Borítókép

„Öregségükben is gyümölcsöt teremnek” (Zsolt 92,15)

Második alkalommal ünnepli az Egyház a nagyszülők és az idősek világnapját. A hagyományteremtés kapcsán arra irányítják a figyelmünket, hogy a szépkorúakra való odafigyelés nem lehet valami rendkívüli dolog, hiszen ők társadalmaink állandó valósága.

Ferenc pápa idén februárban indította el katekézissorozatát, amelynek célja, hogy visszaadja az idősek és az időkor társadalmi megbecsülését.

 

 

Társadalmi megbecsülést az időseknek!

Amikor a Szentatya az új téma kifejtésébe kezdett arra hívta fel a figyelmet, hogy soha ennyi idős ember nem volt még az emberiség történetében, mint amennyi most. Majd kitért arra, hogy az öregek a peremre szorulnak. Ahogy fogalmazott: „gyakran selejtként tekint rájuk a társadalom, mely a hasznosság, termelékenység és az örök fiatalság ábrándjának mércéjével csak koloncnak tartja őket. A migráció mellett tehát az öregkor jelenti ma az emberiség egyik legnagyobb kihívását. Itt nemcsak mennyiségi változásról van szó, hanem az életkorok egysége forog kockán, az emberi élet teljességének értékelése. Vajon van-e szövetség, barátság a különböző életkorú emberek között, vagy inkább az elkülönülés és a selejtezés jellemző?”

Fókusz a teljes életen!

A pápa azt a kérdést is feszegette, vajon képesek vagyunk megbecsülni az időseket azért a tudásért, amit ajándékként átadhatnak a következő generációknak az élet értelméről. Majd megjegyezte azt is, hogy az öregség mily keveset nyom a latba a fejlett kultúrákban, amikor az élet értelmének megnyilvánulásáról van szó.

Úgy vélekedett, hogy az időskorra úgy tekintenek, mint aminek nincs célja, ezért a közösséget nem is nevelik az öregek megismerésére. A Szentatya rávilágított arra is, hogy a meglévő projektekben nem a teljes értékű életre fókuszálnak, hanem a közösség jelentős részét alkotó idősek ellátására, az életutunk harmadát kitevő időszakban.  

Ferenc pápa számos alkalommal a generációk közötti szövetség újra megtalálásra szólított fel, mely visszaadja az embernek valamennyi életfázisát, olyan ajándék, amelyet elvesztettünk, és most újra vissza kell szereznünk.

Generációs összefonódás a Bízd Rá Magad jógyakorlataiban

A Bízd Rá Magad! jógyakorlatai között számos olyat találunk, amely megteremti azt a bizonyos szövetséget a generációk között. A Cor-Way tipikusan ilyen. Az új típusú lelkigyakorlat a természetben végzett könnyed mozgást fűzi össze a szemlélődő meditációval. A Jézusi gyaloglás lelkigyakorlatra fiatalokat és időseket egyaránt várnak. Ha többet szeretnél megtudni a módszerről és bekapcsolódnál a következő alkalommal, akkor kattints IDE!

 

Bölcsek tanácsa

Az Otthon Segítünk Alapítvány keretein belül is működik egyfajta szövetség, amely hídként ível át a sokat emlegetett generációk közötti szakadék felett. A jógyakorlat lényege, hogy a szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben. A találkozások alkalmával a fiatal szülők támaszt és támogatást kapnak olyanoktól, akik már átélték a szülővé válás örömét, nehézségeit, kihívásait. Az alapítvány önkéntesei és a segítséget kérők egyaránt arról számoltak be, hogy az első néhány találkozás után egy sajátos, szeretetkötelék szövődik a segítő és a segített család között. Ha szeretnél többet megtudni a szervezet munkájáról, akkor kattints IDE!

Színezd ki a napjaid!

A Szív Lelkiségi Központ is rendszeresen szervez korhatárok nélkül programokat. Szeptemberben művészetterápiás hétvégére várnak mindenkit rajztudás és művészi előképzettség nélkül is. Nagy beszélgetések, séták a Duna partján, megszentelt csendek és imák – ezek várnak itt rád. A többet szeretnél megtudni és jelentkeznél, kattints IDE!  

 

Kinyújtott kéz

Sok idős embert fenyeget az elmagányosodás, olyan krízishelyzet, amikor nem számíthat a közvetlen környezetében senkire. Az Új Jeruzsálem közösség Csak Egyet Szolgálata mélyszegénységben élő, és hajléktalan embereknek segít, római katolikus karizmatikus missziós szolgálatként. Az alapvető szükségletek biztosításán kívül segítőbeszélgetésekkel, közbenjáró imaszolgálattal is állnak a betérő vendégek rendelkezésére. A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

Ferenc pápa az idősek küldetéséről

Július 24-én a nagyszülőkért és az idősekért is imádkozunk. A generációk közötti szövetség megkötéséért a szépkorúak is sokat tehetnek. A Szentatya rendkívül szemléletes módon szólította meg őket is. „Az öregkor nem haszontalan idő, amikor félre kell állnunk és be kell húznunk az evezőket a csónakba, hanem olyan időszak, amikor még gyümölcsöt teremhetünk: új küldetés vár ránk, mely arra hív, hogy a jövőbe tekintsünk.

Kiemelte, hogy az öregkorban különösen érzékennyé válunk az emberivé tevő figyelmességekre és szeretetkifejezésre, ennek az érzékenységnek újra sokak hivatásává kellene válnia. Ez az öregek döntése lesz az új generációk iránti szeretet mellett. A Szentatya úgy vélekedett, hogy ez az idősek hozzájárulása a gyengédség forradalmához.

További értékes programokért, cikkekért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com