// Define dataLayer and the gtag function. window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} // Set default consent to 'denied' as a placeholder // Determine actual values based on your own requirements gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });

Termékenységtudatos cikluskövetés

Cikkek, hírek / Termékenységtudatos cikluskövetés

Ebben a cikkben

A www.cikluskovetes.hu weboldal a Katolikus Szeretetszolgálat EMMI által támogatott, Természetes gyermekáldás című, 2018-ban indult projektjének honlapja, ahol a Magyarországon személyes oktatással elsajátítható termékenységtudatos cikluskövetési módszerek (Billings, Creighton, FEMM Health és Sensiplan) és az abban képzett oktatók, valamint az ún. helyreállító vagy oki orvoslást (NaProTechnológia, FEMM Health és NeoFertility) alkalmazó orvosok „gyűjtőhelye”. A projekt szakmai vezetőjét, Schaffler Orsolyát kérdeztem a háttérről, személyes motivációkról és a projekt részleteiről.

A Természetes gyermekáldás projekt során jelentős számú cikluskövetési oktatót és helyreállító orvost is kiképeztek, az említett gyűjtőoldal pedig összefogja a Magyarországon már évek vagy évtizedek óta létező, mégsem eléggé közismert termékenységtudatos cikluskövetési módszereket. Amikor arról kérdezem, miért is van minderre szükség, Orsi így válaszol: „Valaki egyszer feltette nekem a kérdést: van értelme közös honlapnak, ezek a módszerek nem egymás versenytársai? Én erre azt mondom: mivel jelenleg a nők csak kb. 3% ismeri a saját ciklusát és van fogalma arról, mi zajlik a testében, óriási terünk van, amelyben tevékenykedhetünk, és épp ezért érdemes egymásról tudnunk, összefognunk, szakmai megbeszéléseket tartanunk. Mert az, hogy valaki milyen módszerrel követi és vezeti a ciklusát, tulajdonképpen mindegy; a lényeg, hogy képbe kerüljön saját testének működését illetően. Hiszen mi nők, annyira különbözőek vagyunk, így mindenkinek más lehet a megfelelő módszer”.

Például annak, akinek belefér az életébe a napi reggeli hőmérőzés, szabálykövető és szívesen vezeti a megfigyeléseket, inkább a Sensiplant ajánlják; annak viszont, aki inkább más biológiai jeleket szeretne követni, a Billingset vagy Creightont; annak, akinek fontos, hogy legyen applikáció, a FEMM Health való; annak pedig, akinek rendszeresen orvoshoz kell járnia, a Creighton vagy a FEMM Health tűnik megfelelőbbnek. De a konkrét módszert mindig egyénileg, azaz párra szabottan lehet eldönteni; viszont mivel így is sok kérdés merült fel, a jellemzők leírása mellett készült a honlapra egy kvíz erről.

Előzmények

Amikor az előzményekről kérdezem, Orsi beavat: a Billings és a Sensiplan jelent meg legelőször Magyarországon, már több, mint harminc éve, sokáig természetes családtervezés (TCST) néven lehetett ezeket tanulni. Ezek ingyenes képzések voltak, az emberek nem mindig értékelték eléggé, előfordult, hogy nem csinálták végig az oktatást, vagyis nem tanulták meg alaposan és így a módszer nem is hozta a várt eredményeket. Ugyanis ahhoz, hogy valaki megismerje a saját ciklusát és még családtervezésre is használja, legalább három-hat ciklust végig kell követnie oktató segítségével, ha azonban ez nem történik meg, akkor nem tudja jól használni. Ezért sokan azt hiszik, hogy a TCST és általában cikluskövetés nem működik, pedig ez nem igaz, hiszen csak arról van szó, hogy nem tanulták meg rendesen a megfigyelést és a testük által leadott jelek értelmezését.

Creighton módszer, NaPro

A Creighton módszert Orsi hozta Magyarországra; ő volt az első oktató. Az ő személyes története: sokáig vártak babára, és az összes magyar orvos, akit felkeresett, azt mondta: minden rendben van vele, de mivel nem jött a baba, elküldték lombikra. Ő viszont tudta: azt nem akarja, lelkiismereti és egészségvédelmi okokból. Akkor hallott először húgától a NaPro-ról, és elkezdett utánaolvasni - angolul és lengyelül, mert félig lengyel -, de amikor meggyőződött róla, hogy akár nekik is segíthet, kiderült: Magyarországon még senki nem foglalkozik vele. Így jutott el Dublinba dr. Boyle-hoz, akinek elmondta: nemcsak saját maga miatt jár hozzá, hanem azért is, mert közben missziójává vált, hogy húgával elhozzák ezt Magyarországra. Az orvossal folytatott beszélgetés eredményeként Orsi elvégezte az oktatóképzést az amerikai VI. Pál Intézet szervezésében (kétszer egy hét kemény tanulás angol nyelven, ami tulajdonképpen egyben egy lelkigyakorlat is - amire azért is van szükség, mert a pároknak lelki támogatást is adnak a cikluskövetés vezetésének tanításakor); és akkor hallott először a többi módszerről is. 2012-ben kezdte el itthon az oktatást, s a lelkesebb klienseket rendszerint megkérdezte: nem szeretnék-e tanítani is, így lett egyre több magyar oktató. A FEMM-mel 2017-ben találkozott először, az orvosi vonalról hallott először, majd elvégezte azt az oktatóképzést is.

Kérdésemre Orsi elárulja: bár ő elsőként a Creighton módszert ismerte meg, de mivel annak nincs Magyarországon elérhető applikációja, ő is a FEMM-ben vezeti a megfigyeléseit a Creighton alapján. A Sensiplan sem a személyiségéhez, sem az életritmusához nem való, a Billingset egyelőre nem ismeri eléggé, de már tervezi, hogy személyesen kipróbálja.

Cikluskövetés és gyógyítás, hit és tudomány

Orsi elmeséli: az volt a nagy álma, hogy Magyarországon is könnyen elérhetőek legyenek az alapinformációk, és könnyen lehessen találni cikluskövető oktatót és ún. helyreállító vagy oki orvoslást végző orvost. (Ez utóbbiak a NaProTechnológia, FEMM Health vagy újabban a NeoFertility képzést végző orvosok, akik számára a meddőség nem diagnózis, hanem tünet, aminek az okát meg kell keresni és meg kell gyógyítani. A FEMM elsősorban a hormonális okokkal foglalkozik, míg a NaPro sokkal szélesebb oki spektrumot vizsgál, például sebészeti okokat, táplálkozást.)

A szakképzett oktatók azért nagyon fontosak, mert a cikluskövetéssel kapcsolatos tudást legjobban személyes oktatással lehet megtanulni pár hónapos kísérésen keresztül, és az oktató az, akitől később is tudnak kérdezni, hiszen van utánkövetés is – magyarázza Orsi, majd hozzáteszi: a szakképzett orvosokra pedig azért van szükség, mert ha bármilyen probléma kiderül a cikluskövetés során, akkor tudják, kihez kell küldeni a nőket/párokat, mert ők könnyen tudnak olvasni a cikluskövetéssel készült táblázatból, azt szinte diagnosztikai eszközként használják.

Megtudom azt is, hogy a projekt során már 30 oktatót képeztek ki és a most képződőkkel együtt lassan elérik a száz főt; és figyelnek arra is, hogy ne Budapest-centrikusan tegyék, minél több vidéki oktató is legyen. Továbbá, 2018 óta eddig körülbelül 40 orvos végezte el a NaPro, illetve a FEMM képzést (bár még nem mindenki van fent a honlapon). Orsi elárulja azt is: a projekt része az önállóan működő szervezetek oktatóinak összefogása, az együttműködés segítése, ezért novemberben lesz egy szakmai nap az összes oktatónak, és a szakmai találkozókból szeretnének hagyományt teremteni.

A hittel kapcsolatos kérdésemre Orsi válasza: a VI. Pál Intézetben mélyen hívő orvosok dolgoznak, akiknek nagyon komoly elvárásai vannak a náluk NaPro képzést elvégzőkkel szemben: a megfogant élet iránti tiszteletből fakadóan nem végezhetnek abortuszt, lombikot, inszeminációt, de még fogamzásgátlót sem írhatnak fel. Ez utóbbi Magyarországon azért is nehéz ügy, mert csak a nőgyógyász írhatja fel, míg például Angliában akár a háziorvos is.

Ezzel szemben a FEMM-nek, melyet ugyancsak vallásos személyek alapítottak, kevésbé szigorúak a feltételei, ők azt állítják: a tudomány magáért beszél, azaz nem tiltják a fogamzásgátló felírását, de megtanítják az orvosoknak, miért káros és mik az alternatívák. Ami viszont az oktatókat és használókat illeti, semmilyen hitbéli vagy katolikus elvárás nincs. A Természetes gyermekáldás projektben sem ezt hangsúlyozzák, hanem az egészségvédelmet és a termékenységtudatosságot, viszont az oktatók osztják a női test tisztelete és az életvédelemmel kapcsolatos nézeteket, és tudják: munkájuk összhangban van az egyház tanításaival.

Creighton módszer, NaPro

Mire jó a cikluskövetés?

Nincs tehát legjobb cikluskövetési (vagy ideális helyreállító orvoslási) módszer; már csak azért sem, mert az azt használók célja is változó: van, aki babát szeretne, és van, aki épp a várandóságot szeretné elkerülni. A honlapon négy célt fogalmaztak meg: önismeret, egészség, pozitív testkép, hormonmentes családtervezés. Amikor arra kérem Orsit, röviden foglalja össze, kinek és mire jó (és mire nem) a cikluskövetés, először nagyon röviden válaszol: mindenkinek;

hiszen az, hogy képbe kerüljön a saját testének működésével, mindenkinek a hasznára válik, s nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. Sőt, már a kislányoknak is.

Ugyanis egyrészt a pozitív testkép pozitívan hat a hormonális folyamatokra (jobban értékelik és jobban vigyáznak saját testükre), másrészt az esetleg nem megfelelően zajló ciklusok komoly nőgyógyászati és egyéb megbetegedések tünetei lehetnek, amelyekre jóval korábban rá lehetne jönni, ha a lányok (jóval korábban) megfigyelnék a ciklusaikat.

„Csodás dolgok történnek a női testben, hónapról hónapra. Ráadásul a testünk még jelzéseket is ad erről, mégis fogalmunk sincs, mi mit jelent. Ha korog a gyomrom, tudom, hogy éhes vagyok; ha köhögök vagy fáj a torkom, akkor megfáztam; de ha nyákot látok, akkor megijedek: vajon mit jelent, jó vagy nem jó. Rengeteg nőgyógyász meséli, de magam is látom, mennyire megörülnek a lányok-nők, amikor megmutatjuk nekik, milyen a termékeny nyák; mert előtte sokan azt hiszik, hogy valami fertőzést szedtek össze.

A testünk jelzései jók, és ha tudjuk őket érzékelni, akkor egyrészt jobban értékeljük, másrészt nem értjük félre, harmadrészt tudjuk használni, például családtervezésre is.”

Kérdésemre, hogyan lehet a cikluskövetéssel még a vetélést is megelőzni, Orsi kifejti: vannak olyan ciklusképek, amelyekből egyértelműen látszik, hogy probléma lehet a várandóssággal; egyik legegyértelműbb, ha túl rövid a luteális fázis (a ovuláció utáni időszak), vagy az ovulációs szakasz nem tűnik egészségesnek, de talán a legfontosabb, hogy így minden vizsgálatot sokkal jobban tudnak időzíteni (hiszen a 21. napi vizsgálat csak akkor megfelelő, ha a 14. napon történik az ovuláció); illetve sokkal gyorsabban tudomást szereznek a várandósságról, hamarabb el lehet menni hormonvizsgálatra, és korábban kerülhet sor progeszteron-pótlásra.

Tévhitek

Amikor a további félreértésekre, tévhitekre kérdezek rá, Orsi hosszan sorolja: sokan megijednek attól, hogy nem 28 napos a ciklusuk, illetve hiszik azt, hogy a 14. napon történik az ovuláció, pedig ez csak a nők 13%-ára igaz. A cikluskövetés szempontjából egyáltalán nem gond a nem szabályos menstruáció, ellenkezőleg: épp azzal lehet megtanulni, milyen a normálistól eltérő ciklus, mitől térhet el (például a stressz miatt), és mi az, ami már orvosi beavatkozást igényel.

A közhiedelemmel ellentétben a cikluskövetés egyáltalán nem megerőltető, sőt, könnyen napi rutinná tud válni. A már múzeuminak tekinthető, számoláson alapuló naptármódszerrel ellentétben (amivel még mindig gyakran összemossák), a cikluskövetés önmegfigyelésen alapul, épp ezért teljesen megbízható, nincsenek mellékhatásai, eredményesség szempontjából pedig épp oly hatékonyak, mint a fogamzásgátlás, csak azok hormonális mellékhatásai és abortív jellege nélkül (amivel nagyon sokan nincsenek is tisztában).

Creighton módszer, NaPro

Orsi felhívja a figyelmet arra, hogy a cikluskövetési módszerek alapja az életvédelem (vagyis az élet tisztelete a fogantatástól kezdve), illetve arra is, hogy a hatékonyság kérdése komplexebb, mint elsőre tűnik, hiszen a módszereket is többféle céllal alkalmazzák; ugyanakkor a cikluskövetés megfelelő alkalmazásával egészséges pároknál fél éven belül 98% eséllyel megfogan a baba (ha nem, akkor biztosan következik az orvosi, anatómiai és hormonális kivizsgálás, mind a nőknél, mind a férfiaknál), illetve szabályos használattal a párok 98%-a el tudja kerülni a várandóságot.

Az oktatás felépítése

Maga az oktatás a következőképpen történik: az oktatók tartanak egy bevezető előadást, amikor elmondják az alapokat, a nő (de jobb esetben a pár) pedig elkezdi figyelni a ciklust, majd 2-3 hét múlva összeülnek az oktatóval és átbeszélik a táblázatot és a bizonytalanságokat, válaszolnak egymás kérdéseire. A személyes konzultációs alkalmaknak (a járvány alatt kényszerből online módon, de azon belül sokféle megoldásban) van egy felépített íve, hogy mikor milyen plusz infókat beszélnek át, és ez ismétlődik három-hat alkalommal, akár tovább is, de már ritkábban.

Creighton módszer, NaPro

Az oktatót később is bármikor fel lehet keresni telefonon, például ha elkezdődik egy gyógyszeres kezelés, vagy ha az orvos mondott valamit, amit nem értenek. Emellett a papír alapú Creighton-módszer miatt sokszor kérnek új táblázatot az oktatótól, és akkor már jellemzően átbeszélik az előző félév ciklusait is. Orsinak sok olyan visszatérő párja van, akik először a nem érkező baba miatt keresték meg, később a szoptatás okán megváltozott ciklus miatt, vagy a kistesó érkezésének „halasztása” miatt. Számára minden olyan történet sikertörténet, amikor még orvoshoz sem kellett mennie a babára vágyó párnak, vagy amikor az orvossal is együttműködve „összejött” nekik a baba.

Búcsúzáskor Orsi elárulja: nagyon örülnek annak, hogy van egy olyan honlap, ami az összes jógyakorlatot rendszerbe gyűjti, és büszke arra, hogy a Bízd Rá Magad! szinte minden kategóriájában szerepel a cikluskövetés, és bíznak benne, hogy minél többen eljutnak hozzájuk ily’ módon is.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: BRM Média
Képek forrása: cikluskovetes.hu
Szerző: Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#egészségnevelési program #NaPro #Creighton módszer

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Cikluskövetés Creighton módszer ill. NaProTechnológia - meddőség természetes kezelése

stat_minus_3
Cikluskövetés Creighton módszer ill. NaProTechnológia - meddőség természetes kezelése
Azok a házaspárok, jegyesek vagy egyedülálló nők számára, akik szeretnék megismerni és figyelemmel kísérni termékenységüket és nőgyógyászati egészségüket. A megfigyeléseknek köszönhetően megismerjük a nő ciklusában fellépő esetleges rendellenességeket. A módszer alkalmazásával megértjük a "nő egészségét és termékenységét kifejező természetes nyelvezetet".

Segítő jelleg: e-tájékoztatás, képzés, konzultáció

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: országosan elérhető, előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben

Schaffler Orsolya - cikluskövetés

Érdekel

Termékenységtudatos cikluskövetési módszerek

stat_minus_3
Termékenységtudatos cikluskövetési módszerek
A cikluskövetés egy orvosok által kidolgozott, komoly tudományos háttérrel rendelkező módszer, mely több évtizedes múlttal rendelkezik. Segít megőrizni hormonális egészséged, megismerni és megérteni tested működését és családtervezésre is használhatod. A cikluskovetes.hu honlap a Magyarországon elérhető cikluskövetési módszereket és azok oktatóit mutatja be.

Segítő jelleg: e-tájékoztatás, tanácsadás

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, nőknek

Elérhető: országosan, egész évben rendszeresen

Katolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató