Családban maradva sorozat - Vajon milyen virág lehet?

Borítókép

Örömmel mutatjuk be a Faludi Ferenc Akadémia és a Jézus Társasága Alapítvány jóvoltából létrejött 5 részes Családban maradva című filmsorozatot, mely négy házaspár életébe enged bepillantást. A sorozatban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat. A házaspárok megtapasztalták, hogy a nehézségek lehetőséget is rejtenek a növekedésre, a kapcsolat erősítésére, mert a krízist teremtő módon be tudták építeni a kapcsolatukba.

A filmsorozat negyedik része alább tekinthető meg, illetve kiváló kapaszkodókat kaphatunk a film feldolgozásához annak egyéni, páros vagy akár csoportban történő megbeszéléséhez. Ennek menetéhez itt találhatunk ötleteket.

A negyedik rész címe: Vajon milyen virág lehet?

A gyermek áldás. Ha elmarad, vagy nem úgy érkezik ahogy szeretnénk, az feszültséget teremthet. Vágyak, elvárások nehezíthetik az előrelépést. Melyek a csapdák, amiket érdemes elkerülni? Az örökbefogadott gyermeket sajátként nevelve természetes, hogy egy „ha” mindig ottmarad. Mit lehet ezzel tenni? Egy szokatlan helyzet szokatlan nevelési helyzeteket teremt, mely megterhelheti a kapcsolatot. Férfiszerepek, nőiszerepek. Kínos segítséget kérni?

 

A filmben érintett témák, összefüggések:

A saját gyerek várásának a stresszéről beszélnek először. Ez a feleséget viseli meg jobban, a férj természetesebben viszonyul a várakozáshoz és a nehézségekhez.

Igen hamar döntenek az örökbefogadás mellett. Feladás? Józan belátás?

Az örökbefogadás után a környezet nyomására is, ismét próbálnak tenni a saját gyermek születéséért. A lombik program és az inszemináció kudarca, a veszteség érzése kiéleződik és krízishez vezet. 

A kapcsolat erősségei: hasonló értékek, nyílt kommunikáció, és a humor! Ennek eredménye, hogy gyorsan lezajlanak a konfliktusok. Mikor mondjuk meg kérdése: azonnal! A helyzet későbbi higgadt kibeszélésének eredményként nem maradnak tüskék, szálkák, helyette épül a kapcsolat.

Kölcsönösen tudnak tanulni egymástól a felek: szókimondás, valamint az érzések kifejezése.

A gyerekekkel adódó nehézségeknél felmerül a kérdés, hogy a saját gyerekemnél is ez lenne a probléma?! Ezt a gondolatot gyorsan elveti a szülő páros. Józan technikájuk van a kezelésére, nem engedik, hogy ez a beférkőzzön a mindennapokba. 

Az eredeti család tisztelete. Nincs ítélkezés a vérszerinti szülők felett. A cigányság, mint érték. 

Szülői szerepek megtalálása: az apa szigora és határtartása, az anya elfogadása és mély szeretete.

Érzik a nehézségeiket és szakemberhez fordulnak. Ez is erőforrás. Nincs bennük szégyen emiatt.

Forrás: https://faludiakademia.hu/filmgyartas-es-filmforgalmazas/csaladban-maradva/
Szerző: https://faludiakademia.hu/filmgyartas-es-filmforgalmazas/csaladban-maradva/
Kép forrása: https://faludiakademia.hu/filmgyartas-es-filmforgalmazas/csaladban-maradva/