Az örökbefogadott gyermek is saját

Cikkek, hírek / Az örökbefogadott gyermek is saját

Ebben a cikkben

Idén harminc esztendeje, hogy megkezdte működését a Mózeskosár Egyesület. A civil szervezetnél dolgozó szakemberek jól ismerik az örökbefogadáshoz kapcsolódó problémákat, a szereplők – a vér szerinti család, az örökbefogadó család és a gyermek – gondjait.

Az egyesület segítői, napi munkájukból adódóan tanúi voltak már számos kudarcos örökbefogadásnak – ugyanakkor vallják, hogy ezeknek a történeteknek a tanulságai segítenek a hozzájuk forduló családok problémáinak megoldásában. Ebben nagy segítségükre van az a szemléletmód is, amely szerint az örökbefogadás a családi élet, a nevelés egyik természetes formája.

örökbefogadás, gyermekvállalás

A budapesti Mózeskosár Egyesületet harminc éve hívták életre örökbefogadó szülők és a hazai gyermekvédelemben tevékenykedő szakemberek. Székely Zsuzsanna pszichológus, az egyesület elnöke több évtizeden át a TEGYESZ-ben (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) dolgozott, sok gyermek örökbeadásánál bábáskodott, részt vett örökbefogadók alkalmasságvizsgálatában, felkészítésében is.

Az egyesületet alapító tagok közül Hevesi Katalin, dr. Dénes Zsuzsanna és dr. Majoros Mária pedig csecsemőotthonokban dolgoztak. Ezek az otthonok az ezredforduló környékén megritkultak ugyan, de az ott tevékenykedő szakemberek tapasztalatai megmaradtak: például azok, amelyek az – akkor még hivatalosan nem bevezetett – örökbefogadások utáni utánkövetéseken alapultak és megmutatták, hogy milyen sokféle kihívással kell szembenéznie az örökbefogadó családnak, az örökbefogadott gyermeknek és az örökbeadó szülőnek egyaránt.

Székely Zsuzsanna, örökbefogadás, gyermekvállalásSzékely Zsuzsanna (Kép forrása: Förster Tamás/csalad.hu

Székely Zsuzsanna felidézte: 1993-ban a Mózeskosár Egyesület alapítóinak fő célkitűzése az volt, hogy az örökbefogadó családoknak próbáljanak további támogatást, segítséget adni. Ezzel kapcsolatban kiemelte az „örökbefogadási háromszög” fogalomkörét, amit gyakran neveznek – nem véletlenül – „veszteségháromszögnek” is. Ugyanis mind a három szereplőnek megvan a maga vesztesége, és különbséget csak az jelenthet, hogy melyik szereplő éppen hol tart a saját vesztesége feldolgozásában.

Az örökbefogadási háromszög tagjai, a problémák mélysége és bonyolultsága miatt gyakran maradnak magukra.

Az egyesület szakértői klubösszejöveteleken, csoportbeszélgetéseken, workshopokon, családi programokon igyekeznek segíteni a legváltozatosabb problémakörökben. „Gyakorlatilag bármikor elérhetők vagyunk, az oldalunkon fellelhető telefonos és e-mailes elérhetőségeken. Van, akivel személyesen találkozunk és van, akinek e-mailben segítünk, de gyakran van igény informatív tanácsadásra, esetleg ’egyszerű’ döntésmegerősítésre” – sorolta a lehetőségeket Székely Zsuzsanna.

A Mózeskosár Egyesület társadalmi munkában, az 1%-os adományokból működik, így nincs lehetőségük szakorvosi – például pszichiátriai – terápiával segíteni. Ugyanakkor – például – az önsegítő csoportok nagyon nagy támogatást adnak a sorstársaknak, és fontos persze, hogy ezeket az alkalmakat szakemberek moderálják – ellentétben számos közösségi médiában működő csoporttal, ahol Székely Zsuzsanna szerint előfordul, hogy a résztvevők „hosszan bolondítják egymást”.

A vágyott gyermek idealizált képe – és a valóság

„Az örökbefogadó szülők sokszor már a kétségbeesés állapotában jutnak el hozzánk. Addigra már sok ajtón bekopogtattak, és azzal szembesültek: amint kiderült, hogy a gondok örökbefogadott gyermekkel kapcsolatosak, a szakemberek rögtön rövidre is zárták a problémamegoldást” – mondta el Székely Zsuzsanna.

örökbefogadás, gyermekvállalás

Az örökbefogadás intézményéhez Magyarországon jellemzően a gyermektelenek fordulnak – hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, önmagában ez a tény is számos probléma forrása lehet.

Amikor – például – már hosszú évek óta nem jön a várt gyermek, sokan nem képesek csak és kizárólag az örökbefogadásra koncentrálni, azt gondolják, hogy egy gyermekért lehet egyszerre küzdeni az orvosi rendelőben és a gyámhivatalnál. Ez nem helyes – szögezte le Székely Zsuzsanna –, mert a vér szerinti gyermek és az örökbefogadásra váró is megérdemli, hogy ne alternatíva legyen, és a leendő szülő csak rá figyeljen. „Akkor lehet teljes arccal odafordulva, igazán tiszta szívvel készülni a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekre is, ha le tudtam tenni azt a másik ’csomagot’ – ami azért valóban nem könnyű dolog” – mondta a pszichológus.

Gyakori, feldolgozást igénylő elakadás, hogy a meddőség diagnózisa miatt jelentősen sérül a párok teljesértékűség-tudata. Fontos ezeket az érzéseket is – akár a Mózeskosárnál, egyéni konzultáció keretében – rendbe tenni, hogy (például a nő) így is elfogadja magát.

„Mert ha nem érzem magam teljes értékű nőnek, embernek, akkor anyának sem fogom. Tovább megyek: a kapcsolatomat sem érzem teljes értékűnek és mindezek miatt az örökbefogadás sem fog jól működni” – szögezte le Székely Zsuzsanna.

További problémaforrás, hogy ha nincs „elgyászolva” a meg nem született vagy elveszített gyermek, akkor mindig marad a szülő lelkében róla egy idealizált álomkép – aminek természetesen semmi köze nincs a valósághoz, és az örökbefogadott gyermek sem fog tudni megfelelni ennek. El kell tudni szakadni a dédelgetett álomképtől és el kell fogadni, hogy az örökbefogadott gyermek nevelése esetleg nem lesz mindenben olyan, mint egy vér szerinti gyerek nevelése.

Küzdelem az előítéletekkel

Gyakori, hogy a családok titokban tartják a környezetükben, hogy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Ezzel a szülők esetleg a gyereket magát is a titkolózás felé terelik, amivel komoly csökkentértékűség-érést és frusztrációt váltanak ki benne. „Ennek a titkolózásnak a hátterében nagyon sokszor a társadalom örökbefogadott gyerekekkel kapcsolatban kialakított – sokszor téves – képe áll. Nekünk, szakembereknek is nagyon nagy szerepünk van abban, hogy tegyünk ez ellen. Általános ’dogma’ például, hogy milyen gyerek születhet egy olyan szülőtől, aki eldobta őt...”

De gyakran az örökbefogadó szülő is szembesül előbb-utóbb a saját előítéleteivel – és itt jön képbe a gyermek származása. A származás – szerencsére – a gyermekvédelemben sem tartható számon, de az örökbefogadó szülőknek lehetnek vélekedései erről már a nevelőszülőknél, az ismerkedés szakaszában is. Székely Zsuzsanna szerint ezt többen az előzetes nyilatkozataikban úgy fogalmazzák meg: nem baj, ha a kicsi más származású, de annyira azért ne látszon rajta... Aztán adott esetben már nyakig benne is vannak a barátkozásban, és úgy érzik, már nem szállhatnak ki az örökbefogadásból. Szégyellik magukat – meg esetleg magát a gyereket is, akit már nem szeretnének becsapni, otthagyni.

örökbefogadás, gyermekvállalás

A szakember felidézte: az örökbefogadottak számára működtetett csoportjukban megfordultak olyanok, akik felnőttként találkoztak vér szerinti szüleikkel – és megdöbbenéssel szembesültek saját származásukkal. Ha ezek az emberek ráadásul egy viszonylag előítéletes családban nőttek fel, akkor súlyos traumával kell megküzdeniük. „Ismerek olyan egykori örökbefogadott, mára háromgyerekes diplomás embert, akinek ilyesmi miatt hullott darabokra az élete. Még a feleségének, a gyermekeinek sem volt képes beszélni a származásáról, évekig járt pszichológushoz” – mondta.

A nagyszülők is fontosak!

„Korábban foglalkoztam egy 14 éves kislánnyal, akinek nagyon súlyos neurotikus tünetei voltak, például minden ok nélkül iszonyatosan viszketett a bőre. Kiderült, hogy olyankor tört rá a viszketés, amikor az utcára ment – ugyanis azt gondolta, látszik rajta, hogy ő örökbefogadott. Amikor pedig a családi kapcsolatokról beszéltünk, elmondta, hogy nem ismeri az örökbefogadó nagyszülőket, ami szerinte szintén amiatt volt, mert őt örökbefogadták. Nagyon fontos tehát a gyermek szempontjából is, hogy hogyan állnak hozzá az örökbefogadó nagyszülők, elfogadják-e őt?” – folytatta Székely Zsuzsanna.

Az egyesület Örök Nagyi nevet viselő hiánypótló tanfolyama éppen ezért elsősorban az adoptálásban érintett nagyszülőkhöz szól (de mellettük nagynéniknek, nagybácsiknak, keresztszülőknek és más rokonoknak is...)

A szakember szerint ugyanis nem csak a szülők és a gyerekek, de a nagyszülők is keresik a megfelelő szerepüket az „új” családban. Az ő érzéseik is összetettek, egyrészt velük van egyfajta gyász vagy sajnálat amiatt, mert a gyereküknek nem születik gyermeke. Ha a gyereküknek lehetne, de a párjának nem – akkor még a harag is megjelenhet.

örökbefogadás, gyermekvállalás

Fontos, hogy a nagyszülők is helyesen gondolkodjanak az örökbefogadásról, tudniuk kell, hogyan kezeljék az új helyzetet, mikor ne ’tolakodjanak’ oda a családhoz – az első időszakban, amikor még a gyereknek az is nehéz, hogy az új szülőkkel kialakítson valamilyen kötődést és biztonságban érezze magát. Fontos, hogy ne faggassák a gyereket, vagy ha az esetleg visszavágyik a nevelőszülőhöz – mert jó nevelőszülők is vannak! –, akkor hagyni kell őt szomorkodni. És meg kell tanulniuk a nagyszülőknek tűrni is, mert a legszeretetteljesebb légkör mellett is előfordul, hogy a gyerek nem azt mondja, hiányzik a nevelőszülője, hanem odavágja: ő bezzeg sokkal finomabb sütit sütött. Ha a nagyszülő ezeket a folyamatokat nem érti meg, attól megromolhat a kapcsolat.”

Genetika és szeretet

„Azt gondolom, hogy a genetika és a terhesség kilenc hónapja valóban fontos a kötődés kialakítása szempontjából, de nem dönt el mindent. Az örökbefogadott gyerek is saját gyerek!” – szögezte le Székely Zsuzsanna.

Felidézett egy anekdotát egy híres emberről, akit felnőtt gyerekei felől kérdeztek, azt firtatva: melyikük a vér szerinti és melyikük az adoptált gyerek, ő pedig azt válaszolta: Arra én már nem emlékszem... A történet nyilván sarkít, de a lényege az, hogy az illető már az érzelmeiben nem tud különbséget tenni a gyerekei között, az örökbefogadott gyereket ugyanúgy szereti, mint a saját vérét. A sajátjának tekinti őt is. „Létezik ilyen érzelmi összefolyás!” – erősítette meg a pszichológus.

Le kell tenni a csomagot

A szakember nagyon fontosnak tartja a meg nem született vagy a meghalt gyermekek elengedését. Le kell tenni a csomagot és el kell fogadni: az „új” – mondjuk adoptált – gyermek nem a korábban vágyott gyerek helyett érkezik a családba, hanem új „valakiként”, egy új történetként.

A Mózeskosárnál – akár egy beszélgetés keretében – kérhető információ, segítség ezzel kapcsolatban is.

„Csak így alakulhat ki egészséges kapcsolat az új gyerekkel” – tette világossá Székely Zsuzsanna, aki normálisnak tartja azt, ha az elvesztett gyerek miatti fájdalom megmarad. „Senki ne gondolja, hogy egy halálra készülő idős nőnek nem jut eszébe mondjuk a három vetélése vagy a halva született gyermeke. Ő még akkor is szomorú lesz miatta. De az a fiatal nő, aki hónapról hónapra, a menstruációja jelentkezésekor sírva fakad, annak mindenképpen javaslom, hogy járjon el egy pszichológushoz gyászfeldolgozásra, és amíg azon nincsen túl, ne is akarjon még továbblépni!”

örökbefogadás, gyermekvállalás

Megszüli, mégsem válik anyává

Míg az örökbefogadó szülőket intézményi és más szinten is segítik, addig a vér szerinti szülőkkel nem nagyon törődik senki – hívta fel a figyelmet Székely Zsuzsanna. Mint elmondta, ők maguk is igyekeznek a történteket kiradírozni az életükből és jellemzően életük végéig cipelik a titok súlyát. Korábbi munkája során előfordult, hogy egy anya félévvel az örökbeadás után súlyos depressziósan jelentkezett nála azzal: szeretné visszakapni a gyermekét. Amire persze már nincs lehetőség.

„Ezek az emberek bűnösnek érzik magukat, és sokszor szégyellnek segítséget kérni. Pedig támogatás nélkül a helyzetük egyre súlyosabbá válhat” – mondta a Mózeskosár Egyesület elnöke, újra kiemelve: támogató csoportjaikban várják őket is. „Nem a mi egyesületünk tevékenységi területe, de sokszor találkozom a felnőtt örökbefogadottakon keresztül olyan történetekkel, hogy megkeresik a vér szerinti szüleiket – és sokszor tönkrement embereket találnak. A legelején, az örökbeadás után kellett volna segíteni rajtuk, ha már így alakult” – emelte ki a helyzet komolyságát a pszichológus.

Felvetésünkre, miszerint feltétlenül az örökbeadó nők javára írandó, hogy abortusz helyett megszülik a gyermeküket, Székely Zsuzsanna helyesbít: sok esetben mire a majdani örökbeadó nők szembesülnek a terhességükkel, addigra már késő abortuszt végezni. Az ilyen helyzetbe sodródott nők általában nincsenek is tisztában a saját testük működésével. Eleinte nem foglalkoznak az elmaradt havivérzéssel, aztán következik a félig tudatos tagadás – majd jön a csodavárás szakasza, az, hogy „majd csak elvetélek...”

Általában már mozog a gyerek, amikor maguknak is bevallják a saját terhességüket. Székely Zsuzsanna szerint ez bármilyen iskolázottságú rétegben előfordulhat, ezért elengedhetetlenül fontos lenne az edukáció – ezen a téren is.

Úgy tartja a mondás, hogy a gyermek születésével anya is születik – ez gyakran elmarad az örökbeadó nők esetében, akik általában szülés után már nem vehetik a karjukba az újszülöttet. A gyermek tehát megszületik – de az anya nem. A pszichológus szerint ezeknek a nőknek az életében az igazi krízis akkor köszönt be, amikor világra hozzák az első olyan gyermeküket, akit fel is akarnak nevelni. „Az anyává lett nő akkor döbben rá, hogy mit mulasztott, és újból rászakad a fájdalom is, hogy soha nem lehet már mellette”.

A Mózeskosár

A Mózeskosár Egyesület minden rezdülése az örökbefogadásról szól, azért jött létre, hogy minél több örökbefogadó család találkozzon egymással és ez által csökkentsék másság-érzésüket, elszigeteltségüket. Mára számos workshop, tanfolyam és önismeretei csoport, hanganyagok, kiadványok segítik ebben a problémával küszködőket.

Egyvalamivel azonban nem foglalkozik az egyesület: nem vesz részt örökbeadásban. Honlapjukon azonban részletes tájékoztatást adnak a vonatkozó törvényi szabályozásról, az örökbefogadás folyamatáról és segítenek a várható problémák számbavételében is.

A nevükben is arra utalnak: Mózes volt az, akinek sorsa révén az emberiség történetében kezdetektől jelen van a másik ember gyermekének befogadása.

A tagok vallják, hogy úgy tekintenek az örökbefogadásra, mint a családi élet és nevelés egyik természetes formájára. „A közös sors megosztásával ezt az érzést és meggyőződést kívánjuk erősíteni tagjainkban, a hozzánk fordulókban, és minél szélesebb körben elfogadtatni a társadalomban”.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: depositphotos.com
Szerző: Mészáros Erika

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#örökbefogadás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat

Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat
Down-szindrómás baba születése utáni krízistanácsadás a szülőknek, Down-szindrómás baba örökbefogadása, Down-szindrómás babát várók lelki támogatása és felkészítése a baba fogadására

Segítő jelleg: szemléletformálás, tanácsadás, örökbefogadás

Ajánljuk: várandósoknak, szülőknek

Elérhető: Bárhonnan az országból, folyamatosan

Down Alapítvány Down Dada Szolgálata

Érdekel

Együtt az Életért - segítségnyújtás örökbefogadás esetén

Együtt az Életért - segítségnyújtás örökbefogadás esetén
A magyar törvényi szabályozás keretében nyílt örökbefogadásokat készítünk elő.

Segítő jelleg: tanácsadás, örökbefogadás

Ajánljuk: házasoknak

Elérhető: Bárhonnan lehet hozzájuk fordulni, egész évben rendszeres jelleggel

Együtt az Életért Egyesület

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató