Borítókép

Bízd  Rá Magad honlapról is elérhető, és gyakran látogatott Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ szolgáltatásai a jelenlegi járványhelyzetben is elérhetőek személyesen is, online is. Az itt segítő szakemberek a hozzájuk forduló emberek lelki egészségét tartják szem előtt, ennek elérésében, az élet szolgálatában adnak támogatást mindenkinek.

-Biztosítunk maximum 3 alkalmas térítésmentes konzultációs lehetőséget is azok számára, akik a pandémia következményei miatt átmenetileg érzelmi, életvezetési, kapcsolati nehézséggel küzdenek, vagy krízisbe kerültek – tájékoztatott Jáki Zsuzsanna klinikai szakpszichológus. Az Antropos munkatársa hozzátette, a hozzájuk fordulók azonban inkább a hosszabb folyamatú segítő szolgáltatásaikat; a mentálhigiénés segítő beszélgetést, a lelkigondozást, a család- és párterápiát, a laktációs szaktanácsadást és a mediációt keresik, amelyek költségtérítése is a piaci ár alatt van.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek igénye egyre nagyobb a lelki egyensúly megteremtésére, a mentálisan egészséges életvezetésre, kapcsolataink karbantartására.

-Bizalmi alapon történik a választás. Hozzánk sokan fordulnak segítségért. Egyéni beszélgetésekben,  párterápiában és csoportokkal is dolgozunk. Egyrészt módszertani központként szoros szakmai együttműködésben vagyunk az SE Mentálhigiéné Intézetével és az Antropos Mentálhygiéné Egyesülettel, másrészt nálunk a spiritualitás is fontos szerepet játszik – számolt be a Bízd Rá Magad Médiának Jáki Zsuzsanna, az SE Mentálhigiéné Intézete munkatársa, aki A spiritualitás megjelenése a pszichoterapeuták képzésében, szakmai kapcsolataikban és a lelkivezetőkkel való együttműködésükben témában doktorált.

Az antropos görög eredetű szó, jelentése ember, szó szerinti jelentése: az ember az, aki újra felfelé néz. Az Antropos központ is az emberrel foglalkozik, mottója: „HOGY ÉLETÜK LEGYEN, ÉS BŐSÉGBEN LEGYEN” (JN 10, 10). A központ létrehozása is szakemberek összefogásából jött létre. Jáki Zsuzsanna több munkatársával együtt bábáskodott a hely megszületésénél, közösen alakították ki a beszélgető szobákat, rendezték be, tették olyan otthonossá, hogy ha odamegyünk, akkor cipőnket levetve lépünk a szőnyegre, és azzal a komfortérzettel ülhetünk le a kanapéra vagy a fotelba, mintha hazaértünk volna.

-Szeretnénk, ha minél többen jutnának olyan szaksegítséghez életük döntő pillanataiban, válságaiban, amely tovább vezet az egészség, a növekedés, és a másokkal való kapcsolatok építése, ápolása felé. Ezt a célt szolgálja szakmai teamünk csapatmunkája. Küldetésünknek tekintjük egy-egy új módszertan meghonosítását, a szakemberek továbbképzését is azokon a területeken, mely sokak igénye, de az ellátórendszer hiányosságai közé tartozik – mondta Jáki Zsuzsanna.

Az Antropos élethelyzeti nehézségekkel, aktuális, jól körülhatárolható emberi problémákkal foglalkozik, de itt nincs pszichoterápiás szakellátás, ugyanakkor megbízható helyre, „jó kezekbe” tudják tovább küldeni azokat, akiknek erre van szükségük. A bejelentkezéstől számítva három hét várakozási idővel számolhatunk, de az esetek nagyrészében ennél hamarabb eljutunk a megfelelő szakemberhez.

Elérhetőség

1091 Budapest Üllői út 119, 1. em. 20.

iroda@antroposkozpont.hu

+36 (20) 6632 848 (kedd 8:00-11:00)

Mit adhatunk?

Lelki egészségvédelem, egészségmegőrzés, prevenció szolgálata a hozzánk forduló kliensek, csoportok, közösségek segítésén és a szakemberek továbbképzésén keresztül

Magas szintű mentálhigiénés ellátás

Lelkigondozás biztosítása azoknak, akik számára fontos a spiritualitás ápolása is

Önismereti és személyiségfejlesző csoportok indítása

Egyéni és csoportos szaksegítség speciális élethelyzetekben (pl. szoptatás, kisgyermekes családok, gyász, konfliktusban álló felek közti mediáció)

A segítő szakemberek összefogása, továbbképzése

Együttműködés egyházi szervezetekkel, a pasztorációs munka támogatása

Együttműködés a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetével, mint képzőhellyel: folyamatos fejlődés, oktatás, kutatás, és módszertani fejlesztés

Képzőhely és Módszertani Központ

Az Antropos a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetéhez mint képzőhelyhez kapcsolódik. Az SE Mentálhigiéné Intézet képzései közül a Családtudomány és családterápia mesterképzés és a Laktációs szaktanácsadó képzés terephelye, ahol a hallgatók megfigyelhetik, elsajátíthatják az egyes ellátástípusok gyakorlatát. A Lelkigondozó képzés és a Mentálhigiéné képzés végzett hallgatói számára az Antropos Mentálhygiénés Egyesülettel együttműködésben folyamatos szakmai műhelymunkát biztosít, konferenciák szervezésével, és a szakemberek közti kapcsolati háló építésével, fejlesztésével. A képzések oktatói maguk is a Központ munkatársai, részt vesznek az Antroposhoz fordulók segítésében.

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: BRMM/FE