Borítókép

Fellélegeztél miután véget ért a kisgyermekkori dackorszak. Máris itt a kamaszkor. Hajlamos vagy ugyanazt a dühös kisgyermeket látni, amikor duzzog, de fontos tisztázni magadban, hogy most alakítja ki a személyiségét, formálja önálló véleményét, elérkezett a felnőttkor küszöbére.

A legfontosabb útravaló a kamaszkorú gyermekekhez, a türelem. Még egy tanács: türelem. Végezetül egy harmadik: türelem.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsétek a helyzetet fontos, hogy értsd, mi történik ebben az időszakban a gyermekekkel: óriási hormonális, testi, hangulati, idegrendszeri, személyiségbeli változás. Egy új születésről beszélhetünk. Millió kérdés merülhet fel benned. Mutatunk a Bízd Rá Magad! jógyakorlatai közül párat, ahol támogatást találhatsz.

 

Kezdd az alapoknál!

Nehezen boldogulsz kamasz gyermeked a szakralitást érintő kérdéseinek megválaszolásával? Van egy hely, ahol nincs olyan, hogy rossz kérdés. Hívők és nem hívők, keresők is közösségre lelhetnek az Alpha Alapítvány rendezvényein, ahol megismertetik a kereszténység alapjait.

A kifejezetten fiataloknak összeállított Ifi Alpha, a többi programhoz hasonlóan, közös étkezéssel kezdődik. Ezt vicces és dinamikus előadások, videóvetítések követik és természetesen a kérdések... Különlegesek ezek a kurzusok, mivel bármelyik felekezet tarthatja őket. A közös keresztény hitbéli alapokra építkezik a jelmondatuknak megfelelően „Az alapokban egyetértés, a részletekben megértés.”

További részleteket itt olvashatsz az Alpharól, amely a világ 169 országában van jelen.

Kép forrása: alpha.org.hu

 

A nőiesség felfedezése és megélése

Egyre népszerűbb a kamasz lányok és szüleik körében a Pure Fashion program. A négy féléves sorozat a nőiességre, a női hivatás felfedezésére és megélésére koncentrál. A személyiségfejlesztő programban nagy hangsúlyt kap a lelki képzés is.

A Pure Program egyik nagyon fontos pillére, hogy képes megragadni a kamaszok érdeklődését, arra reflektál, amit ez a korosztály keres. Segít abban, hogy a fiatalok tudatosítsák, tisztázzák magukban, hogy kivé szeretnének válni, milyen értékek fontosak számukra. Amíg ezt nem teszik meg, addig félő, hogy elvesznek a külső elvárások útvesztőjében.

A tanév elején indítják az új csapatot, melybe középiskolás lányok csatlakozását várják. Bővebben itt olvashatsz a programról.

Hogyan kerüld el okosan a játszmákat?

Kétségtelen, hogy hiánypótló az az öt alkalmas foglalkozás, amelyet egy olyan szülő hozott létre, akinek már csak egy gyermeke jár a kamaszkorban. Úgy döntött, hogy korábban szerzett gazdag tapasztalatát megosztja szülőtársaival. Öveket becsatolni, irány a kurzus, hogy kapaszkodót találhass ahhoz, hogyan hangolódj kamasz gyermekedre!

Kép forrása: depositphotos.com

 

Út a független élethez

A család megerősítésére fókuszálnak legyen szó prevencióról vagy már kialakult szenvedélybetegségről a Forrás Lelki Segítők Egyesületében. 1989-ben keresztény orvosok, pszichiáterek és akadémikusok hívták életre a szervezetet, hogy a függőséggel küzdő 16-50 év közötti férfiakat hozzásegítsék egy új, „mentes” élet kezdéshez.

A Debrecenben működő egyesület munkatársai, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek már a Portage program alkalmazásával kapcsolatban. Ez egy közösségi terápiás program, ahol a készségek és képességek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Az első időszakban négy héten át a külvilágtól elszigetelve élnek az intézmény lakói. Elsajátítják az intézmény szabályait és vizsgát tesznek, amely belépő a közösség és a gyógyulás felé. Ezután fokozatosan kinyílnak a kapcsolattartás lehetőségei a családdal, hozzátartozókkal. A traumafeldolgozás időszakában elkészül a szenvedélybetegségük narratívája és a szakemberek összeállítják az egyénre szabott terápiát a mélyben rejlő traumák, veszteségek feldolgozására.

A Lelki Központ értékes tevékenységéről itt olvashatsz bővebben.

Kép forrása: pexels.com

 

Program az egészséges testű és lelkű fiatalokért

Egyéves program keretében segíti a személyiségfejlesztést, a pozitív testkép kialakítását és a termékenységtudatosságot a Teenstar Magyarország Egyesületben. A foglalkozások során a teljes emberre koncentrálnak a test, lélek, szellemiség harmóniájának kialakítását segítik annak érdekében, hogy a fiatalok döntésképes, kritikai szemléletű, egészséges testű-lelkű felnőtteké váljanak. A programról bővebben itt olvashatsz!

Kép forrása: teenstar.hu

 

Egy szerető, támogató közeg

Kamaszkorban különösen fontos a támogató, biztonságos közeg, főleg, ha a fiatal halmozottan hátrányos helyzetű. Arlón, lassan húsz éve segítik, elsősorban a roma családokat abban, hogy rátaláljanak az evangélium örömhírére. Az Elfogadlak Alapítvány ferences kisnővérei a roma pasztorizációs feladatokon kívül, bátorítják és támogatják a fiatalokat és szüleiket a tanulásban, a szakma vagy az érettségi megszerzésében.

Rengeteg játékos, közösségépítő programot is szerveznek. Az élménypedagógia révén megszerettetik a tanulást. Az alapítvány munkatársai az öröm és a jókedv érzését, megtapasztalását kiemelten fontosnak tartják, ez a prevenció része, hogy mindezt szerek nélkül átéljék a fiatalok.  

Kép forrása: unsplash.com

További értékes programokért, cikkekért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Novák Alíz
Kép forrása: depositphotos.com