Martí Zoltán: Ha egy embert sikerül megszólítanunk: megérte

Borítókép

„Ha tudtam volna, milyen akadálypálya egy keresztény, de modern és nyitott portál működtetése, nem mertem volna belevágni. Hála Istennek, nem tudtam! Mindenesetre: Nélküle nem ment volna – kezdi a beszélgetést Martí Zoltán, a 777blog.hu alapító főszerkesztője.

A 777blog.hu négy éve a semmiből indult, és ma már egész-Kárpát-medence szerte követik, olvassák, várják, hogy aznap éppen milyen üzenetet tartogat számunkra. Martí Zoltánt, az ősszel házasodott fiatal főszerkesztőt a siker titkáról faggattuk.

-Azt mi sem tudjuk pontosan. Az biztos, hogy egyszerűen őszintén, tabuk nélkül írunk. Kerüljük a még az interneten keresztül is tömjénillatot árasztani képes, kenetteljes szavakat. A tartalom tekintetében pedig az embert érintő kérdésekkel foglalkozunk: az Isten-ember és ember-ember közti kötődésekkel, útkereséssel lélektől lélekig – nem figyelmen kívül hagyva testi mivoltunkat sem. Mindezt a modern világ kommunikációs eszközeinek használatával tesszük, élve az összes olyan technikai lehetőséggel ami kell ahhoz, hogy a mondanivalónk eljusson minél több emberhez.

Ami a névválasztást illeti, érdekes magyarázatot kaptunk.

-Akkoriban volt divatja a számos portáloknak, és a bérmaapám azt tanácsolta, mindegy, hogyan nevezzük el, az a lényeg, hogy mindenki rákérdezzen: miért pont ez?!

A korosztálytól függetlenül népszerű keresztény portált tíz fiatal huszonéves hozta létre, ma is tucatnyi félállású munkatárssal és önkéntesek, vendégszerzők „bedolgozásával” látják el történetekkel, a mindennapi élethez vagy éppen az ünnephez szükséges munícióval olvasóik egyre bővülő táborát.

-Amikor elkezdtük még egyetemisták voltunk, most már mi is a 30-as éveinkben járunk. Minimális technikai felszereltséggel vágtunk neki a feladatnak azzal az elhatározással, hogy ha egy embert is sikerül megszólítanunk, már megérte. Martí Zoltán hozzátette alapelvük: bemutatni, ami igaz, és továbbadni az értékeiket.

-Nálunk nagy az átjárás az írók és olvasók között, sokan írnak is azok közül, akik olvasnak minket, de nehéz bekerülni. Erős belső késztetés és kitartás szükséges ehhez, már csak azért is, mert ez önkéntes szolgálat – ugyanakkor mi messze többet kapunk ettől, mint amennyit beleadunk.

A 777blog.hu a templomba nem járókhoz is szól.

-Minket is megérint a világ összes gondja, de szeretnénk megmutatni, hogy mi az az örömforrás, amiből mindenki részesülhet, aki csak akar. A mostani pandémia idején is nagy felelősség hárul ránk, hogy tudjunk támaszt, lelki útravalót kínálni. Nekünk sem könnyű, a szerkesztőség életét és működését is megnehezíti ez a járvány, mégis az a dolgunk, hogy reményt adjunk. Talán ez a helyzet is segít nyitottabbá tenni a szívünket a hit felé, és ha a remény párosul a hittel, ott már nagy baj nem lehet.

Martí Zoltán meggyőződése, hogy nagy szükség van a személyes tanúságtételre. Egy ilyenből született meg az első könyve, Az Istennel a műtőben című, Csókay András idegsebésszel készült interjúkötete.

-Fel kell vállalni a kereszténységünket. Valamiért nem szeretjük világgá kürtölni az örömhírt, pedig ahelyett, hogy megtartjuk magunknak, tovább kell adni, hogy más is részesülhessen belőle. Megtisztelő, hogy életem első könyvét Andrásnak köszönhetem, aki nagyszerű ember, és bátran felvállalja a hitét, csak úgy mint korábbi botlásait. Inspiráló, megtisztelő. Külön ajándék számomra, hogy a kötetben felesége, Dalma is megszólal, és az ő szemszögéből is láthatjuk férje és kettejük közös életét.

Az M4 munkatársaként dolgozó sportriportert nem lehetett nem megkérdezni arról, mit szól a magyar foci sikeréhez.

-Nagyon büszke vagyok nemcsak mint sportriporter, hanem magyar emberként is. Remélem, eljön az az idő, amikor pártállástól, ilyen-olyan hovatartozástól függetlenül mindenki egyként tud így érezni. Fontos, hogy minden magyar őszintén tudjon annak örülni, ha a válogatott kijut egy Európa-bajnokságra, vagy valamelyik klubcsapat a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet.

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: Martí Zoltán