FÉSZ: Büszkék vagyunk, hogy jelen lehetünk ezen az oldalon

Borítókép

„Az internet világában nagyon sok vélemény és felelőtlen állítás, féligazság kering. Nehéz eldönteni, melyikre bízhatjuk magunkat. Nagyon boldog vagyok, hogy a Bizd Rá Magad oldal eligazít ebben, és büszkék vagyunk, hogy a FÉSZ közösséggel jelen lehetünk ebben a bázisban.”- vallja meg a Bízd Rá Magad segítő közösségébe tartozás örömét Keresztes Ilona, a Fiatalok az Élet Szolgálatában alapítója.

-10 éve dolgozom az Együtt az Életért Egyesület csapatával a válságban lévő kismamákért, és a veszélyeztetett kisbabákért, akiknek az élete krízis esetén kockán forog.

Arra jöttünk rá, hogy késő akkor érvelni a baba élete mellett, amikor valaki beszűkült tudatállapotban próbálja „törölni” a váratlan felelősséget, ami a kisbaba jelentkezésével ráterhelődik – számol be tapasztalatairól Ilona a Bízd Rá Magadnak .

-A valódi megoldás a prevenció lehet. Az, hogy megtanítjuk a fiataloknak, hogyan kezdődik az ember élete. Erről ugyanis nagyon keveset tudnak. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan tizenévesek, akik nem kötik össze a szexet a gyermek fogantatásával, vagy simán úgy gondolják, hogy „ez velük nem történhet meg”. Amikor ott a baba, és dobog a szíve, simán elhiszik, hogy egy sejtcsomóval van dolguk, aki parazita a testükön, és jogukban áll eltávolítani. A FÉSZ alapítójától megtudjuk, éppen azért hozták létre a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösséget, hogy tizenévesekkel komolyan beszélgessenek a létünket érintő legfontosabb kérdésről: az élethez való jogról.

-Van egy belső képzésünk, és vállalunk előadásokat fiataloknak és idősebbeknek is, ha meghívnak bennünket. Azt tapasztaljuk, hogy ezzel a tudással még többgyermekes szülőket is meg tudunk lepni. Nemcsak megdöbbennek, de csodálattal gondolnak bele, hogy milyen hihetetlenül szép a teremtés folyamata, ami a nő testében megy végbe.

A FÉSZ az Együtt az Életért Egyesület ifjúsági közössége, amelynek "Kilenc hónap az életről" című képzésén 15-25 év közötti fiataloknak nyújt információt az ember fogantatásról, a magzat fejlődésről, az anyaságról, az emberi jogokról, az abortusz orvosi és mentális vonatkozásairól, az emberi élet méltóságáról és annak védelméről, a lehetséges kiutakról.

Batta Saci 16 évesen csöppent bele a FÉSZ közösségébe.

-Nagyon örülök, hogy a Bízd Rá Magad honlap egy újabb felületet biztosít arra, hogy a FÉSZ kínálta lehetőségek, információk és konkrét segítség még szélesebb körben, eggyel több fórumon keresztül eljusson azokhoz az emberekhez, akiknek éppen erre van szükségük! Nagyon fontos ez. Ki tudja, nem ezzel mentjük-e meg egy ártatlan baba életét, az édesanyjáét, szüleiét és családjáét?

Saci tizedikes volt a Szent II. János Pál Iskolaközpontban, amikor a biológia tanára felhívta a figyelmét a FÉSZ-re.

-Bevallom – bár utólag nem vagyok rá büszke – hogy csak a beígért három biológia ötösért mentem el az első alkalomra – meséli Saci, aki ma 21 éves, és azóta több előadást is tartott már kollégista fiúknak, végzős középiskolás fiataloknak a tiszta szerelemről, és a FÉSZ+ nevű továbbképzésén is részt vesz.

-Amikor az első FÉSZ képzési alkalomra indultam, úgy éreztem, semmi közöm ehhez a témához, sem engem, sem a környezetemben nem érint senkit. Aztán Keresztes Ilona előadása, az ő életpárti (proLife) hozzáállása a társadalomban divatos „a majd az anya eldönti”, választás párti (prochoice) állásponttal szemben olyan hatással volt rám, hogy nem tudtam már „kívülállónak” érezni magam. Nemcsak a lelkesedése és katolikus, keresztény értékrendjének megfelelő hiteles élete, de az objektív, tényekre hagyatkozó és tudományos ismeretek feltárásával alátámasztott tudása is magával ragadott, és rabul ejtett – tudjuk meg Sacitól, miért lett elkötelezett FÉSZ-es.

-A 16 éves naív énem nem látta még az anyaság és az ebben rejlő érték felelősségét és hatalmas ajándékát. Magam is inkább feministaként álltam a dologhoz, egészen addig, amíg nem szembesültem a valósággal. Engem az fogott és győzött meg, hogy tisztán tudományos alapon is alátámasztható, sok-sok konkrét, a gyakorlatban nap mint nap tapasztalható példával igazolva, hogy nincs különbség élet és élet között. Ha egy megfogant gyermek helyett mi dönthetünk, hogy akar-e élni, ilyen alapon az ugyancsak magatehetetlenül, öntudatán kívül lévő, intenzív osztályon fekvő beteg embert is le lehetne venni a lélegeztetőgépről. Ez azonban fel sem merül, nagyon helyesen! De csak azért, mert a magzat a méhen belül él, és ott dobog a szíve, vele miért lehetne ezt tenni? Vagy, ha a magzatot mint az anyja testén élősködő parazitát tekintjük, akkor ilyen alapon 18 évesen sem tesz mást az ember gyereke…

Saci megosztja velünk azt a tapasztalatát is, hogy ebben a helyzetben nemcsak a csecsemő, de az édesanya is kiszolgáltatott.

-Sok esetben ilyenkor pánikhelyzet alakul ki, az anya nem képes reálisan látni, és a negatív hatások csak azt sugallják, hogy a legegyszerűbb és legoptimálisabb megoldás számára az abortusz. Nagyon fontos, hogy ne ítéletet és elutasítást kapjon a külvilágtól, hanem a megfelelően támogató segítséget, erre tanítottak meg minket a Kilenc hónap az életről c. képzésen, és ezt igyekszem én is továbbadni a saját korosztályomnak – magyarázza Saci, aki ma is hálás a középiskolai biológia tanárának.

-A három ötösnél sokkal többet kaptam! Örülök, hogy a FÉSZ-be bekerülhettem, Keresztes Ilona sugárzó személyiségén keresztül olyan közösségbe tartozom, amelynek álláspontját tudományosan és objektíven is meggyőződéssel tudom képviselni, és akár társaságban, egy buliban 2 pohár bor mellett is kötetlenül tudunk beszélni ezekről a mindnyájunkat érintő kérdésekről.

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: FÉSZ, Fodor Erika