Mentálhigiénés segítség családoknak – Növekedjünk együtt a Szakajtóban!

Cikkek, hírek / Mentálhigiénés segítség családoknak – Növekedjünk együtt a Szakajtóban!

Ebben a cikkben

A Szakajtó egy olyan szakmai közösség, ahol az anya-gyerek kapcsolat mentén nyújtanak segítséget, a mentálhigiéné és a családsegítés keretein belül. Olyan szakemberek dolgoznak itt, akik szerint munkájuk minőségéhez és személyes jóllétükhöz tesz hozzá a teambe szerveződés. Ahogy Quirin Ágnes nagycsaládos édesanya, a három alapító egyike megfogalmazta: hisznek abban, hogy egymást támogatva és egymástól tanulva többet tudnak adni a hozzájuk fordulóknak is.

Mentálhigiéné, Szakajtó

Mentálhigiéné keresztény alapokon a Szakajtóban

A Szakajtó tulajdonosa Pozsgay-Seidl Eszter magyartanár, aki tanításának eszköztárát bővítette a művészetterapeuta képzés elvégzésével. Itt született meg benne az ötlet, hogy szeretne egy helyszínt, ahol valamilyen módon a családok segítése lenne a cél. Erre a munkára hívta meg Quirin Ágnes grafikusművészt, akit a művészetterápiás képzésen ismert meg, illetve Gedeon Borbála mentálhigiénés szakembert és dúlát, akivel egy keresztény közösségbe járt.

A hármas team munkája a kezdetektől két szálon fut: egyrészt hamar megfogalmazódott az igény egy belső önmeghatározásra: milyen szakemberek dolgoznak itt, milyen értékrendet és milyen szakmaiságot képviselnek, és mit jelent számukra teamben dolgozni? Másrészt szűkíteni kellett a kezdetben tág célközönséget, a családot: pontosan kiknek és miben tudnak segíteni?

A szellemiséggel kapcsolatban így fogalmaz Ágnes: „Kezdettől fogva közös célunk keresztény értékrend mentén együtt dolgozni, azonos szemlélettel. Azt tapasztalom, hogy a keresztény szakemberekben közös a hit, és az a felismerés, hogy nem vagyunk mindenhatók ezekben a tevékenységekben, hanem csak eszközök vagyunk; minden Isten által és segítségével jöhet létre. Ez a fajta szakralitás és tudás egy olyan erőt, többletet tud nyújtani, ami össze tud adódni a közös munkában.”

Mentálhigiéné, Szakajtó

Középpontban: anya és gyermeke

Elmondják, hogy

a teammunka belső intervízióval, esetmegbeszélésekkel, közös programokkal zajlik, illetve rendszeres egyéni önismereti munka egészíti ki a szakmai teret.

A szakmai közösség neve nem véletlenül lett Szakajtó: szeretnék, hogy szaktudásuk egyfajta „formáló erővel bíró kovász” legyen a hétköznapokban, ezért a kenyérkészítés metaforáját választották a munkásságukat átható gondolatiság szemléltetésére. A szakajtó olyan kosár vagy fából faragott edény, amelybe a kenyeret teszik kelni, ott dolgozik benne a kovász, alakul, növekszik. „A Szakajtóban békés, nyugodt, letisztult térben dolgozhatunk együtt, jó lehetőség arra, hogy szép helyen, valódi találkozások által növekedhessünk együtt.”

A célcsoportot az anyákra és az anya-gyermek kapcsolatra szűkítették. "Számunkra nagyon fontos, hogy ugyanolyan elfogadással és szeretettel fordulunk a szülők felé, mint gyermekeik felé. A szülőkkel való kapcsolat nem problémafókuszú, hanem igyekszünk megtalálni a gyermekben a jóságokat, és azokra építeni, onnan kiindulni. A szülő tudja a nehézséget, de arra felhívni újra és újra a figyelmét, nyomasztó. Általában ez szorongató, nehéz érzés, nyomás, amiből valahogyan szeretnénk kiszabadulni. Tehát valahonnan onnan jó indulni, ahol megtaláltuk az erőforrásokat, jóságokat.

A bizalom és megelőlegezett jóság nagyon fontos eleme a munkámnak, és nagyon fontos, hogy ezt kapják meg a gyerekek. És nemcsak a gyermekek, az édesanyák is.

“Azt élem meg és azt látom magam körül, hogy valójában az anya a család középpontja: ha ő jól van, akkor nagyobb eséllyel tud harmonikus lenni a házastársi kapcsolat és a gyerekek kapcsolódása egymáshoz és a szüleikhez. Az anyai szerep az évszázadok során mindig magában hordozta a gondoskodás minőségét: de az a tény, hogy csak az az ember tud igazán gondoskodni, aki szintén megéli a támogatást - ez még ma sem egyértelmű sajnos sokak számára. A várandósság és a szülés körüli támogatás minősége - vagy hiánya - pedig meghatározó az anya jövőbeli belső működésére és így a családjával való későbbi kapcsolódására nézve is” - mondja Bori.

Ágnes folytatja: “Amikor egy óvodással dolgozom, nagyon sokszor kiderül: pre- és perinatális képek-helyzetek-emlékek produkálják azokat az elakadásokat, amivel hozzám érkeztek.

A gyerekek ösztönösen fordulnak segítségért az alkotáshoz, ami nagyban segíti a szorongásoldást.

Egy-egy nehezebb problémánál azonban eszembe jut, mennyire fontos lenne a prevenció, ha a szülők, az anyák megfelelő támogatást, felkészítést kapnának a szülésről és a szülőségről is.”

Megfogalmazták még, hogy az anya-gyermek kapcsolatban megjelenő, életszakaszokhoz kapcsolódó normatív krízisek mentén nyújtanak segítséget. Mit jelent ez a fogalom, hogy normatív krízis? Eszter veszi át a szót: “A pszichológia tudománya normatív krízisnek nevezi azt, amikor az életünk egy-egy határkövéhez érünk. Ilyenkor új életfeladattal, új problémákkal szembesülünk. Ha a környezetünkben korábban nem láttunk sikeres megoldási módokat, akkor ijesztő lehet az új élethelyzet, és egyik kudarctól a másikig sodródhatunk a megoldást keresve.

Fontos tudnunk, hogy minden rossz és fájdalmas érzés mellett a krízisekben mindig lehetőség is van: remény a változásra. Ha sikerül megtalálni a saját utunkat, akkor érzelmi, lelki stabilitást, összességében az énerő növekedését tapasztalhatjuk meg. A Szakajtó team a várandósság, szülés, csecsemő- és kisgyermekkor, valamint az óvodáskor idején bekövetkező váltásokkal, változásokkal foglalkozik.”

A Szakajtó team konkrét mentálhigiénés tevékenységei, módszerei

• “Dúlatársaimmal igény szerint a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején nyújtunk lelki, informatív és fizikai támogatást. Lelki támogatás leginkább egy konzultáció, melynek során ránézünk arra, hogyan van a várandós a helyzetében. Informatív segítséget jelenthet egy csoportos szülésfelkészítő, ahol az élettani ismereteken túl a kórházi körülményekről, lehetőségekről, gyermekágyról is beszélünk. Fizikai támogatás pedig, ha az anya azt szeretné, hogy kísérjük a vajúdását, vagy apás szülés esetén részt vesznek előtte egy vajúdástámogatás workshopon, vagy esetleg ha az anya lazító masszázst vesz igénybe.

Konzultációink szakmai hátterét a rogersi segítő beszélgetés adja, melynek lényege a munkánkra vonatkoztatva az, hogy

kliensünket abban az aktuális állapotában értjük meg és fogadjuk el, amiben éppen van.

Az edukáció során sem egy szerintünk helyes utat mutatunk, hanem arra biztatjuk őket, hogy a saját lehetőségeikhez mérten a saját megoldásaikat találják meg.” - Bori

Mentálhigiéné, Szakajtó

• Ágnes: a Katarzisz Komplex Művészetterápia egy indirekt, nonverbális utat nyit a mélyebb önismeret felé anyaként, vagy gyermekként egyaránt. Önismereti anyacsoportokban, vagy egyéni formában vehető igénybe a Szakajtóban.

Ágnes elmondja: A gyermekek számára kidolgozott módszerek közül a Szocio- Emocionális Pedagógiai Terápia - Varázsjátékok egy képzeleti munkára építő stresszoldó, terápiás módszer, mely az érzelmek kiegyensúlyozottságát és a társas kapcsolatok pozitív változását, megerősödését segíti.

A játékokban megteremtett elvárásmentes közegben, a Varázsjátékok csendjében képekben és szavakban válhatnak megélhetővé, megfogalmazhatóvá az átélt érzések, érzelmek, a megélt történet az azt megtöltő érzelmekkel együtt. A folyamatban ezáltal elfogadhatóak lesznek a gyermek számára a saját magában zajló folyamatok, feldolgozhatóvá a mindennapok történései, és feloldhatóvá az elakadások.

Az Autogén Tréninggel kapcsolatban Ágnes kifejti: "Kisgyermek korunktól tanuljuk, hogyan koncentráljunk valamire, hogyan feszítsük meg az összes izmunkat és idegszálunkat egy cél érdekében, vagyis nagyon megtanulunk ráfeszülni a dolgokra. Az Autogén Tréning viszont megtanít egy olyan elengedésre, ahol az izmok és az idegrendszer is megpihennek. Ezt a módszert utána a kliens magával viheti, gyakorolhatja otthon, a módszer autogenitása miatt sokkal aktívabb szerepet kap ő maga, mint az olyan terápiás módoknál, ahol rá kell hagyatkozni a terapeutára, ebben sokkal kompetensebbnek érezheti magát a maga jóllétével kapcsolatban.

• “Én most a tavaly ősszel született kisbabámmal vagyok otthon, tehát pont azt az életállapotot élem, amikor anyaként inkább fókuszálok befelé, a család felé, vagyis nem vagyok most aktív a Szakajtóban.

Az anyaság az eddigi legizgalmasabb, legmélyebb tanulási folyamat számomra, és ez az új kapcsolódási forma új perspektívákat nyit számomra szakmailag is.

Eddig kamaszokkal foglalkoztam, de most szeretnék majd utat találni az anyákhoz és gyermekre vágyókhoz is. Jelenleg a közös előkészítő munkákban kapcsolódunk össze Ágival és Borival, ők konkrét élményeket kapnak arról az életszakaszról, amivel dolgozunk, én pedig egyre többre értékelem a munkájukat, mert átélem, hogy valóban milyen nagy dolog, ha segítséget kaphatunk ezekben a kulcsfontosságú életszakaszokban.” - Eszter

Művészetterápia, Mentálhigiéné, Szakajtó

Búcsúzáskor Ágnes elárulja: nagyon örültek, hogy meghívást kaptak a Bízd Rá Magad weboldalra és szakmai közösségbe. „Nagyon megtisztelő számunkra, hogy részesei lehetünk ennek a nagyon jól felépített honlapnak; itt minden olyan kerek és személyes. Abban, ahogy megszólítottak, benne volt minden: az a szemlélet és személyes odafordulás, amit nyújt a Bízd Rá Magad és a honlapján szereplő szolgáltatások. Megfogalmazódott bennünk az otthonosság érzése; az, hogy a helyünkön vagyunk itt. A szervezetünk végső kialakítása után mi is szeretnénk személyesen találkozni mindazokkal, akikkel ebben részt vesznek.”

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Szakajtó
Képek forrása: Szakajtó
Szerző: Szakajtó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

SZAKAJTÓ - szülésfelkészítés

stat_minus_3
SZAKAJTÓ - szülésfelkészítés
Interaktív csoportos szülésfelkészítőn a családdá válás folyamatára nézünk rá együtt. Alkalmaink célja, hogy a leendő szülők kevesebb félelemmel és bizonytalansággal, de jóval több tudással és kompetenciaérzéssel váljanak anyává és apává. Hatékony vajúdástámogatást is tanulhatnak, gyakorolhatnak a párok.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: várandósoknak, szülőknek

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

SZAKAJTÓ Munkacsoport

Érdekel

SZAKAJTÓ-művészetterápiás és pszichológiai támogatás ovistól a kamaszkorig

SZAKAJTÓ-művészetterápiás és pszichológiai támogatás ovistól a kamaszkorig
Óvodástól a kamaszkorig nagyobb változások, elakadások esetén nyújtunk segítséget a művészetterápia és a pszichológia eszköztárával.

Segítő jelleg: csoportterápia

Ajánljuk: gyerekeknek

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

SZAKAJTÓ Munkacsoport

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató