Erőn felüli segítség az ukrán diákok oktatásában

Borítókép

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Pedagógus Műhelye és a csatlakozó egyházi iskolák az ukrajnai háborús helyzet miatt Budapestre érkező menekült diákok számára – több egyházi intézmény együttműködésével – tanítást szerveztek, ezzel az intézményeik lehetőségeit messze meghaladó mértékben segítve a rászorulóknak.

Az eddigi tapasztalatokról egy nagyon személyes hangvételű és igazán a segítői frontvonalból származó írással szeretnénk beszámolni, mely Rubovszky Rita, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Pedagógus Műhelyének vezetője, a Patrona igazgatónője tollából származik:

„Úgy alakult az elmúlt hónapban, hogy a befogadás tényleges szervezése a Piaristáknál és a Patronánál zajlik. A Piaristáknál Horváth Bálint igazgató úr heroikus munkával megszervezett egy tanodát ukrán gyermekeknek, akik családjai nem biztosak benne, hogy itt maradnak, ezért áthidaló megoldásként kell nekik valamilyen oktatás.

A gyerekek naponta változnak, meg kellett szervezni a tolmácsolást, felügyeletet egy nagyon vegyes korosztálynak, nagyon vegyes kulturális körülmények közül jött gyerekeknek. A szülők adományaiból tudják fizetni az önkéntesek költségeit. Az igazgató úr önmaga jár a Teve utcába, az idegenrendészetre.... Minden tiszteletem és elismerésem az Övé!

Mindazokat, akik menekültstátuszt vagy letelepedési engedélyt kértek, illetve kettős állampolgárokként itt szeretnének maradni, azokat, a Piarista Gimnázium a Patronába küldi. Az elmúlt néhány hét során 25 menekültet fogadtunk be, akik jelenleg hozzánk járnak. Ez nagyon komoly szám, sajnos nem egy iskoláról tudok, akik elutasították ezeket a gyerekeket, hiszen az iskola nem gyereket iskoláz be, hanem életeket vállal fel, ahogy ezt több helyen a sajtóban is elmondtam.

Van 6-tól 17 éves korig kárpátaljai magyar gyerekünk, van teljesen ukrán kisfiú, az édesanya három gyerekkel kilenc napon keresztül utazott busszal egy donyecki zsákfaluból. Van harkivi 14 éves kislányunk a kollégiumban, a házát szétbombázták, a szülők Beregsurányban maradtak, van négy olyan kárpátaljai 14 éves kislányunk a kollégiumban, akiket a szülők feltettek egy vonatra, mi levettük őket, azóta nálunk laknak. Az egyik család konkrétan nem tudta, melyik országban és városban van, amikor leszállt a Keletiben, mert felszállt az első vonatra valahol Belső-Ukrajnában. ami éppen jött. Van olyan beregszászi család - az apát felvettük tanárnak, az édesanyát óvónőnek -, akik tényleg egy azért jöttek át, mert már halálosan fenyegették őket maguk az ukránok.

Horrortörténeteket hallgatunk az orosz megszállásról és a Kelet-ukránokról is, akik megszállták Kárpátalját, ahol gyakorlatilag két hét alatt egy népességcsere történt.

Mindeközben a gyerekek és a családok iszonyúan traumatizáltak, sokkosak, borzalmasan szegények, egy szál bőrönddel jött át mindegyik.

A beregszászi családnak egy patronás szülő odaadta a kiadásra szánt 160 négyzetméteres lakását, de ez nyilván nem végleges megoldás. Van három gyerekes családunk, akiknek egy emeletes ágynyi helyük van valami barakkszerű menekültszálláson a nyolcadik kerületben és így tovább.

Mivel az állam nem ad fejkvótát a kettős állampolgárságúaknak, csak a menekült státuszúaknak, ezért a 25 gyerekből márciusra 143000 Ft bruttó!!! állami segítséget tudtam lehívni. A kettős állampolgárságúaknak elvben minden jár, gyakorlatilag azonban a kárpátaljai gyerekekre nem jár semmi.

Így aztán 25 gyereket etetünk ingyen és 4 kollégistát egész nap, plusz a hétvégék minden normatíva nélkül. Én sem tudom, mit csinálnánk a szülői adományok nélkül, és anélkül a megrendítő közösségi összefogás nélkül, amit a szülői körben tapasztalunk.

És akkor nem beszéltem arról, mit jelent ez a pedagógusoknak, az osztálytársaknak, a szülőknek.....

A gyakorlatban ennek a teljes koordinálása, az adománykérés, a szülőkkel való kapcsolattartás, az utánkövetés, a pedagógiai munka megszervezése, az órák alatti tolmácsolás megszervezése, segítség a TAJ kártya, az idegenrendészet, a Kormányhivatal, stb -ügyintézésben ránk hárul és egyszerűen már segítséget sem tudunk kérni, mert nincs mikor.

Szeretném pontosítani, mely területeken tudnátok nagyon sokat segíteni:

  • Mivel ezek az emberek ténylegesen nincstelenek, minden pénzadomány kenyérre megy és számunkra is igen komoly nehézséget jelent, hogy miből tudjuk fizetni az ellátásukat, így e híradás tovább küldése és minden adomány nagyon sokat segítene:

A Mi Patronánk Iskolai Alapítvány

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.

Számlaszám: 10702404-68105222-51100005

Megjegyzés: menekültek

  • Több családnak keresünk szállást, ha valakinek volna olyan lehetősége, ahol 3 gyermekkel hosszabb ideig önállóan lehet lakni, az nagy segítség. Nem segítség az átmeneti szállás, olyanunk van.
  • Ha valaki tud olyan ukránul beszélő önkéntest, aki bejönne napi 4 órában koordinátornak... Adományokból tudnánk biztosítani, hogy ne kelljen teljesen ingyen dolgozni. Kapcsolattartás a piaristákkal, a hatóságokkal, a szülői felajánlásokkal, a tanárokkal, a segélyszervezetekkel, a kárpátaljai szervezetekkel. Hétvégi programok koordinálása. Ezek az emberek sokszor nem mernek kimenni az utcára sem.

Rubovszky Rita”

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Rubovszky Rita
Kép forrása: Shutterstock