Borítókép

"Tisztelt Hölgyem/Uram!

Hetek óta fontolgattam, hogy segítséget kérjek Önöktől. Nagyon aggódom gyermekem miatt. Nyolc éves, nem tud beilleszkedni az osztályába. Beszéltem az osztályfőnökével, aki próbál segíteni, de eddig nem ért el eredményt. Az órán rendszeresen elkalandozik a kisfiam figyelme, emiatt előfordul, hogy lemarad a tananyaggal, nem tud felelni a tanári kérdésekre. Az írásképe csúnya, azt látom, hogy gondot okoz neki az összetett feladatok, ügyességi gyakorlatok megoldása. Próbáltam vele beszélgetni, közösen tanulni, de a legtöbbször sírás lett a vége. Kérem, ha tudnának javasolni olyan szervezetet, ahol megtudhatnánk, hogy mi okozza ezeket a problémákat és hogyan tudunk neki segíteni, hogy ne szorongással induljon az iskolába.

Köszönettel: egy aggódó anya"

 

Kedves Éva!

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a Manóházat! A segítő szervezet munkatársai jól képzett szakemberek. Van közöttük olyan terapeuta, aki személyes életében is átélte, milyen nehézségekkel küzdenek azok a gyermekek, akiknél tapasztalhatóak a tanulási zavarok tünetei. Egyre nagyobb számban lépnek be az oktatási rendszerben azok a gyermekek, akiknek speciális foglalkozásokra lenne szükségük. Magyarországon a 2021/2022-es tanévben több, mint 100 000 fő sajátos nevelési igényű gyermek található az oktatási rendszerben. A megfelelő képzettséggel rendelkező szakembereknek fejenként 240-nél is több tanulót kellene támogatniuk.

A Manóházban a magatartás- és tanulászavarok megelőzésére, illetve a meglévő problémák kezelésére Jean Ayres amerikai gyermekpszichológus és kutató által kifejlesztett szenzoros integrációs módszert alkalmazzák. Ennek lényege, hogy a tanulási nehézségek az érzékelések összerendezésének zavarából eredeztethető, ez pedig az idegrendszer éretlenségének a következménye. A gyermekek játékos mozgásgyakorlataival fejlődnek az érzékletek és ezek összerendezése is. Ezáltal felfedezik önmagukat és a világot is.

A Manóház ezt a tudásanyagot építette be a módszerei közé. Sokrétű támogatást nyújtanak a szülőknek, már a csecsemőkortól. Jól érthető útmutatókkal segítik az anyukákat és apukákat, hogyan követhetik és ellenőrizhetik gyermekük egészséges fejlődését. Ha problémákat észlelnek a szülők, akkor egy alapos diagnózissal kezdődik a közös út a Manóházban. Ezután állítják össze a terápiát.

Ha azt látjuk, hogy gyermekünk számára nehézséget okoz az elhangzottak megjegyzése és felidézése, ha nem tud koncentrálni, problémát jelentenek az egyszerű sportmozdulatok, nehézséget jelent a betűk leírása és az olvasása, akkor forduljanak időben szakemberhez! Megkérhetjük a gyermekünkkel foglalkozó pedagógust is, hogy figyelje meg, hogy küzd-e gyermekünk beilleszkedési nehézségekkel, szorong-e az órai munka során, tapasztalnak-e nála önbizalomhiányt.

Bővebb információt a Manóházban folyó szakmai munkáról ITT találhatsz!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com