Borítókép

2022. február 20-án különleges párkapcsolat-gazdagító játékot indított a bizdramagad.hu portál „Élménytér – ahol együtt játszunk – párkapcsolati időutazás” címmel, melynek heti feladatsorait itt is közzétesszük, hogy akik lemaradtak a regisztrációról, azoknak is legyen lehetősége,a játékon kívül is inspirálódni a párkapcsolatuk gazdagítására.

Kedves Párok!

Nagyon gyorsan telik az idő, már elérkezett a harmadik hét az Élménytéren! Sok boldog és megható visszajelzést kaptunk Tőletek ezen a héten is a zárt Facebook csoportban és az űrlapokon is! Sok szuper randi fotó érkezett egyedi megoldásokkal és igazi figyelmességgel megtöltve! Köszönjük! Nagyon jó látni, hogy örömmel játszotok és tudtok küzdeni egymásért, megtalálva a kreatív megoldásokat és az összetartó közös pillanatokat a hétköznapok viharaiban is! Most is hét végéig várjuk a visszajelzéseiteket! Ha pedig bármi miatt lemaradtatok volna, ne aggódjatok március 20-ig még van egy kis időtök bepótolni, utólag is várjuk a fotókat a szerelmi térképekről és persze a randikról is!

 

3. hét - pozitív kommunikáció a közös jelenben

Ezen a héten a figyelmeteket a párkapcsolati kommunikáció fontosságára szeretnénk felhívni. Szabadok vagyunk arra, hogy megválogassuk a szavainkat, és arra is, hogyan mondjuk ki őket. Mindannyiunknak szüksége van a szerető elismerésre, a szelíd, kedves szavak gyógyító erejére.

1. feladat: 5:1 Szóval szeress! – „Ötször annyi jó szó, mint elmarasztaló”

Szeretnétek boldog párkapcsolatban élni? Kutatások tanúságai szerint az éltető szeretetkapcsolatok egyik fontos jellemzője, hogy kommunikációjukban ötször annyi pozitív üzenetet küldjenek a másik felé, mint amennyi negatívat. A ti kapcsolatotokban vajon milyen ez az arány? Amennyiben még nem 5:1, vagy csak egyszerűen szeretnétek ezt gyakorolni, ezen a héten egy játékra hívunk benneteket. Ehhez a játékhoz nincs szükség plusz idő- és pénzráfordításra, „csak” tudatos odafigyelésre és elszántságra, hogy észrevegyem a párom értékeit és ezt szóvá is tegyem. Készen álltok erre a kihívásra? Már az is nagyon jótékony hatású, ha a hét végére arányaiban több lesz kommunikációtokban a pozitív, megerősítő szó. Ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül az 5:1 arány, tudod: „Gyakorlat teszi a mestert!”

Ha jól megy egy hétig ez a feladat, és szeretnétek minél inkább beépíteni az életetekbe, akkor folytathatjátok még két további hétig. Pszichológiai kutatások igazolják, hogy azon cselekvések, amelyeket kb. 20 napon keresztül ismételnek, szokássá válnak.

 

2. feladat: Ötpercezés - Az egymásnak adott kitüntetett figyelem gyakorlata

Teremtsetek magatoknak - lehetőség szerint legalább negyedórára - egy olyan teret, amikor nem zavar senki.

Beszéljen egyikőtök bármiről - ami most őt foglalkoztatja vagy ami eszébe jut - 5 percig úgy, hogy a másik fél egyáltalán nem szól, csak figyelmesen hallgat: közben nem gondolkodik a megoldáson, részletkérdéseken, nem foglalkozik azzal, hogy mi erről a saját véleménye. Figyeld a párod szavait, a metakommunikációját. A legfontosabb, hogy ajándékozd a teljes figyelmed, jelenléted a párodnak. Ha letelt az 5 perc, 2 percig lehet visszakérdezni, reagálni. Fontos az időkeretek tartása!

Utána csere. Aki eddig a hallgató fél volt, beszéljen számára aktuális történésekről, megélésekről. Aki eddig beszélt, most hallgat és figyel 5 percig, majd 2 percig lehet visszakérdezni, tisztázni.

Ha végeztetek a gyakorlattal, beszélgessetek róla: milyen volt, hogyan éreztétek magatokat hallgatóként, illetve beszélőként. Melyik volt könnyebb, melyik nehezebb? Hozott-e valami új tapasztalatot, élményt ez a kommunikációs forma?

Haladóknak javasoljuk 5 percről 10 percre bővíteni az időkeretet.

Visszajelzésként kérjük, írjatok nekünk egy számot, hogy hány alkalommal próbáltátok ki ezt a gyakorlatot a héten.

 

3. feladat: Szerelmes graffiti – „tudja meg a nagyvilág”

A hétköznapokban sokszor elfelejtkezünk azokról a kincsekről, amelyekkel a párunk által gazdagodunk. Örömeink megerősítenek, felvérteznek a kedvetlenség és az elszürkülés ellen.

Az egymás iránti elismerésnek egy sajátos formája, amikor ezt mások előtt tesszük meg, amikor a külvilág előtt öntjük szavakba, hogy mennyire értékes számunkra a kedvesünk. Ez másokra is pozitívan hathat.

Előfordult már veled, hogy falra írtál szerelmes üzenetet? Ha még nem, itt az idő kipróbálni – virtuálisan. Fogalmazzatok meg külön-külön – titokban – egy-egy mondatot, amiben kifejezitek, mit szerettek a másikban, vagy mi tetszik a legjobban, mi a legnagyobb öröm számotokra a párotokban.

Az üzenet megírásához ajánlunk egy ráhangoló zenét is: Kállay Saunders András-My Baby magyarul

A „Bízd Rá Magad” csapata létrehozott két virtuális graffiti-falat, ahova a nők írhatják a párjuknak szánt szerelmes üzenetet, ill. ahol a férfiak üzenhetnek kedves szavakkal a párjuknak.

A fenti linkekre kattintva megjelenő graffiti fal jobb alsó sarkában található „+” jelre kattintva tudtok új üzenetet feltenni a falra. Kérjük, hogy - habár lehetne képeket és linkeket is csatolni-, most csak rövid szöveges üzenetet írjatok! (Ha bárkinek nem működik a link, küldje el nekünk az elmenyter2022@gmail.com címre és mi kitesszük a falra.)

A játék izgalmasabb lehet, ha nem áruljátok el egymásnak, hogy mit írtatok, és megpróbáljátok megtalálni a játékban részt vevő többi pár által írt mondatok közt, melyik mondat az, ami személyesen nektek, rólatok szól. Ha megtaláljátok a nektek szóló mondatokat, kreatívan meg is jutalmazhatjátok egymást…

Ha úgy érzitek, hogy nyilvánosan nem szeretnétek üzenni a párotoknak, akkor tegyétek meg titokban valami olyan helyre elrejtve, ahol biztosan megtalálja napközben.

 

FELADAT TELJESÍTVE

 

A harmadik hét játékos feladatait szeretettel készítette számotokra a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontjának csapata

A CsaládKözPont 2006 óta működik és szervez házaspároknak, családoknak, különböző prevenciós, közösségépítő, illetve képzési jellegű programokat. A hétköznapokban azon dolgozunk, hogy segítsük a párokat, családokat, a kapcsolataik kiegyensúlyozott, egészséges működésében. Tevékenységünk négy célkitűzéshez kapcsolódik: családon belüli kommunikáció elősegítése, családok belső egységének erősítése, családok közötti kapcsolatok építése, családok kifelé fordulása, küldetése. Ezen a héten a figyelmeteket a párkapcsolati kommunikáció fontosságára szeretnénk felhívni.

 

A nyereményjáték támogatói: Continental Hotel Budapest , Accent Hotels, Egri Korona Borház, Borfalu és Wellness Hotel, EMEX Hungary Kft,  Kozmo Luxury Hotel, pethes2sofiart, illanna.hu, Cor-Way, VakVarjú Étterem, Gyukli Pince, Budakalászi Borklub, Gordon Kiadó, Szamos Marcipán, Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület, Schieszl Vendéglő és Borház, Harmat Kiadó, EFT Alapítvány, Alpha Alapítvány

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Bízd Rá Magad Média, CsaládKözPont
Kép forrása: shutterstock