„Az alkohol nem válogat" – istenközeli segítség az alkoholizmus kezelésében

Cikkek, hírek / „Az alkohol nem válogat" – istenközeli segítség az alkoholizmus kezelésében

Ebben a cikkben

RÉV – Remény, Élet, Változás. Ez a mozaikszó a neve annak a Németországból 1994-ben Magyarországra érkezett segítő szolgálatnak, amelynek célja a szenvedélybetegek, hozzátartozóik és környezetük ingyenes megsegítése, a Karitász minden egyházmegyére kiterjedő hálózatára támaszkodva. 16 évet betöltött alkohol-, kábítószer-, gyógyszer- és játékszenvedély függőket, ill. szerhasználati problémáktól szenvedőket és hozzátartozókat fogadnak. A 2022 novemberében létrejött Váci Egyházmegyei RÉV (és Karitász) vezetőjével beszélgettünk szolgáltatásaikról (pl. alkoholizmus kezelése), tapasztalataikról és terveiről, illetve a függőséggel kapcsolatos általános magyar társadalmi helyzetről.

csoportterápia, alkoholizmus, függőségkezelés

Hálózat segít az alkoholizmus kezelésében

A szenvedélybetegek RÉV-esmegközelítése, azaz hittel való megsegítése a függőségektől való megszabadulásban Németországból érkezett hozzánk, és itthon a szociális törvény szerinti szenvedélybetegek részére kialakított ellátásokat biztosítanak. Minden egyházmegyének van Karitásza, de nem mindegyik Karitásznak van RÉV szolgálata. Jelenleg Vácon és a Budapesten kívül Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Szekszárdon, Székesfehérváron és Szombathelyen működik RÉV szolgálat.

A különböző szervezetek egymástól függetlenül működnek, vagyis

a RÉV nem egy egységes szervezet, inkább hálózat, amelyben a szolgáltatók figyelnek egymásra, rendszeres egyeztetések, továbbképzések és közös programok révén

- avat be a szervezeti felépítésbe Kovács Gábor, a 2022 novemberében alapított váci egyházmegyei RÉV vezetője, aki egyben az egyházmegye Karitász vezetője is.

Utóbbiban tizenhárom, előbbiben négy munkatársa van: a mentálhigiénés végzettségű Marton Tímea terápiás munkatárs, a szociális végzettségű Szegleti Katalin gondozó munkatárs, dr. Schilling Tibor pszichiáter és addiktológus szakorvos addiktológiai tanácsadást nyújt megbízással, Molnár Erika életvezetési csoportokat vezet, ő maga pedig hozzátartozói csoportokkal foglalkozik. A váci RÉV-hez négy járás tartozik: Vác, Szob, Dunakeszi és Rétság – hivatalosan innen tudnak ügyfeleket fogadni, azaz nincs országos ellátási jogosultságuk, de senkit nem küldenek el.

csoportterápia, alkoholizmus, függőségkezelés

Az alkoholizmus kezelésében, de a prevencióban is támogatást nyújtanak

A váci RÉV-ben barátságos környezetben, egyéni és csoportos találkozások során együtt választják ki ügyfeleik számára a legmegfelelőbb foglalkozást (művészetterápia, önsegítő csoport, Istenkeresők csoportja), ami segít a gyógyulásban. Eddig alkohol-, gyógyszer- és különböző szerfüggőséggel keresték meg őket. Nincs bentlakásos ellátásuk, de ebben is tudnak segíteni, például Leányváron van a Katolikus Egyház által fenntartott Hivatásőrző Ház, ahová hosszabb időszakra be lehet költözni.

Más RÉV-eknél egyéb függőségi problémákra is nyújtanak megoldást, ill. több helyen vannak prevenciós csoportfoglalkozások is, Egerben például nemrég indítottak kisgyermeket nevelő anyák számára csoportfoglalkozást, preventív jelleggel. Ez nem szenvedélybeteg-segítő, hanem olyan közösségi tevékenység, amely során felhívják a családtagok figyelmét a szabadidő értelmes eltöltésére.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az emberek általánosságban nyitottabbá, szakmai kifejezéssel élve: kitettebbé válnak a függőségre, például fiatalok, egyedül élők, kismamák; ezért velük érdemes preventív jellegű csoportban – nem, mint szenvedélybetegekkel vagy hozzátartozókkal – foglalkozni; ilyenkor a cél a közösséghez tartozás.

A RÉV-módszer lényege a hittel való megközelítés és a Karitászhoz való közelség. Utóbbi révén ugyanis rengeteg érintett családdal találkoznak, akikkel amúgy is foglalkoznak és gondozzák őket a Karitászban, így komplexebbé tudják tenni a függőségekkel kapcsolatos segítést is. A rengeteg karitászos önkéntessel olyan többletet tudnak nyújtani, amivel más, hasonló ellátást biztosító, a szociális törvény szerinti szolgáltató önmagában nem rendelkezik.

Lelkipásztori támogatás az alkoholizmus kezelésében

Nagy előnyt jelent számunkra a beágyazottság, az önkéntes háttér és a komplex gondozási szemléletmód - magyarázza a váci RÉV-vezető. Hozzáteszi: a hálózatos szervezet miatt a RÉV szervezetek által használt módszertan eltérhet, de fontolgatják egy saját képzés összeállítását. „Mára már olyan tapasztalat és tudás halmozódott fel a RÉV-eknél, illetve több egyházmegyei RÉV-nek is vannak saját képzései, hogy érdemes lenne összeállítani egy saját képzést az új RÉV-munkatársak számára. Egységes standardizált módszertanra talán nincs szükség, de egységes szemléletű és tartalmú képzésre igen.”

csoportterápia, alkoholizmus, függőségkezelés

A RÉV-nél több érintett segítő és szakember is dolgozik, ahogy más hasonló szervezeteknél, például a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálatnál (KASZ) is, akikkel folyamatosan együttműködnek. A KASZ-nál azok a kliensek, akik megadott ideig tiszták (nem fogyasztottak alkoholt), önkéntes segítőként részt vehetnek a Fazekas Gyuri atyával közös programokon. Mivel Gyuri atya is váci egyházmegyés pap, minden hónapban elmegy hozzájuk is Vácra. A kétféle tevékenység kiegészíti egymást: Gyuri atya lelkipásztori munkát végez, lelkigyakorlatokat, szentmiséket és utána közös agapékat tart, gyóntat és lelki beszélgetéseket folytat – tehát nem azt a szociális segítő tevékenységet, amint például a RÉV.

Az atya kimondottan a hitüket kereső emberekkel találkozik, illetve azokkal a hívő szenvedélybetegekkel, akiknek lelkipásztori támogatásra van szükségük. A RÉV azon ügyfelei, akik igénylik a vele való találkozást, rajtuk keresztül is eljutnak hozzá, illetve aki hozzá fordul és rendszeres kísérésre van szüksége, általa eljut hozzájuk.

Bár maga a segítés hitalapú, bárki jöhet hozzájuk; nem kérdezik, hogy hívő vagy sem, mert alapvetően szakmai támogatást nyújtanak, de akinek egészségügyi ellátásra, addiktológus szakorvosra van szüksége, azt nem fogjuk mással helyettesíteni - mondja Kovács Gábor. A hit megközelítése tehát kiegészíti és megerősíti, nem helyettesíti a szakmai alapelveiket.

A segítőbeszélgetés során a hit kérdése csak akkor merül fel, ha a hozzájuk forduló személy fontosnak tartja elmondani, illetve amikor felmérik, hogy milyen erőforrásokkal rendelkezik, amit közösen tudnak mozgósítani, hogy megerősítsék elhatározását, hogy megszabaduljon a káros szenvedélyétől.

csoportterápia, alkoholizmus, függőségkezelés

A hit nagyon nagy erőforrás, és ezt az ügyfelek általában tudják, maguk hozzák elő. Ezzel közösen tudunk dolgozni, erre tudunk támaszkodni, mert mi értjük törekvésüket a személyes Isten-kapcsolatra, és ez azért nagyon fontos, mert más szervezeteknél nem biztos, hogy megértésre találnak. Elkönyvelik, hogy hívők, de nem használják ki az abban rejlő lehetőségeket.

Ha ugyanis a segítő és a segített is hívő, akkor ez a közös tapasztalat nagyon nagy segítség; és nemcsak azért, mert közös nyelv, hanem azért is, mert a segítő tudja, hogy mikor lehet az ügyfelet bekapcsolni például egy lelkipásztori segítségbe, például a KASZ révén.

Vagy, ha a sorstársaknál felmerül az igény, akkor elindítjuk az Istenkeresők csoportját, és ez a közös hit és az életút, amin végigmentek, és megtapasztalták, hogy a hit segített a szabadulásban, nagy segítség lehet mindenkinek - nekik is és másoknak is. A sorstárs közösségnek hatalmas ereje van”.

Honnan tudható, hogy segítségre van szükség?

Arra a felvetésre, hogyan érinti a szenvedélybetegség a magyar társadalmat és azon belül a keresztényeket, Kovács Gábor megerősíti: az alkoholfüggőség erősen jelen van a magyar társadalomban.Azokban a családokban, ahol generációk óta megszokott dolog a mindennapos alkoholfogyasztás, akár időnként az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű is, mert hozzátartozik a család és az azt körülvevő közeg életéhez, ott egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy alkoholfüggőségről van szó, hiszen . Csak akkor tűnik fel, amikor a családi szálak kezdenek meglazulni,

A szerfüggőségeken belül az alkoholfüggőség a társadalmilag legelfogadottabb, mert megvannak a tradíciói és mert a fogyasztásnak vannak kulturált módjai is.

Talán még a dohányzás sorolható ide, de teljesen más a helyzet például a kémiai szerfüggőségekkel. Emellett vannak olyan magatartásbeli függőségek, például a munkától, a teljesítménytől való függőség, aminek nálunk (is) magas a presztízse: a nyújtott vagy elvárt teljesítmény elismerést vált ki az illetőből és környezetéből, noha ugyanolyan romboló és veszélyes, mint sok más egyéb függés – állítja.

Ami az alkoholfüggőséget illeti, különböző statisztikák vannak (például a KSH által kiadott, illetve különböző addiktológusoké), melyek mást mutatnak attól függően, hogy kiket sorolnak a függők közé, például csak a „nagy ivókat” vagy az időnként fogyasztókat is, csak a fogyasztókat vagy azok családtagjait is, stb.

A váci RÉV-vezető saját becslése szerint családtagokkal együtt 2,5-3 millió embert biztosan érint Magyarországon.

„Ha ugyanis a családban van egy (alkohol)függő, az egész család érintett lesz. Éppen ezért a RÉV-nél nagyon fontosnak tartjuk, hogy bármilyen szenvedélybetegségről is van szó, a hozzátartozók is részt vegyenek a kezelésben; a felépüléshez ugyanis elengedhetetlen, hogy az illető kapcsolatrendszere is megújuljon. Feladata van tehát a családnak, a szűkebb és tágabb környezetnek is. A RÉV nekik is tud segítséget nyújtani, például pár- és családterápia keretében, de várják szülők, nagyszülők jelentkezését is szülőkonzultációra.

Mivel sokszor előfordul, hogy a szenvedélybeteg nem akar segítséget kérni, miközben családtagjai szerint szüksége lenne rá, ezért őket is szívesen látják, nekik is tudnak szakmai tanácsot nyújtani arra vonatkozóan, hogyan segíthetnek.

csoportterápia, alkoholizmus, függőségkezelés

„Hosszú idő, amíg a család közösen eljut arra a döntésre, hogy szakemberhez kell fordulni. Jellemzően a házastárs vagy szülő kér segítséget; és ritka, de nagyon jó, ha az egész család eljön, mert konszenzus van abban, hogy külső segítség nélkül nem fog igazi változás bekövetkezni és az érintett személy nem fog megszabadulni a függőségétől.

Az első lépések az alkoholizmus kezelésében

Ilyenkor először megpróbálják közösen feltárni (de nem elemzik túl”), mi vezetett idáig és a családtagok személy szerint, illetve a család közösen mit tehet: milyen változást kell saját magukban és az érintettel való kapcsolatukban megvalósítani ahhoz, hogy a motiváció megjelenjen a függő személyben is. Mert anélkül, hogy az illető elhatározná, hogy szeretne megszabadulni a függőségétől; ha nincsenek meg benne az elégséges motivációk, nem lehet eredményt elérni – erősíti meg a Kovács Gábor, és hozzáteszi: a családtagok jellemzően azért fordulnak hozzájuk, mert ezt nem tudták elérni: a függő nem lát problémát, vagy együtt tud élni vele, esetleg úgy érzi, úgysem tud megszabadulni, ezért nem is törekszik rá, az életét már berendezte így.

Ilyenkor arra kell eljutni a családdal közösen, hogy az érintett belássa: ez így nem folytatható, segítséget kell kérnie. Ha ez sikerül, akkor a segítői folyamat természetesen nem áll meg, a család számára sem, hanem elkezdődik egy másfajta közös munka, amelyben már nyíltan kommunikálnak a családon belül, az illető beismeri a függőségét és mindannyian belátják, hogy az utat közösen kell végigjárniuk.

„A családtagokat szembesíteni kell azzal is, hogy ne tápláljanak túlzott reményeket, gyakran lehetnek visszacsúszások – ez nem tragédia, onnan is újra lehet kezdeni, ez is egy tapasztalat. Azt látjuk, hogy az alkoholfüggők jelentős része időnként visszacsúszik; sokszor vannak olyan munkahelyi, családi krízisek, amelyeken ha nem tud változtatni, akkor azok újra az alkoholfogyasztás fele terelik. Az életmód, a környezet legalább minimális változását is közösen kell elérni, ahhoz, hogy kiszabaduljon a korábbi állapotából” – fejti ki.

A család segítsége sokat számít

A családtagok hozzáállásának, társas kapcsolatainak átgondolása, a munkahelyváltás mind-mind kellenek ahhoz, hogy az érintett tartósan meg tudjon szabadulni, és ebben a szakembereknek folyamatosan együtt kell működni családtagokkal. A segítési folyamat hivatalos részének akkor van vége, amikor az ügyfél, illetve a családtagok nem igénylik tovább a segítségüket, mert eltelt annyi idő, hogy képesnek érzi magát az önálló életre. Ekkor a jogszabályok alapján lezárják a folyamatot, de továbbra is nyitottak maradnak az együttműködésre.

„Ez minden szenvedélybeteg-segítő szolgálatnál így van: ha valakinek szüksége van segítségre, bármikor visszajöhet, akár egy telefonos megbeszélés erejéig is. Az a jó, ha úgy szűnik meg a támogató tevékenység hivatalos része, hogy a személyes kapcsolat nem szűnik meg, csak átalakul: például az illető vállalja, hogy részt vesz önsegítő csoportban, és tapasztalatával segít másokat – s egyben magán is, hiszen ahogy említettem, a sorstárs csoportoknak hatalmas erejük van.”

A keresztényekkel kapcsolatban Kovács Gábor saját RÉV-es konkrét tapasztalata az, hogy az alkohol nem válogat”.

Ehhez gyorsan hozzáteszi: ez nem azt jelenti, hogy a hit nem véd meg az akolholtól, hanem azt, hogy a társadalmi problémák ugyanúgy sújtják a hívőket, mint a nem hívőket. A hívők talán „előnyösebb” helyzetben vannak a már említett hitbéli kapaszkodók szempontjából; emellett, ahol az egyházi közösségek erősek, ott könnyebben besegítik őket az ellátásba.

„Az, hogy a váci egyházmegyei Karitásznál 900 önkéntes dolgozik, már önmagában hatalmas erőforrás, hiszen az ügyfelek többsége úgy kerül be hozzánk, hogy a plébániai közösségek felfedezik a lehetőséget és elküldik őket hozzánk.”

csoportterápia, alkoholizmus, függőségkezelés

Az erősebb családi és közösségi támogató közeg és a több kapaszkodó tehát egyértelműen „előny”, ugyanakkor az összetartó családi közeg a látenciát is segíti. A hívő családoknál ugyanis erősebbnek tűnik a szégyenérzet és a gyakran félreértelmezett összetartás, így jobban el tudják fedni az alkoholproblémákat, amelyek így nem jönnek olyan látványosan elő, mint a nem hívő, illetve kevésbé összetartó családoknál.

Ezzel kapcsolatban újból megerősíti: „A család segítsége elkerülhetetlen, fontos, sőt anélkül nem megy, vagy nagyon nehéz, de nem elégséges. Szükséges, hogy ki akarják segíteni őt és a családot a bajból, de mindenképpen szükség van szakmai segítségre is.”

A beszélgetés végén elárulja: már a váci RÉV megnyitója előtt eszébe jutott, hogy milyen jó lenne mielőbb felkerülni a Bízd Rá Magad felületére, amely összekapcsolja a segítségkérőket és a segítséget nyújtókat, hogy minél többen tudjanak róluk. Mint mondja, nagyon jólesett nekik, hogy már akkor megkeresték őket, hogy mutatkozzanak be.

Bízd Rá Magad: segítség az alkoholizmus kezelésében is

Ez azért nagyon fontos számukra, mert ha beírunk a keresőbe függőséggel kapcsolatos szavakat, elég hamar előjön ez a honlap. Mivel nagyon sok ember elveszik ebben a helyzetben és nem talál kapaszkodót, a Bízd Rá Magadnak nagyon fontos küldetése van.”

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: unsplash.com
Szerző: Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#csoportterápia

Kapcsolódó támogató lehetőségek

RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat - Vác

stat_minus_3
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat - Vác
Szakemberekből álló csapatunkkal segítünk, hogy akár érintettként, akár hozzátartozóként eligazodj a függőségek okozta útvesztőben. Barátságos környezetben, személyes és csoportos találkozások során együtt választjuk ki a Neked legmegfelelőbb foglalkozást, ami segít a gyógyulásban, legyen szó művészetterápiáról, önsegítő csoportról, vagy Isten keresők csoportjáról. Várunk szeretettel!

Segítő jelleg: bibliodráma, konzultáció, mentálhigiénés segítség, önsegítő csoport, pszichológus, tanácsadás, prevenció

Ajánljuk: függőséggel élőknek

Elérhető: A Váci RÉV négy egyházmegyei járásban érhető el. Ezek: a Szobi, Dunakeszi, Rétsági és Váci járások., egész évben rendszeres jelleggel

Váci Egyházmegyei Karitász

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató