Adventi készülődés - a csend hangjai

Cikkek, hírek / Adventi készülődés - a csend hangjai

Ebben a cikkben

Cikkünk folyamatosan frissül!

Próbáltál már csendjátékot játszani a gyermekeddel? Minél fiatalabb a gyermek, annál valószínűbb, hogy ezt a játékot a felnőtt nyeri meg. Egyszerűen azért, mert a gyerekek nem tudnak csendben maradni. A világ még annyira új és izgalmas a számukra és annyira lefoglalja őket, hogy ezernyi kérdésüket és lelkendezésüket nem tudják magukba fojtani, mert minden érdekli őket.

Képzeljük el, hogy felnőttként mi lépünk a kisgyermekek helyére és az Úr hív minket a „csendjátékra”, melyben megérezhetjük, hogy Isten itt és most van jelen, és szeretettel tekint ránk. Egyszerűnek tűnő, de mégsem könnyű feladat! Te könnyen elcsendesülsz?

adventi elcsendesedés

Amikor az Urat keresed, először a csendre kell rátalálnod

„Az Úr erre azt mondta: „Menj, és a hegyen járulj az Úr színe elé!” S lám, az Úr elvonult arra. Hegyeket tépő, sziklákat sodró, hatalmas szélvész haladt az Úr előtt, de az Úr nem volt a földrengésben. A földrengés után tűz következett, de az Úr nem volt a tűzben. A tüzet enyhe szellő kísérte.” (1Kir 19,11-12).

Azonban az Úr sem a földrengésben, sem a tűzben nincs ott, ahogyan Illés sem ott talált rá. Őrá a csendben találhatunk.

Csendesedj el! Ebben segíthet egy ikon szemlélése, egy gyertya meggyújtása, hogy a figyelmedet mindinkább Isten felé irányítsa, de leginkább az őszinte vágy és elhatározás, hogy hagyod, hogy Isten megvalósítsa benned mindazt, amit csupán a saját akaratodból Te nem volnál képes.

Szánj rá időt, hogy megérkezz az imádságba! Erre a meditatív ima egy nagyon szép lehetőséget kínál, melyről egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz, az alábbiakban pedig számos program kínálkozik ennek megtanulására és a gyakorlásra is.

Kapcsolj ki!

Az adventi időszakban sokféle alkalmat találhatsz az elcsendesedésre. A bizdramagad.hu programajánlójában is számos lehetőséget kínálunk az elvonulásra, hogy díszbe öltöztethesd a szíved karácsony szent ünnepére.

Ifjúsági programok az adventi lelki felkészüléshez

A Szentjánosbogarak december 14-én Bogár Rorate-t tartanak a budapesti Jézus Szíve Templomban, reggel 6:00-tól.

A rorate-t országszerte minden katolikus templom adventi programjában megtalálod, ahova jó szívvel várják az advent jegyében lecsendesülni vágyó kicsiket és nagyokat egyaránt.

roráte szentmise az adventben

A Szalézi Ifjúsági Mozgalom minden évben szervez adventi lelkinapokat Péliföldszentkereszten. Ezek a lelkigyakorlatok lehetőséget nyújtanak a fiatalok számára is az elcsendesedésre, az ünnepekre való ráhangolódásra, lelki feltöltődésre. December 15-17. között várják a 12-15 éves és a 15-18 éves fiatalokat adventi lelki hétvégéjükre. Péliföldszentkereszten és Bajóton is elérhetőek a programok. Siess, le ne maradj a jelentkezési határidőről! A bizdramagad.hu oldalon megtalálsz minden fontos információt!

Felnőtteknek szóló programok, lelkigyakorlatok

Az advent a hajnal csendjével, gyertyafénnyel, lila miseruhával, lélekben való ráhangolódással, a rorátékkal veszi kezdetét egyházunkban.

Ebben a felkészülésben segít a dobogókői, Manréza Lelkigyakorlatos ház meditációs programja. Várják mindazokat, akik hosszabb időt szánnak a csendben való visszavonulásra (a program december 13-17. között zajlik) és szeretnének visszavonulni, megújulni, a csendjükben gyakorolni és élni Isten felé fordulásukat.

December folyamán is több alkalommal szerveznek kimondottan a csend jegyében Szent Ignáci lelkigyakorlatokat is. Ezeken a személyesen kísért lelkigyakorlatokon a hangsúly a csendes szemlélődő imán van, amely segít az önmagunkra találásban és az Isten felé fordulásban. Minden lelkigyakorlatozót egyénileg kísérnek Isten mélyebb megtapasztalásának az útján, személyre szabott imaanyagokkal. Ezt a lelkigyakorlatot azoknak ajánljuk, akik szeretnék elmélyíteni Istennel való kapcsolatukat, életvitelszerűen szeretnék gyakorolni a hitüket, mélyebb megtérésre vágyakoznak, illetve fontosabb döntéseiket Istenre szeretnék alapozni.

adventi elcsendesedés

Amikor befelé figyelünk, megnyílunk kifelé is. Megéljük a csendet, az összeszedettség érzését, megtapasztalva a Lélek szavakba nem önthető imáját, Isten jelenlétét. Gyere el Tahiba, a Szív Lelkiségi Központba december 8-10. között és hol lélekvezérelt táncmozdulatokkal, hol pedig a csendben készülj az adventre.

A Csend Házában olyan helyet kínálnak neked, ahol nyugodt környezetben és egyszerű napi ritmus mellett tölthetsz el egy hétvégét. December 8-10. között ajándékozz magadnak időt arra, hogy a csendben találkozhass a saját lelkeddel és Istennel. Itt a csenden van hangsúly, amely azonban sosem öncélú. Eszköz lehet arra, hogy figyelmesebb legyél a benned és körülötted zajló eseményekre, aktuális megéléseidre.

Az Életrendezés Házába, Hosszúheténybe várnak mindenkit december 14-17. között, aki le szeretné csendesíteni a lelkét és nem csupán pillanatokra, hanem tartósan szeretne átlényegülni az adventi időszakban.

Csak semmi házimunka, főzés, mosás, logisztika! A Sacré Coeur nővérek szeretettel várnak minden édesanyát és leendő anyukát adventi lelkigyakorlatukra december 15-17. között. Ezt a hétvégét Isten kapcsolatod ápolására, megerősítésére, elmélyítésére fordíthatod az egyházi év egyik legkiemelkedőbb időszakában, Adventben.

Karácsonyozz a bükki “Betlehemben” december 22-26. között, csendes lelkigyakorlaton a Kisnővérekkel. A lelkigyakorlat megtérésre, átformálódásra hív. Minden munkánál előbbre való a kapcsolat Istennel, aki a „maradandó gyümölcsök” megérleléséhez a „Benne maradást” kéri.

szent anna-réti engesztelő kápolna

December 8-án, 10:45-től szeretettel várnak minden hívőt a Normafára, az Anna-réti Boldogságos Szűz Mária Világ Győzelmes Királynője engesztelő kápolna megáldására, közös imára. Ünnepeljük együtt, hogy sok viszontagság után a kápolna elkészült és a Szűzanya Szeplőtelen Fogantatásának az ünnepe méltó napja lesz a szentély megáldásának. Az eseményen Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek celebrál ünnepi misét.

Az embernek kell a hit, kell Isten, talán advent idején még inkább. Akkor is kell, ha ezt még nem tudja az ember. A zarándoklás megnyitja a kaput, az ajtót, ablakot a Lélek világa előtt. Gyere el Te is és lényegülj át a természetben bármely szombaton a Mária Rádió és a Mária Út által szervezett, budapesti Szent Anna kápolnától induló zarándoklatra. A bizdramagad.hu oldalon informálódhatsz a részletekről.

Ráhangolódást segítő koncertek

S utolsóként néhány érdekes és ráhangolódást segítő zenei programot is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani:

Minden fizikális eszközt bevetnek majd annak érdekében, hogy A diótörő dallamain keresztül valamiképp át tudják adni a zene fantasztikus élményét azoknak az embertársainknak is, akik halláscsökkenéssel élik mindennapjaikat.

Az előadás során Hámori Máté karmester jeltolmács segítségével beszél Beethoven zenéjének titkairól, a zenét pedig fizikális közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével igyekeznek átélhetővé tenni a siketek számára. Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

adventi várakozás

Életünk legmélyebb pillanatait a csend jellemzi

Igen, a szent pillanatokat a csend jellemzi.

Milyen értékes, szent pillanatok várnak Rád a csendben, ebben az adventi időszakban?

Bízd Rá Magad Te is!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: freepik.com
Szerző: Csabai Hajnalka

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#ima #lelkigyakorlat

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Szalim - Fiatalok a fiatalokért

stat_minus_3
Szalim - Fiatalok a fiatalokért
Közösségeket kínálunk a fiataloknak, ahol nem csak barátokra tehetnek szert, hanem megtapasztalhatják az önzetlen szeretet, az önkéntesség szépségeit. A fiataloknak több lehetőséget is tudunk kínálni: lelkigyakorlatok, közösségi programok, kirándulások, a nyár folyamán a BoscoFeszt keresztény táborfesztivál, illetve az önkénteseknek képzések, országos találkozók. Fiatal felnőtteknek arra kínálunk lehetőséget, hogy keresztény közösségben töltsék szabadidejüket. A nyár folyamán egy családias hangulatú, keresztény fesztivált szervezünk, a STÉG - Szalézi Tófesztivált. Továbbá év közben kétszer van lehetőségük szalézi lelkigyakorlaton részt venni kortársaikkal. Nem csupán résztvevőként várjuk őket, hanem lehetőségük van önkéntesként is becsatlakozni programjainkba, hogy fiatalként szolgálják a többi fiatalt.

Segítő jelleg: közösségépítés, közösségi támogatás, lelkigyakorlat, tábor

Ajánljuk: kamaszoknak, fiatal felnőtteknek, önkénteseknek

Elérhető: Bárhonnan lehet a programokra jelentkezni, egész évben rendszeres jelleggel

Don Bosco Szalézi Társasága

Érdekel

Katolikus Hallássérült Pasztoráció-hitéleti segítség jelnyelven

Katolikus Hallássérült Pasztoráció-hitéleti segítség jelnyelven
Megismerkedés a hit alapjaival, katekézis, szentségi felkészítés jelnyelven a speciális igényekhez alkalmazkodva, lelkigyakorlatok, zarándoklatok, közösségi programok.

Segítő jelleg: hitéleti segítség, hitoktatás, jeltolmács

Ajánljuk: gyerekeknek, kamaszoknak, fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, fogyatékkal élőknek

Elérhető: Budapest, Egész évben rendszeres jelleggel

Katolikus Hallássérült Pasztoráció

Érdekel

Manréza Lelkigyakorlatos Ház

Manréza Lelkigyakorlatos Ház
Teret, csendet és lelki kísérést biztosítunk mindazoknak, akik Isten jelenlétében, csendességben szeretnék megtalálni útjukat, testi, lelki pihenésre, megújulásra vágynak.

Segítő jelleg: lelkigyakorlat, lelkivezetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, papoknak, szerzeteseknek

Elérhető: Pest megye, online, egész évben rendszeres jelleggel

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Zarándoklatok a Mária Úton

Zarándoklatok a Mária Úton
A zarándoklás a testi-lelki egészség helyreállítása és megőrzése, a hitben való elmélyülés mellett a családi összetartozás erősítését is szolgálhatja. Egyesületünk éves szinten több, kifejezetten családoknak szóló zarándoklatot is szervez.

Segítő jelleg: zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: Az egész ország területéről, rendszeres, előre meghirdetett alkalmak

Mária Út Közhasznú Egyesület

Érdekel

Szív Lelkiségi Központ lelkigyakorlatai

stat_minus_3
Szív Lelkiségi Központ lelkigyakorlatai
Lelkigyakorlataink lehetőséget nyújtanak az imára, csendre és életreflexióra, amely elvezet egy mélyebb kapcsolatra Jézussal. A lelkigyakorlat a figyelmes hallgatás ideje, a befogadásé és a befogadottság tapasztalatáé. Nyitottá válunk arra, hogy Isten Lelke megerősítsen bennünket Jézus követésében, erőt kapunk a tanúságtételhez és döntéseinkhez.

Segítő jelleg: bibliodráma, lelkigyakorlat, lelkivezetés, mozgás és spiritualitás

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak, egyedülállóknak, gyermeküket egyedül nevelőknek, hitoktatóknak, özvegyeknek

Elérhető: Tahitótfalu, egész évben rendszeres jelleggel

Jézus Szíve Társasága

Érdekel

Szentjánosbogár Közösség - ifjúsági lelki napok és rendszeres Szentjánosbogárklubok

stat_minus_3
Szentjánosbogár Közösség - ifjúsági lelki napok és rendszeres Szentjánosbogárklubok
6-7 napos nyári lelki napokat szervezünk 14-16 éves kamaszoknak, illetve komolyabb témákkal is foglalkozó ifjúsági lelki napokat 17-től 21 éves ifjaknak. A Szentjánosbogarak vezetőképzőn, évközi klubokon, programokon, bálokon, métabajnokságon is részt vehetnek és iskolai lelki hétvégék megtartását is vállaljuk. Célunk közösségben megtartani egymást a keresztény értékek között, kikapcsolódni, feltöltődni, minőségi időt együtt eltölteni. Felnőttek táborát, közösségerősítő és családos lelki napokat szervezünk.

Segítő jelleg: közösségépítés, közösségi támogatás, önkéntesség, tábor, gyermekfoglalkozás, lelki nap

Ajánljuk: gyerekeknek, kamaszoknak, iskoláknak, ifjúsági közösségeknek

Elérhető: országszerte, egész évben rendszeresen

Szentjánosbogár Közhasznú Egyesület

Érdekel

Életrendezés Háza lelkigyakorlatai

Életrendezés Háza lelkigyakorlatai
A Házban megrendezésre kerülő lelkigyakorlatok segítenek az Istenkapcsolat és a hit elmélyítésében a résztvevőknek.

Segítő jelleg: lelkigyakorlat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, ifjúsági közösségeknek, közösségeknek

Elérhető: országosan, egész évben rendszeres jelleggel

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Gyakorlatok a Szentlélekben felnőtteknek és kamaszoknak

stat_minus_3
Gyakorlatok a Szentlélekben felnőtteknek és kamaszoknak
A felnőtt életkor sajátosságaiból adódó kihívásokra adható érett válaszok keresése a csendben, az imában és személyes beszélgetésekben. Az öregedés során tapasztalható hanyatlásban rejlő szép életlehetőségek felfedezésében igyekszünk segíteni. A halál közeledésével való éberebb szembesülés nem ünneprontás, hanem épp előkészület az Ünnepre. A kamaszok őszintén keresik a hiteles válaszokat Istennel, az emberrel, önmagukkal, a világgal és az élet értelmével kapcsolatban. Ebben a tiszteletreméltó keresésben támogatjuk őket korosztályuknak megfelelően.

Segítő jelleg: lelkigondozás, lelkigyakorlat, lelkivezetés, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: kamaszoknak, fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, ifjúsági közösségeknek, hitoktatóknak, közösségeknek, függőséggel élőknek

Elérhető: Bárhonnan lehet hozzájuk fordulni, vannak rendszeres, előre meghirdetett és igény szerint egyeztetett alkalmak

Szent Ferenc Kisnővérei

Érdekel

Csend Háza

stat_minus_3
Csend Háza
A Csend házában olyan helyet kínálunk, ahol nyugodt környezetben és egyszerű napi ritmus mellett tölthetsz egy hétvégét. Olyan lehetőséget kínálunk, amelyben ajándékozhatsz magadnak időt arra, hogy a csendben találkozhatsz a saját lelkeddel. A tartózkodás alatt a csenden van hangsúly. A csend azonban nem öncélú. Eszköz lehet arra, hogy figyelmesebb legyél a benned és körülötted zajló eseményekre. A csend lehetővé teszi azt is, hogy nagyobb figyelmet fordíts arra, ami éppen történik az életeddel.

Segítő jelleg: ima

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek

Elérhető: Szentendre, évente többször előre meghirdetett időpontban

Marista Testvérek

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató