Faludi filmklub: Jean-Pierre, Luc Dardenne: Srác a biciklivel

Program képe

Időpont: 2021-06-30 20:00:00
Helyszín: Online (zoom)
Programszervező: Faludi Ferenc Akadémia, Párbeszéd Háza
További információ: https://faludiakademia.hu/jean-pierre-luc-dardenne-srac-a-biciklivel-6-45-filmklub/

A Párbeszéd Házában működő Faludi Film és Média heti rendszerességgel tart dokumentumfilmes illetve játékfilmes filmklubot. A 2021 tavaszi félévének programja egyaránt válogat filmtörténeti klasszikusok és nemzetközi ill. magyar kortárs rendezők munkáiból. A vetítéseket beszélgetés követi filmes alkotók és szakemberek vezetésével. A választott filmek és az utánuk következő beszélgetések azt vizsgálják, hogy a kézzelfogható világ mellett hogyan értelmeződik a film nyelvén életünknek az a távlata, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

Jean-Pierre, Luc Dardenne: Srác a biciklivel (87 perc, 2011) 

A 11 éves Cyril Catoul igazi rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve eddigi életét a fiút gyermekotthonba dugja, és egy másik városba költözik. Cyril miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy magára hagyták, makacsul ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.
A Dardenne-testvérek előző munkáihoz hasonlóan ez a film is dokumentarista stílusban készült: kézikamerával forgattak, és többnyire természetes fényeket használtak, viszont – tőlük szokatlan módon – ezúttal filmzenét is alkalmaztak.

A vetítést követően beszélgetés filmes szakember moderálásával.

  • 2021. június 30.
  • Zoom beszélgetés kezdési időpontja 20:00 óra.

Regisztrálni a Párbeszéd Háza honlapján lehet.