Itt az újévben is nyitva áll az ajtó a hajléktalanok előtt

Borítókép

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Rimaszombati út 15/a szám alatti Szociális Központját az ünnepek alatt a Bízd Rá Magad csapata is meglátogatta, és a megbízható segítő szervezeteket összegyűjtő honlap létezésének hírével ajándékoztuk meg az itt menedéket találókat. Ottjártunkkor éppen kis csomagot bontogattak az utcáról betérők, amelybe most az élelmiszer mellé egy kis ajándék, egy-egy pár meleg kesztyű is került.

 

A nappali melegedőben férfiak és nők az asztal körül, „csomagolják ki” az aznapi reggelit. Egyikük a metrónál beszerzett friss ingyenes budapesti újságra terít, méghozzá ott nyitja ki, amelyik oldalon egy nagy fővárosi étteremcsalád tulajdonosa ajánlja az újévi menüt, és négygyermekes családapaként az asztalközösség  megtartó erejéről beszél.

- Jó, hogy itt lehetünk. Tudunk fürödni, van mikró, hajat is lehet vágatni, kapunk egy kis ennivalót, szenteste pedig igazi ünnepi vacsora, halászlé volt! Zsugázunk, beszélgetünk egy kicsit- mondják a férfiak, miközben két nő a mikrohullámú sütőnél váltja egymást. Kérdezik, hogy a tévétől vagyunk-e, mert akkor megfésülködnek, de választ sem várva, azonnal szóbaelegyednek velünk.

- Az egyik teremben alszanak a férfiak, a másikban a nők. Takaróról magunknak kell gondoskodni, de az szinte nem is kell, mert itt bent jó meleg van. Lehet zuhanyozni, és mosathatunk is hetente egyszer. Ismerjük egymást, összehoz minket a sorsunk – meséli Edit, aki itt lakik már egy ideje, de eljár dolgozni, és az a cél, hogy majd egy másik szálláshelyre költözhessen, amiért kell ugyan valamit fizetni, de kedvezőbbek a körülmények is.

A Rimaszombati úti Szociális Központ Budapest egész területéről fogad hajléktalan ügyfeleket. Ennek feltétele csak egy 7 hónapnál nem régebbi negatív tüdőszűrő lelet bemutatása. Az intézményt 2013.óta Biró Péter vezeti, kíváncsiak voltunk, miért lesz egy ilyen derűs fiatalember szociális munkás?

-Tizennyolc évesen kellene eldönteni, mivel akar az ember foglalkozni egy életen át. Engem érdekelt a jog, meg a pszichológia is, és a szociális munka szak vegyíti ezeket. Azt nem gondoltam ugyan, hogy éppen a hajléktalan-ellátásban fogok dolgozni, mert vannak ennél vonzóbb területek is, de végül ide kerültem, és megszerettem. Mindenképpen izgalmasabb, mint az irodai munka.

Biró Pétertől megtudtuk, az éjjeli menedékhelyként is működő intézménybe elsősorban az utcai szociális munkások ajánlásával lehet bekerülni, de szabad helyek függvényében bárkit tudnak  fogadni.

-Nálunk van lehetőség csomagmegőrzésre, postacím létesítésre, internetezésre, telefonálásra, szociális ügyintézésre; iratpótlás, segélyezés, elhelyezés, jogsegélyszolgálat igénybe vételére. A tisztálkodás mellett biztosítjuk a  tévézést, internetezést is. A nálunk éjszakázóknak meleg teát és szerény vacsorát adunk. Kutyával érkezőknek zárható kennel is rendelkezésre áll. Az intézményvezető hozzáteszi, a Szociális Központban segítséget kérők igénybe vehetik a Máltaiak ingyenes orvosi rendelőjét a Batthyányi téri központban, vagy szükség esetén a helyszínre is kihívják az orvost.

-A Nappali melegedő 12 fővel folyamatosan működik, másfél óránként érkezhetnek újak, ők reggelire 1 konzervet, meleg teát és kávét kapnak. Az Éjjeli átmeneti menedékhelyen 15 embert tudunk fogadni az utcáról.

A Rimaszombati úti Szociális központnak Utcai Gondozó Szolgálata is működik, 8 munkatárs, 4 területen látja el a fedél nélkül élőket, körülbelül 450 embert, Budapest XI. kerületében 2 részen, a XXII-ben, valamint Budaörs és környékén.

-Célunk, hogy gondozottjainkat intézményes ellátáshoz segítsük a hajléktalan életmód elhagyását szem előtt tartva. Szolgálatunk alapvető eszközök; élelmiszer, ruházat, védőital, takaró segítségével életmegóvó tevékenységet is folytat – tudjuk meg Biró Pétertől, aki jóhírekkel is szolgál: az elmúlt 3 évben 50 százalékkal esett az ellátottak száma, akik az utcán vannak.

- Nagyon jó az elhelyezési arány, az utcai gondozószolgálat által ellátott emberek 40 százalékát sikerül elhelyezni valamilyen szélesebb segítséget nyújtó intézményben – ismerteti a tényeket Biró Péter. Ami az idei évet illeti, a covid19 okozta különleges helyzet itt is megéreztette negatív hatását.

- 2020-ban a vírus páros lábbal rúgta be az ajtónkat. Senkinek nem voltak ilyen tapasztalatai. Pénzügyileg a legnehezebb évünk volt, hiszen az adományozóink közül is többen kerültek válságos helyzetbe, érthető módon így a lehetőségeik is meglehetősen lecsökkentek, és megcsappantak a mi forrásaink is. A járvány miatt szükséges kijárási korlátozások miatt az utcák elnéptelenedtek, a hajléktalanok nem számíthattak az emberek jóindulatára, sem étel, sem ruhanemű vagy egyéb támogatás formájában sem nagyon, pedig ez is jelentős részét teszi ki az ő „megélhetésüknek”. Ennek ellenére, működtünk, méghozzá nem csökkent üzemmódban, és teljes ellátást biztosítottunk a hozzánk fordulóknak. Bizakodunk, hogy ebből a szempontból is a 2021-es év csak jobb lehet!

Nyitva tartás

A január 1-i munkaszüneti nap és a vasárnap kivételével, január 4-től újra teljes nyitva tartással: hétfőtől szombatig 8.30-tól 18 óráig fogadják a XI. kerület Rimaszombati út 15/a szám alatt a nappali és éjszakai ellátást kérő hajléktalan embereket -                              7 hónapnál nem régebbi tüdőgondozóból való igazolással!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: NEK/Ambrus Marcsi