Magyarországon a Betlehemi Békeláng

Borítókép

Az elmúlt három hétben hosszú utat tett meg a Betlehemi Békeláng Jézus születésének helyétől egészen Bécsig. Onnan tovább folytatja útját Magyarországra a Nemzeti Lángátadó Ünnepségre, amely december 11-én, vasárnap 10 órakor lesz a Budapest Pesterzsébet - Klapka téri Református Egyházközségben.

A Betlehemi Békeláng története egészen a 11. századig nyúlik vissza. Firenzéből ifjú lovagok indultak Jeruzsálembe, hogy II. Orbán pápa felhívására elhozzák városukba a reményt jelképező békelángot. A lovagok 1099-ben tértek vissza a hosszú útról és a lángot a katedrálisban helyezték el. Az emberek innen vitték tovább otthonaikba – idézte fel az esemény történeti hátterét Pólya-Kiss Rozália, a Magyar Cserkészszövetség Mustármag munkacsoportjának tagja, a Nemzeti Lángátadó ünnepség egyik szervezője.

Kép forrása: Magyar Kurír

Fény a sötétségben

Ezután több száz évig nem hozták el a Békelángot Európába. A 20. században viszont Ausztriában újra útjára indították a korábbi eseményt: 1986-ban a linzi televíziós társaság karácsonyi műsorainak szerkesztői sérült gyermekek megsegítésére szerették volna felhívni a figyelmet. Ezért egy mozgáskorlátozott fiúnak segítettek elutazni Betlehembe, aki a Jézus Születése-bazilika öröklángjánál megnyújtott lámpással tért vissza Linzbe. Két évvel később már az egész világ tudomást szerzett a híradásokból a Betlehemi Láng meggyújtásáról, amikor egy kambodzsai menekült fiú - aki új otthonra talált Ausztriában - hozta el a Lángot.

Az osztrák cserkészek 1989-től kapcsolódtak be az eseménybe és az ő közvetítésükkel jutott el a láng a posztkommunista országokba, elsőként Csehszlovákiába, a rákövetkező évben pedig már Szlovákiába is. Immáron lassan három évtizede az osztrák televízió az ún. „Fény a sötétségben” akciót minden karácsony előtt megismétli.

 

A béke reménye

Pólya-Kiss Rozália elmondta, az idei évben Betlehemből Bécsbe egy 12 éves kislány, Sarah Noska hozta el a lángot. Sarah egy rendkívül melegszívű kislány, aki napi feladatai mellett egy ukrán osztálytársáról is gondoskodik, ezért választották ki a feladatra. Az idei Lángátadó esemény mottója: Ültess egy fát a béke reményében! A jelmondat különös aktualitással bír.

2022-ben a világ számos országából, köztük hazánkból és a Kárpát-medencéből érkező cserkészek töltik majd meg a bécsi Szent Család-templomot, hogy a Sarah által szállított Lángot hazájukba elvigyék. A lángosztási ökumenikus szertartáson a megjelent nemzetek cserkész képviselői saját nyelvükön imádkoznak, majd az esemény végén a püspökök közreműködésével átveszik a lángot. Ezután autón, vonaton, repülőn és még számtalan módon jut el a Betlehemi Békeláng a világ számos országába. Idén egy ötvenfős magyar cserkészdelegáció lehet jelen a bécsi ünnepségen, amelyben a Kárpát-medence számos szegletében élő magyar cserkész kapott helyet. A Lánggyermek jövő héten Ferenc pápának is átnyújtja a Lángot.

Kép forrása: Friedenslicht der Pfadfinder und Pfadfinderinnen Österreichs Facebook oldal

Nemzeti Lángátadó Ünnepség

Magyarországon a korábbi éveknek megfelelően, most is ünnepélyesen fogadják a lángot – mondta el Pólya-Kiss Rozália. Ezúttal a Nemzeti Lángátadó Ünnepség december 11-én (vasárnap) 10 órakor a Budapest Pesterzsébet - Klapka téri Református Egyházközségben lesz. 

A katolikus és protestáns felekezetek éves váltásban, de közös szertartáson köszöntik hazánkban a lángot. Innen cserkészek viszik el az ország legtávolabbi pontjaiba, hogy aztán a hívek otthonaikban őrizhessék tovább. A Magyar Cserkésszövetség tagjai gondoskodnak arról, hogy a Kárpát-medence minél több településének közösségéhez eljusson a Betlehemi Békeláng.

A szervezet határokon átívelő, közösségépítő és formáló eseménnyé szeretné tenni az évenkénti eseményt. Jézus ezt mondja magáról: “Én vagyok a világ világossága, aki engem követ nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága” (Jn 8,12). A Betlehemi Békeláng magát Jézust jelképezi.

 

Lángosztás határainkon innen és túl

A Nemzeti Lángátadó Ünnepséget követően a lángosztás az ország számos pontján, például Szombathelyen, Szegeden, Pécsen, Debrecenben, de a határon túl Pozsonyban, Szabadkán, Nagykárolyban, Marosvásárhelyen és Csíkszeredán is megkezdődik. A lángosztás pontos időpontjairól és helyszíneiről az esemény Facebook oldalán tájékozódhatnak

A Betlehemi Békelángot a magyar cserkészek a ’90-es évek eleje óta hozzák el Magyarországra. Kezdetben nem szervezett módon zajlott a láng átvétele és átadása, például 1991-ben egy vasúti alkalmazott, Lovas Gyula révén került a lámpásba zárt fény Nyugat-Magyarországra. Később a pécsi Pius cserkészcsapat, Budapestről pedig a 25. sz. Szent Imre cserkészcsapat hozta haza a lángot.

Kép forrása: Betlehemi Békeláng Magyar Cserkészszövetségek Fóruma Facebook oldala

Közösségi esemény a Láng fogadása

A Láng Magyarországra szállítása a 2000-es években vált rendszeressé. A küldöttségben határon túli magyar cserkészcsapatok tagjai is aktív szerepet vállalnak. A központi elosztás ünnepségének megszervezése és lebonyolítása a Táborkereszt (Katolikus Cserkészek Közössége) és az ICHTHÜSZ közösségének tiszte, amelyen évenként váltakozó feladatvállalással osztoztak meg: amikor a Táborkereszt szervezi az ünnepséget, az igehirdetést az ICHTHÜSZ képviselője tartotja, amikor az ICHTHÜSZ a szervező, a Táborkereszt biztosítja az ünnepi szónoklatot. Az elmúlt években sok segítséget nyújt a kommunikációban és a kontingens megszervezésében a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma.

A cserkészek a Betlehemi Békelángot elviszik egyházközségeik istentiszteleteire, a községi adventi gyertyagyújtási ünnepségekre. A lángot elhelyezik sok településen a templomban, a városházán, hogy onnan a polgárok lámpással hazavihessék a fényt. Az eseményhez sok helyen betlehemezés és adománygyűjtő akció is társul.

A Betlehemi Békeláng arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, szeret minket. A láng Isten szeretetének és békéjének üzenetét hozza el közénk. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. „Boldogok, akik békét teremtenek,” (Mt 5, 3-9.)

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com