Segítség, szülő leszek!

Cikkek, hírek / Segítség, szülő leszek!

Ebben a cikkben

Az élet egyik legcsodálatosabb és egyben legfélelmetesebb időszaka, amikor szülővé válunk. Rengeteg kérdés, kétely gyötri ilyenkor a leendő és újdonsült apukákat és anyukákat.

mozgásfejlesztés, szülés, tanácsadás, gyakorlati segítség, gyermekvállalás

A Bízd Rá Magad honlapján számos jógyakorlatról olvashatsz, ami hasznos tudást nyújt a szülésre való felkészüléshez, ahhoz, hogyan tápláld jól a kisbabád, milyen módon kerülheted el a párkapcsolati kríziseket a családalapításkor...

Megmutatjuk kitől kérhetsz segítséget, ha nincs a közeledben szülő, nagyszülő, aki a napi feladatok megoldásában támogat a kisgyerekek mellett, illetve megtudhatod hogyan tudnak segíteni a Bízd Rá Magad szervezetei ha koraszülött a babád, vagy ha bizonytalan vagy, hogy egészségesen és megfelelően fejlődik-e a gyermeked.

Rettegek a szüléstől és attól, ami utána lesz...

Félsz? Van egy csomó megválaszolatlan kérdésed a szülés és születés témájában? Elolvastál már egy csomó cikket, esetleg könyvet? Meghallgattad már nagymamád és anyukád tanácsait és mégis úgy érzed, hogy nem tudod pontosan, hogy mi vár rád? A Bízd Rá Magad honlapon hat életszakaszra, így erre az időszakra is találhatsz jó gyakorlatokat, segítő és támogató lehetőségeket.

Foglalkoztat a kérdés, felkészülhet egy apa és egy anya a szülésre? Mit él át a világra érkezés során a gyermek? Aggódsz, milyen lesz a párkapcsolatod a gyermek érkezése után? Szeretnéd a lehető legjobban ellátni a teendőidet, de sokszor elveszel bennük?

Az Együtt születünk program az úgynevezett perinatális időszakban nyújt támogatást a leendő szülőknek. Ez az úgynevezett szülés körüli szakasza a gyermekvárásnak, a várandósság 22. hetétől kezdődően egészen a szülést követő első néhány hétig.

Az Együtt születünk program küldetése az egyéni és a közösségi jól lét támogatása. Ebben az érzékeny időszakban, amikor nagy változás köszönt be az életedben: a párból családdá bővültök, vagy tovább bővül a mikroközösséged újabb gyermekkel, különösen fontos a stabilitás. A meglévő kapcsolatok átalakulnak, hiszen a figyelem a születendő babára koncentrálódik. Új feladatokat kell megoldani, amely kapcsán sok kérdés merülhet fel.

Az Együtt születünk program hat alkalmas tanácsadása során áttekinti a fogantatás és a várandósság, a szülés-születés, a gyermekágy, a szoptatás témaköreit. Továbbá azt, hogyan változik meg az életed apaként vagy anyaként. A program személyesen elérhető Budapesten, online formában bárhonnan. További részletekhez kattints IDE!

mozgásfejlesztés, szülés, tanácsadás, gyakorlati segítség, gyermekvállalás

Úgy érzem, felfalnak a feladatok! Rossz anya vagyok? Ki segíthet?

Ne szégyelljük, hogy segítségre van szükségünk! Több mint két évtizedes múltra tekint vissza az Otthon Segítünk Alapítvány, amelyet a Nagycsaládosok Országos Szövetsége alapított. Az azóta eltelt időszakban országos, közhasznú segítő szolgálattá fejlődött a szervezet.

Szakemberek támogatásával készítik fel azokat az önkénteseket, akik szívesen támogatnak ingyenesen, hetente, kisgyermekes családokat otthonukban a mindennapi tevékenységekben, nehézségekben. Az önkéntesség egyetlen feltétele a szakmai felkészítésen való részvételen túl az, hogy a jelentkező maga is szülő legyen. Így tud, a saját átélt tapasztalatai útján leginkább segítséget nyújtani a családoknak.

Az önkéntesek idejüket és barátságukat ajánlják fel annak érdekében, hogy a szülők megerősödjenek a szülői szerepkörükben. Nem bejárónők... Támogató barátok érkeznek az otthonodba, az életedbe.

A szervezet önkéntesei olyan élethelyzetben nyújtottak már segítséget, amikor egy édesanyának vizsgálatra kellett mennie születendő gyermekével és a testvérét izgatottan váró kislányát nem tudta senkire rábízni. Az önkéntes segítő vigyázott a kicsire a váróban, míg az orvosnál volt az anyuka. Befutott már a szervezethez egy olyan anyuka hívása is, aki ikergyermekei sétájához kért segítséget.

A felkészült segítők a napi rutinfeladatok megoldásában nyújtanak kapaszkodót, ezenkívül, ahogy ez a beszámolókból kitűnik, egy-két találkozás után a család barátjává válnak. A szervezet honlapján számos beszámolót olvashatsz arról, hogy ki, milyen helyzetben kért és kapott segítséget. Volt, aki megosztotta azt is, hogy mennyi gyötrődés előzte meg, hogy először felemelje a telefont és felhívja az Otthon Segítünk Alapítványt. Ma pedig már ő ajánlja mások figyelmébe az önkéntességen nyugvó kezdeményezést.

Ha segítséget nyújtanál vagy kérnél, nézz szét az oldalukon!

mozgásfejlesztés, szülés, tanácsadás, gyakorlati segítség, gyermekvállalás

Anyatej és tápszer: dilemmák és útmutatás

Hogyan kezdjem, meddig tartson, hogyan csináljam jól? – ezernyi kérdés az újszülöttek és csecsemők táplálásáról és gyakran ezernyi egymásnak ellentmondó válasz. Ha szakértő támogatást keresel a témában, figyelmedbe ajánljuk az 1995-ben alapított Szoptatásért Magyar Egyesületet (SZME).

A szervezet útmutatást ad a kismamáknak, anyukáknak a szoptatásra való felkészüléstől, az első mellre vételen át addig, míg a kicsi táplálkozásának már nem lesz része az anyatej.

A szervezetet az az alapgondolat hívta életre, hogy minden csecsemőnek joga van az egészséges élethez, az anyáknak pedig ahhoz, hogy a lehető legtöbb információt, támogatást kapjanak arról, hogyan biztosíthatják ezt a gyermeküknek.

Az egyesület támogatja, hogy a csecsemők fejlődését hat hónapos korukig, a legegészségesebb táplálási módon, vagyis szoptatással segítsék.

A szervezet szakmai tanácsokat ad olyan esetekben, amikor problémák adódnak a csecsemők táplálásával. Hasznos útmutatással segítik a szülőket, hogy mikortól és milyen mértékben lehet szükség hozzátáplálásra. Sok kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban is, milyen ételtípusokkal érdemes először megetetni a babánkat.

Az SZME szakembereinek e-mailes és a telefonos tanácsadása ingyenesen elérhető, személyes tanácsadás díjfizetés mellett kérhető. Adományokkal segíthetjük a szervezet működését, hogy minél több anya és gyermeke számára élmény legyen a szoptatás.

Ha szeretnél tanácsod, megerősítést kérni kisbabád táplálásával kapcsolatban, akkor keresd bizalommal az SZME-t!

mozgásfejlesztés, szülés, tanácsadás, gyakorlati segítség, gyermekvállalás

Kerüld el az elmagányosodás csapdáját!

Sok fiatal nőt fenyeget annak veszélye, hogy miközben a legcsodálatosabb szerepeit – feleség, anya – megpróbálja a legnagyobb szeretettel betölteni, kiég és elmagányosodik. Gyakran előfordul, hogy a gyermek születése után, a kapcsolati rendszer átalakulása során az anyuka mellől elmaradoznak a korábbi, még gyermektelen barátok. Megritkulnak a családon kívüli programok, a gyermekkel való szülő felnőttekkel való kapcsolatai megszűnnek.

Ebben segítséget nyújthat, ha közösségben is megéljük életünk nagy változásainak csodáit. Az Útkeresés Háza 2006-ban született, pár fiatal ötlete nyomán. Az önállósodó felnőttek kortárs közösségben, a szentignáci lelkiség és az önismeret összefonódásával igyekeztek belső erőforrásaikat felfedezni és használni.

Előbbi Szent Ignáchoz kötődik, aki számára minden jó forrása Isten. Ezt leginkább a szolgáló szeretet révén fejezhetjük ki, amely által Istenhez jutunk. A közösség számos programot alakított ki, amely segíti őket az egymással való rendszeres kapcsolattartásban is.

Baba-mama csoportjukban többek között kerti programokat szerveznek, ahol a természet és az imagyakorlat révén mélyíthetik el kapcsolatukat a babával, a családjukkal. Ezek a találkozások alkalmat teremtenek arra, hogy a szülők megosszák gondolataikat, tapasztalataikat. Egyéni segítőbeszélgetésekre is nyílik alkalom.

Bővebben itt olvashatsz a közösségről.

A szülővé válás krízisei

Jelentős, bő két évtizedes tanácsadói és támogatói tapasztalattal rendelkeznek a Remény Háza családterapeutái. A Szegeden működő Szászi házaspár online lehetőséget is biztosít a konzultációra.

Számos problémakör mellett, párkapcsolati és családi konfliktusok megértésében és kezelésében is segédkeznek. A család bővülése, a korábbi kapcsolati szerepek átformálódása komoly változás és kihívás a legtöbb ember számára. A megnövekedett felelősség kezelése sem egyszerű feladat.

mozgásfejlesztés, szülés, tanácsadás, gyakorlati segítség, gyermekvállalás

Foglalkozásaikon segítenek a pároknak felismerni, hogy a kapcsolatukban bár látszólag ketten vannak, valójában ott van velük láthatatlanul egy sor olyan tényező, amely befolyásolja a döntéseiket, magatartásukat. Az eredeti családhoz való lojalitás sok konfliktus forrása lehet az új családban. Ugyanakkor egy olyan pozitív erőforrás is, amely jól becsatornázva életerőssé és felszabadulttá teszi az új mikroközösség megszületését és formálódását.

Mit tegyek, ha koraszülött a babám?

Az elmúlt évtizedben - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - Magyarországon évente mintegy 8000 újszülött jött világra idő előtt vagy alacsony súllyal. Ezek a gyerekeknek az életútját alapvetően meghatározzák a születésük pillanatától nyújtott kezelések, fejlődést támogató programok.

Az idő előtt világra jött gyermekek számos egészségügyi kockázatnak kitettek, a finom idegrendszeri sérülésektől kezdve, a cukorbetegségig és vérnyomásproblémákig. A Gézengúz Alapítvány dr. Schultheisz Judit gyermekorvos alapításával 1990 óta támogatja a koraszülött, idegrendszeri sérüléssel világra jött vagy az eltérő fejlődésű gyermekek ellátását. A szervezetet családi érintettség okán hozta létre a doktornő.

mozgásfejlesztés, szülés, tanácsadás, gyakorlati segítség, gyermekvállalás

A hiánypótló ellátás ma már országszerte öt központban érhető el. A Gézengúz Alapítványnál személyre szabott, családcentrikus kora gyerekkori intervenciós segítséget nyújtanak a koraszülötteknek és szüleiknek.

A szervezet munkatársai a szülés pillanatától támogató hátteret biztosítanak a családoknak. Jól érthető információkat nyújtanak arról, hogyan kövessék a kicsik fejlődését. Mire érdemes figyelni, milyen otthon is elvégezhető egyszerű feladattal állapíthatják meg, hogy speciális terápiára lehet-e szüksége a gyermekünknek.

Az alapítvány komplex diagnosztikai vizsgálat után állítja össze a kezelést. A képzett szakembereken kívül, speciális eszközök is segítik a fejlődést, ezek kölcsönzésére is lehetőséget teremtettek. Közel ötven különböző terápiás módszer és fejlesztő eljárás komplex módon vezet eredményre.

A Gézengúz Alapítvány életre hívta az úgynevezett Szociális Információs Szolgálatot is, amely a gyermek tartós betegségével, állapotával összefüggő, illetve a szociális helyzettől függő ellátások, támogatások felmérésében, igénybevételéhez megfelelő tájékoztatásban segíti a családokat. Az alapítvány tevékenységéről itt olvashatsz bővebben.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Depositphotos.com
Szerző: Novák Alíz

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#gyakorlati segítség #mozgásfejlesztés #tanácsadás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért

stat_minus_3
Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért
Évente több mint kétezer gyermeknek segítünk. Többségük koraszülöttként vagy sérüléssel érkezett a világra, szüleik a kórházból hazatérve, szakorvosi beutalóval keresik meg a Gézengúz Alapítványt. Sok olyan család is érkezik hozzánk, akik aggódnak gyermekük megfelelő fejlődése miatt, vagy szeretnének részt venni fejlesztő és tehetséggondozó foglalkozásaink valamelyikén.

Segítő jelleg: fejlesztő foglalkozás, gyógytorna, mozgásfejlesztés

Ajánljuk: gyerekeknek, szülőknek

Elérhető: országosan, folyamatosan

Gézengúz Alapítvány

Érdekel

Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek

stat_minus_3
Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek
Az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szolgálataiban szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben. Célunk, hogy a fiatal szülők támaszt kapjanak, képesek legyenek a felmerült problémák kezelésére, megtapasztalják a szülővé válás pozitív, örömet adó oldalát, aminek következtében a gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban fejlődhetnek.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, önkéntesség

Ajánljuk: családoknak

Elérhető: országosan, részletek a honlapon, egész évben rendszeres jelleggel

Otthon Segítünk Alapítvány

Érdekel

Teljeskörű szoptatási tanácsadás

Teljeskörű szoptatási tanácsadás
Segítséget nyújtunk a szoptatásban, a várandós felkészítés során már felkészítjük az édesanyát a kisbaba érkezésére, a gyermekágyas időszakban segítünk a felmerülő szoptatási nehézségekben.

Segítő jelleg: e-tájékoztatás, tanfolyam

Ajánljuk: várandósoknak, nőknek

Elérhető: országosan, rendszeresen

Szoptatásért Magyar Egyesület

Érdekel

Remény Háza-párterápia

Remény Háza-párterápia
A párterápiában a pár kapcsolati nehézségeiben, konfliktusai elakadásai feloldásában nyújtunk támogatást.

Segítő jelleg: terápia

Ajánljuk: pároknak, házasoknak

Elérhető: Szeged központtal Dél-Alföldi Régió, egész évben rendszeres jelleggel

Remény Háza Pár-Kapcsolat és Család Műhely

Érdekel

Útkeresés háza - baba-mama program

Útkeresés háza - baba-mama program
Baba-mama kerti programunkban a természetre figyelés segítségével és imagyakorlatokkal támogatjuk a mamák kapcsolódását önmagukhoz, babájukhoz, családjukhoz, a világhoz.

Segítő jelleg: klub, közösségi támogatás, lelkigondozás, segítő beszélgetés

Ajánljuk: szülőknek, nőknek

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

Benső Út Egyesület

Érdekel

Együtt születünk - szülésfelkészítő

stat_minus_3
Együtt születünk - szülésfelkészítő
Szülésfelkészítő másként, mert szólunk a szülés-születés körüli időszak testi és lelki változásairól, úgy, hogy van lehetőséged több ismeretet szerezni, mesét, zenét hallgatni, alkotni és egymás gondolatait, érzéseit megismerni. Beszélünk többek közt fájdalomról, szülésről, gyermekágyról, szoptatásról az apa-anya-baba szemszögéből. Foglalkozunk várandósokkal és párjaikkal, egyénileg vagy kis csoportban.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: várandósoknak

Elérhető: Budapest, online bárhonnan, egész évben rendszeres jelleggel

Együtt születünk Munkacsoport

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató