Borítókép

Nem hajlandó felvenni csak gombos ruhákat. Ha arra bátorítod, hogy gyurmázzatok, vagy keverjen kettőt a fakanállal a palacsinta tésztáján és azt látod rajta, hogy szorong attól, hogy piszkos lesz a keze és azonnal rohan a mosdóhoz, nem árt résen lenned! Nem szereti, ha hozzáértek, ha ölelitek, pusziljátok.

Sok szülő ilyenkor önmagát vagy a túláradó szeretettel megáldott nagyszülőket kezdi okolni, hogy „elkényeztetik” a gyereket.

Pedig a furcsa viselkedés hátterében más is állhat. A felsorolt vagy hasonló helyzetekben megélt ingerekre adott szokatlan reakciók kapcsán, felmerülhet a szenzoros integrációs zavar (SPD) gyanúja, ami felmérések szerint már a gyermekek 16 százalékánál megfigyelhető. Ez azt takarja, hogy a környezet és saját szervezetének fény, hang, illat és egyéb ingereit nem képes a gyermeki idegrendszer megfelelően feldolgozni.

Az időben elcsípett SPD szakemberek közreműködésével kezelhető és minimalizálható az, hogy a fejlődés későbbi szakaszaiban tanulási – és egy egyéb zavarokat okozzon.

Ha szeretnéd kizárni az SPD lehetőségét figyelmedbe ajánljuk a jógyakorlataink közül a Manóházat!  

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com