Borítókép

Izgalmas, értékes és biztonságos. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a 10-13 éves fiúk számára összeállított Titkos Küldetés, amely során a résztvevők azonkívül, hogy megismerik az élet keletkezésének csodáját, kapaszkodót kapnak ahhoz, hogyan válhatnak felelős, felnőtt férfivá.

A program hátterét dr. Rézné Vitus Csilla, családi életre nevelés tanácsadó, mentálhigiénés szakember, az Életünk a család! Nonprofit Közhasznú Kft. alapítója, ügyvezetője mutatta be.

 

– Milyen ötlet, indíttatás hívta életre a 10-13 éves fiúk számára összeállított Titkos Küldetés® Kiskamasz Programot? 

– A Titkos Küldetés a lányoknál bevezetett Ciklus-show sikere nyomán jött létre, amelyet a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) - amely hozzánk hasonlóan szerepel a Bízd Rá Magad! ajánlott jógyakorlatai között - adaptált Németországból. Ám, miközben a lányok részt vettek a drámapedagógiai elemekre épülő, a serdülőkor változásaira felkészítő eseményen, addig a fiúk az udvaron fociztak vagy éppen történelem órán ültek.

Tirczka Imréné Zsófi, a Titkos Küldetés Team Vezetőségi tagja, aki védőnőként dolgozik tudta, hogy a fiúkkal is foglalkozni kell!  Zsófi bátor kezdeményezéséből évek alatt kinőtt egy kiváló program serdülő fiúk számára. Civil keretek között sztenderdizáltuk, majd védjegy oltalom alá helyeztettük a Titkos Küldetést.

Az érdeklődésből és a szülők, valamint a gyermekek visszajelzéséből azt szűrjűk le, hogy nagy sikere van a foglalkozásoknak és a hozzá kapcsolódó programbemutatóknak mind a kiskamaszok, mind a szülők és szakemberek körében. 

Hiányzó minta

Tabutéma a szexualitás a családokban? 

– Nem mindenütt. Inkább azt tapasztaljuk, hogy hiányzik a felnőtteknek a megfelelő minta ahhoz, hogy beszélgetni tudjanak erről a gyermekeikkel. Az interaktív foglalkozás és a szülői bemutató nagy segítséget nyújt szülőnek, gyermeknek egyaránt. A Titkos Küldetés során a fiúk megismerkedhetnek a férfivá érés testi-lelki folyamataival, bepillantást nyernek a férfi, női termékenység és a fogantatás csodájába.

Említette, hogy sikeres volt a serdülőlányoknak összeállított program. A fiús szülőket nehéz volt meggyőzni, hogy küldjék el gyermekeiket a Titkos Küldetésre? 

– Tapasztalunk némi bizonytalanságot részükről, amikor először hallanak a programról. Amikor a honlapunkra irányítjuk őket, ott látják a szakmai hátterünket, találkoztunk olyanokkal is, akik olvassák és használják a Bízd Rá Magad honlapot. Az, hogy ott szerepel a Titkos Küldetés a jógyakorlatok között, számukra egyfajta pozitív megerősítés volt, megnyugodtak, hogy ez egy jó program a gyermeküknek. A szülőknek szervezett bemutatón pedig személyesen találkozhatnak a foglalkozásvezetővel, megismerhetik a program játékos nyelvezetét, eszköztárát és kérdéseiket is feltehetik.

A kíváncsiságuk veszélyes terepre viheti a fiúkat

Miért a 10-13 éves korosztály a célközönsége a programnak? Nehéz megnyitni, szóra bírni a fiúkat a foglalkozás során? 

– Vágynak rá a fiúk, hogy beszélgessenek egymással és a felnőttekkel felnőttes témáról. Hálásak, hogy ha valaki meghallgatja őket és válaszol a kérdéseikre. A Titkos Küldetés a kiskamaszoknak (ötödik-hatodik osztályosoknak) szól, azért, mert ők még nyitottak, kíváncsiak, közlékenyek, tele vannak kérdésekkel. A hetedik osztályosok már egy nehezebb időszakot élnek meg, inkább bezárkóznak, hozzájuk más módon kell közelíteni. A serdülőkor küszöbén álló fiúknak összeállított prevenciós programmal az a célunk, hogy a kíváncsiságukat - képzett foglalkozásvezetővel, biztonságos légkörben, tudják ismeretekre váltani. A gondosan összeállított foglalkozás során az érettségüknek és életkoruknak megfelelő válaszokat kapnak. 

– Kihangsúlyozta a biztonságot és a kíváncsiságot…

– Nem véletlenül… A kiskamaszok nagyon kíváncsiak, és ha nem kapnak választ a kérdéseikre, önmaguk kezdik el keresni azokat, és az érettségüknek megfelelő válaszok helyett könnyedén jutnak hozzá felnőtt tartalmakhoz, ami óriási problémát okoz a fejlődésükben. 

 

Ijedten becsapott könyv

– Mi ragadja meg leginkább a fiúk képzeletét, mire kíváncsiak leginkább?

– A szexualitás iránti kíváncsisága nagyon élénk ennek a korosztálynak. Rendkívüli módon érdekli őket, hogy az a bizonyos egyesülés hogyan jön létre, miként működik a női test, hogyan jön létre az élet, mit jelent a szexualitás.

Általánosan azt tapasztaljuk a foglalkozásokon, hogy egy jó légkörű csapatban szívesen beszélgetnek a témáról, ugyanakkor a szemléltető eszközök esetében nagyon körültekintőnek kell lennünk, mert a vizuális megjelenítésre nagyon érzékenyek. Emiatt, csak annyit mondunk el egy adott témáról, ami életkoruknak megfelelő, és amíg érezhető az érdeklődésük. A kerettörténeten belül kérdésről-kérdésre haladunk, de az mindig a csoporttól függ, hogy egy adott témába mennyire mélyen ásunk bele. 

– Térjünk vissza a felvilágosítás témájára! Milyen problémát okoz, amikor a gyerekek idő előtt találkoznak felnőtteknek készített tartalmakkal?  

– A serdülők érdeklődése magára a szexualitásra, a férfi és a nő intim együttlétére fókuszál. Sok fiúnak 10-13 éves korában már lehet tudása, tapasztalata is arról, hogy ez egy örömforrás is. Ugyanakkor sokuk már látott 18 éves karikával ellátott tartalmat. Gyakori, hogy már a negyedikesek között telefonjaikon keringenek felnőtt tartalmak, ami azért jelent veszélyt rájuk, mert egyrészt felizgatják őket ezek a jelenetek, másrész megijesztik őket. Éretlenek még az ilyen képsorok megértésére és feldolgozására, előfordul, hogy a felnőtteknek szánt filmek hatására a fiúk megrémülnek, bezárkóznak.

Találkoztunk olyan esettel is, hogy a hatodikosok fellapozták a nyolcadikosok biológia tankönyvét, megnézték a témára vonatkozó ábrákat, a ruha nélküli nőt és férfit és ijedten becsapták a könyv fedelét. Azt mondták a foglalkozáson az élmény hatására, hogy ők soha nem fognak ebben részt venni, mert ez szerintük undorító. Gyakori, hogy a foglalkozásokon ventillációnak kell teret adnunk, vagyis ezeket a negatív élményeket segítünk oldani és feldolgozni. Persze, nemcsak innen gyűjthetnek be ilyen traumákat, sok mindenbe láthatnak bele azok a fiúk is az öltözők homályában, akik idősebb fiúkkal járnak edzésekre. 

 

Felelősségvállaló férfiak

– Hogyan épül fel a Titkos Küldetés? 

– Ez egy egyszeri, egyalkalmas program. Az ötórás foglalkozás során a fiúk egy történetben titkos küldöttekké válnak, és a céljuk, hogy felfedezzék az utat, amelyet a hímivarsejtek megtesznek, hogy felfedezzék a kincsesládikába rejtett petesejtet. A titkos küldöttek közül csak egy lesz az, aki beteljesítheti a küldetést, amely során felfedi a megvalósult élet csodáját. A kerettörténethez sok beszélgetés, játékos foglalkozás, vizuális és interaktív elemek kapcsolódnak

– Mennyivel ad többet a fiúknak ez a küldetés egy szexuális felvilágosításnál? 

– A foglalkozásnak elsősorban nem a szexuális felvilágosítás a célja. A küldetésünket jól összegzi a mottónk: “Férfias felelősséggel az életért”. Ez a fiúk számára egy olyan fontos dolog, amely kulcsa lehet a felnőtté érésüknek. Szeretnénk, hogy a foglalkozás nyomán megértsék, a felelős felnőtt férfivá érés nem egyszerű dolog, abban nekik is tevékenyen részt kell vállalniuk. Kapaszkodókat igyekszünk adni számukra ennek a célnak az eléréséhez. 

– Hogyan kapcsolódnak a szülők a foglalkozáshoz? 

– A programnak része egy szülőknek szóló bemutató, amelynek keretében megismerhetik a játékos kerettörténetet, amelybe ágyazva végigvisszük a fiúkat a serdülőkori változásokon át egy új élet létrejöttéig. Mielőtt elkezdjük a gyerekekkel a Titkos Küldetést, beszélgetünk. Elmondjuk, hogy a serdülőkor milyen testi, magatartásbeli, lelki változásokat jelent az életükben.

Lehetőséget kínálunk a fiúknak arra, hogy anonim módon, de külön kérésre nevesítve is, üzenetet írjanak a szülőknek, mit javasolnak, hogyan bánjanak a szülők velük, illetve általában a fiúkkal a kamaszkor beköszöntével, hiszen az életük gyökeresen megváltozik, megváltoznak a prioritások is. Ez a módszer segít a kommunikációban, egymás megértésében.

A szülőknek szervezett alkalmak, előzetes érdeklődés esetén megelőzik a Titkos Küldetést, máskor a foglalkozás utánra szervezzük meg. Utóbbi lehetőséget ad arra, hogy közvetlenül megbeszéljük a szülőkkel, mit tapasztaltunk, milyen érettek a gyerekeik, hol tartanak a felnőtté válás folyamatában. Nyíltan beszélhetünk arról is, mennyire volt szükség ventillációra a felnőtt tartalmak károsító hatásai miatt. 

A férfi kezében a döntés, kire bízná gyermeke életét

– Reflektál a program azokra a hosszabb ideje zajló folyamatokra, amely átalakítja a nemi szerepeket? 

– A program célja, hogy valamennyi felmerülő kérdésre válaszoljon. A foglalkozás fő vonulata a serdülőkori fejlődés, a férfi és a női  termékenység bemutatása, az élet keletkezése. A Titkos Küldetés megközelítése arra koncentrál, hogy a fiúk figyelmét ráirányítsa a felnőtté érés folyamataira, az élet csodájára, és az élet továbbadásának, az édesapává válás felelősségére.

A foglalkozásokon, ha gyermekről beszélünk, azt mindig családi környezetbe helyezzük, nem a férfi és a nő, hanem az édesapa hímivarsejtjéről és az édesanya petesejtjéről beszélünk. Az ő szeretetteljes kapcsolatuk az, ami egy gyermeket életre hív. Fontosnak tartjuk, hogy az élet szépségét, a fogantatás csodáját megmutassuk egészen a születésig. Arra próbáljuk őket rávezetni, hogy az élet érték a fogantatás pillanatától.

Mielőtt a női testhez érnénk, a foglalkozásnak egy fontos része az, hogy megkérjük a fiúkat, írják le azokat a belső tulajdonságokat, amelyeket fontosnak tartanak, hogy a  jövendőbelijük, leendő gyermekeik édesanyja rendelkezzen. Megvilágítjuk, hogy a férfi kezében van a döntés, hogy olyan párt válasszon, akire rábízná a gyermekük életét. Sok esetben a gyerekek a belső tulajdonságok felsorolása után meg is nevezik, hogy ez a szereteten alapuló hosszútávú párkapcsolat számukra a házasság fogalmát jelöli.

A foglalkozás során végigvesszük a magzati fejlődést bemutató képeket, nem állunk meg a születés előtti pillanatnál, hanem a születés képét is megmutatjuk, olyanokat, amelyen az édesapa is jelen van és a karjaiban fogja az újszülöttet. Rávilágítunk, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe a kapcsolatban, a családban, és ezek egyformán fontosak.

A felelős férfivá érés egy olyan folyamat, amely a serdülőkor fontos feladata, minden fiúnak dolga van vele. Megkérjük őket, hogy a foglalkozás során gyűjtsék össze az igazi férfi tulajdonságait. Kiderül, hogyan képzelik el magukat érett felnőtt férfiként. Nagyon érdekes gyűjtemény szokott kialakulni. Ezzel láthatóvá válik számukra a cél, és az is, hogy tudják fejleszteni is az áhított tulajdonságokat, hogy jó férjek, családapák lehessenek

– Van folytatása a programnak későbbi életszakaszokra?

– Igen, azt tapasztaljuk, hogy kétévente érdemes újra és újra elővenni ezeket a témákat. Ehhez segítséget nyújtunk az Életünk a Család Nonprofit Közhasznú Kft. keretein belül a Titkos Küldetés® Kiskamasz Programon túl is. Nagykamaszok számára (14-16, illetve 16-18 évesek) tematikus projektnapjainkkal állunk rendelkezésre barátság-szerelem-szexualitás-felelős párkapcsolat témákban.

Aktív, szakmai kapcsolat révén, lehetőség van számos más témában is a kísérésre. A “Boldogabb Családokért”, Családi Életre Nevelés (CSÉN) program 1-től 12. osztályig tematikájában a teljességre törekszik, hogy a gyerekekből önálló, döntésképes, élethivatásukat felvállaló, boldog felnőttek váljanak.

A Titkos Küldetés Kiskamasz Program esetében a pandémia okozta megtorpanás után, idén nagy lendülettel folytatódik a támogatói munka. A most vizsgára készülő 20 foglalkozásvezető-jelölt után, az ősszel kezdődő képzésen, támogatással, újabb 30 szakembert készíthetünk fel a feladatra. Így nagy örömünkre, országos lefedettségűvé válik a Titkos Küldetés Kiskamasz Program is. 

További értékes programokért, cikkekért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: Titkos küldetés