Élménytér - ahol együtt játszunk 2023 - 1. hét

Borítókép

2023. február 19-én különleges párkapcsolat-gazdagító játékot indít a bizdramagad.hu portál „Élménytér – ahol együtt játszunk 2023” címmel, melynek heti feladatsorait itt is közzétesszük, hogy akik lemaradtak a regisztrációról, azoknak is legyen lehetősége, a játékon kívül is inspirálódni a párkapcsolatuk gazdagítására.

 

 

 

 

1. HÉT

Kedves Párok!

Köszönjük, hogy csatlakoztatok az “Élménytér - ahol együtt játszunk 2023” nevű párkapcsolat-erősítő játékunkhoz!  Négy héten át minden vasárnap 3 játékos feladatot fogunk megosztani Veletek, amiből kérjük, hogy hetente legalább egyet végezzetek el közösen! De ha kedvetek és időtök engedi, úgy természetesen mindet is kipipálhatjátok. Bízunk benne, hogy egyre inkább kedvet kaptok majd a feladatok közös elvégzéséhez, miközben megtapasztaljátok játékunk párkapcsolat-gazdagító voltát.

Idén a házasságban és a párkapcsolatokban természetesen beköszöntő szakaszok lesznek a játékunk fókuszában. A feladatok végigvezetnek Titeket azokon a változásokon, amelyek a nagy, elvakító szerelem időszaka után következnek a közös életetekben és segítik ezek tudatos megélését, hogy mindig megtaláljátok az összetalálkozáskor felizzó szikrát.

Az első hét feladatsora a kapcsolatotok első időszakához, az úgynevezett szimbiotikus szakaszhoz kalauzol vissza Titeket. Emlékezzetek, milyen is volt ez az időszak!

 

1. HÉT - LÁNGOLÁS ÉS ÖSSZEOLVADÁS, avagy hogyan is kezdődött?

A szerelemből létrejött házasságok, párkapcsolatok első szakaszában mintegy eggyé válunk, egy új közös identitás kialakításának első lépéseként. Szerelmesen a másik felé fordulunk, idealizáljuk egymást, kirekesztve a különbségeket, negatív ítéleteinket a tudatosságból. Élvezzük, hogy adhatunk, élvezzük egymás testét-lelkét. Minden együtt töltött idő ünnep. A szerelemben való kötődés fontos fejlődési mozzanat az életünk további alakításában.

Hasonló az eredeti anya-gyermek szimbiózishoz, konfliktusnélküli kötődéshez, alapja a későbbi nehézségekhez szükséges bizalom létrejöttének. Az együttélés szabályai ebben a szakaszban rögzülnek. Az összecsiszolódás nehézségeit azonban gyakran felülírja a „eufória” érzése.

Ebben a szakaszban kizárjuk a külvilág jó részét, annyira el vagyunk foglalva egymással, felfedezésünk a kapcsolatra irányul. Sokszor túlzott felelősségvállalásban vagyunk egymás érzelmeiért, s ezt ekkor még édes teherként éljük meg. Biztosak vagyunk abban, hogy nekünk sikerülni fog érzelemgazdag, a konfliktusokon felülkerekedő párkapcsolatot létrehozni mindhalálig, jobban, mint bárki másnak. (forrás: Szásziné Fehérváry Anikó Reményháza Pár-Kapcsolat és Családműhely, https://hazassag4kepben.blog.hu)

 

1. feladat:

Én vagyok én, Te vagy te – DE most éppen fordítva: cserélj helyet a pároddal!

Üljetek le egy számotokra kényelmes helyre és idézzétek föl, milyen volt a szerelembe esésetek időszaka. Ragadjatok ki egy eseményt/helyet/konkrét történetet abból az időszakból.

Ha ebben megegyeztetek, cseréljetek helyet fizikailag és lélekben egyaránt. Pár pillanatra becsukhatod a szemedet is, így helyezkedj bele a párod helyzetébe, ahogy ő most abban a történetben jelen van. Vedd fel a testtartását! Érezd meg, hogy te most ő vagy. Kezdj el E/1 személyben beszélni arról, hogy mit gondolsz, mit érzel, milyennek látod a világot, benne magadat, a párodat?

Ha lehet a (valóságban) kevésbé beszédes fél kezdjen a párja nevében beszélni, utána csere. Fontos, hogy mindketten beszéljetek, és ne szóljatok bele, miközben a másik beszél, ne javítsátok ki, hogy ááá, ilyet nem is éreztem/mondtam volna! Természetes, hogy az elején nehezen megy a másik nevében E/1-ben beszélni, de higgyétek el, bele lehet jönni hamar!

 

2. feladat:

Szerelmünk bölcsője - vagyis itt estünk szerelembe

Idézzétek föl a szerelembe esésetek egy fontos pillanatát. A helyszínt, a körülményeket, mindent, ami eszetekbe jut. Bárhol is vagytok, játsszátok el a történetet úgy, hogy térben is megjelenítitek mindazt, ami fontos számotokra ebben.

Közösen alakítsátok ki a teret, közben engedjétek szabadjára a fantáziátokat: bármi megjelenhet, és bármit választhattok szimbólumnak az épp titeket körülvevő tárgyak közül. Nemcsak helyek, épületek, dolgok, személyek jeleníthetők meg, hanem érzések, vágyak, gondolatok is helyet kaphatnak a térben. Ha készen vagytok, ti magatok is üljetek/álljatok bele a képbe, és beszélgessetek kicsit arról, milyen benne lenni ebben a képben.

Köszönjük, ha lefotózzátok a kész művet és benne magatokat. Örömmel vesszük, ha elkülditek nekünk a képeket, vagy megosztjátok az Élménytér játék zárt Facebook csoportjában.

Az első és második játékot szeretettel készítette számotokra a KétIgen Alapítvány

 

3. feladat:

Érintés, az összetartozásunk egyik jele

Kapcsolatunk egyik legmeghatározóbb pillanata az első kézfogás, a másik arcának megsimogatása, az ölelésünk, amely az összeolvadás kezdetét jelenti. Emlékeztek még arra a pillanatra, mikor először ölelted a párodat? Emlékeztek még az érzésre, mikor először fogtátok meg egymás kezét? Simítottad végig arcát, a karját?

Beszéljetek az első érintés élményéről, az érzésekről, melyet a párod ezzel ajándékként neked adott. Segítségképpen, és persze azért is, hogy a szép emlékek felszínre kerüljenek, indítsatok el egy lassú zenét. Ha lehet, akkor a megismerkedésetek időszakához kötődő dalt keressetek. Fogjátok meg egymás kezét, öleljétek meg egymást, és táncoljatok. Ha nagyon idegenkedtek a tánctól, akkor üljetek le egymással szemben és fogjátok meg egymás kezét. Csukjátok be a szemeteket és simítsátok végig egymás kezét. Tánc közben, vagy egymás kezét simogatva, emlékezzetek vissza arra, hogy milyen volt először érinteni egymást.

Ha találtatok olyan zenét, ami ehhez az élményhez kötődik vagy van fényképetek erről az időszakból, amin mind a ketten rajta vagytok, jelenítsétek meg újra. Amennyire lehet, idézzétek fel a környezetet, ruházatotokat, frizurát, testhelyzetet, és küldjétek el nekünk vagy osszátok meg az „anno” és „jelen” fényképeiteket az Élménytér zárt Facebook csoportjában.

A harmadik játékot szeretettel készítette számotokra a Házas Hétvége - Magyar Házas Hétvége Katolikus Lelkiségi Mozgalom

 

A nyereményjáték támogatói: 

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Bízd Rá Magad Média, KétIgen Alapítvány, Házas Hétvége - Magyar Házas Hétvége Katolikus Lelkiségi Mo
Kép forrása: depositphotos.com