"A párom elől bujkálunk a gyerekekkel”

Borítókép

Levél érkezett a szerkesztőségünknek: Egy krízishelyzetben lévő anya segélykiáltása

Rettegő nő írt levelet szerkesztőségünknek. Arról írt, hogy párja veri, ezért elhagyta az otthonukat három gyerekkel, bujkálnak és szeretnének egy biztonságos helyet és támogatást az életük újrakezdéséhez.

A Bízd Rá Magad több mint 150 segítőszervezetet fog össze és immár két éve; a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tartós gyümölcseként segíti azokat, akik problémájuk megoldásához a katolikus vallás szellemiségében működő szervezeteket keres.

A krízisben lévő anyuka figyelmébe a Lea Otthont ajánlottuk, amelyet Domján Katalin álmodott meg, majd megfeszített munkával létre is hozott. Olyan nők találnak itt menedéket, akik kismamaként, édesanyaként kerültek olyan élethelyzetbe, hogy lakhatásuk nincs, lakáskörülményeik nem megfelelőek vagy ott, ahol tartózkodnak ő és a gyermekek veszélynek vannak kitéve.

Ha a bajban lévő megkereste telefonon, e-mailben, vagy az otthon üzenőfalán az otthont, utána egy megbeszélt időpontban személyes beszélgetésre hívják a jelentkezőt. Ekkor derül ki, hogy pontosan miben kér az illető segítséget. A felvételi adatlap kitöltése után egy várólistára kerülhet a család. Általában 10-20 nő is várakozik arra, hogy az Otthon közreműködésével változtasson a nehéz helyzetén. Mindig a legnehezebb helyzetbe lévő jelentkezőt fogadja az intézmény.

A krízishelyzetben befogadott fiatal, elsőgyermekes anyák és gyermekeik abban kapják az elsődleges támogatást, hogy együtt maradhassanak. Maximálisan másfél éven át maradhatnak a családok az Otthonban. A legtöbb fiatal anya nehéz szociális körülmények közül menekül ide, akadnak, akik súlyos bántalmazás, életveszélyes fenyegetések miatt fordultak az intézményhez.

A Lea Otthonban komplex segítségnyújtási programba kapcsolódnak be a lakók, amely során mentális támogatást kapnak és támogatást ahhoz, hogy önállóan is boldogulhassanak.

Jellemző, hogy a menedéket keresők alapfokú iskolával rendelkeznek csak, ami megnehezíti, hogy saját életet kezdjenek. A Lea Otthon pályázatok és támogatók segítségével szakmát adó tanfolyamok megszervezésére is próbál forrást teremteni. Az intézmény történetében többen házvezetőnői, dajka és bolti eladói szakmát szereztek, illetve egyéni támogatás keretében kutyakozmetikus és pénzügyi ügyintéző szakmát is szerzett már egy-egy lakó. A biztos megélhetés mellett az anyukákat életvezetési foglalkozásokon készítik fel az önállósodásra.

A nők mellett ugyanolyan kiemelt figyelmet kapnak a gyermekek is. Gyógytorna, egyéni fejlesztés, zenés foglalkozások és számos egyéb várja a kicsiket, hogy a lehető legkisebb traumával vészeljék át ezt az időszakot. A programokat a leggyakrabban önkéntesek szervezik meg és tartják az otthonlakók számára.

Ha további részletek is érdekelnek a Lea Otthonról esetleg segítenél is, akkor kattints ide!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com