Öngyilkosság: Lássuk meg a figyelmeztető jeleket!

Cikkek, hírek / Öngyilkosság: Lássuk meg a figyelmeztető jeleket!

Ebben a cikkben

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente körülbelül 800 000 ember oltja ki a saját életét, és még ennél is sokkal többen tesznek kísérletet erre. Forduljunk szeretettel és törődéssel a bajban lévők felé. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja kapcsán összegyűjtöttük, hogy milyen jelekre figyeljünk, mit tehetünk!

Öngyilkosság, mentálhigiénés gondozás
„Ne ölj!” – a Tízparancsolat 5. törvénye mindössze két szó, de rengeteg jelentést hordoz, az élet teljeskörű tiszteletére kötelez. Tiltja a gyilkosságot, a háborút, az abortuszt, az eutanáziát és az öngyilkosságot is. A törvény alapja, hogy

az élet forrása Isten, „minden forrásom belőled fakad”.

Utóbbi mondat ismerős lehet, a tavalyi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) biblikus jelmondata volt. A NEK tartós gyümölcse a Bízd Rá Magad portál, amely katolikus szellemiségű segítő szervezeteket fog össze és bemutatja azokat a jó gyakorlatokat, amelyek segítenek bennünket, szeretteinket, hogy támaszt, útmutatást találjunk ahhoz, hogy életünk nehéz, olykor válságos időszakain túljuthassunk.

Öngyilkosság, mentálhigiénés gondozás

Öngyilkosság helyett: Bízz és ne félj!

A kezdeményezés mögött lévő szakemberek egyik célja, hogy felismerjük azt, nem kell félnünk attól, hogy vannak gyengeségeink, hibáink,

nem titkolni kell a problémáinkat, hanem megoldást keresni azokra.

S baj, szinte mindig van, de segítség is. Ezért is bátorítjuk, kérjük az olvasóinkat, hogy vigyék a hírét ennek az összefogásnak, osszák meg közösségi oldalaikon cikkeinket, iratkozzanak fel hírlevelünkre, kövessék portálunkat és ajánlják ismerőseiknek.

Utóbbi különösen fontos lehet, az öngyilkosságok megelőzésének világnapjának táján, amelyet minden évben, szeptember 10-én tartanak. Nehéz témák egyike, különösen azért, mert sokunk szűkebb és tágabb ismeretségi körében találunk olyan személyt, aki önkezével vetett véget életének vagy megkísérelte azt.

Szinte óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy senki nem vett észre semmit abból, hogy mennyire szenved az illető?

Az öngyilkosságot gyakori, hogy megelőzik a segélykiáltások, amelyek gyakran süket fülekre találnak.

Az öngyilkosságra figyelmeztető jelek

Érdemes megismernünk és felfigyelnünk azokra a jelekre, amelyek segélykiáltások lehetnek. Fontos látni, hogy valójában az illető nem az életet akarja eldobni magától, hanem az élethelyzetének a reménytelenségétől, a szenvedéstől, a fájdalomtól így akar megszabadulni. Rendelkezésre állnak olyan kutatások, amelyek szerint az öngyilkosságra készülők nagy arányban keresik fel a háziorvosukat a cselekmény előtti hónapban.

Az árulkodó jelek közé tartozik, ha úgy vélekedik az illető, hogy nincs értelme az életnek és ennek hangot is ad.

Elkezd megválni a tulajdonában lévő javaktól, elajándékozza a házi kedvencét, nagyon megváltozik a viselkedése, például felelőtlenné válik, túlzott kockázatot vállal, megnő az alkoholfogyasztása, gyakran öntudatlanságig issza magát, felszámolja a társas kapcsolatait, nem vesz részt olyan rendezvényeken, amelyeket korábban kedvelt, utalásokat tesz - akár viccelődésnek álcázva - az öngyilkosságra, búcsúzó vagy ilyen hangulatú beszélgetést, üzenetváltást kezdeményez környezetével.

Öngyilkosság, mentálhigiénés gondozás

Ha tapasztaljuk az alábbiakat, akkor vegyük fel a kapcsolatot az illető legközelebbi hozzátartozóival.

Biztosítsuk a bajban lévőt, hogy támogatjuk és forduljunk vele együtt szakemberhez.

Próbáljunk meg beszélgetést kezdeményezni vele, kérdezzünk rá érzéseire, gondolataira és arra is, hogy vannak-e öngyilkos gondolatai. Jelezzük neki, hogy nincs egyedül és támogatjuk!

Drámai öngyilkossági adatok

A tavalyi évben drámai adatokat közöltek a magyarországi öngyilkosságokról, tíz százalékkal többen követtek el öngyilkosságot 2020-ban, mint 2019-ben. A gyorselemzések ennek okaként a világjárványt és a bezártságot jelölte meg. Ezzel az adatsorral, ellentétes irányban változott egy három évtizedes trend,

ismét növekedett azoknak a száma, akik önkezükkel vetettek véget életüknek.

2020-ban: 1706-an követtek el öngyilkosságot, míg 2019-ben 1550-en. A tíz százalékos növekedés a befejezett öngyilkosságok számában, a rendszerváltás óta példátlan. A férfiak körében 13 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik eldobták az életüket, a nők esetében egy százalék alatti volt a növekedés.

Nem csökkent a tinédzserkori öngyilkosságok száma

A média egy része általában bulvárszenzációként számol be az öngyilkosságról. Elsősorban akkor kerülhet be a hírfolyamba egy-egy ilyen eset, ha az elkövető ismert személy volt, vagy ha az áldozat tinédzserként vetett véget az életének.

Utóbbira különösen érdemes figyelni, hiszen a 25 éven aluliak körében az egyik vezető halálok az öngyilkosság.

Magyarország az 1960-as évektől a világ élvonalához tartozik a 100 ezer főre kivetített öngyilkossági mutatóban. Csökkenőben volt a tendencia, ez fordult meg 2020-ban. A 2019-es összesítés szerint, hazánk továbbra is a világlista első harmadában foglal helyet ezen a sötét listán, Japán és Kazahsztán társaságában.

Ha csak az öreg kontinens számait vizsgáljuk, akkor sem szívderítő a helyzet, a 100 ezer főre vetített uniós átlag 11, ez a mutató az öngyilkosságok tekintetében Lettországban 30, hazánkban 19 és ezzel a lista élén állók közé kerültünk.

Ha korosztályi bontásban nézzük meg az elkövetett öngyilkosságok számát, akkor az látszik, hogy a 15-19 évesek körében lassan egy évtizede nem mutatható ki csökkenés.

Továbbra is a férfiak körében magas az öngyilkossági hajlandóság. Korábban elsősorban a nagyvárosokhoz kötötték a problémát, az adatok hosszabb ideje azonban azt mutatják, hogy a kistelepüléseken – elsősorban az ezer lélekszámnál kisebbekben - magas az öngyilkossági ráta.

Az odafigyelés és a meghallgatás egyik kulcsa, hogy segíteni tudjunk. Lényeges, hogy a lehető leghamarabb irányítsuk az illetőt szakemberhez. Az öngyilkosságot elkövetők vagy kísérletet végrehajtók 90 százaléka esetében többnyire kezeletlen pszichiátriai zavar lappang, a legtöbbször depresszió, szorongásos betegség, személyiségzavar vagy ezek mindegyike előfordul. Ezek a problémák azonban kezelhetőek!

A magányos fájdalom is öngyilkossághoz vezethet

Az utóbbi évtizedekben egyre több tanulmány és mind nyíltabb kommunikáció jelent meg arról a traumáról, amelyet a magzatukat bármilyen okból elvesztő nők élnek át.

Az abortusz esetében különösen nagy százalékban jelentkezik depresszió, akár hosszú évekkel a beavatkozás után tör mindez felszínre.

Egy amerikai kutatás, amelyet ezeknek a nőknek a körében végeztek arra világított rá, hogy 80 százalékuk megtartaná a gyermeket, általában a közvetlen környezet, főként partnerük nyomására döntenek a beavatkozás mellett. Ez alaposan vitathatóvá teszi azt, hogy szabadon határoznak az életekről ezek a nők.

Öngyilkosság, mentálhigiénés gondozás

Halál után öngyilkosság

Hazánkban és külföldön is számos szervezet foglalkozik ezeknek az embereknek a támogatásával. Theresa Burke, a Rachel’s Vineyard Ministries alapítója egy lapinterjújában arról is beszélt, hogy az abortuszon átesettek a vizsgálatok szerint átlagosan 310%-kal nagyobb arányban követtek el öngyilkosságot.

Ez a jelenség egyértelmű ellentmondásban van azzal az elgondolással és érveléssel, ami szerint jobb és biztonságosabb döntés volt megszakítani a terhességet.

Burke feltárta a beszélgetésben, hogy ilyen élethelyzetekben a női identitás három központi területe válik érintetté: az erkölcs, az anyaság és a szexualitás. Ezek a sérülések rövidebb-hosszabb idő után a felszínre törnek és érzelmi és viselkedési zavarokat okoznak.

Az említett lapinterjúban Theresa részletesen beszélt arról az új-zélandi kutatásról, amelynek alapvetése az volt, hogy az abortusznak nincsenek pszichés következményei. A vizsgálatot vezető professzor volt a leginkább meglepett, amikor az abortuszon átesett nőkkel kapcsolatos adatokat áttekintette. Ezek feketén-fehéren rögzítették, hogy a körükben kétszer-háromszor gyakoribbá vált az alkohol- és a kábítószerfüggőség. A lelki betegségeknek való kitettség is megnőtt ezeknél a nőknél, a depresszió például 46 százalékkal nagyobb arányban volt diagnosztizálható, de előfordult a szorongás, öngyilkossági késztetés is.

Egy másik kutatás arra világított rá, hogy az abortuszt követő nyolc évben a terhességmegszakításon átesett nők 138 százalékkal nagyobb arányban esnek depresszióba, mint akik végül a baba megtartása mellett döntöttek.

Hazánkban folyamatosan csökkent az abortuszok száma, de még mindig nagyon magas a megszakított terhességek száma. 2019-ben uniós viszonylatban az ezer termékeny nőre jutó abortuszok aránya a második legmagasabb volt,

csaknem 277 abortusz jutott minden ezer élveszületésre. Az EU-s országok átlagához képest jelentősen kevesebb élveszületésre jut több abortusz Magyarországon.

Az anyák életkora alapján a 25-39 év közöttiek körében 45 százalékkal volt alacsonyabb az élveszületés hazánkban, mint az EU-ban. A 20-24 év közöttieknél ugyanakkor több mint 40 százalékkal több terhességmegszakítás volt Magyarországon, mint a vizsgált uniós országokban. Hazánkban húsz éves távlatban megfeleződött ugyan az abortuszok száma. 2000-ben 56 ezer terhességet szakítottak meg, 2020-ban 23901 regisztrált beavatkozást végeztek el. A valós szám ennél magasabb, hiszen elérhetőek a szomszédos országokban abortuszklinikák.

Öngyilkossági gondolatok – a Bízd Rá Magadnál ott a segítség

A portálon számos szervezetet találsz, ahol krízishelyzetekben nyújtanak szakemberek támogatást. Az abortuszra készülők, vagy azon már túlesett nők számára ajánljuk a Ráhel szőlőskertje programjait, illetve a Ne félj, nem ítéllek el! Kovácsné Treer Mária, mentálhigiénés lelkigondozó és férje, Kovács Ferenc állandó diakónus által szervezett alkalmakat, ahol megmutatják, hogy van kiút az abortusz okozta fájdalomból.

Krízishelyzetben segítő szakemberekhez fordulhatunk az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatnál, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálatnál és a Betlehem Háznál is.

Ez csak néhány lehetőség, ahol támogatásra találhattok. Nézz körül a honlapon, hogy az élethelyzethez leginkább illeszkedő segítőt találjatok! Figyeljünk egymásra! Éljen az élet!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: depositphotos.com
Szerző: Novák Alíz

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Ne félj, nem ítéllek el!

Ne félj, nem ítéllek el!
Magzatvesztés, vetélés, halvaszületés, abortusz okozta veszteség, gyász feldolgozása. Életátgondolás az örök élet tükrében. Égető fájdalom, mert nem szültem meg gyermekem. Megbékélés Istennel, önmagammal.

Segítő jelleg: lelkigyakorlat, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Országosan, határon túl is, egész évben rendszeres jelleggel, évente csak néhány előre meghirdetett alkalommal

Ne félj, nem ítéllek el! Munkacsoport

Érdekel

Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak

stat_minus_3
Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak
Lelkigondozás, professzionális segítség mindazok számára, akik krízisben vannak, „sérülékeny felnőttek”, elakadtak a személyes életükben, magányosak vagy konfliktusaik vannak. Az Oázisba betérők térítésmentesen (4 alkalom, utána már térítésköteles), a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalásával képessé válnak arra, hogy találkozzanak értékeikkel, erőforrásaikkal, és azzal élni is tudjanak.

Segítő jelleg: lelkigondozás, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: országos ellátóhely budapesti központtal és Mobil-Oázissal, folyamatosan

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Ráhel Szőlőskertje - Gyere és gyógyulj!

stat_minus_3
Ráhel Szőlőskertje - Gyere és gyógyulj!
Segít felismerni és felszínre hozni a lelki problémák és az abortusz közötti összefüggést. Az abortusz utáni szindrómában az elfojtott, meg nem élt bűntudat és gyász hatására kialakult testi és lelki tünetek azonosításában és kezelésében segítünk a Ráhel Szőlőskertje lelkigyakorlattal.

Segítő jelleg: lelkigyakorlat

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Bárhonnan lehet a programra jelentkezni, évente csak néhány előre meghirdetett alkalommal

Ráhel Szőlőskertje Munkacsoport

Érdekel

Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat

stat_minus_3
Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat
Az alkohol problémában érintetteknek és családtagjaiknak nyújtunk segítséget. Közösségi programokat, lelkigyakorlatokat, lelkinapokat szervezünk, valamint lehetőséget biztosítunk egyéni lelkigondozói beszélgetésre, önsegítő csoportokon való részvételre, család konzultációra. A közösségi találkozások alapja az elfogadó, befogadó légkör, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre.

Segítő jelleg: csoportterápia, konzultáció, lelkigondozás, lelkigyakorlat, mentálhigiénés segítség, önsegítő csoport, tábor

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: országosan, egész évben rendszeres jelleggel

Katolikus Szeretetszolgálat

Érdekel

Gyakorlatok a Szentlélekben felnőtteknek és kamaszoknak

stat_minus_3
Gyakorlatok a Szentlélekben felnőtteknek és kamaszoknak
A felnőtt életkor sajátosságaiból adódó kihívásokra adható érett válaszok keresése a csendben, az imában és személyes beszélgetésekben. Az öregedés során tapasztalható hanyatlásban rejlő szép életlehetőségek felfedezésében igyekszünk segíteni. A halál közeledésével való éberebb szembesülés nem ünneprontás, hanem épp előkészület az Ünnepre. A kamaszok őszintén keresik a hiteles válaszokat Istennel, az emberrel, önmagukkal, a világgal és az élet értelmével kapcsolatban. Ebben a tiszteletreméltó keresésben támogatjuk őket korosztályuknak megfelelően.

Segítő jelleg: lelkigondozás, lelkigyakorlat, lelkivezetés, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: kamaszoknak, fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, ifjúsági közösségeknek, hitoktatóknak, közösségeknek, függőséggel élőknek

Elérhető: Bárhonnan lehet hozzájuk fordulni, vannak rendszeres, előre meghirdetett és igény szerint egyeztetett alkalmak

Szent Ferenc Kisnővérei

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató