Ahol szabad kérdezni és kétségeket megfogalmazni

Cikkek, hírek / Ahol szabad kérdezni és kétségeket megfogalmazni

Ebben a cikkben

Egy olyan jószolgálatot mutatunk be, ami nemcsak katolikusoknak és hívőknek szól, hanem bármilyen felekezetűeknek, sőt kifejezetten nem hívőknek, keresőknek, bizonytalanoknak is, hiszen célja éppen az, hogy segít felfedezni a keresztény hit alapjait.

hitismeret, párkapcsolat erősítés, párkapcsolat

Élénk emlékem még, amikor úgy csatlakoztunk be egy közismert imaközösségbe, hogy ifjú házasokként még az említett alapokkal sem teljesen voltunk tisztában, és amikor végre mertem venni a bátorságot valami alapvetőt megkérdezni, letorkoltak, hogy nehogy már az alapokkal kezdjük. Így vették el kedvünket nagyon gyorsan és sajnos évekre a további érdeklődéstől...

Kár, hogy akkor még nem hallottam arról a lehetőségről, amely kifejezetten támogatja az ilyen jellegű kérdések, kétségek megfogalmazását, ahol nem lehet rosszat vagy rosszul kérdezni. Czinkiné Bálint Leát, az Alpha Alapítvány koordinátorát kérdeztük a nemzetközi és a magyar szervezet munkájáról.

Leától először a kezdetekről érdeklődöm. Megtudom, hogy az Alpha International Angliából indult több mint 40 évvel ezelőtt; az akkor a megszűnés szélén álló gyülekezet dolgozott ki egy anyagot eredetileg a keresztségben részesülni vágyó felnőttek számára. Idővel egyre többen érdeklődtek olyanok is, akiknek semmi közük az egyházhoz, mégis vannak kérdéseik a kereszténységgel kapcsolatban, így készültek el a ma is használt Alpha előadásanyagok.

Az előadások sorrendje, tartalma és dinamikussága természetesen sokat változott az idők során. Régen hagyományos VHS kazettákra vették fel őket; Lea szerint sokuknak nosztalgikus emlék, ahogy Nicky Gumbel elnök a pódiumon a kamerába beszél, mellette virágcsokor; manapság viszont dinamikus felvételeik vannak, profi képvágásokkal, és külön előadások szólnak a kamaszoknak és a felnőtteknek –, de a céljuk nem változott: segíteni felfedezni a keresztény hit alapjait.

Hogy miért is van erre szükség? Lea szerint ma már nem egyértelmű, hogy valaki tudja, kicsoda Jézus, Isten vagy a Szentlélek, hogy fogott-e már kezébe Bibliát és ha igen, tudja-e használni? Hogyan nyilvánul meg a kereszténység a hétköznapi életünkben, és kell-e erről bárkinek is beszélnünk?

Ezek mind felvetnek egy-egy témát, amit az egyes Alpha előadások feldolgoznak, utána pedig beszélgetni lehet 10-12 fős kiscsoportokban, ahol mindenki elmondhatja gondolatait az adott témáról; és ha valaki nem ért egyet, azt is kifejezheti; a csoportvezetők feladata mindenkiből, aki meg akar szólalni, kicsalogatni a véleményét.

hitismeret, párkapcsolat erősítés, párkapcsolat

„Az Alpha kurzusok kulcsa az, hogy szeretettel fogadjuk az embereket, és ezt mindenki megérzi a 11-12 hétig tartó sorozat alatt, mert ez igaz akkor is, ha valaki szándékosan ellene akar mondani Istennek. Az Alphán ő is megtapasztalhatja, hogy Isten ennek ellenére dolgozik benne és átformálhatja az életét” – árulja el Lea.

Magyarországra a 2000-es évek elején egy pünkösdi közösség révén került, de mára már gyakorlatilag minden felekezetben megtalálható. Van egy 16 részből álló „központilag” elkészített előadásanyag, amit egyes országokban feliratoznak, máshol (mint például nálunk) szinkronizálnak; ezek és az online boltban található jó néhány magyarra már lefordított, illetve angolul elérhető kiadvány segítenek Alpha kurzusokat tartani – vagyis 11-12 héten át feldolgozni az egyes előadások témáit.

Magánemberként is lehet jelentkezni kurzust tartani, de szerencsésebb, ha egy közösség jelentkezik, mert a tudásátadáson túl céljuk a közösségformálás is, vagyis hogy a végén a résztvevők csatlakozni tudjanak egy közösséghez. „A végső cél ugyanis, hogy az emberek megismerhessék Jézust, kapcsolatba kerüljenek vele, de ez ne csak egy egyszeri, hanem egy rendszeres, napi, azaz élő Isten-kapcsolat legyen” – fejti ki a koordinátor.

Az előadásokat nem kell feltétlenül levetíteni, akár személyesen is meg lehet tartani (a könyvek ebben is segítenek), de a visszajelzések alapján a kész anyagok annyira jók, hogy inkább azokat szokták használni. Azoknak pedig, akik szeretnék még egyszer megnézni őket, azt javasolják, hogy vegyenek részt egy következő kurzuson, de akkor már nem résztvevőként, hanem segítőként: „Ez egy tanítványképzés is, mert az Alpha megtartásához egy egész csapatra van szükség: a szervezéshez, a vacsora előkészítéséhez, a teremberendezéshez, a kiscsoportok vezetéséhez”.

hitismeret, párkapcsolat erősítés, párkapcsolat

Az Alpha alkalmak érdekessége, hogy mindig vacsorával kezdődnek ez lehet meleg étel is, de akár csak pizza vagy szendvics; a szervezők anyagi lehetőségeitől függően –, ami a tapasztalatok szerint nagyban segít oldani a hangulatot. Az emberek idővel egyre jobban megnyílnak, egészen szoros barátságok is ki tudnak alakulni.

A sorozat fontos eleme a 6.-7. alkalom környéki hétvége ideális esetben egy egész hétvége, de ha egy napra megoldható, az is sokat ad a résztvevőknek –, ahol különösen nagy hangsúly van az együtt töltött időn, amikor a résztvevők kiszakadhatnak a hétköznapokból. Ez mindig ad egy extra löketet az alakuló közösség számára, ezért a négy-öt előadás megtartása mellett sokkal lazább a program és sok a közösségépítő csapatjáték. A hétvége során nagyon el tudnak mélyülni a barátságok, utána mindig érezhetően változik a csoportdinamika, és egész máshogy jönnek az emberek a kurzusok második felére. A hétvége témája a Szentlélek: kicsoda, mit tesz és hogyan telhetek be Vele.

Az utolsó videót nem kiscsoport, hanem dicsőítés és imaszolgálat követi, ahol a résztvevők mindig kérhetnek imát. „Ez nem kötelező, ez csak egy lehetőség, amivel sokan élnek; olyanok is, akik még be sem fogadták szívükbe Istent, mégis megtapasztalhatják, hogy a Szentlélek bennük is munkálkodik, vigasztal, bátorít, gyógyít” – mondja Lea.

A fiataloknak szóló Ifi Alphánál a közös étkezés után, a jóval viccesebb és dinamikusabb előadások közben állítják meg a videót, és akkor beszélgetnek. Általában három kérdés van, és az első mindig valami végtelen egyszerű témát vet fel, aminek látszólag semmi köze a kereszténységhez; például a Jézusról szóló előadásnál ez: Találkoztál már híres emberrel?” Ez az azért jó így, mert a kamaszoknak amúgy is nehéz megszólalniuk nyilvánosság előtt, a mindenféle vicces válaszok vidámmá teszik a beszélgetést, oldódik a hangulat és közben észrevétlenül mennek egyre mélyebbre. A harmadik kérdés már így szól: „Ha találkoznál Jézussal, mit kérdeznél tőle?”, s azért így, mert nem egy egységes Jézus-kép, hanem az egyéni meglátások fontosak.

hitismeret, párkapcsolat erősítés, párkapcsolat

A másik állandó programjuk a kicsit később, de ugyanabból a gyülekezetből induló Házaskurzus, ami először jegyespárok számára készült oktatási anyagként, ebből nőtte ki magát mára a hét alkalmas kapcsolat-gazdagító sorozat, ugyancsak bármilyen felekezetből vagy nem vallásos háttérből érkező párok számára.

A felépítés ugyanaz: vacsora, előadás és beszélgetés de itt nem kiscsoportban, hanem kettesben. Elhangzik, hogy keresztény alapokra épül, és van benne egy-két igevers, de csak nagyon finoman és tapintatosan. Erre el lehet hívni bárkit a tágabb ismeretségi körből és akinek tetszik, elhívjuk utána egy Alpha kurzusra is.

„Azt szoktunk mondani, hogy ha az Alpha egy előszoba jellegű kurzus, akkor a Házaskurzus a lépcsősor, ami oda vezet. Annyira jól működik nem hívők felé is, hogy sokan folytatják utána az Alpha kurzussal” – magyarázza a koordinátor.

A magyar csapat egészen kicsi és családias: Leán kívül van egy részmunkaidős munkatárs és két önkéntes vezető, de így is aktív részesei a nagy nemzetközi családnak, ami szerinte egy fantasztikus közösség: „A londoni HTB (Holy Trinity Brompton) egyébként egy olyan gyülekezet, amibe teljesen beépült az Alpha kultúrája, és mi is erre bátorítjuk az itteni közösségeket is: az Alpha ne csak egy program legyen, hanem a gyülekezet kultúrája is, mert kinyitja az ajtót olyanok számára is, akik még nem jártak templomba sem; őket is próbálják meghívni és megnyerni, hogy ők is megtapasztalhassák, milyen Istennel az élet.” A nemzetközi csapat minden májusban szervez egy vezetőségi konferenciát, ami a covid előtt mindig élőben zajlott, és Lea elmondása szerint hatalmas élményt és forrást jelentett mind a hatezer résztvevő számára. Akik jártak odakint, mint például Fábry Kornél atya és Nyéki Kálmán atya, megtapasztalhatták ezt, és utána Kaposváron létrehoztak egy erős Alphás magot.

Egy idő után már Magyarországon is tartottak konferenciákat, és egyre több a magyarul is elérhető könyv. A koordinátor elárulja: szinte véletlenül került bele a magyar csapatba, az igazgatóhelyettes az ő gyülekezetükbe járt és megkérdezte a három gyermek után a munka világába visszatérni készülő Leától, hogy nem lenne-e egy pályázat miatt szükséges új munkatársuk. Mivel Lea már korábban is belelátott abba, hogyan működik az Alpha, örömmel mondott igent:

„Ha nincs a covid, nekem évekbe telt volna, hogy belelássak a nemzetközi működésbe. De azáltal, hogy a járvány miatt rendszeres nemzetközi online imaalkalmaink és egyéb programjaink lettek, nagyon jól meg lehetett ismerni a nemzetközi munkatársi közösséget, ami számomra hatalmas segítség volt. Ha valaki valamiben elakad vagy segítségre szorul, akkor online megbeszéljünk, megosztjuk tapasztalatainkat. Nem minden ültethető át egyikből a másik országba, de sok mindenben tudunk egymásnak segíteni. Az is nagyon jó élmény, hogy minden hetet közösen indítunk: hétfőn 10 órakor közös imádság van, amit mindig úgy fejezünk be, hogy a Miatyánkot a saját nyelvünkön mondjuk el”.

Az angol nyelvű előadások magyarra lefordításával kapcsolatban pedig lelkesen osztja meg velem, hogy nyáron két hétig ő is a stúdióban ült Zámbori Soma szinkronrendezővel és az általa szervezett csapattal: Góz Tamás szinkronrendező asszisztens, a főbb szerepekben Rajkai Zoltán, Seszták Szabolcs, valamint Kovács Nóra és Epres Attila, de további művészek és lelkes önkéntesek tették teljessé a magyar verziót.

"Az Alpha minőségre törekszik, mert azt gondoljuk, hogy Isten a legjobbat adja nekünk, és mi is ezt szeretnénk nyújtani az embereknek, és arra jutottunk, hogy nem elég az angol nyelvű filmek feliratozása, hanem jobb, ha magyar nyelven szólalnak meg." A magyar megoldás nem a teljes szinkron lett, hanem az ún. voiceover: halkan hallatszik az előadó és arra rábeszél a magyar színész.

Amikor sikerekről kérdezem, Lea elmeséli, hogy egyszer valaki úgy jött be egy Alpha kurzusra, hogy látta a hirdetést az induló Alpháról és éppen olyan élethelyzetben volt, hogy érdekelni kezdte, mi az. Végigjárta és végül egy odaszánt életű ember lett, aki azóta is közösségbe jár, egy Alpha képzésen pedig találkozott leendő feleségével is – ennyire életformáló lehet, nemcsak Krisztus-kapcsolat tekintetében.

Szombathelyen van egy plébánia, ahol rendszeresen indítanak Ifi Alphát, és nagyon jó volt látni, hogy milyen érdeklődéssel vesznek részt rajta a sokszor könnyen leírt fiatalok. Lea meggyőződése, hogy ha elég érdekesen tálalják nekik akár ezt a témát is, akkor érdekelni fogja őket.

A Házaskurzus sikerét mutatja, hogy egy fiatal pár vallási háttér nélkül, de nagyon lelkesen jött, komolyan belefektettek a kapcsolatukba, s bár utána sajnos elköltöztek, de ha maradtak volna a közelben, bizonyára eljöttek volna az Alpha kurzusra is. A hölgy nem hívő édesapja is részt vett a feleségével, s utána egész rokonságának erősen ajánlgatta a kurzust.

hitismeret, párkapcsolat erősítés, párkapcsolat

Amikor a járvány miatti online megoldásokról érdeklődöm, a koordinátor elárulja: Nicky Gumbel sokáig azt vallotta, hogy az Alpha kizárólag személyesen működik, viszont a covid miatt kénytelen volt átgondolni álláspontját, és beismerte, hogy tévedett. Lea is úgy látja, valóban működik online is, bár az átállás nálunk nem volt egyértelmű: volt olyan közösség, ahol nem vállaltak ilyet. Az elvi lehetőség tehát adott, de a gyakorlatban Magyarországon több volt a szkepticizmus, miközben az ázsiai országokban már covid előtt is használták az online verziót.

Ebben a megoldásban értelemszerűen nincs közös étkezés, de kérik a szervezőket, hogy mindig legyen helyette valami „jégtörő”, például mutassák meg ki milyen bögréből iszik és miért, vagy legyen zokninap és mindenki mutassa meg a zokniját. Az alkalmak közötti aktív kommunikáció is fontos ilyenkor, ez tudja kárpótolni a közös étkezés elmaradását.

Az online előadások és a kiscsoportos megbeszélések teljesen beváltak, sőt, a hétvégék is működnek egy tömörebb, 2,5 órás online verzióban. „A Szentlélek így is működik; úgy is meg tudja érinteni az embereket, hogy fizikailag nem egy helyen vannak.”

Rendszeresen hirdetnek egész napos személyes vagy másfél órás online Alpha-képzéseket, azok számára, akik szeretnének ilyen kurzusokat indítani, vagy már régen csináltak ilyet és szeretnék felfrissíteni a tudásukat. Online Alpha-képzés legközelebb december 7-én lesz, a személyeset pedig január 22-re tervezik. A legutóbbi, novemberi 30-i online Házaskurzus-képzés részben tapasztalatcsere is volt, bevált ötleteket-tippeket osztottak meg, kérdésekre válaszoltak, egy segítő házaspár beszámolt arról, ők hogyan élték meg.

hitismeret, párkapcsolat erősítés, párkapcsolatAz Alpha csapata - Rátkay János igazgató, Czinki Lea, Fábián Tünde, Lantos Anikó és John Wilson igazgatóhelyettes

Az Alpha kurzusok különlegessége, hogy bármelyik felekezet tarthatja őket, mert valóban olyan keresztény hitbéli alapokról van szó, amelyek közösek; s utána lehet folytatni az adott felekezet sajátosságaira reflektáló előadásokkal, kiscsoportos beszélgetésekkel. „Az alapokban egyetértés, a részletekben megértés”– vallják, így nem beszélgetnek például arról, hogy az áldozás vagy az úrvacsora miért van vagy melyik jobb.

A keresztény felekezetek közötti egységet nagyon fontosnak találjuk, és ezért is tartjuk nagyon jó lehetőségnek a Bízd Rá Magad! honlapot is, ahol különböző keresztény szervezetek, programok és jó gyakorlatok egy helyen szerepelhetnek. Mi ebbe az egységben tudunk egy kis új színt vinni, és így segíteni abban, hogy együtt beteljesítsük azt a parancsolatot, amit Jézus ránk bízott: minden népet tegyünk tanítvánnyá.”

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Alpha
Szerző: Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Alpha kurzusok a keresztény hit kérdéseiről

stat_minus_3
Alpha kurzusok a keresztény hit kérdéseiről
Az Alpha egy több hetes kurzus, a keresztény hitet felfedező találkozások sorozata. Minden alkalom része egy jóhangulatú vacsora, egy előadás a keresztény hittel kapcsolatban, és egy kiscsoportos beszélgetés, ahol mindenki elmondhatja gondolatait és felteheti kérdéseit az adott témával kapcsolatban.

Segítő jelleg: tréning

Ajánljuk: felnőtteknek, közösségeknek

Elérhető: Országszerte, helyi közösségek szervezésében, egész évben rendszeres jelleggel

Alpha Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

Érdekel

Alpha Házaskurzus

stat_minus_3
Alpha Házaskurzus
Az Alpha Házaskurzusa a párokat szeretné támogatni az együttélésükben, a kommunikáció alapjaitól kezdve a konfliktusokon át a szexualitás kérdését is érintő előadásokat követően lehetőséget ad a pároknak átbeszélni a hallottakat és így a kapcsolatuk minőségi fejlődésen megy át.

Segítő jelleg: párkapcsolati tréning

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: Országszerte, helyi gyülekezetek szervezésében, egész évben rendszeres jelleggel

Alpha Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató