Borítókép

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente körülbelül 800 000 ember oltja ki a saját életét, és még ennél is sokkal többen tesznek kísérletet erre. Forduljunk szeretettel és törődéssel a bajban lévők felé. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja kapcsán összegyűjtöttük, hogy milyen jelekre figyeljünk, mit tehetünk!

„Ne ölj!” – a Tízparancsolat 5. törvénye mindössze két szó, de rengeteg jelentést hordoz, az élet teljeskörű tiszteletére kötelez. Tiltja a gyilkosságot, a háborút, az abortuszt, az eutanáziát és az öngyilkosságot is. A törvény alapja, hogy az élet forrása Isten, „minden forrásom belőled fakad”. Utóbbi mondat ismerős lehet, a tavalyi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) biblikus jelmondata volt. A NEK tartós gyümölcse a Bízd Rá Magad portál, amely katolikus szellemiségű segítő szervezeteket fog össze és bemutatja azokat a jó gyakorlatokat, amelyek segítenek bennünket, szeretteinket, hogy támaszt, útmutatást találjunk ahhoz, hogy életünk nehéz, olykor válságos időszakain túljuthassunk.

Bízz és ne félj!

A kezdeményezés mögött lévő szakemberek egyik célja, hogy felismerjük azt, nem kell félnünk attól, hogy vannak gyengeségeink, hibáink, nem titkolni kell a problémáinkat, hanem megoldást keresni azokra. S baj, szinte mindig van, de segítség is. Ezért is bátorítjuk, kérjük az olvasóinkat, hogy vigyék a hírét ennek az összefogásnak, osszák meg közösségi oldalaikon cikkeinket, iratkozzanak fel hírlevelünkre, kövessék portálunkat és ajánlják ismerőseiknek.

Utóbbi különösen fontos lehet, az öngyilkosságok megelőzésének világnapjának táján, amelyet minden évben, szeptember 10-én tartanak. Nehéz témák egyike, különösen azért, mert sokunk szűkebb és tágabb ismeretségi körében találunk olyan személyt, aki önkezével vetett véget életének vagy megkísérelte azt.

Szinte óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy senki nem vett észre semmit abból, hogy mennyire szenved az illető? Az öngyilkosságot gyakori, hogy megelőzik a segélykiáltások, amelyek gyakran süket fülekre találnak.

 

Halljuk meg a segélykiáltást!

Érdemes megismernünk és felfigyelnünk azokra a jelekre, amelyek segélykiáltások lehetnek. Fontos látni, hogy valójában az illető nem az életet akarja eldobni magától, hanem az élethelyzetének a reménytelenségétől, a szenvedéstől, a fájdalomtól így akar megszabadulni. Rendelkezésre állnak olyan kutatások, amelyek szerint az öngyilkosságra készülők nagy arányban keresik fel a háziorvosukat a cselekmény előtti hónapban.

Az árulkodó jelek közé tartozik, ha úgy vélekedik az illető, hogy nincs értelme az életnek és ennek hangot is ad. Elkezd megválni a tulajdonában lévő javaktól, elajándékozza a házi kedvencét, nagyon megváltozik a viselkedése, például felelőtlenné válik, túlzott kockázatot vállal, megnő az alkoholfogyasztása, gyakran öntudatlanságig issza magát, felszámolja a társas kapcsolatait, nem vesz részt olyan rendezvényeken, amelyeket korábban kedvelt, utalásokat tesz - akár viccelődésnek álcázva - az öngyilkosságra, búcsúzó vagy ilyen hangulatú beszélgetést, üzenetváltást kezdeményez környezetével.

Ha tapasztaljuk az alábbiakat, akkor vegyük fel a kapcsolatot az illető legközelebbi hozzátartozóival. Biztosítsuk a bajban lévőt, hogy támogatjuk és forduljunk vele együtt szakemberhez. Próbáljunk meg beszélgetést kezdeményezni vele, kérdezzünk rá érzéseire, gondolataira és arra is, hogy vannak-e öngyilkos gondolatai. Jelezzük neki, hogy nincs egyedül és támogatjuk!

 

Drámai adatok hazánkból

A tavalyi évben drámai adatokat közöltek a magyarországi öngyilkosságokról, tíz százalékkal többen követtek el öngyilkosságot 2020-ban, mint 2019-ben. A gyorselemzések ennek okaként a világjárványt és a bezártságot jelölte meg. Ezzel az adatsorral, ellentétes irányban változott egy három évtizedes trend, ismét növekedett azoknak a száma, akik önkezükkel vetettek véget életüknek. 2020-ban: 1706-an követtek el öngyilkosságot, míg 2019-ben 1550-en. A tíz százalékos növekedés a befejezett öngyilkosságok számában, a rendszerváltás óta példátlan. A férfiak körében 13 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik eldobták az életüket, a nők esetében egy százalék alatti volt a növekedés.

 

Nem csökkent a tinédzserkori öngyilkosságok száma  

A média egy része általában bulvárszenzációként számol be az öngyilkosságról. Elsősorban akkor kerülhet be a hírfolyamba egy-egy ilyen eset, ha az elkövető ismert személy volt, vagy ha az áldozat tinédzserként vetett véget az életének.

Utóbbira különösen érdemes figyelni, hiszen a 25 éven aluliak körében az egyik vezető halálok az öngyilkosság.

Magyarország az 1960-as évektől a világ élvonalához tartozik a 100 ezer főre kivetített öngyilkossági mutatóban. Csökkenőben volt a tendencia, ez fordult meg 2020-ban. A 2019-es összesítés szerint, hazánk továbbra is a világlista első harmadában foglal helyet ezen a sötét listán, Japán és Kazahsztán társaságában.

Ha csak az öreg kontinens számait vizsgáljuk, akkor sem szívderítő a helyzet, a 100 ezer főre vetített uniós átlag 11, ez a mutató az öngyilkosságok tekintetében Lettországban 30, hazánkban 19 és ezzel a lista élén állók közé kerültünk.

Ha korosztályi bontásban nézzük meg az elkövetett öngyilkosságok számát, akkor az látszik, hogy a 15-19 évesek körében lassan egy évtizede nem mutatható ki csökkenés.

Továbbra is a férfiak körében magas az öngyilkossági hajlandóság. Korábban elsősorban a nagyvárosokhoz kötötték a problémát, az adatok hosszabb ideje azonban azt mutatják, hogy a kistelepüléseken – elsősorban az ezer lélekszámnál kisebbekben - magas az öngyilkossági ráta.

Az odafigyelés és a meghallgatás egyik kulcsa, hogy segíteni tudjunk. Lényeges, hogy a lehető leghamarabb irányítsuk az illetőt szakemberhez. Az öngyilkosságot elkövetők vagy kísérletet végrehajtók 90 százaléka esetében többnyire kezeletlen pszichiátriai zavar lappang, a legtöbbször depresszió, szorongásos betegség, személyiségzavar vagy ezek mindegyike előfordul. Ezek a problémák azonban kezelhetőek!

 

Magányos fájdalom

Az utóbbi évtizedekben egyre több tanulmány és mind nyíltabb kommunikáció jelent meg arról a traumáról, amelyet a magzatukat bármilyen okból elvesztő nők élnek át. Az abortusz esetében különösen nagy százalékban jelentkezik depresszió, akár hosszú évekkel a beavatkozás után tör mindez felszínre. Egy amerikai kutatás, amelyet ezeknek a nőknek a körében végeztek arra világított rá, hogy 80 százalékuk megtartaná a gyermeket, általában a közvetlen környezet, főként partnerük nyomására döntenek a beavatkozás mellett. Ez alaposan vitathatóvá teszi azt, hogy szabadon határoznak az életekről ezek a nők.

Halál, halál után

Hazánkban és külföldön is számos szervezet foglalkozik ezeknek az embereknek a támogatásával. Theresa Burke, a Rachel’s Vineyard Ministries alapítója egy lapinterjújában arról is beszélt, hogy az abortuszon átesettek a vizsgálatok szerint átlagosan 310%-kal nagyobb arányban követtek el öngyilkosságot. Ez a jelenség egyértelmű ellentmondásban van azzal az elgondolással és érveléssel, ami szerint jobb és biztonságosabb döntés volt megszakítani a terhességet.

Burke feltárta a beszélgetésben, hogy ilyen élethelyzetekben a női identitás három központi területe válik érintetté: az erkölcs, az anyaság és a szexualitás. Ezek a sérülések rövidebb-hosszabb idő után a felszínre törnek és érzelmi és viselkedési zavarokat okoznak.

Az említett lapinterjúban Theresa részletesen beszélt arról az új-zélandi kutatásról, amelynek alapvetése az volt, hogy az abortusznak nincsenek pszichés következményei. A vizsgálatot vezető professzor volt a leginkább meglepett, amikor az abortuszon átesett nőkkel kapcsolatos adatokat áttekintette. Ezek feketén-fehéren rögzítették, hogy a körükben kétszer-háromszor gyakoribbá vált az alkohol- és a kábítószerfüggőség. A lelki betegségeknek való kitettség is megnőtt ezeknél a nőknél, a depresszió például 46 százalékkal nagyobb arányban volt diagnosztizálható, de előfordult a szorongás, öngyilkossági késztetés is.

Egy másik kutatás arra világított rá, hogy az abortuszt követő nyolc évben a terhességmegszakításon átesett nők 138 százalékkal nagyobb arányban esnek depresszióba, mint akik végül a baba megtartása mellett döntöttek.

Abortuszmutatók hazánkban

Hazánkban folyamatosan csökkent az abortuszok száma, de még mindig nagyon magas a megszakított terhességek száma. 2019-ben uniós viszonylatban az ezer termékeny nőre jutó abortuszok aránya a második legmagasabb volt, csaknem 277 abortusz jutott minden ezer élveszületésre. Az EU-s országok átlagához képest jelentősen kevesebb élveszületésre jut több abortusz Magyarországon.

Az anyák életkora alapján a 25-39 év közöttiek körében 45 százalékkal volt alacsonyabb az élveszületés hazánkban, mint az EU-ban. A 20-24 év közöttieknél ugyanakkor több mint 40 százalékkal több terhességmegszakítás volt Magyarországon, mint a vizsgált uniós országokban. Hazánkban húsz éves távlatban megfeleződött ugyan az abortuszok száma. 2000-ben 56 ezer terhességet szakítottak meg, 2020-ban 23901 regisztrált beavatkozást végeztek el. A valós szám ennél magasabb, hiszen elérhetőek a szomszédos országokban abortuszklinikák.

 

Kinyújtott kéz a Bízd Rá Magadnál

A portálon számos szervezetet találsz, ahol krízishelyzetekben nyújtanak szakemberek támogatást. Az abortuszra készülők, vagy azon már túlesett nők számára ajánljuk a Ráhel szőlőskertje programjait, illetve a Ne félj, nem ítéllek el! Kovácsné Treer Mária, mentálhigiénés lelkigondozó és férje, Kovács Ferenc állandó diakónus által szervezett alkalmakat, ahol megmutatják, hogy van kiút az abortusz okozta fájdalomból.

Krízishelyzetben segítő szakemberekhez fordulhatunk az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatnál, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálatnál és a Bethlehem Háznál is.

Ez csak néhány lehetőség, ahol támogatásra találhattok. Nézz körül a honlapon, hogy az élethelyzethez leginkább illeszkedő segítőt találjatok! Figyeljünk egymásra! Éljen az élet!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com