Szent Miklós ünnepén

Borítókép

Verekedő szent? Igen. Szent Miklós valóban összeverekedhetett egy eretnekkel a hitvitájuk során. Kalandos élete, a személyét övező történetek az egyik legnépszerűbb szentté tették.

Szent Miklós Kr. u. 245-ben született a kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában, módos szülők gyermekeként. Korán árvaságra jutott és egy kolostorba költözött. Amikor a myrai püspök meghalt, a környék egyházi vezetői összegyűltek, hogy megválasszák az utódját. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: „Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” Az új püspök Miklós lett, aki több mint ötven éven át vezette a közösségét. Túlélte Diocletianus császár alatt a nagy keresztényüldözés időszakát, de bebörtönözték.

Rengeteg történet maradt fenn titokban adott ajándékairól, amelyet a házak előtt tartott cipőkbe helyezett el. Teljes vagyonát a gyerekek és a szegények, a bajbajutottak támogatására fordította. Egyszerű emberként élt a nép között: a betegeknek orvos volt, a szenvedőknek vigasz, az árváknak atya, a veszélyben lévőknek védelmező – mindenkinek minden szükségben gyors menedék.

Néhány éve tudósok rekonstruálták arcvonását. Ebből biztosra vehető az orrtörése nyomai alapján, hogy valóban összeverekedhetett és leüthetett a niceai zsinat idején egy eretneket, aki felbőszítette a püspököt. Ezt a jelentet számos templomábrázoláson láthatjuk.

Életéről számos legenda született, az évszázadok során ebből született meg a Mikulás alakja. A hagyomány szerint a püspök december 6-án halt meg. A legtöbben az ajándékot hozó Mikulásként ismerik, ünnepe milliók számára a vásárlást és az ajándékvárást jelenti.

Szent Miklós azonban az igaz hit védelmezője és a szegények gyámolítója. Az ajándékozó szeretet, továbbá a hajósok, a halászok, a kereskedők, a zarándokok és a férjhez menni vágyó lányok, a megrágalmazottak, az ártatlanul elítéltek, valamint a görögkatolikus egyház védőszentje is.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: wikipedia.hu