Oázis: Az élető találkozások helye - rábízhatjuk magunkat

Borítókép

A Mária utcai Oázisban Kovács Éva intézményvezető fogad minket olyan odafigyeléssel, amely önmagáért beszél, és a vendég spontán megtapasztalhatja: ez itt tényleg az éltető találkozások helye, igazi oázis, ahol ezúttal ugyan mi hallgatjuk Évától a tevékenységük bemutatását, de közben óhatatlanul hozzáértéssel és szeretettel látja ő is a vele szemben ülő, kérdező embert.

Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatot a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya alapította a Szociális Testvérek Társasága, a Szalvátor Nővérek, a Segítő Nővérek Kongregációja, a Jézus Szíve Társasága és világi szakemberek támogatásával 2014-ben. Az Oázis biztosította szolgáltatások – melyek közül egyik sem minősül pszichoterápiának – piaci értékét a betérők többsége nem tudná megfizetni, hiánypótló még ma is. Évente több mint 500 személy fordul meg náluk mintegy 1000 találkozás keretében.

- A személy nem önmagában létezik, kapcsolatban van önmagával, Istennel és másokkal, békében él saját testével, érzelmeivel és gondolataival  - kezdi a beszélgetést Kovács Éva, aki lelkigondozóként pontosan tudja, hogy milyen hatása és ereje van annak, amit a másik embernek mondunk.

- A jelenlegi járványhelyzetben pedig még fokozottabban igaz ez – folytatja – amikor a kommunikációnk gyakran a szavak szintjére korlátozódik. A szóhasználatunkkal is nehezíthetjük a helyzetünket. A pszichológus, trauma- és családterapeuta Dr. Ofra Ayalon felhívja a figyelmet arra, hogy ahelyett, hogy automatikusan azt mondjuk: társadalmi távolságtartás, pontosabb úgy fogalmazni, hogy az érzelmi közelséget igenis megélhetjük, bár fizikailag távol vagyunk egymástól. Éva egy másik példát is hoz.

- Az izoláltság szó valójában a legdurvább büntetést jelenti: a különösen veszélyesnek ítélt személy elzárását. Ez egy „börtönállapot”, amibe a szóhasználatunkkal saját magunkat vagy másokat helyezhetjük, éppen ezért kerülendő.

Itt, az éltető találkozások helyén – legyen az a Mária utcában vagy online térben – egyéni beszélgetések és önismereti csoportok segítik az érdeklődőket a lelki egészségük megőrzésében.

- A járványhelyzet adta jelen valóságunk attól is speciális, hogy ugyanaz a krízishelyzet terheli a segítőt és a segítettet egyaránt. Fontos azonban, hogy a krízissel nem elég gondolati szinten foglalkozni, testi szinten is figyelmet kíván; ha a testben nem történik változás, az pszichés feszültséggé válhat, és fordítva. A sport és ifjúsági lelkigondozó, pszichodráma vezető a Bízd Rá Magadnak beszámol arról is, hogy szolgálatukat bárki igénybe veheti – előzetes bejelentkezés nélkül, anonim módon és térítésmentesen –, aki élni szeretne a lehetőséggel, hogy nehézségeit, örömeit, kérdéseit meghallgassák; adott élethelyzetében kísérjék. Az sem feltétel, hogy a segítséget kérő hívő legyen.

- A beszélgetésekben ugyanakkor a személyes hit felébredhet, megújulhat, bár közvetlenül nem evangelizálunk. Az Isten ott van a krízishelyzetben. Igazán fontos üzenete lehet a mának – hangsúlyozza Kovács Éva –, hogy lehetőségünk van újra felfedezni Istent a káoszban.

A szolgálatvezető ajándéknak tartja azt hivatást, ahol vállt vállnak vetve kísérhetik az Oázis munkatársai az őket felkereső embereket azon az életúton, ahol a személy egyre inkább azzá válhat, akivé az Isten teremtette és így teljesebb és boldogabb lehet.

-Hosszú távon bízunk abban, hogy a visszajelzések (akár megmentett emberéletek) idővel elégséges bizonyítékká válnak ahhoz, hogy a lelkigondozás mind a társadalomban mind az Egyházban egyre elfogadottabbá váljon.

Kovács Évától megtudjuk, professzionális segítőként – ők maguk is közösségben támogatják egymást és tudnak külső segítséget kérni.

- Arra törekszünk, hogy ki-ki megtalálja a helyét az Élet koordinátarendszerében. Igen, fontos, hogy ki vagyok én, és még fontosabb, hogy kihez tartozom?

Mit kaphatunk az Oázisban?

TALÁLKOZÁST – professzionális segítő szakemberrel, önmagaddal, Istennel

TERET – Neked és mindannak, ami számodra fontos, mindezt Krisztus-központú spirituális térben

INFORMÁCIÓT – további szakemberekről, lehetőségekről, közösségekről

Bejelentkezés várólista nélkül, az anonimitás és a titoktartás védettségében, térítésmentesen, négyszemközti találkozás keretében vagy csoportos formában – személyesen vagy online.

Nem igényelhető anyagi segítség, otthoni látogatás, telefonos segítség, 24 órás elérhetőség, online tanácsadás. Nem fogadnak: alkoholos, drogos befolyásoltság alatt állókat.

Kapcsolat

Cím: Budapest VIII., Mária utca 25., Telefonszám: (1) 445 3081

2021. január 4-től az Oázis az alábbiak szerint fogadja a betérőket:

Személyes ügyelet: Hétfő és Csütörtök: 14—19, Szerda: 10—17

(Amint a járványhelyzet engedi, visszatérnek a heti ötnapos nyitva tartásra.)

Telefonos ügyelet (A telefonszám csak a telefonos ügyelet idején érhető el.): +36-30/0124070

Hétfőtől Csütörtökig: 17:00—19:00 (A hónap első és harmadik szerdáján szünetel), Péntek: 10—13

Távkísérésre (skype-os) jelentkezni az oazis@jezsuita.hu címen lehet.

Családkonzultáció Hétfő: 17:00—18:30 (Regisztrálni a csaladkonzultacio.oazis@jezsuita.hu címen lehet.) Tekintettel az anonimitásra, kérjük, hogy az e-mailt csak időpont-egyeztetésre/ regisztrációra használják, ne írják le a történetüket!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Fodor Erika
Kép forrása: Oázis