Családban maradva filmsorozat - Mindennapi döntés

Borítókép

Örömmel mutatjuk be a Faludi Ferenc Akadémia és a Jézus Társasága Alapítvány jóvoltából létrejött 5 részes Családban maradva című filmsorozatot, mely négy házaspár életébe enged bepillantást. A sorozatban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat. A házaspárok megtapasztalták, hogy a nehézségek lehetőséget is rejtenek a növekedésre, a kapcsolat erősítésére, mert a krízist teremtő módon be tudták építeni a kapcsolatukba.

A filmsorozat második része alább tekinthető meg, illetve kiváló kapaszkodókat kaphatunk a film feldolgozásához annak egyéni, páros vagy akár csoportban történő megbeszéléséhez. Ennek menetéhez itt találhatunk ötleteket.

Az második rész címe: Mindennapi döntés

A kiégés minden házaspárt érinthet. A szürke hétköznapok, az ötödik gyermek érkezése végletesen eltávolítja egymástól a férjet és a feleséget. Az ezzel való megküzdés végül beépül a pár életébe. Sokat tanulnak magukról, fejlődik a kommunikációjuk és az intimitás terén is új tapasztalatra tesznek szert.

 

A filmben érintett témák, összefüggések:

Ez a videó egy introvertált nő és egy extrovertált férfi párkapcsolatát mutatja be.

Gyorsan kiderül, hogy teljesen más kommunikációs képességekkel és igényekkel vannak a párkapcsolatban. ( “A beszélgetés a beszélgetése”)

A kialakult egyensúlyt a szülés krízisre löki fel. A harag érzésének a mozgása: haragszom rád, végső soron magamra.

A segítség kérése és elfogadása másképp jelenik meg a férfinél és a nőnél. A férfinek természetes, a nő inkább egyedül szeretné megoldani a feladatokat. („hogy magunk lehessünk “)

Veszélyes folyamat indul a hibáztatással! A fájdalomtól a tehetetlenség érzése felé mozdulnak. Falak emelkednek a fájdalom tompítására. A megoldás felé az újra olvadás, azaz egymás felé nyitás vezet. Az újrakezdett beszélgetésekben nem elégszenek meg a sablonos válaszokkal és megnézik, mi van az érzések mélyén. Ezért tudják igazán beépíteni a válság hasznát a kapcsolatba.

A folyamatot erősíti , amikor rátalálnak a lassulás ritmusára és írásban kommunikálnak. Így kizáródnak a gyors reflexszerű védekező válaszok. Kötelességszerűen indulnak a feladatok, inkább belátásos alapon.

Nem vágynak a közös sétára és beszélgetésre, sőt a szexre sem. Mégis jó hatással van rájuk. Lassú újraközeledés.

A házasság gondozása: minőségi idő, védett tér a “randi”. A randi szabályai: nem szabad napi praktikus dolgokat megbeszélni. Új helyzetekben, új tapasztalatok segítik a szerelmet felszítani.

Eltérő szeretetnyelvek tudatosítása, így tudnak figyelni arra, hogy a másiknak mi az igazán jó.

Énüzenetek fontossága: Ne vádló mondatokat, hanem érzéseket fogalmazz meg!

Érdekes szempont: “a közös munka tesz egymásnak teremtetté.”

Szexualitás: lehet, hogy az intimitás fenntartásához is szükséges lehet a tudatosság, nem csak a spontaneitásra érdemes várni.

Forrás: https://faludiakademia.hu/filmgyartas-es-filmforgalmazas/csaladban-maradva/
Szerző: https://faludiakademia.hu/filmgyartas-es-filmforgalmazas/csaladban-maradva/
Kép forrása: https://faludiakademia.hu/filmgyartas-es-filmforgalmazas/csaladban-maradva/