Steinbach Éva: Új családban a Down-baba, akiről lemondtak

Borítókép

A Down Alapítvány Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálatára 25 éve számíthatnak az újonnan született Down-babák családjai. Időközben tevékenységi körüket kiterjesztették a várandósság alatt fejlődési rendellenességgel diagnosztizált babát váró kismamák és családjaik támogatására is. Az a tapasztalat, hogy  a vérszerinti szülők nem minden esetben vállalják a sérült babák felnevelését, újabb feladat elé állította a szolgálatot: 16 éve már azzal is foglalkoznak, hogy amelyik újszülöttről lemondtak, ő egy új családba kerülhessen.

Negyed évszázados segítő szolgálatukat elismerve idén ősztől az EMMI hivatalosan is engedélyezte a Down Alapítvány nyílt örökbefogadást elősegítő tevékenységét.

-Legutóbb a napokban örülhettünk, mert egy Down-szindrómás baba a karácsonyt már új családjában töltheti. Most egy olyan édesanya fordult hozzánk segítségért, aki három gyermekével maradt magára, fedél nélkül, és egyik gyermeke Down-szindrómás. A lakhatás és a munkahely keresése már meghaladja az alapítványunk lehetőségeit, de ilyen esetben is igyekszünk megtenni, ami tőlünk telik. Elsősorban kérjük a hasonló segítőszervezeteket, hogy amelyiküknek ezen a területen van módja, lehetősége, ötlete, kapcsolatrendszere, az támogassa, azzal, amije van, járuljon hozzá, hogy esélye legyen ennek a családnak is egy megfizethető bérű lakásban, az alapvető szükségletek biztosítása mellett békében és szeretetben várni az ünnepet – tudjuk meg a Bízd Rá Magad oldallal is együttműködő Down Dada Szolgálat vezetőjétől.

Steinbach Éva úgy segít, hogy maga is érintett. Nyolc gyermeke közül a hetedik Down-szindrómával született, és három évig élthetett csak az őt szerető családjában. Éppen decemberben van az évfordulója, hogy az Aprószentek égi táborába költözött.

-Nekünk sem volt könnyű ezt megélni, de örülök, hogy nem tudtam előre, hogy Down-szindrómás lesz a kisfiam, Peti, mert ugyan akkor sem merült volna fel annak a lehetősége, hogy „nem kérjük” őt, de így felhőtlenül telt a várandósságom ideje, és a személye ajándék volt és marad mindannyiunk számára.

A koronavírus-járvány természetesen a Down Dadák munkáját is megnehezíti, de a segítségre szükség van, a megfelelő óvintézkedések betartásával, nekik most is menni kell, és segíteni.

-Ugyanúgy dolgozunk, ahogy a covid előtt, mert Down-os babák ugyanúgy születnek a járvány alatt is. A kórházakba – természetesen a higiéniai protokollt betartva – általában beengednek minket segíteni.

Éva eredeti végzettsége programtervező matematikus, de ezzel fél év után felhagyott, főállású anyaként nevelte a gyerekeit  26 évig, azóta pedig  mentálhigiénés segítőként dolgozik. Ma már csak egy gyermeke lakik otthon, a többieknek saját családjuk van, és ha hazajönnek 10 unokát hoznak a nagszülőkkhöz.

-A jelenlegi helyzetben nálunk a szűk család sem tud összejönni, mert már az unokáim is többen vannak, mint ahányan egy helyen lehetünk. Nálunk egy nagy családi találkozó alapesetben 80 főt jelent. Mi négyen vagyunk testvérek, és a szüleimnek 28 unokájuk és  20 dédunokájuk van. A fiatalabbak azért látogatják az időseket, úgy hogy maszkban a lépcsőházban adunk szerenádot születésnapra, a csomagokat pedig egyesével visszük a küszöbig. Gyakoroljuk az ölelés, a testi kontaktus nélkül is a szeretet kifejezését, és meg kell tanuljuk más dimenzióban is tudni közvetíteni az érzéseinket, és tartani a lelket egymásban.

Elérhetőség

Steinbach Éva a Bethesda Kórházban, az Ilka u. 57-ben segíti csütörtökönként a Down Ambulancia rendelését, ahol személyesen is elérhető, vagy online  – előzetes időpont-egyeztetés alapján. +36 20 260 7793, steinbach.eva@downalapitvany.hu

 

Down Alapítvány Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat

Küldetésünk, hogy minden gyermek szerető családban nőhessen fel, akkor is, ha valamilyen fejlődési rendellenességgel született. Ennek érdekében sokoldalú segítséget nyújtunk:Sorstársi támogatást biztosítunk a sérült, fogyatékos gyermekek szüleinek, hogy meg tudjanak küzdeni a kezdeti nehézségekkel, el tudják fogadni és szeretetben fel tudják nevelni azt a kisbabát, akit kaptak;

Információval segítjük a családokat az igénybe vehető támogatásokról, fejlesztésekről, egészség-szolgáltatásokról, terápiákról;

Ha a vérszerinti család mégsem vállalja a gyermek felnevelését, akkor segítünk egy szerető, befogadó családot találni a kisbabának;

Az örökbefogadó és nevelőszülők is igénybe vehetik a Bethesda Kórházzal közösen működtetett, a megelőzést és a gyógyítást  szolgáló Down Ambulanciát, az ott működő terápiákat és szűrővizsgálati programot;

A Down Alapítvány Korai Fejlesztő és Tanácsadó Szolgálatát;

Felnőttkorban pedig a gyermekük  egész életén átívelő szolgáltatásainkat, a képzéseket, a foglalkoztatást, a lakhatási szolgáltatásokat és szabadidős programokat.

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: Steinbach Éva