Türelem? Türelem! Kamaszodik a gyermekem...

Cikkek, hírek / Türelem? Türelem! Kamaszodik a gyermekem...

Ebben a cikkben

Fellélegeztél miután véget ért a kisgyermekkori dackorszak. Máris itt a kamaszkor. Hajlamos vagy ugyanazt a dühös kisgyermeket látni, amikor duzzog, de fontos tisztázni magadban, hogy most alakítja ki a személyiségét, formálja önálló véleményét, elérkezett a felnőttkor küszöbére.

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyam

A legfontosabb útravaló a kamaszkorú gyermekekhez, a türelem. Még egy tanács: türelem. Végezetül egy harmadik: türelem.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsétek a helyzetet fontos, hogy értsd, mi történik ebben az időszakban a gyermekekkel: óriási hormonális, testi, hangulati, idegrendszeri, személyiségbeli változás. Egy új születésről beszélhetünk. Millió kérdés merülhet fel benned. Mutatunk a Bízd Rá Magad! jógyakorlatai közül párat, ahol támogatást találhatsz.

Kezdd az alapoknál!

Nehezen boldogulsz kamasz gyermeked a szakralitást érintő kérdéseinek megválaszolásával? Van egy hely, ahol nincs olyan, hogy rossz kérdés. Hívők és nem hívők, keresők is közösségre lelhetnek az Alpha Alapítvány rendezvényein, ahol megismertetik a kereszténység alapjait.

A kifejezetten fiataloknak összeállított Ifi Alpha, a többi programhoz hasonlóan, közös étkezéssel kezdődik. Ezt vicces és dinamikus előadások, videóvetítések követik és természetesen a kérdések... Különlegesek ezek a kurzusok, mivel bármelyik felekezet tarthatja őket. A közös keresztény hitbéli alapokra építkezik a jelmondatuknak megfelelően „Az alapokban egyetértés, a részletekben megértés.”

További részleteket itt olvashatsz az Alpharól, amely a világ 169 országában van jelen.

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyam

Kép forrása: alpha.org.hu

A nőiesség felfedezése és megélése

Egyre népszerűbb a kamasz lányok és szüleik körében a Pure Fashion program. A négy féléves sorozat a nőiességre, a női hivatás felfedezésére és megélésére koncentrál. A személyiségfejlesztő programban nagy hangsúlyt kap a lelki képzés is.

A Pure Program egyik nagyon fontos pillére, hogy képes megragadni a kamaszok érdeklődését, arra reflektál, amit ez a korosztály keres. Segít abban, hogy a fiatalok tudatosítsák, tisztázzák magukban, hogy kivé szeretnének válni, milyen értékek fontosak számukra. Amíg ezt nem teszik meg, addig félő, hogy elvesznek a külső elvárások útvesztőjében.

A tanév elején indítják az új csapatot, melybe középiskolás lányok csatlakozását várják. Bővebben itt olvashatsz a programról.

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyam

Hogyan kerüld el okosan a játszmákat?

Kétségtelen, hogy hiánypótló az az öt alkalmas foglalkozás, amelyet egy olyan szülő hozott létre, akinek már csak egy gyermeke jár a kamaszkorban. Úgy döntött, hogy korábban szerzett gazdag tapasztalatát megosztja szülőtársaival. Öveket becsatolni, irány a kurzus, hogy kapaszkodót találhass ahhoz, hogyan hangolódj kamasz gyermekedre!

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyamKép forrása: depositphotos.com

Út a független élethez

A család megerősítésére fókuszálnak legyen szó prevencióról vagy már kialakult szenvedélybetegségről a Forrás Lelki Segítők Egyesületében. 1989-ben keresztény orvosok, pszichiáterek és akadémikusok hívták életre a szervezetet, hogy a függőséggel küzdő 16-50 év közötti férfiakat hozzásegítsék egy új, „mentes” élet kezdéshez.

A Debrecenben működő egyesület munkatársai, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek már a Portage program alkalmazásával kapcsolatban. Ez egy közösségi terápiás program, ahol a készségek és képességek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Az első időszakban négy héten át a külvilágtól elszigetelve élnek az intézmény lakói. Elsajátítják az intézmény szabályait és vizsgát tesznek, amely belépő a közösség és a gyógyulás felé. Ezután fokozatosan kinyílnak a kapcsolattartás lehetőségei a családdal, hozzátartozókkal. A traumafeldolgozás időszakában elkészül a szenvedélybetegségük narratívája és a szakemberek összeállítják az egyénre szabott terápiát a mélyben rejlő traumák, veszteségek feldolgozására.

A Lelki Központ értékes tevékenységéről itt olvashatsz bővebben.

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyamKép forrása: pexels.com

Program az egészséges testű és lelkű fiatalokért

Egyéves program keretében segíti a személyiségfejlesztést, a pozitív testkép kialakítását és a termékenységtudatosságot a Teenstar Magyarország Egyesületben. A foglalkozások során a teljes emberre koncentrálnak a test, lélek, szellemiség harmóniájának kialakítását segítik annak érdekében, hogy a fiatalok döntésképes, kritikai szemléletű, egészséges testű-lelkű felnőtteké váljanak. A programról bővebben itt olvashatsz!

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyamKép forrása: teenstar.hu

Egy szerető, támogató közeg

Kamaszkorban különösen fontos a támogató, biztonságos közeg, főleg, ha a fiatal halmozottan hátrányos helyzetű. Arlón, lassan húsz éve segítik, elsősorban a roma családokat abban, hogy rátaláljanak az evangélium örömhírére. Az Elfogadlak Alapítvány ferences kisnővérei a roma pasztorizációs feladatokon kívül, bátorítják és támogatják a fiatalokat és szüleiket a tanulásban, a szakma vagy az érettségi megszerzésében.

Rengeteg játékos, közösségépítő programot is szerveznek. Az élménypedagógia révén megszerettetik a tanulást. Az alapítvány munkatársai az öröm és a jókedv érzését, megtapasztalását kiemelten fontosnak tartják, ez a prevenció része, hogy mindezt szerek nélkül átéljék a fiatalok.

cigánypasztoráció, közösségépítés, nevelési program, tanácsadás, tanfolyamKép forrása: unsplash.com

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: depositphotos.com
Szerző: Novák Alíz

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#cigánypasztoráció #közösségépítés #nevelési program #tanácsadás #tanfolyam

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Pure Program

stat_minus_3
Pure Program
A Pure egy kamasz lányokat megszólító, személyiségfejlesztő program, ahol élményszerűen foglalkozunk a fiatalokat érdeklő témákkal. A kamaszkori válaszkeresésben és jövőképük tudatosításában segítjük a lányokat. Olyan közösséget biztosítunk számukra, ahol velük egykorú társaikkal beszélgethetnek az őket érintő és érdeklő kérdésekről. Elmondhatják gondolataikat, feltehetik a kérdéseiket és őszinte barátságokat köthetnek.

Segítő jelleg: személyiségfejlesztő program

Ajánljuk: kamaszoknak

Elérhető: Előadások, önkéntes képzés tekintetében országos, csoportok jelenleg Budapesten és Debrecenben működnek., egész évben rendszeres jelleggel

Misszió a teljes értékű felnőttségért Alapítvány

Érdekel

Befogadlak - segítség a tanulásban gyerekeknek és kamaszoknak

stat_minus_3
Befogadlak - segítség a tanulásban gyerekeknek és kamaszoknak
Hátrányos helyzetű és roma származású kisiskolás gyerekeket segítünk a tanulásban, a házi feladatok elkészítésében, majd lehetőséget biztosítunk a közös játékra, kézműveskedésre. Hátrányos helyzetű és roma származású kamaszokat segítünk a tanulásban, szakma, érettségi megszerzésében, szabadidejük értelmes eltöltésében.

Segítő jelleg: cigánypasztoráció, hitéleti segítség, korrepetálás, szociális tevékenység

Ajánljuk: gyerekeknek, kamaszoknak

Elérhető: Arló (Ózdi kistérség, BAZ megye), egész évben rendszeres jelleggel

Elfogadlak Alapítvány

Érdekel

Megélni, és nem túlélni a kamaszkort!

stat_minus_3
Megélni, és nem túlélni a kamaszkort!
A Teenstar program segíti a gyerekeket, hogy a rájuk zúduló információhalmazban egy kicsit rendet tegyenek. Időt és teret biztosítunk annak, hogy az őket érintő és érdeklő kérdésekről nyitott, oldott légkörben beszélgethessenek, kérdezhessenek. A Teenstar program során időt és teret biztosítunk a fiataloknak, hogy az őket érintő legfontosabb kérdésekről, mint barátság, szerelem, szexualitás beszélgetni tudjanak. Támogatjuk a szülő-gyermek kapcsolatot. Nagy hangsúlyt fektetünk a pozitív testkép kialakítására és a termékenységtudatosságra.

Segítő jelleg: személyiségfejlesztő program

Ajánljuk: kamaszoknak, szülőknek, iskoláknak, ifjúsági közösségeknek

Elérhető: Budapest, Piliscsaba, Miskolc, Baja, Hódmezővásárhely, Szeged, Erdély, Felvidék, előre egyeztetett igény szerinti helyen és időben

TeenSTAR Magyarország Egyesület

Érdekel

Kamaszokra hangolódó

stat_minus_3
Kamaszokra hangolódó
Öt alkalomból álló workshop-sorozatunkkal szeretnénk a kamaszok szüleinek segíteni abban, hogy a kamaszkort túléljük, közösen épüljünk, fejlődjünk és talán még jól is érezzük magunkat közben. Workshop, hiszen munkára hívjuk a kedves szülőket: együtt gondolkodásra, kérdések feltevésére, időutazásra, önvizsgálatra, gyakorlásra. Mindezt egy biztonságos közegben, hasonló élethelyzetű szülőtársakkal, a titoktartás vállalása mellett.

Segítő jelleg: workshop

Ajánljuk: szülőknek, közösségeknek

Elérhető: Személyes és online alkalmakat is tartunk, így bárhonnan be lehet kapcsolódni, évente csak néhány előre meghirdetett alkalommal

Kamaszokra hangolódó

Érdekel

Ifi Alpha kurzusok fiataloknak az élet és a hit nagy kérdéseiről

stat_minus_3
Ifi Alpha kurzusok fiataloknak az élet és a hit nagy kérdéseiről
Az Ifi Alpha egy olyan programsorozat, amely a mai fiatalokhoz szól és egy barátságos, őszinte és kötetlen légkörben segít felfedezni a keresztény hit alapjait. Az alkalmak célja, hogy a fiatalok beszélgessenek életről, hitről, Jézusról. Az előadások személyes történetek, animációk és utcai interjúk bemutatásával segítik feldolgozni az adott témát és kérdéseket a kiscsoportok számára.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: kamaszoknak, ifjúsági közösségeknek

Elérhető: Országszerte, helyi közösségek szervezésében, egész évben rendszeres jelleggel

Alpha Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató