Úton önmagunk és a Jóisten felé

Cikkek, hírek / Úton önmagunk és a Jóisten felé

Ebben a cikkben

Miért maradt meg a zarándoklat évezredes hagyománya a 21. században is? Milyen üzenetet hordoz a régiónkban lévő Mária Utak által a térképen kirajzolódó kereszt? Mit keresnek és mit találnak a mai zarándokok utazásuk során? - ezekről és a Mária Út Egyesület idei évre szervezett zarándoklatairól is beszélgettünk Galgócziné Szabó Zsófiával, a szervezet koordinátorával.

zarándoklat

Zarándoknap a békéért

“Bocsásd meg Urunk mindazt, amit vétettünk a világba beültetett gyönyörű isteni rend ellen (...) Neveld az emberiséget bölcsességre és belátásra! Adj a népeknek olyan vezetőket, akik önmérséklettel, méltányossággal, a nemzetek jogait tiszteletben tartva vezetik a rájuk bízottakat, hiszen igazi és tartós béke csak az igazságosságra épülhet. Gyógyítsd a háborúk okozta sebeket!” – részlet Székely János az 1úton Nemzetközi Zarándoknap alkalmából írt imájából. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot idén a békéért ajánlják fel. Ki és hogyan csatlakozhat az augusztus 13-i eseményhez?

– Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődően tartja a Mária Út Egyesület minden évben a legnagyobb eseményét, az 1úton Nemzetközi Zarándoknapot. Immáron kilencedik esztendeje szervezzük meg a teljes Mária Úton ezt a zarándoknapot.

Ez azt jelenti, hogy Ausztriában, Felvidéken, Délvidéken, Magyarországon és Erdélyben is útnak indulnak csoportok, melyekhez szabadon lehet csatlakozni. Minden évben van egy központi missziója a napnak: idén a békéért fogunk útra kelni és imádkozni.

Hisszük azt, hogy ha sokan tenni akarunk valamit - a békéért - és megmozdul az az óriási erő, ami ebben a mozgalomban van, akkor közelebb juthatunk ehhez!

Hiszünk abban, hogy az imádságunkban és az összefogásunkban is megnyilvánuló szeretet célt ér és újra békességben élhetünk.

A Nemzetközi Zarándoknap során sokfajta távon indulhatunk el. Rövidebb, hosszabb, gyalogos vagy kerékpáros szakaszok, amelyeken bárki részt vehet edzettségi szintje, lehetősége szerint. Egyes zarándoklatokkal kifejezetten a kisgyermekes családokat, a babakocsival túrázókat céloztuk meg. Budapesten is van egy ilyen zarándokszakasz, amelynek programját is nekik állítottuk össze.

A zarándoklatok részletes programja megtalálható az http://1uton.mariaut.hu oldalon.

zarándoklat

Zarándoklat Szent István ünnepén Böjte Csabával

– Azok számára, akik most még bátortalanok vagy nem tudnak bekapcsolódni a nemzetközi nap zarándoklataiba, milyen egyéb lehetőségük lesz még útnak indulni?

– A Mária Úton az idei évben nagyon sok zarándoklat lesz, amelyekről a honlapunkon (www.mariaut.hu) minden fontos információ megtalálható. Kettőt szeretnék kiemelni ezek sorából: augusztus 20-án Budapesten, a Mária Rádió Gogol utcai épülete elől indul majd a zarándokcsoportunk a Szent István-bazilikához, hogy közösen ünnepeljünk. Ebben az esetben nem a táv a lényeges, hanem a közösségi élmény, az együttlét. Imával és énekekkel, a békéért szervezzük ezt a zarándoklatot is.

A másik lehetőségre azért szeretném felhívni a figyelmet, mert az idei év újdonsága, a teljesítményzarándoklat. Azokat is szeretnénk megszólítani a zarándoklásra, akik számára fontos szempont a teljesítmény, önmaguk fizikai korlátainak feszegetése, és a természetjárás öröme. Esztergom és Budapest környékén már szerveztünk ilyen típusú túrákat, ami sok érdeklődőt vonzott. Októberben a Balaton-felvidékre szervezünk egy hasonló zarándoklatot, ahol a zarándokok az útvonal mellé, lelki vezetést is kapnak, bízunk benne, hogy fizikai út mellett a saját belső útjukat is végig tudják majd járni.

zarándoklat

– Rengeteg útvonal közül választhatunk a honlap szerint. Hány év munkája van ebben? Milyen küldetéssel alakult meg a Mária Út Egyesület?

– Tizenkilenc évvel ezelőtt alakult az egyesület azzal a céllal, hogy a zarándoklást, mint evangelizációs és pasztorációs eszközt újra népszerűvé tegye a térségben és a régió máriás kegyhelyeit, szent helyeit egy zarándokútvonallal kösse össze. Pár ember kezdeményezése volt ez a nagy álom, hiszen a Mária tiszteletnek és a búcsújárásnak nagyon komoly hagyományai vannak ebben a térségben.

Az alapítók abból indultak ki, hogy a mai embernek is, elődeinkhez hasonlóan, nagy szüksége van a kiszakadásra, újfajta kapcsolódásokra, a meglévők ápolására. Úgy gondolták, hogy szükség van egy olyan spirituális, lelki útra a régióban, ami meg tudja szólítani a hívő közösséget éppúgy, mint az útkeresőket.

Nagyon sokan elmennek az El Caminora hívők és nem hívők egyaránt, világszinten nagyon komoly erőt képvisel a zarándokturizmus. Az egyesület a turizmusnak ezt a válfaját és a spirituális ilyen fajta megélésének lehetőséget akarja megvalósítani a régióban. Az elmúlt húsz év erőfeszítéseinek eredménye, hogy ma már 2200 kilométer kiépült Mária Út jelzésekkel, táblákkal várja a zarándokokat.

A virtuális térben is elérhetőek a térképek, a szervezett zarándoklatokra vonatkozó információk és aktív, élő közösség vagyunk a közösségi csatornákon is. Ezek nagyon komoly eredmények, amely részben a Mária Út mögötti összefogásnak köszönhető.

zarándoklat

Zarándokút extrákkal

– Kik és hogyan részesei ennek az összefogásnak?

– A települési önkormányzatok, az egyházi- és civil szervezetek éppúgy részei ennek a nagy közösségnek, mint a közel 350 fős önkéntes gárda. Utóbbiak azok, akik a fizikai térben gondozzák az útvonalakat, de ennél is fontosabb tevékenységük, hogy az önkénteseink közül sokan zarándoklatokat is szerveznek, ők teszik igazán élővé az utat, ami unikumnak számít.

– Miért számít ez különlegességnek?

– A szervezett csoportos zarándoklatok különlegesnek számítanak, mert ez nem jellemző a többi európai nagy zarándokutak esetében. A túrák egy része a kegyhelyek búcsújárás hagyományaihoz és időpontjaihoz igazodik. Mostanra azonban eljutottunk arra a pontra, hogy a hagyományok ápolásán túl, havi szinten a legkülönfélébb lelki tartalmakkal, elhívással és felajánlásokkal indulnak útnak zarándokcsoportok.

Zarándoklat: Kiszakadás, felfedezés, gyarapodás

– Egyedül vagy csoportosan haladnak inkább az emberek a Mária Úton?

– Látványosan megnőtt és már egészen komoly azoknak a száma, akik egyedül indulnak útnak. Az idei csíksomlyói búcsúra érkezőknél tapasztaltuk azt meg, hogy milyen sokan vágtak neki Mariazellből, Kőszegről, Celldömölkről, Budapestről is egyénileg a zarándoklatnak, hogy aztán a somlyói nyeregben pünkösdkor közösen ünnepeljünk. Ezek az emberek megmutatták, hogy van létjogosultsága az ilyen típusú utazásnak is.

Az elmúlt évek bezárt életvitele után, ismét itt a lehetőség, hogy megszólítsuk az embereket a természetjárásra.

Ez egy ökotudatos, egészséges utazási mód, egy fantasztikus sporttevékenység, ami egyben egy igazi belső út is tud lenni.

– Modellezhető az, hogyan születik meg valakiben az elhatározás, hogy egyszer csak bakancsot húz és nekivág erdőnek, mezőnek? Ez életkor, élethelyzet függő vagy valami egészen más a motiváló erő?

– Az emberek nagyon sokféle okból indulnak útnak. Nagyon sok az útkereső, akiket megterhelnek az otthoni-, a munkahelyi-, és a családi problémák. Általában ez a leggyakoribb ok, amiért útnak indulnak: ki akarnak szakadni a hétköznapokból, keresik az újfajta élményt, szeretnék felfedezni saját lelki- és fizikai határaikat. Népes azoknak a köre is, akik az újdonságra vágynak, elsősorban új emberek társaságára.

A hívő közösség számára nagyon fontos motiváció a zarándoklathoz kapcsolódó felajánlás. A szervezett, csoportos zarándoklatoknak mindig van egy központi felajánlása, amelyhez lehet csatlakozni. Ez a felajánlás lehet egy gyógyulásért, vagy gyermekáldásért is. A mai világban ezek olyan óriási felmutatások, amelyet nagy öröm meghallgatni magától a zarándoktól, hogy miért indult el, mit tapasztalt az utazása során, hogyan integrálódott utána vissza a saját életébe és mi az a maradandó eszköz, élmény, gyarapodás, amely egy életre az övé a zarándoklata nyomán.

– Mikor vettél részt az első zarándoklaton?

– Fiatal felnőttként a családdal voltam először a Mária úton, a Sümeg és Balatonalmádi közötti szakaszon. Útkeresőként csatlakoztam a csoporthoz. Mindig nagyon szerettem túrázni, közben hajtott a kíváncsiság, hogy tényleg a saját bőrömön tapasztaljam meg azt, hogy milyen az, amikor bizonyossá válik, hogy ez valóban egy zarándoklat. Nem a külső jegyekre kell ilyenkor gondolni, mert az természetes, hogy vannak imádságok, énekek, hanem arra, hogy milyen az, amikor a lelkében megtapasztalja azt az ember, hogy nemcsak a fizikai térben halad egy úton, hanem önmaga, embertársai és a Jóisten felé is gyalogol. Ez így egy sokkal összetettebb élmény, mint egy természetjárás.

zarándoklat

Úton

– Vannak a zarándoklatnak lelki és testi értelemben szakaszai, egyfajta mélységek és magasságok?

– Pszichológiai folyamat tekintetében lehet szakaszolni egy utazást. Székely János püspök atya írt egy rendkívül szép könyvet A zarándok belső útja címmel. Természetesen, ebben a hithez kötődő kitekintések is vannak, de a szerző megmutat benne egy pszichológiai folyamatot, amin gyakorlatilag mindenki, aki hosszabb távon zarándokol, átél.

Három szakaszról beszélhetünk: először a megtisztulás útján jár a zarándok, amikor még hurcolja magával az otthonról hozott lelki csomagot, próbál elszakadni, kizárni a felesleges dolgokat, igyekszik kiüresíteni magát. Ha képileg kellene ábrázolnunk, ezen a szakaszon halad lefelé a lejtőn. Ezután megérkezik egy olyan állapotba, amelyben akár dühös is lehet, akár egy kicsit csalódott; megfogalmazódhat benne a feladom és hazamegyek gondolat (szimbolikus értelemben) is. Ez a gödör mélye. Aztán a Jóisten segítségével átlendül ezen, és lassan elindul lelkileg felfelé.

Felfedezi azokat az erőforrásokat, szépségeket, amelyekről eddig nem tudott, amelyeket észre sem vett a saját problémái miatt.

Ezek a felfedezések tényleges eszközzé válhatnak számára, hogy más emberként, a gödörből kimászott emberként térhessen haza.

Románul elkezdett ima, magyarul befejezve

– A Mária Út Közép-Európa 2200 km-es zarándokút hálózata. Észak-déli irányban Częstochowa és Medjugorje között, kelet nyugati tájolásban Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Mit üzen az úthálózat által kirajzolt kereszt az ezekben az országokban élőknek, akik az elmúlt évszázadok során bizony számos esetben barátságtalanul, olykor ellenségesen viszonyultak egymáshoz?

– Az, hogy a Mária Út mögött egy nagyon erős összefogás jött létre, nemcsak Magyarország esetében igaz. Sőt, nem csupán a Mária Út tagállamaira igaz ez külön-külön, hanem elmondhatjuk ugyanezt az egész útvonal esetében is.

Másfél évvel ezelőtt létrejött a Mária Út Európai Hálózatának Szövetsége. Ez egy nemzetközi szervezet, amelyben a Mária Út tagállami szervezeteken kívül, sok olyan szerveződés, partner van jelen, akik fontosnak érzik a zarándoklás és a Mária Út ügyének előbbre vitelét, az abban rejlő kincsek nemzetközi szintű bemutatását. Lényegesnek tartják annak az összefogásnak a példaértékűvé tételét, ami e mögött az út mögött megtalálható. A szövetségnek rengeteg tagja van Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából - ez csak néhány állam a sok közül. Tudományos, kulturális, művészeti, civil és egyházszervezeti oldalról is érkeznek a tagok ebbe a közösségbe.

zarándoklat

Ha a Jóistennek az a szándéka, hogy valamilyen eszközzel megteremtse az egységet, akkor mögé tudnak állni nagyon sokan. A magyar tagszervezet részéről azt érezzük, hogy fantasztikus ajándék egy ilyen összefogásban részt venni. Mindenki hozza persze a saját maga egyéni dolgait, de az egyértelműen mindenkinek a tudatában és a szívében ott van, hogy egy hajóban evezünk.

Székely János püspök atya szokta elmondani, hogy a Mária út jele egy M betű, amelyet elképzelhetünk egy hídként is, amelynek a pillérei a M betű lábai. S ezen a hídon át összekapcsolódhatunk. Ugyancsak neki van egy szép tanúságtétele a zarándokút nemzeteken átívelő erejéről, amikor egy zarándoklat során egy magyar csoporttal bementek egy román ortodox templomba. Volt némi félelem a helyiek és a zarándokok részéről is, de az utóbbiak megtették azt a gesztust, hogy románul kezdték el énekelve imádkozni a Miatyánkot, a helyiek pedig erre úgy feleltek, hogy magyarul fejezték be az imádságot…

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Mária Út
Szerző: Novák Alíz

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#zarándoklat

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Zarándoklatok a Mária Úton

Zarándoklatok a Mária Úton
A zarándoklás a testi-lelki egészség helyreállítása és megőrzése, a hitben való elmélyülés mellett a családi összetartozás erősítését is szolgálhatja. Egyesületünk éves szinten több, kifejezetten családoknak szóló zarándoklatot is szervez.

Segítő jelleg: zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: Az egész ország területéről, rendszeres, előre meghirdetett alkalmak

Mária Út Közhasznú Egyesület

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató