Olvasd újra életed könyvét!

Borítókép

Ahhoz, hogy különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között, nézzünk magunkba és vessünk számot minden gondolatunkkal, még a negatívakkal is – erről Ferenc pápa beszélt, amikor egy korábbi általános audiencián az önismeret nélkülözhetetlenségére hívta fel a hívek figyelmét, hiszen életünk a legértékesebb „könyv”, amit kaptunk.

Életünk a legértékesebb „könyv”, amit kaptunk, de sajnos sokan nem, vagy csak túl későn olvassák el. Pedig az ember éppen ebben a könyvben talál rá arra, amit másutt, más módon hasztalan keres – szögezte le a Szentatya egy korábbi általános audiencián.

Szent Ágostonnak, „az igazság nagy keresőjének” példáját a hívek elé állítva Ferenc pápa úgy fogalmazott: ő az Úr jelenlétének nyomait olvasta ki az életéből, olyannyira, hogy élete végén, a Vallomásokban ezt írta:

Íme, belül voltál, én pedig kívül és kint kerestelek. Szépséges világodnak én rútságommal  rohantam neki.

Velem voltál, de én nem voltam veled”.  (Vallomások X, 27.38).

„Lépj vissza önmagadba ”; „a benső emberben lakik az igazság

Mindannyian megtapasztaltuk már – folytatta a Szentatya -, amit Szent Ágoston: azt, hogy önmagunktól elidegenítő gondolatok, sztereotíp üzenetek fogságában élünk. „Nem érek semmit”, „Minden rosszul megy”, „Soha semmi jót nem érek el az életben” – ezek a pesszimista mondatok, gondolatok „lefelé visznek”, azonban a saját életünk „újraolvasása” révén felismerhetjük a mérgező elemek jelenlétét is.

Kiszélesíthetjük életünk könyvének cselekményét, gazdagabbá tehetjük azt, megtanulhatunk észrevenni új, más dolgokat, és igyekezzünk megragadni azokat a finom, tapintatos jeleket is, amelyeket Isten cselekszik az életünkben.

Ez utóbbiakat Ferenc pápa „az Isten által szétszórt drága gyöngyöknek” nevezte beszédében. „A jó el van rejtve előlünk (...), csendben van, lassú és kitartó ásással juthatunk hozzá. Isten stílusa tapintatos: szeret rejtve, diszkréten járni (...); olyan, mint a levegő, amit belélegzünk: nem látjuk, de élővé tesz bennünket, és csak akkor vesszük észre létét, amikor hiányzik.”

Életünk „újraolvasása” - hangsúlyozta Ferenc pápa - „neveli a tekintetet” és ráébreszt az apró csodákra, amelyeket Isten tesz értünk, sőt: új utakat mutat. „Ahogy bölcsen mondják: aki nem ismeri saját múltját, az arra van ítélve, hogy újraélje azt” – fogalmazott a Szentatya és egyben arra hívott mindenkit, hogy meséljen az életéről másoknak. Ez – mondta – „a kommunikáció egyik legszebb és legbensőségesebb formája”.

„Kérdezzük meg magunktól minden nap végén: Mi történt ma a szívemben? Egyesek azt gondolják, hogy ez lelkiismeretvizsgálat, ami azt jelenti, hogy számot vetünk a bűnökkel. De nem! Inkább azt jelenti: Mi történt bennem? Volt-e örömöm? Mi okozott nekem örömet? Voltam-e szomorú? Mi okozta a szomorúságomat? – Így lassan megtanuljuk felismerni, mi is történik bennünk” – zárta az önismeret szerepéről szóló katekézisét Ferenc pápa.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: VATICAN News
Szerző: Gerber Erzsébet
Kép forrása: depositphotos.com