Csak Egyet Szolgálat: Köszönjük a Bízd Rá Magadnak

Borítókép

A Bízd Rá Magad  segítő szervezeteinek közösségében a Csak Egyet Szolgálat is jelen van. A hajléktalanokat, mélyszegénységben élő embereket felkaroló római katolikus karizmatikus missziós szolgálat ünnepi gondolatokkal és meleg ebéddel terített asztallal ajándékozta meg vendégeit. A karácsonyi találkozón mi is részt vettünk az Izabella utca 39. szám alatti Csak Egyet Szociális Segítő Központban, és egy meglepetéssel is készültünk.

A Csak Egyet Szolgálat vendégnek tekint minden embert, aki az Izabella utcai szociális intézményükbe betér. A karácsonyi ebédre ezúttal a Bízd Rá Magad csapata is vitt egy vendéget. Velünk tartott Semsei Rudolf, a Vak Varjú Étteremcsalád tulajdonosa, aki már évek óta adományozza a karácsonyi ebédet.

- Nagyon köszönjük, hogy gondoltatok ránk, és meglátogattatok minket a karácsonyi-ünnepi ebéden. Örömteli találkozás volt. Örültünk, hogy megismerhettünk titeket, a virtuális valóságban létező honlap mögötti emberi arcokat. Külön hálásak vagyunk, hogy elhoztátok hozzánk Semsei Rudolfot, a Vak Varjú-csapat „fejét”, aki eddig – ismeretlenül is –  adta, két hűséges támogatónk közvetítésével a minőségi karácsonyi ebédet a hajléktalanságban élő és rászoruló vendégeink részére. Jó volt, hogy most lehetőségünk adódott személyesen megismerni a jótevőt, négygyermekes családapát. Köszönjük a Bízd Rá Magad közreműködését. Müller Márk, a Csak Egyet kommunikációs és forrásfejlesztő munkatársa hozzátette, számukra is fontos, hogy aki segíti a munkájukat, az lássa, hová kerül, milyen sokat jelent a felajánlása azoknak az embereknek akik kapják.

A Csak Egyet Szolgálat ételt, fürdési, mosási lehetőséget, internet, telefon-hozzáférést biztosít hétfőtől péntekig, egész évben a hozzájuk forduló mélyszegénységben élőknek. Segítőbeszélgető, közbenjáró imaszolgálatot is tartanak fenn. Heti egy-egy alkalommal ökumenikus bibliaóra, illetve dicsőítés várja a hozzánk betérőket.

- Célunk Csak Egyet adni: a Megváltó örömhírét eljuttatni a periférián élőkhöz, és hogy minden vendégünk megélhesse a csak rá figyelés, a személy szerint vele való törődés motiváló erejét. Nem kritérium a keresztény hit a szolgáltatások igénybevételéhez - mindenkin igyekszünk segíteni, akin tudunk – mondta a Szolgálatot alapító és vezető Kunszabóné Pataki Anna.

A barátságosan kialakított pincehelyiségben otthonosan mozogtak a vendégek, mindenkit név szerint köszöntöttek a Csak Egyet Szolgálat munkatársai, miközben felszolgálták az ebédet arra a helyre, ahol a terített asztalon elhelyezett névjegykártya alapján ültek.

- Nem csak enni járok ide. Mindig jövök a bibliaórára is, pedig nem kötelező. Tegnap is voltam. Szeretek itt lenni, kedvesek a fiatalok, van kihez szólni, és érdekli őket, mi van velem. A társaság is jó, egymásban is tartjuk a lelket. Az ebéd mindig finom, ez a karácsonyi különösen, igazi ünnepi! És még egy Denim ajándékcsomagot is kaptunk, én a szép tasakot visszaadtam, az jó lesz még valakinek, kár nekem az utcára – tudtuk meg Lacitól, aki örömmel állt le beszélgetni velünk.

A Csak Egyet Szociális Segítő Központot naponta átlagosan 170 ember látogatja, ők reggelit is kapnak. Ebédet 50-60 fő részére tudnak biztosítani. E mellett hétfőtől péntekig itt meleget, testi –lelki táplálékot, ételt és jó szót kapnak. A bejáratnál tiszta mosott ruhákból lehet válogatni, kinek mire van szüksége.

- A hajléktalanság tágabb fogalom, mint hisszük. Attól még lehet rászoruló valaki, hogy nem az utcán él. Van, akinek még ott a feje felett a fedél, de nincs mivel befűtsön a kályhába, és előbb-utóbb az otthon hidegét felváltja az utca fagyos közege – fogalmazta meg gondolatát Müller Márk végig vezetve a Bízd Rá Magad csapatát a pinceközpont területén.

- A Karolj fel! kezdeményezésünk éppen arról szól, hogy személyes kísérést tudjunk biztosítani egy-egy vendégünknek, akinek a helyzetét a szociális munkásunk alaposan megismerte. A honlapunkon igaz történeteket mutatunk be, megváltoztatott nevekkel. Így kapott 10 ezer forintot egy nagymama, amiből meglett a karácsonyi ajándék a négy unokának, vagy az adományozók összeadtak 300 ezret Mari fogsorára, illetve tudtuk finanszírozni például egy négy gyermekét egyedül nevelő anya képzését is.

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: NEK/Ambrus Marcsi