Játékegyetem, ami az életről szól

Cikkek, hírek / Játékegyetem, ami az életről szól

Ebben a cikkben

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökségének CsaládKözPontja 2006 óta szervez különböző kapcsolaterősítő és közösségépítő programokat családoknak, házaspároknak. Mottójuk: A boldogság tanulható!

Korábbi tapasztalataikra és a családokkal való kapcsolataikra építve, valamint a Házasság Hete helyi rendezvényeinek sikerére alapozva, 2014 őszén útjára indítottak egy komplex programsorozatot, amely a párkapcsolatok és családok egészséges működésének segítését tűzte ki célul, játékos formában.

A CsaládEgyetem fő céljai: a családon belüli kommunikáció elősegítése, a családok belső egységének erősítése, a családok közötti kapcsolatok építése és a családok kifelé fordulása, küldetése. Bucskóné Lehota Ágota irodavezetővel beszélgettünk a részletekről.

Ágota 2011-ben csatlakozott a szervezethez, amit akkor még Családpasztorációs Irodának hívtak. Abban az időben a programok egy része iránt egyre kevesebben érdeklődtek, láthatóan másra volt már igény. Át kellett gondolniuk, mit érdemes befejezni, mit érdemes folytatni, milyen újdonságokra lenne szükség. Azt látták, hogy vannak olyan családok és házaspárok, akik nyitottak a párkapcsolatuk fejlesztésére, és amikor erre lehetőségük van, akkor szívesen szánnak is rá időt. Ekkor jött az ötlet: teremtsenek mindennek egy keretet.

Házas- és családlközösségek, előadás, tréning

Így hozták létre a CsaládEgyetemet, ami nem egy igazi oktatási intézmény, nincs akkreditálva, nincsenek vizsgák. Ez egy „játékegyetem”, ami az életről szól. A programsorozat szervezése során figyelnek arra, hogy a rendezvények valóban a hétköznapi élet legfontosabb kérdéseihez kapcsolódjanak. Az egyetemi szóhasználat alapján vannak előadások, szemináriumok, terepgyakorlatok, házi dolgozatok és nyári egyetemek, amelyekért krediteket lehet kapni; a résztvevők között pedig félévente és évente kisorsolnak páros vagy családi élménykuponokat – fürdőbelépőt, kávéházi kupont vagy a covid előtt évekig az Alsópáhoki Kolping Hotel családi hétvégéjét.

A tanév ideje alatt félévente három előadást hirdetnek, amelyre neves szakértőket hívnak meg. Többet között járt már náluk dr. Papp Miklós, Tapolyai Emőke, dr. Kádár Annamária, dr. Mihalec Gábor, Schäffer Erzsébet, Mustó Péter atya, Uzsalyné dr. Pécsi Rita. Az előadásokról felvételt készítenek, amelyek a csaladegyetem.hu honlap videótárjában és az Egyházmegyei Családközpont youtube-csatornáján megtekinthetők. Egyházmegyei szervezetként fontos volt számukra, hogy azok is el tudják érni az előadásokat, akik nem tudnak bejönni Szegedre. 2014 óta több mint 40 előadásuk volt, ebből 38-ról készült felvétel, amelyeknek eddig 145.000 megtekintése volt. Kaptak olyan visszajelzést is, hogy családos közösségek – például németországi magyar házaspárok is – időnként megnéznek egy-egy videót és utána beszélgetnek róla, hiszen nincsenek időhöz vagy helyhez kötve.

Házas- és családlközösségek, előadás, tréning

Elsődleges céljuk mégis a személyes találkozások elősegítése. Ennek egyik példája, hogy az előadások után – a pandémia előtt – lehetőséget teremtettek arra, hogy résztvevők beszélgethessenek egymással egy kis pogácsa mellett. Igyekeztek az alkalmakat családbarát módon szervezni azzal, hogy az emeleti nagyteremben a résztvevők gyermekeire felügyeletet biztosítanak, illetve az aulában kihangosítva is hallható az előadás. Emellett az elmúlt években az egyházmegye több városában is szerveztek „kihelyezett családegyetemi előadásokat” is, például Gyulán, Orosházán, Makón, Hódmezőváráshelyen, Szarvason.

Fontos tapasztalatuk, hogy van igény erre a „keresztény körön” kívül is. Egyházi szervezetként működnek, legfőbb helyszínük Szegeden a Katolikus Ház, de az előadások nem „vallásosak”. Bárkit szívesen látnak, aki szeretne szeretetben, boldog párkapcsolatban élni; senkitől nem kérdezik meg, hogy áll a hit kérdésével. „Van sok olyan arc az előadásainkon, akiket nem ismerünk a templomból, és ennek nagyon örülünk, mert azt szeretnénk, hogy az emberek életszerű, életteli módon találkozzanak azokkal az értékekkel, amiket egy elkötelezett párkapcsolat és a család adhat nekik” – magyarázza Ágota.

Házas- és családlközösségek, előadás, tréningFérfikör

A CsaládEgyetem szemináriumai és a speciálkollégiumai kiscsoportos, 10-20 fős, interaktív workshopok. Felnőtteknek szólnak, és sokféle témában szerveződnek: így esett már szó a családi pénzgazdálkodásról, az életközép kihívásairól, nevelési kérdésekről és az erőszakmentes kommunikációról. A NőiesTe és a Férfikör című szemináriumot 2014 óta minden félévben kétszer megszervezik, hiszen nagyon sok nőnek/férfinak vannak kérdései női/férfi szerepével kapcsolatban.

A résztvevők jelentős része 30-40 éves, de 20 és 70 év között minden korosztályból jönnek. A beszélgetések gyorsan meghitté tudnak válni. "Ilyenkor nemcsak beszélgetünk, hanem táncolunk, énekelünk, alkotunk. A társadalomban eltűntek azok a formák, ahol hasonló élethelyzetből érkező nők és férfiak rendszeresen találkozhattak. Erre próbálunk lehetőséget teremteni. Az élet hétköznapi dolgairól őszintén tudunk beszélgetni, tanulni egymás élettapasztalatából" – meséli Ágota.

Házas- és családlközösségek, előadás, tréningNőiEste

A workshopok sorában kivételt képez a 10-12 éves kislányoknak szóló Ciklus-show©, amely azért lett része a CsaládEgyetemnek, mert nagyon fontosnak tartják a nőiségre való felkészülésben. Emellett Ágota különösen fontosnak tartja az erőszakmentes kommunikációt; az ezzel kapcsolatos a szemináriumon konfliktusos élethelyzeteket dolgoznak fel lépésről-lépésre. Ha megtanuljuk jobban kifejezni magunkat és jobban megérteni egymást, gyógyulnak a kapcsolataink is.

A speciálkollégiumok egyszeri, többórás alkalmak, speciális élethelyzetben élőknek vagy speciális témáról, például sérült gyermeket nevelőknek, özvegyek és gyászolók számára, illetve elváltaknak.

Az izgalmasan hangzó játékos páros terepgyakorlatokkal kapcsolatban megtudom: Szegeden 2009 óta szerveznek a Házasság Hetében programokat, amelynek városi programjait a CsaládKözPont koordinálja. Ez a két hétre koncentrálódó gazdag programsorozat inspirálta őket, hogy hasonló rendezvényeket szervezzenek egész évben. A Szerelmes Kalandtúra 2013-ban indult azzal a céllal, hogy játékos feladatokkal segítsenek a pároknak abban, hogy minőségi időt töltsenek együtt és felfrissüljön a kapcsolatuk, például egymásnak szerelmes levelet írni; közösen főzni, elmenni randizni.

Ágota örömmel meséli: a Szerelmes Kalandtúra időközben önálló életre kelt: egy konferencián meséltek róla, és így sokfelé eljutott, még a határon túlra is. Így még több ember tanulhatja meg, hogyan lehet játékosan színt vinni a hétköznapokba, felfrissíteni a párkapcsolatukat. Néhány év házasság után sok erőt adhat például a másik fél szerelmes köszönőlevele és az, hogy mit és miért értékel bennünk. Ezeket sokszor természetesnek vesszük, de ha kimondjuk vagy leírjuk, nagy ereje van, ami sokat segíthet a nehézségek idején is – magyarázza.

Házas- és családlközösségek, előadás, tréning

A karantén alatt néhány program megvalósult online, de voltak olyan kurzusok, amik elmaradtak. Ezek helyett hirdették meg a Karantén Kalandtér nevű „terepgyakorlatot”, játékos feladatokat adva a családoknak. Minden játék mögött komoly, családi élettel kapcsolatos szakmai tudás van. Egyik karatén-feladat volt például a családi történetmesélés régi fényképek alapján. Az elődök és a családi tapasztalatok ismerete nagyon fontos a gyerekek problémamegoldó képessége és önbecsülése szempontjából, különösen krízisek idején. A helyi napilap minden feladatot megosztott, hetente kétszer egy hónapig.

Végül utolsó kérdésemre Ágota kifejti: a mottójuk azt üzeni, hogy lehetőségünk van fejlődni ismeretekben, eszközökben, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy kapcsolataink éltetőbbek, szeretetteljesebbek legyenek. A CsaládEgyetem azért jött létre, hogy ebben segítsék a párokat és családokat, fő céljuk tehát a prevenció.

A CsaládKözPont alapértékei a csapatmunka, a hit, a nyitottság, a rugalmasság, a humor. Ezek közül említi még Ágota a Bízd rá magad! kapcsán a kreativitást és az inspirációt: „Ez a honlap jó eszköz arra, hogy megismerjük a hasonló céllal működő szervezeteket és azok jógyakorlatait, hogy ezek minél több emberhez eljuthassanak.”

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: BRM Média
Képek forrása: https://csaladegyetem.hu/
Szerző: Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#előadás #tréning

Kapcsolódó támogató lehetőségek

CsaládEgyetem - Ciklus-show kamaszoknak

CsaládEgyetem - Ciklus-show kamaszoknak
A CsaládEgyetem keretében évente egyszer szemináriumként meghirdetjük a "Ciklus-show" nevű programot 10-12 éves lányok számára. Az MFM-Projekt minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítse meg.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: kamaszoknak

Elérhető: Szeged-Csanádi Egyházmegye, egész évben rendszeres jelleggel

Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség - Családközpont

Érdekel

CsaládEgyetem - A boldogság tanulható

CsaládEgyetem - A boldogság tanulható
A CsaládEgyetem sokszínű és gyakorlatias tudást nyújtó programjainak fő célja a családok egészséges működésének erősítése.

Segítő jelleg: családpasztoráció, előadás, workshop, párkapcsolat erősítő játék

Ajánljuk: szülőknek, pároknak, házasoknak, jegyeseknek, özvegyeknek, elváltaknak

Elérhető: Szeged-Csanádi Egyházmegye, alkalmanként

Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség - Családközpont

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató