Kezdődik a Családok X. Világtalálkozója Rómában

Borítókép

Családok X. Világtalálkozója június 22-én, szerdán kezdődik a vatikáni VI. Pál teremben, Ferenc pápa jelenlétében a családok fesztiváljával és június 26-án, vasárnap zárul a Szent Péter téren közös Úrangyala imádsággal, a családok megbízásával.

Június 23–25-ig kerül sor a pasztorális kongresszusra (VI. Pál terem), ahol ellentétben a korábbi kongresszusokkal, nem lesznek teológiai témákról, tanbeli kérdésekről szóló előadások, hanem a család- és házasságpasztorációban dolgozó munkatársak fognak találkozni és eszmét cserélni egymással. A cél a pápa által választott téma – Családi szeretet: hivatás és az életszentség útja – feldolgozása, szem előtt tartva az Amoris laetitia néhány hangsúlyos útmutatását.

Az apostoli buzdítás világos javaslatokat, irányelveket ad a családpasztoráció lehetséges előmozdításához az elkövetkező években.

A szervezők olyan témákra összpontosítottak, amelyek a világ minden tájáról származó püspökökkel való találkozásaik során, különösen az ad limina látogatások alkalmával kerültek elő, és amelyek újra és újra felbukkantak: a házaspárok és a papok közös felelőssége a részegyházak pasztorációjában; a családok néhány konkrét nehézsége a mai társadalomban; a párok felkészítése a házasságra; az „egzisztenciális periféria” helyzetei a családon belül; a családpasztorációs munkatársak képzése egy kihívásokkal és nehéz kérdésekkel szembesülő pasztorációs munkára. 

A világtalálkozó keretében június 25-én, szombaton délután mutat be szentmisét Ferenc pápa a Szent Péter téren.

A Családok X. Világtalálkozója „többközpontú és széleskörű” esemény lesz, a római találkozóval azonos napokon a világ többi egyházmegyéiben is, így hazánkban is rendeznek családtalálkozókat.

Mindenesetre Róma marad a találkozó középpontja, a püspöki konferenciák, a nemzetközi mozgalmak és családszervezetek küldöttei azért érkeznek ide, hogy a Szentatyával és a római családokkal együtt éljék át ezt az ünnepet. A 11 fős magyar delegációt Marton Zsolt, az MKPK családreferens püspöke vezeti.

Az esemény élőben (streamelve) is követhető lesz a rendezvény hivatalos honlapjánRómai Egyházmegye YouTube csatornáján, valamint a Vatican News élő közvetítésén (Vatican Media Live) keresztül is.

Így a világ bármely pontján élő család, közösség is részesévé válhat ennek a fontos spirituális eseménynek. A közvetítés legfőbb célja, hogy elősegítse mindazok részvételét és bevonását, akik a világjárvány és annak következményei miatt sajnos nem vehetnek részt személyesen a római világtalálkozón.

A részletes magyar nyelvű programot ez a dokumentum tartalmazza.

június 25-ei szentségimádás elmélkedése itt olvasható.

A találkozóval kapcsolatos további magyar nyelvű anyagok ezen a felületen érhetők el.

További értékes programokért, cikkekért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: MKPK Családügyi Bizottsága
Szerző: MKPK Családügyi Bizottsága
Kép forrása: vatikannews.va