Demencia: az első vizsgálatok és kezelési lehetőségek

Borítókép

Folytatódik sorozatunk, amely a demenciával foglalkozik. Az előző cikkünkben szakember segítségével összegyűjtöttük azokat az árulkodó jeleket, amelyre fontos odafigyelnünk, mert a demencia kialakulására utalhatnak. 

Ha felfedeztük önmagunkon vagy hozzátartozónkon a tíz jellemző tünet bármelyikét, keressünk fel egy demencia vagy memória ambulanciát.

A folytatásban szakember segítségével azt tekintjük át, hogyan készülhetünk fel az első orvos-páciens találkozóra és áttekintjük, hogy milyen gyógyszeres és egyéb terápiás módszerek segítik, hogy minél később kelljen szembesülni az életminőség romlásával. Ezúttal is Szőcs Hajnalka, a Katolikus Szeretetszolgálat egészségügyi szakreferense válaszolt a kérdéseinkre.  

 

Szükséges beutaló ezekbe az intézményekbe?

Az OEP által finanszírozott neurológiai szakrendelések, demencia központok, memória ambulanciák beutalóval vehetők igénybe, melyhez elsősorban a háziorvos közreműködését lehet igénybe venni.

Az OEP által nem finanszírozott rendelések igénybevételéhez nem szükséges beutaló, azokat időpontegyeztetéssel, és a szabott díjak megfizetésével lehet igénybe venni.

 

Valamennyi megyében elérhetőek ezek az ellátóhelyek? 

Igen, minden megyében elérhetők ezek a rendelések, szolgáltatások. A szakrendelőkben, kórházak szakambulanciáin vannak elérhető szakemberek.

Mire kell számítani, mi történik az első vizsgálaton? 

A neurológiai szakrendelés keretében a szakorvos először kikérdezi a pácienst jelenlegi tüneteiről, korábbi betegségeiről, a családban előfordult megbetegedésekről, majd áttekinti a korábbi leleteket, ami alapján felállítja a kórelőzményt. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez.

A neurológus egyszerű kérdésekkel ellenőrzi a páciens mentális állapotát és beszédkészségét, minimális aktivitást igénylő feladatokkal pedig a mozgás koordinációját, a járást, az egyensúlyt, az izomerőt, illetve a látást, és más érzékelési funkciókat. Végül reflex kalapács segítségével ellenőrzi a reflexeket is.

Ezek segítségével megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a panasz és milyen további vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához.

 

Hogyan, milyen módszerrel - CT, egyéb vizsgálat - állapítható meg korai szakaszban a demencia? 

•   Koponya CT                                                                                                   

•   Koponya MR

•   Liquor vizsgálat (Magyarországon nem jellemző)

•   Vérvizsgálatok:

                                            - rutin vérkép

                                            - elektrolitok

                                            - máj-, vesefunkció

                                            - pajzsmirigy funkció

                                            - szérum B12 szint

                                            - HIV, Lyme szerológia

                                            - gyulladásos markerek

•   EKG, EEG

•   Demencia szűrőtesztek

Minden eset felvételekor feltételezni kell, hogy visszafordítható folyamattal van dolga az ellátó orvosnak, minden szervi eredetű elváltozás lehetőségét fel kell térképezni, ha talál, akkor kezelni is szükséges, növelve annak esélyét, hogy a hanyatló állapot ne romoljon tovább.

Nagyon fontos a hangulati élet feltérképezése is pszichológus, vagy pszichiáter szakorvos bevonásával.

 

Több vizsgálat alapján állapítható meg a demencia?

Egy vizsgálati módszerrel nem állapítható meg a demencia. Szükséges a képalkotó vizsgálat, a laboratóriumi, a kognitív képességeket felmérő tesztek alkalmazása. Ezek a diagnózist vagy megerősítik, vagy cáfolják, ebben az esetben további vizsgálatok szükségesek.

Hány fajtája van a demenciának? 

A demenciák osztályozása többféleképpen történhet. Például klinikai tünetcsoport alapján, így beszélhetünk kortikális (agykérgi) és szubkortikális (agykéreg alatti) demenciáról, melyek a tünetek különbözősége miatt fontos. A kórokok szerinti osztályozás alapján primer (elsődleges) és szekunder (másodlagos) demenciáról beszélünk.

A kórok szerint demenciák a következők (a teljesség igénye nélkül)

1. elsődleges demenciák:

 • Alzheimer demencia
 • Pick-féle betegség
 • Huntington-chorea
 • Parkinson-betegség
 • Lewy-testes demencia

2. Másodlagos demenciák (olyan betegségek, melyek demenciával járnak)

- idegrendszeri megbetegedések:

 • érrendszeri megbetegedések az agyban (agyi infarktus, szélütés)
 • agykamrák tágulatával járó betegség (normotensiv hydrocephalus)
 • kemény agyburok alatti vérzés (subdurális haematoma)
 • daganatos elváltozások
 • idegrendszert érintő fertőzések
 • agyi károsodással járó trauma
 • agy oxigénellátottságával járó betegségek

- nem idegrendszeri eredetű megbetegedések:

 • pszichiátriai kórképek pl: depresszió
 • májműködés elégtelensége
 • veseműködés zavara
 • vitaminhiány
 • gyógyszerek, mérgek okozta károsodások

 

Létezik gyógyszeres vagy egyéb terápia, amellyel kezelhetőek a tünetek?

A demenciák gyógyszeres terápiája a megbetegedés típusától nagyban függ. Más hatóanyagtartalmú készítményeket alkalmaznak Alzheimer demenciában, és mást vaszkuláris demenciában, illetve a másodlagos demenciák okát is kezelik gyógyszeresen.

Az Alzheimer demencia farmakoterápiája az acetilkolinészteráz-gátlókkal történik. Ilyen készítmények lehetnek (melyeket kizárólag szakorvos, vagy háziorvos szakorvosi javaslat alapján írhat fel): Palixid, Aricept, Exelon, Mirvedol, Nemdatine. Mellékhatásaik lehetnek: hányinger, hányás, hasmenés, fokozódik a gyomorsavszekréció.

A vaszkuláris demencia (az agyi erek/vérellátásával kapcsolatos elbutulás) farmakoterápiája Magyarországon a nootropikumok adása. Ilyen gyógyszerek, melyek szakorvosi, háziorvosi felírás alapján szedhetők például: Sermion, Nootropil, Cavinton. Mellékhatások lehetnek: fejfájás, idegesség, izgatottság.

Hogyan segíthetünk még, hogy elnyújtsuk azt az időszakot, amikor még érezhetően nem romlik a demenciával küzdő életminősége?

Táplálékkiegészítők alkalmazása jótékonyan hathat a kognitív funkciókra. Recept nélkül kapható termékek, melyeket fogyasztani lehet a gingko biloba, a zöld tea és a B vitamin készítmények. A gyógyszeres terápia mellett nagy jelentősége van a nem gyógyszeres terápiának is, aminek minden esetben egyénre szabottan kell történnie.

Kognitív és viselkedés terápiák: egészségmegtartás, társas kompetenciák megtartása, szorongás, depresszió oldása, memória és alvászavarok oldása. 

Csoport terápiák: csökkentik a magány érzetet, bővítheti a társadalmi kört, segítheti a veszteségekkel, az interperszonális konfliktusokkal, negatív érzelmekkel való megbirkózást.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com