Gondoskodás vagy önfeláldozás?

Cikkek, hírek / Gondoskodás vagy önfeláldozás?

Ebben a cikkben

Talán a legnehezebb döntés egy család életében az, amikor az idős hozzátartozóról kell gondoskodni, és ezt a gondoskodást már nem tudja a rokonság, a szűk család megoldani.

Mi ilyenkor a felelős gondolkodás? Mi történik akkor, ha nem csupán az idős korból fakadó korlátokat kell megoldani, hanem a demencia és az Alzheimer-kór is nehezíti a helyzetet?

A soproni Szent Benedek Idősek Otthonának vezetőápolója, a Katolikus Szeretetszolgálat külső szakértője vezet végig minket ezen kérdések megválaszolásában.

demencia, idősgondozás, e-tájékoztatás

Hazánkban is – ahogy világ nagy részén - kiszorult a többgenerációs családmodell, valamint általánossá vált a nők munkavállalása is. Mindezek közrejátszottak abban, hogy míg a gyermekekről való gondoskodás, nevelés hagyományos és értékes funkciója megmaradt a család keretein belül, addig az idős szülőkről, nagyszülőkről való gondoskodás fokozatosan kiszorult onnan. És miközben ezt a funkciót részben az állami szociális és egészségügyi háló, részben egyházi és magánintézmények, szervezetek vették át, valahogy mindig felütik fejüket az előítéletek.

Mind a mai napig él az a fajta megközelítés, hogy nem szép dolog egy idős, beteg embert intézményben elhelyezni.

Másrészt maguk az érintett hozzátartozók is időnként fenntartással viseltetnek az intézmények iránt. Nagyon sok kérdés felmerül ilyenkor: tudnak-e valójában odafigyelni a szeretett személyre? Tudnak-e róla gondoskodni? Ha már elindult a demencia folyamata, akkor hogyan fogja viselni a beköltözéssel járó változást?

A társadalom elöregedése magával hozta azt a felismerést is, hogy az idős személyek maguk döntenek úgy, hogy intézményi keretek között élik az életüket. Ez talán az egyszerűbb helyzet, hiszen ilyenkor ők keresik meg a számukra legszimpatikusabb otthont, ahol számos kikapcsolódási lehetőség, szervezett programok, folyamatos orvosi ügyelet, ápolási lehetőségek és adott esetben teljes ellátás is várja őket. Ilyenkor ők döntenek úgy, hogy akár házaspárként, akár egyedül, de idősotthonban élik le az életüket.

A nehezebb helyzet viszont az, amikor az idősödő rokon testi hanyatlását szellemi hanyatlás is kíséri. Mi is tulajdonképpen ez a folyamat?

A demencia magában foglalja többek között a szellemi képességek, és funkciók hanyatlását, a viselkedés megváltozását. A demenciával élők emlékező és tájékozódó képessége fokozatosan gyengül, gondolkodásuk tompul.

A tünetegyüttes hátterében közel száz betegség állhat, az agyi érkatasztrófán (Stroke), fejsérülésen át egészen a sokak által ismert, máig tisztázatlan hátterű és gyógyíthatatlan Alzheimer-kórig, mely a demenciák kétharmadáért felelős. Bár az okok sokfélék lehetnek, a demencia fokozatos előrehaladásával az érintett egyre inkább elveszti önellátó képességét, ápolásra, gondozásra szorul.

demencia, idősgondozás, e-tájékoztatás

A demencia folyamatának három nagy fázisa van:

Ebben a stádiumban jelentkezik a kisfokú, de rendszeresen visszatérő feledékenység, felmerülhetnek kisebb személyiségbeli eltérések is. A memóriazavart az érintettek hajlamosak bagatellizálni. Megesik, hogy elfelejtik, vagy csak nehezen tudja felidézni egy ismerős, vagy akár rokon nevét, nem végzik el a napi rutinhoz tartó műveleteket (például napokig ugyanazt a ruhát hordja), esetleg elhagy kisebb tárgyakat (jellemző példa lehet a kulcsok elvesztése, a kapukód elfelejtése, stb.)

Az ilyen tünetek észlelése esetén első lépésként fontos az érintettet jól ismerő háziorvoshoz fordulni. Az orvos segíthet tisztázni, hogy mi áll a tünetek hátterében, illetve elvégezhet memóriatesztet is. Szükség esetén további vizsgálatok céljából szakorvos felé irányítja a beteget. Ha ebben a stádiumban igazolódik a demencia, akkor gyógyszeres kezelésekkel és az aktivitás megőrzésével sokáig késleltethető az állapotromlás.

Nagyon hasznos ebben a szakaszban, ha az érintett csatlakozik a lakóhelyéhez legközelebb eső Idősek klubjához, érdemes betársulni egy kiránduló közösséghez, Senior örömtánc klubhoz. Ezekkel a foglalkozásokkal a demencia folyamatai késleltethetőek, az állapot szinten tartható.

Erre a szakaszra a korábbi tünetek fokozódása jellemző. Az ítélőképesség romlik, a tájékozódási képesség nagymértékben sérül. Az elkóborlás, eltévedés veszélye ilyenkor a legnagyobb. A személyiség – a családtagok számára nehezen feldolgozható módon - változik, a szeretett szülő, nagyszülő viselkedésében megjelenik a bizalmatlanság, nemegyszer téveszmék ütik fel fejüket. Ilyenkor fordul elő például, hogy egy régen meghalt, közeli családtagot élőnek hisz.

Az érintettek nagyon gyakran elvesztik beszédképességüket, fizikai állapotuk, mozgásuk romlik. Többnyire már legközelebbi hozzátartozóikat sem ismerik fel. Hatalmas próbatétel ez az időszak az őket körülvevő, gondozó családtagoknak. Szakemberként úgy gondolom ezen a ponton, az intézményben történő állandó elhelyezés, a 24 órás gondozói-ápolói felügyelet nyújtja a legjobb megoldást.

demencia, idősgondozás, e-tájékoztatás

Milyen lehetőségek vannak ma Magyarországon, ahol segítséget, támogatást illetve akár intézményi ellátási lehetőségeket lehet találni?

Otthoni környezetben való ellátás

A leggyakoribb megoldás az, ha a család kötelékén belül marad a gondozásra szoruló idős személy. A Katolikus Szeretetszolgálat működteti a demencia.hu weboldalt, amelyen számos információ található, amely a család minden tagja számára jógyakorlatokat, tanácsokat nyújt.

Nem csupán a felnőttek, hanem a gyermekek, kamaszok számára is színes, példákkal tarkított munkafüzetek adnak konkrét tanácsokat, gyakorlatokat.

Pár tanácsot mi is összegyűjtöttünk:

Hanghordozásunk legyen gondoskodó, megnyugtató, tartsunk szemkontaktust. Fontos az érintés, ügyeljünk testbeszédünkre. Ne érveljünk, ne vitatkozzunk, hisz míg mi gondolataink mentén érvelünk, őket érzéseik vezérlik!

A kommunikációs zavarokon túl a hétköznapok másik problémája lehet az eltévedés, elkóborlás. Nagyon gyakran érzik úgy az érintettek, hogy kötelezettségeik vannak. Felidéződnek a régmúlt emlékei, az iskolás évek, a munkahely, vagy akár a katonaévek. Mindezek indokul szolgálnak a valójában céltalan bolyongáshoz.

Fontos, hogy az érintettnél legyen személyazonosságot igazoló dokumentum, vagy akár azonosításra alkalmas karszalag, a hozzátartozók telefonszámával, elérhetőségével. Ugyanilyen lényeges, hogy a lakókörnyezetben, lakó közösségben legyen azzal mindenki tisztában, hogy elkóborlásra hajlamos személy él köztük.

A beteg hajlamos lehet a pakolásra, rejtegetésre, gyűjtögetésre. Fontos, hogy a környezetében ne maradjanak elöl fontos okmányok, tárgyak (például kulcsok). Érdemes átnézni rendszeresen a lakókörnyezetet is, hiszen nem egyszer a demenciával élők rejtekhelyeket alakítanak ki, ahol aztán felhalmozódnak az elveszettnek hitt tárgyak. Könnyen meglehet, hogy a pakolás pótcselekvés, az érintettnek fájdalmai vannak, éhes, azonban nem képes problémáját megfogalmazni.

demencia, idősgondozás, e-tájékoztatás

Szociális ellátási lehetőségek

A különféle méretű, lakosságszámú települések szociális ellátáshoz kapcsolódó kötelezettségeit törvény szabályozza, érdemes a lehetőségeket mindig az adott településen feltérképezni.

A demenciával élő személy ellátásához az állapot enyhébb fázisában, házi segítségnyújtás keretében kérhetünk támogatást, a háziorvos bevonásával. Amennyiben az állapot indokolja, az ellátás házi ápolás keretei közé kerülhet. Ezekben az esetekben a rászoruló saját környezetében marad, a családot ugyanakkor tehermentesíti az őt segítő, felügyelő gondozószemélyzet.

Szintén segítséget jelenthet az idősek nappali ellátása / idősek klubja. Ezeken a foglalkozásokon képzett szakemberek célzottan olyan feladatokat, programokat szerveznek, amelyek segítik a demenciával élő személyek állapotának szinten tartását: különféle kézműves foglakozások, rejtvények, fejtörők, népdalok és ritmusok éneklése, fényképekről való beszélgetés, közös emlékidézés.

**************************************************************************************

Nehéz döntés, ha a minket nevelő szülő, támogató nagyszülő fizikai vagy szellemi állapota miatt felmerül, hogy otthoni környezetéből kimozdítva, intézményi keretek között töltse hátralévő napjait.

Azonban abban az esetben, ha

- az állapota miatt már ön- vagy akár közveszélyessé válik a demenciával élő

- vagy az őt körülvevő családi/rokoni közösség működését veszélyeztetik az állapottal járó terhek,

akkor – szakmai véleményem szerint - egyszerűen nincs más felelős döntési lehetőség, csak az intézményi elhelyezés.

A döntés nehézségén túl az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy jelenleg kevés az idősellátással foglalkozó, bentlakásos intézmény. Érdemes minél több lehetőséget megtekinteni, akár személyesen, akár az interneten, prospektusokon keresztül. Az intézmények nagy részében ma már külön egységekben, úgynevezett „demens részlegeken” látják el az érintett rászorulókat. Ezen egységek közös jellemzői az ingergazdag, egyben biztonságos környezet, a fokozott jelenlét a szakemberek részéről, valamint a speciális, ingert biztosító és szintentartást segítő szabadidős programok.

Érdemes még azt is megfontolni, hogy szeretnénk-e egyházi intézményt választani, hiszen a lelki programokon kívül az egyházi év íve, annak gazdagsága is megjelenik a mindennapokban. A közösen megélt imák, szentmisék, ünnepek pedig sokszor a jól ismert biztonságot is jelentik az itt élőknek. Kiemelendő tényező még az is, hogy az egyházi fenntartásban lévő intézmények jellemzően külön figyelmet tudnak fordítani a munkatársak, az ápolók/gondozók mentális egészségére is.

demencia, idősgondozás, e-tájékoztatás

Nagyon fontos megemlíteni a hozzátartozók szempontjait is, hiszen nagyon sok kérdés, akár lelkiismeretfurdalás, neheztelés is előjön ezekben a kritikus helyzetekben. Javaslom, hogy rendszeresen kommunikáljunk az intézménnyel. Minden ápoló és gondozó nyitott arra, hogy a kételyeinkre és a kérdéseinkre válaszoljon. Rákérdezhetünk az ápolási folyamatokra, az ellátás részleteire, a biztonsági intézkedésekre.

Maguk a családtagok is egyfajta védelemre szorulnak, nem segítenek azzal idős hozzátartozójuknak, ha maguk is beleroppannak a problémába, mert így nem áldozatot hoznak, hanem feláldozzák magukat.

Szintén fontos hangsúlyozni azt, hogy ezek az intézmények speciálisan úgy vannak kialakítva, hogy a demenciában szenvedők életkörülményeit, biztonságát elsődleges fontosságúnak tartják. Egy családi ház, egy lakás nem alkalmas arra, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljenek.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: depositphotos.com
Szerző: Németh Zoltán vezetőápoló - A Katolikus Szeretetszolgálat külső szakértője

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#e-tájékoztatás #idősgondozás #demencia

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona

stat_minus_3
Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona
Célunk, hogy állandó Otthont nyújtsunk középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékos, mozgásában korlátozott, illetve halmozottan sérült fiatalok, felnőttek részére, akiket a szülők a család keretén belül már nem tudnak gondozni, ellátni, miközben állandó ápolást, felügyeletet igényelnek.

Segítő jelleg: szociális tevékenység

Ajánljuk: fogyatékkal élőknek

Elérhető: országos felvevőkörrel rendelkezünk, folyamatosan

Katolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon

stat_minus_3
Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon
Az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes nyugdíjkorhatáron felüli, vagy 18. életévét betöltött szenvedély - és pszichiátriai betegségekben nem szenvedő nők teljes körű ellátása, akik jogszabályban meghatározott gondozási szükséglettel rendelkeznek.

Segítő jelleg: szociális tevékenység

Ajánljuk: időseknek, nőknek

Elérhető: országos, folyamatosan

Katolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Non tu solus - Betegápolás otthon

Non tu solus - Betegápolás otthon
Az idős életszakasz egyik legnagyobb nehézsége a betegségek kapcsán az önállóság fokozatos elvesztése, a betegségek kialakulása és elhatalmasodása. Az otthoni gondoskodáshoz, betegápoláshoz nyújtunk segítséget megbízható ápolók közvetítésével.

Segítő jelleg: betegápoló közvetítés

Ajánljuk: időseknek, betegeknek

Elérhető: A 24 órás betegápolás az egész országban, a bejárós ápolás csak Budapesten és környékén, folyamatosan

Nontusolus Kft.

Érdekel

Demencia információs anyagok

Demencia információs anyagok
Ingyenesen letölthető kiadványaink a demenciával élők ápolása és segítése során nyújtanak segítséget a hozzátartozóknak.

Segítő jelleg: életvezetési tanácsadás, e-tájékoztatás, film, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek, családoknak, betegeknek

Elérhető: online, folyamatosan

Katolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthona

stat_minus_3
Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthona
Az Intézményben az orvosok és ápolók biztosítják a mindenkori betegellátást, a lakók testi és lelki szükségleteit állandóan figyelemmel kísérjük. Gyógytornász segédkezésével folyamatosak a testi mozgást elősegítő tornagyakorlatok. Papok, szerzetesnők és mentálhigiénés munkatársak közreműködésével nagy hangsúlyt fektetünk a lelki és szellemi művelődésre is.

Segítő jelleg: szociális tevékenység

Ajánljuk: időseknek

Elérhető: Magyarország egész területéről, folyamatosan

Magyarok Nagyasszonya Társaság

Érdekel

Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ

Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ
Önmagáról gondoskodni nem tudó, főként időskorúaknak nyújtunk bentlakásos ellátást.

Segítő jelleg: fejlesztő foglalkozás, szociális tevékenység

Ajánljuk: időseknek, betegeknek, fogyatékkal élőknek

Elérhető: Észak - alföldi régió, illetve bizonyos intézmények esetén országosan, állandó elhelyezés

Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona

Szent Lukács Görögkatolikus Idősek Otthona
Idős, demens és pszichiátriai betegek ellátását biztosítjuk.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, idősgondozás, pszichológus, szociális tevékenység

Ajánljuk: időseknek, betegeknek

Elérhető: Észak - alföldi régió, illetve bizonyos intézmények esetén országosan, állandó elhelyezés

Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató