Borítókép

A hallássérült hívek hitéletének támogatására elindult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hallássérült Pasztorációjának honlapja, a http://hallasserult.katolikus.hu/

Fontosnak érzik egy olyan gyűjtő, informáló oldal létrejöttét, ahol a hallássérült hívek megtalálhatják az őket érintő legfrissebb híreket, beszámolókat, jelnyelven és feliratozva egyaránt. Elsődleges céljuk: láthatóvá tenni a tevékenységüket, szolgálatukat mások számára és informálni a programjaikról.

Célcsoportként szeretnék megszólítani a magyar katolikus siket és nagyothalló testvéreket és halló hozzátartozóikat, valamint minden jószándékú érdeklődőt.

A honlapon összegyűjtötték az akadálymentesen elérhető videócsatornákat. Hétről hétre minden vasárnap jelnyelvvel kísért és felirattal ellátott szentmise-közvetítéseket osztanak meg.

Az archívumukban megtalálhatók korábbi évek HHH újságjai (Hallássérült Hívek Hírlapja) is. Az elmúlt években fényképeken is megörökítették a Pasztorációban zajló színes közösségi életet.  Ezekbe is betekintést nyerhet a látogató.

Egy izgalmas kezdeményezés keretében a Pasztoráció segítőivel együtt szeretnék bemutatni az egyházi jelnyelv különlegességét és gazdagságát. Egy folyamatosan bővülő egyházi jelkincstárat terveznek létrehozni, mely elérhető minden érdeklődő számára. Céljuk a bemutatáson túl az évtizedek alatt kicsiszolódott egyházi (elsősorban katolikus) jelnyelvi kincs megőrzése is. Az egyházi jelkincstáruk első eleme az egyedülálló 2021. évi adventi jelnyelvi naptár. Ebben összegyűjtötték az adventi és karácsonyi ünnepkörhöz tartozó legfontosabb kifejezéseket. A feltámadás ünnepéhez közeledve elérhetőek már a nagyböjti és húsvéti jelnyelvi kifejezések is.

„Nagyhét” kifejezés jelnyelven

Hálájukat fejezik ki a jelnyelvi tolmácsok csapata tagjainak és a Pasztoráció önkéntes segítőinek, hogy mindezek létrejöttek, illetve köszönik Lauer Tamás állandó diakónus kitartó és odaadó munkáját, melynek köszönhetően a jelenlegi és a régebbi tartalmak megújult formában az online térben is elérhetővé váltak.

Szeretettel várják az érdeklődőket honlapjukon és Facebook oldalukon és bíznak benne, hogy ezek segítségével minél több jóakaratú emberhez akadálymentesen juthat el az Örömhír!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Nagy Sándor atya
Kép forrása: Katolikus Hallássérült Pasztoráció