Egyszülős Klub - Egy hely, ahol otthon érezhetjük magunkat

Borítókép

A járvány miatt nehezített körülmények között sem állt le az élet a budapesti Egyszülős Központban az Üllői úton. A Kávézó ugyan zárva, de a mindenki által használható közösségi tér és a játszóház nyitva áll az egyszülős családok előtt. 

Csatlakoznék!

Aki szívesen lenne részese az egyszülős családok közösségének, az a

www.egyszulo.hu oldalon csatlakozhat, illetve itt, a

https://bizdramagad.hu/jogyakorlat?j_id=11 linken is megtalál minden elérhetőséget.

 

Az őszi szünetben a tartós betegséggel élő egyszülős gyerekek számára szervezett tábort az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a Bízd Rá Magad Médiának elmondta, annak idején, amikor az Egyszülőst megálmodta, és sikerült meg is valósítani ennek a közösségi helynek a létrehozását, maga sem gondolta volna, hogy ennyi mindenre lesz lehetőség ennek köszönhetően.

-Óriási öröm nekünk is, hogy ennyire sikeresek a programjaink, és nagyon sok egyszülős családnak tudunk segítő kezet nyújtani és egymást is támogató társaságot biztosítani. A hozzánk fordulók igénye szerint próbáljuk kialakítani programkínálatunkat, foglalkozásainkat és szolgáltatásainkat. Mindig azt nézzük, milyen területen és hogyan van szükség ránk – meséli Nagy Anna, aki maga is egyszülős családanyaként állt helyt az élet minden területén, és saját bevallása szerint:” maximalista, macerás”, mindenre elszánt vezető, mert meggyőződése, hogy amit csinál, annak van értelme.

- Az őszi szünetben két, a tartós betegséggel élő egyszülős gyerekeknek tartott táborunk is megtelt, úgyhogy már a téli szünetre próbálunk helyet biztosítani azoknak, akiket most nem tudtunk elvinni „nyaralni”. Nem is gondoltam, hogy ilyen, az egyszülősségen túl is nehezített családok számára is tudunk majd segítséget nyújtani egy kis szusszanás, pihenés erejéig. Egyszer azonban leültem egy tartósan beteg gyermeket nevelő szülővel beszélgetni, és kiderült számomra, milyen fontos lenne akár néhány óra, egy nap, vagy egy hét „kikapcsolódás, feltöltődés” az ilyen egyszülős családban. És azóta van ilyen táborunk és foglalkozásaink is.

A budapesti Egyszülős Központ programjai a jelenlegi járványügyi helyzetben részben online, részben   személyesen érhetők el. Az Üllői út 30. szám alatt tartják a délutáni tanulószobát, a kisgyermekes Ringató foglalkozásokat vagy a hatalmas népszerűséget kiváltó Akvarell festő kurzust.

Miben segítenek?

1.Krízishelyzetben – az egyszülőség jogi, pszichológiai problémáiban, adományokkal, támogató közösséggel

2.Munkavállalásban – munkakeresés, tanácsadás, képzések

3.Közösséget adnak – együtt könnyebb. Közösségi programok, nyaralások

4.Program a gyermekeknek – korrepetálás, hétvégi, szünidei táborok, gyerekprogramok

5.Foglalkozások szülőknek – Hogyan lehetünk jó egyszülők?

6.Megelőzésben – mediáció, családterápia, mozaikcsaládok segítése

-Meggyőződésem, hogy kell egy ilyen hely, ahol az egyszülős családok otthon érzik magukat. Szükségünk van arra, hogy tartozzunk valahová, ahol megtapasztaljuk, hogy jó együtt lenni. Jó kis közösség vagyunk: a 12 munkatárs, a 80 önkéntesünk, és az egyszülős családok,  akik hozzánk csatlakoztak! Nagy Anna hozzáteszi, a közös munka és a sok élmény összekovácsolja a csapatot.

 

Egyszülős Klubok

Budapesten kívül Egyszülős Klubok – határon innen (Eger, Győr, Solymár, Kecskemét, Veszprém, Szekszárd, Szombathely, Pécs, Herend és Szeged) és túl (Csíkszereda, Székelyudvarhely) is elérhetők a https://www.egyszulo.hu/egyszulos-klubok oldalon

 

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: Czimbal Gyula