mind nagyobb arányban döntenek a tápszeres táplálás mellett. Elsősorban kényelmi okokra, illetve a helytelen szoptatásból fakadó sérült, sebes melleikre hivatkoznak a választásuk kapcsán. Gyakran azonban nincsenek tisztában döntésük rövid és hosszabb távú következményeivel. Magyarországon az ajánlások ellenére is csak a babák fele kap anyatejes táplálást fél éves koráig.

Kétségtelen, hogy a tejalapú tápszereket gyártó cégek óriási összegeket és energiát fektetnek a marketingjükbe és ezt a felmérések szerint világszerte egyre eredményesebben teszik. Óriási üzletágról van szó, nagyjából évi 55 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítanak le ezek a gyártók. Drasztikusan csökkent azoknak az anyáknak a száma, akik az orvosok, a védőnők és az Egészségügyi Világszervezet által is ajánlott minimum fél éven át tartó anyatejes táplálást választják babájuk számára.  

Sok esetben a szakemberek azt tapasztalják, hogy a kismamák nem kapnak kellő tájékoztatást az anyatejes táplálkozásról, ugyanakkor a tápszeres hirdetések eljutnak hozzájuk. Például, kevesen értesülnek arról, hogy a tápszerek minden látszat ellenére nem versenytársai az anyatejnek. Előbbiek tehéntej-alapú fehérjéket tartalmaznak, szemben az anyatejben lévő emberi fehérjékkel és immunanyagokkal.

A legfontosabb, hogy senki ne érezze rossz anyának, bűnösnek magát, ha tápszert ad a gyermekének. A leglényegesebb, hogy a táplálásról szóló döntést, helyes információk birtokában, akár szakemberek bevonásával hozza meg a család. Vannak olyan sajnálatos esetek, rendkívüli helyzetek, amikor nincs lehetőség arra, hogy az anya szoptassa gyermekét, ekkor van mód donor anyatej igénylésére. Ebben is segít a Bízd Rá Magad! jógyakorlatai között szereplő egyik szakmai szervezet.

Hazánkban, 1995-ben alakult meg a Szoptatásért Magyar Egyesület, amely összefogja azokat az egészségügyben dolgozó szakembereket, akik számára szívügy az anyatejes táplálás. A szervezet 2005-ben újjáalakult, a tagjai között lévő orvosok, védőnők, szülésznők, laktációs szaktanácsadók, pszichológusok, szoptatást segítő csoportok vezetői és tagjai változatlanul tanfolyamok, kiadványok, személyes találkozások révén segítik eloszlatni a sok tévhitet, félelmet, információhiányt, ami tapasztalatuk szerint a szoptatást övezi.

A szervezet honlapja rendkívül sok tanáccsal látja el a kismamákat. Speciális helyzetekben is kérhetik a szervezet támogatását, például koraszülött babák táplálásával kapcsolatban.

A leggyorsabb módja a segítségkérésnek, ha felhívják a telefonon szakembereiket.

Egyre több városban a kórházakban elérhetővé vált a szoptatási ambulancia is. Természetesen lehetőség nyílik arra is, hogy személyes találkozón tegye fel a kismama az őt foglalkoztató kérdéseket. Az e-mailen érkező megkeresésekre is válaszoknak az egyesület munkatársai. A tanácsadások közül kizárólag akkor kell fizetni, ha a szakembert az otthonába hívják meg, ilyenkor a tiszteletdíj egyedi megállapodás tárgya. Érdemes felkészülni ebből a meglehetősen fontos témából is, mielőtt megérkezik a baba.

Miért javasolják minimálisan fél éves korig a szoptatást, hozzátáplálásként pedig egy éves korig?

Néhány érv: Természetes és tökéletes táplálék az anyatej a babáknak, mivel tartalmazza a fejlődéshez szükséges zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet.

Számos kutatás mutatta ki, hogy az anyatej összetétele nemcsak napszakonként, hanem a baba életkorának megfelelően is változik, ezért javasolják, hogy törekedjenek az anyukák legalább hat hónapon át a kizárólagos anyatejes táplálásra.

Az anyatej immunanyagai segítségével természetes védelmet nyújt a csecsemőknek a megbetegedésekkel szemben.

Az egészségben eltöltött éveinek száma magasabb azoknak, akiket fél éven át vagy ezen túl is anyatejjel tápláltak. Az ő körükben az elhízottak aránya 13 százalékkal csökkent, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye 35 százalékkal alacsonyabb volt.  

A szoptatás elmélyíti az anya-gyermek kapcsolatát. Segíti az anyuka szülés utáni regenerálódását, a szoptatásnak ugyanis zsírbontó hatása van, továbbá védi az anya szívét.

Az anyatejes táplálás előnye, hogy nincs szükség hosszas előkészületre, mint a tápszeres táplálásnál: ahol sterilizálni kell a cumisüvegeket, melegíteni kell a tápanyagot, majd fertőtleníteni az edényeket.

A témában kapcsolatban ajánljuk az oldalunkról a Szoptatásért Magyar Egyesületet.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com