Az adományozás kultúrája

Cikkek, hírek / Az adományozás kultúrája

Ebben a cikkben

Sokféle ok motiválhat minket az adományozására, mint például a közvetlen, vagy közvetett érintettségünk, vallási meggyőződésünk, hálánk, vagy szenvedélyes hitünk egy adott ügyben.

adományozás, önkénteskedés

Mire figyelj az adományozásnál? Útmutató lépésről lépésre!

Az adományozásnál is elsődleges alapelv, hogy úgy és azt add, ahogyan és amit te is szívesen fogadnál. Nagyon fontos, hogy az adományozást ne egy lomtalanítási lehetőségnek tekintsd!

1. Kezdd a saját miértjeiddel!

Adni jó! Ahhoz azonban, hogy a jótékony adományozás tartósan az életed szerves részévé váljon, meg kell találnod a szívednek kedves ügyeket és a saját miértjeidet.

Miért akarsz adni? Milyen ügyek vagy problémák iránt érzel őszinte elhivatottságot? Melyek azok a témák, amelyek megérintenek és belső indíttatásból akarsz lehetőségeidhez mérten jót tenni? Meríts inspirációt a Bízd Rá Magad portálon található szervezetek által képviselt jó ügyekből, legyen szó például a hajléktalanná vált társaink támogatásáról, rászoroló családok segítéséről, beteg gyermekek korrepetálásáról, vagy akár az idősgondozásról.

2. Példamutatás

Mutasd ki elkötelezettséged és lelkesedésed azzal, hogy rendszeresen adakozol és vond be családodat, baráti körödet, közösségedet is! Ha példát mutatsz, megmutathatod az adakozás előnyeit és örömét és másokat is arra ösztönözhetsz, hogy kövessék a példádat.

adományozás, önkénteskedés

3. Keress meg segítő szervezeteket!

A segítő szervezetek jól ismerik a látókörükbe került rászorulók valós igényeit és tőlük bármikor kérhetsz segítséget, hogy mivel tudnál a leghatékonyabban segíteni, mire volna igazán szükség.

4. Hol találhatsz megbízható civil szervezeteket?

A bizdramagad.hu portálon közel 170 egyházi- és civil segítő szervezetet találsz, akiknél érdeklődhetsz, hogyan fogadják az adományokat vagy éppen tudod-e önkéntes munkával segíteni a missziójukat.

5. Jó, ha ismered!

Kapcsoló törvények, jogszabályok:

adományozás, önkénteskedés

6. Mit adj?

adományozás, önkénteskedés

7. Csinálj az adományozásból baráti, családi közös programot!

Együtt minden sokkal könnyebb és érdekesebb is, ráadásul nem csak az adományok, de a jó érzések is sokszorozódnak, ha barátaiddal, családoddal együtt állítjátok össze az adományotokat, együtt, közös élményként valósítjátok meg ezt a küldetéseteket. Mindegy, hogy közösen önkénteskedtek vagy gyerekjátékokat, élelmiszercsomagot állítotok össze a kevésbé szerencsés embertársaitoknak, a közösen megélt jócselekedet még jobban összehoz benneteket.

8. Adományozás után

A civil szervezeteknek minden évben nyilvánossá kell tenniük, mire költötték, használták fel a kapott adományokat, milyen missziójukat valósították meg belőle. Kövesd nyomon te is aktívan a támogatott szervezet munkáját, ne csak adventkor, de egész évben is!

9. Ünnepelj!

Érdemes megállni majd egy pillanatra és a lelkedben ünnepelni a saját és mások hozzájárulásáért, az adakozás kultúrájának erősítéséért. Mondj el egy fohászt másokért, adj hálát a lehetőségeidért, mentsd el magadban az adományozás pozitív érzéseit, tanulj a tapasztalataidból és motiválj másokat is.

Önkénteskedj Te is!

Sokak igénye, hogy az adományozás, akár önkénteskedés formában is a hétköznapok része legyen. Ugyanakkor nem mindenki talál erre megfelelő fórumot, legyen szó akár egy kamaszról a nyári szünet ideje alatt, vagy épp egy frissen nyugdíjba vonuló emberről. Minden életkorban fontos lehet adni, jó, ha minél inkább az életvezetés részévé válik egy-egy ilyen tevékenység, program keresése, akár egyénileg, akár az egész család számára, ahol kicsik és nagyok együtt élhetik meg, hogy jót tenni jó, pláne együtt, ahol mindenki valamit hozzátehet képességeihez mérten a nagy egészhez.

A honapunkon szereplő önkéntes lehetőségek tárháza tartalmazza a Bízd Rá Magad partnerszervezeteinek alkalmi és rendszeres önkéntes munka lehetőségeit, kinek-kinek idejéhez, erejéhez mérten. Ezen felül szolgálatunk munkáját is számos módon támogathatod.

Bízd Rá Magad Te is!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Freepik, Szent Ferenc Karitász Csoport
Szerző: Csabai Hajnalka

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#adományozás #önkénteskedj

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Csak Egyet Szolgálat - Szociális Segítő Központ

stat_minus_3
Csak Egyet Szolgálat - Szociális Segítő Központ
Hajléktalanoknak, mélyszegénységben élő embereknek segítünk; római katolikus karizmatikus missziós szolgálatként működünk. Ételt, fürdési, mosási lehetőséget; internet, telefon-hozzáférést biztosítunk. Igény esetén egyénileg foglalkozunk a hozzánk betérőkkel, a szociális munka eszközeit használva. Segítőbeszélgető, közbenjáró imaszolgálatot tartunk fenn. Heti egy-egy alkalommal ökumenikus bibliaóra, illetve dicsőítés várja a hozzánk betérőket.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, hajléktalan ellátás, ima, szociális tevékenység

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Budapest, folyamatos

Csak Egyet Szociális Segítő Központ

Érdekel

72 óra kompromisszum nélkül - ifjúsági önkéntes akció

72 óra kompromisszum nélkül - ifjúsági önkéntes akció
Háromnapos önkéntes akció 14-30 év közötti fiataloknak. Segíts ott, ahol igazán szükség van Rád! Évente közel 400 projektből választhatsz országszerte.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, közösségi támogatás, önkéntesség

Ajánljuk: kamaszoknak, fiatal felnőtteknek, önkénteseknek, iskoláknak, ifjúsági közösségeknek

Elérhető: országosan, évente egyszer, október 2. hétvégéjén

Ökumenikus Ifjúsági Iroda

Érdekel

Budapesti Korai Fejlesztő Központ - Autista gyermekcsoportok

stat_minus_3
Budapesti Korai Fejlesztő Központ - Autista gyermekcsoportok
Központunkban az állapotvizsgálat után többlépcsős ellátási rendszert nyújtunk az autista és szociális és kommunikációs nehézséggel élő gyermekek és családjaik számára. Először egyéni helyzetben foglalkozunk a gyermekekkel és a családokkal, majd lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek kortárs közösségi tapasztalatokat is szerezzenek.

Segítő jelleg: fejlesztő foglalkozás, fogyatékos személyek szakellátása, gyermekneurológia, gyógypedagógia, tanácsadás

Ajánljuk: gyerekeknek

Elérhető: Újbuda és Zugló, egész évben rendszeresen

Budapesti Korai Fejlesztő Központ - EGYMI

Érdekel

Terézvárosi Nappali Melegedő

stat_minus_3
Terézvárosi Nappali Melegedő
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában1992 óta működik az intézmény. Célja, hogy segítse a hajléktalan embereket, hogy jobb életminőséget élhessenek meg, biztosítsa számukra az alapvető életszükségletekhez való hozzáférést, hogy az életük jelentős részét az utcán élő emberek egy kis időre otthon érezhessék magukat intézményünkben, legyen számukra is egy hely, ahová "hazamehetnek".

Segítő jelleg: hajléktalan ellátás, szociális tevékenység, étkeztetés

Ajánljuk: felnőtteknek

Elérhető: Minden régióból, külföldi állampolgárok is igénybe vehetik az intézmény szolgáltatásait, folyamatosan

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Érdekel

Gondviselés Háza - Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum

Gondviselés Háza - Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum
Intézményünkben hajléktalanná vált emberek számára nyújtunk nappali és éjszakai ellátást, háztartáspótló szolgáltatásokat. Az éjjeli menedékhelyen férfiakat fogadunk, akik szociális gondozásban részesülnek.

Segítő jelleg: hajléktalan ellátás, szociális tevékenység, étkeztetés

Ajánljuk: férfiaknak

Elérhető: Budapest, budai oldal, folyamatosan

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Érdekel

Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye

Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye
Az intézményünk szolgáltatásait igénybe vevő hajléktalan férfiaknak igyekszünk személyre szabottan segíteni problémáik megoldásában.

Segítő jelleg: hajléktalan ellátás, szociális tevékenység

Ajánljuk: férfiaknak

Elérhető: EU állampolgároknak, folyamatosan

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Érdekel

Széll Kálmán téri Nappali Melegedő

Széll Kálmán téri Nappali Melegedő
Elsősorban hajléktalan ellátó intézmény vagyunk, de hozzánk minden betérőnek segítséget adunk, ha mást nem azt, hogy hová fordulhat az ügyében. Vendégeink nem csak a hajléktalan emberek közül kerülnek ki, hanem a lakosság elszegényedett rétegeiből is.

Segítő jelleg: hajléktalan ellátás, segítő beszélgetés, szociális tevékenység, ruhaosztás

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek

Elérhető: az összes régióból, rendszeres

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Érdekel

Befogadlak - segítség a tanulásban gyerekeknek és kamaszoknak

stat_minus_3
Befogadlak - segítség a tanulásban gyerekeknek és kamaszoknak
Hátrányos helyzetű és roma származású kisiskolás gyerekeket segítünk a tanulásban, a házi feladatok elkészítésében, majd lehetőséget biztosítunk a közös játékra, kézműveskedésre. Hátrányos helyzetű és roma származású kamaszokat segítünk a tanulásban, szakma, érettségi megszerzésében, szabadidejük értelmes eltöltésében.

Segítő jelleg: cigánypasztoráció, hitéleti segítség, korrepetálás, szociális tevékenység

Ajánljuk: gyerekeknek, kamaszoknak

Elérhető: Arló (Ózdi kistérség, BAZ megye), egész évben rendszeres jelleggel

Elfogadlak Alapítvány

Érdekel

Boldog Ceferino Intézet - Közösségi Házak - Roma Közösségek Fejlesztése Értékek Mentén

stat_minus_3
Boldog Ceferino Intézet - Közösségi Házak - Roma Közösségek Fejlesztése Értékek Mentén
Az Intézet egyik célja, hogy minél több településen alakuljanak roma katolikus közösségek, és hogy a közösségben dolgozó munkatársak közvetítsék a roma önkormányzatot és az iskolát a többségi társadalom felé. Munkalehetőséget teremtünk a közösségi házakban, amelyeket a római és a görögkatolikus katolikus egyházak működtetnek, és ahol javarészt hátrányos helyzetű gyerekek délutáni tanulásában, szociális készségeik és hitéletük fejlesztésében nyújtunk segítséget.

Segítő jelleg: cigánypasztoráció, szemléletformálás

Ajánljuk: gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak

Elérhető: Országosan - 75 településen, Rendszeresen

Boldog Ceferino Intézet

Érdekel

Forrás-Pszichiátriai betegek közösségi és nappali ellátása

stat_minus_3
Forrás-Pszichiátriai betegek közösségi és nappali ellátása
Sok ember közvetlenül vagy közvetve küszködik pszichiátriai betegségekkel kapcsolatos problémákkal, s előfordul, hogy magára marad a gondjaival. Ez közvetlenül érinti a családtagokat, a beteg közvetlen környezetében élőket. Munkánk során a családot rendszernek tekintjük, melynek működésében előállhatnak különböző zavarok, nehézségek, problémák. Ezek megoldásához önkéntesen külső segítséget vehetnek igénybe a családtagok. E szemlélet keretében nemcsak a pszichiátriai betegek, hanem a családtagjainak segítését, megerősítését is feladatunknak tekintjük.

Segítő jelleg: életvezetési tanácsadás, mentálhigiénés segítség, szociális tevékenység

Ajánljuk: családoknak, betegeknek

Elérhető: Debrecen és környéke, folyamatosan

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Érdekel

Forrás - Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

stat_minus_3
Forrás - Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
A családsegítés a családnak nyújtott személyes szociális szolgáltatás, amely a segítség eszközeinek és módszereinek felhasználásával hozzájárul az egyének, családok, különböző társadalmi csoportok (gyermekek, fiatal felnőttek, időskorúak) jobb életéhez, szociális biztonságának megőrzéséhez, lehetséges továbbfejlesztéséhez.

Segítő jelleg: életvezetési tanácsadás, gyakorlati segítség, jogi tanácsadás, mentálhigiénés segítség, szociális tevékenység

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, családoknak, egyedülállóknak

Elérhető: Debrecen (Tócóskert, Postakert, Széchenyi-kert, Vargakert), folyamatosan

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató