Kilenced Szent Józsefhez az örökbefogadás útján levőkért

Borítókép

Ferenc pápa 2020. december 8-án Szent József évet hirdetett meg, majd Patris corde (Apai szívvel) apostoli levelet tett közzé, amelyben példaképül állította mindnyájunk elé Szent Józsefet. József személye kapcsán bizonyosan sokféle tulajdonság, kép, gondolat jut eszünkbe. Az egyházi nyelvezetben Jézus nevelőapjának szoktuk hívni. Az elnevezés jogos, ugyanakkor, ha el tudunk vonatkoztatni ettől a szóhasználattól, és rátekintünk József és Jézus kapcsolatára, sokkal inkább az örökbefogadó szülő és gyermek kapcsolata tárul elénk. Jóllehet, József a mai jogi értelemben nem fogadta örökbe Jézust, mégis több volt, mint nevelőszülő.

Ezzel az apai szívvel vette nevére Jézust, fogadta fiává, feltétel nélkül szerette és nevelte fel – akárcsak egy örökbefogadó szülő. November 9-én tartják világszerte az örökbefogadás világnapját. Sőt, ezen a napon kívül egész novemberben nagyobb figyelmet kap az örökbefogadás témája. Ez ad apropót arra, hogy elelmélkedjünk azokról a szempontokról, hasonlóságokról, amely felfedezhető Szent József és az örökbefogadó szülők életútja között.

Szent Józsefnek, Jézus nevelőapjának közbenjárását kérve imádkozzunk ezt a kilencedet, hogy az Úr áldja meg mindazokat, akik az örökbefogadás útján járnak.

Szeretettel ajánljuk a hat gyermeket örökbefogadó Korom családról szóló írásunkat és Eredics Gergő atya alábbi tanúságtételét is, aki maga is örökbefogadott gyermek.

 

 

 

 

 

Forrás: https://csaladegyhaz.hu
Szerző: https://www.usccb.org/, https://csaladegyhaz.hu
Kép forrása: https://csaladegyhaz.hu