A szülővé válás napos és árnyékos oldala

Cikkek, hírek / A szülővé válás napos és árnyékos oldala

Ebben a cikkben

Gondolatok a szülővé válásról és a szülés körüli hangulatingadozásokról

Szülő lettél – gyermeked, gyermeketek született. Részese vagy egy gyönyörű folyamatnak. Benned van-e a hiba, ha mégsem csak szépnek és jónak érzed az élethelyzetedet? A tapasztalatok alapján, ha csak pozitív érzésekre készül a szülővé váló ember, akkor bizony csalódik, hiszen, mint mindennek ezen a világon, a szülői létnek sem csak egy oldala van…

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

Annak érdekében, hogy ne érjék váratlanul a kisgyermekes mindennapok a szülővé váló párt, és az az érzés se alakuljon ki, hogy a nehezebb pillanatok csak náluk fordulnak elő, mert látszólag mindenki másnál gördülékeny a családi élet, fontos, hogy megfelelő információkkal rendelkezzenek a szülők.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

A szülővé válás minden gyermek születésével megtörténik, hiszen minden gyermekkel új család is születik. A legnagyobb változásnak az első gyermek születését élhetik meg a szülők, ezért most ebből a nézőpontból nézzük meg a szülővé válást.

Míg a megelőző évszázadokban a szülőkre háruló feladatokban a közösség segítette a családot, részben tehermentesítve őket a gyermek megszületését követő időszakban, az utóbbi évtizedekben jellemzően a két szülőnek kell mindezt megoldani.

A gyermekes létről most lépjünk egyet vissza azért, hogy rá tudjunk nézni a szülővé válás teljes folyamatára.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

Készülés, tervezgetés időszaka

A várandósság időszaka felkészülés a kisgyermekes családi létre: testben, lélekben és társadalmi viszonyok vonatkozásában is alapvető változásokkal jár, nem csak a várandós nőnél, hanem a párjánál is.

· Megérintődik a saját szülővel való kapcsolat, aki eddig szülei gyermeke volt, most maga is szülővé válik. Jó lehetőség ez az időszak a saját szüleinkkel átbeszélni a kapcsolatunkat, akár nehezebb érzések rendezésre is van mód.

· A várandósság alatt induló és a gyermek születése után is tartó folyamat során ki kell alakítani a saját szülői szerepet, identitást és ennek keretében átgondolni, hogy a saját szülőtől látott mintát alapul véve mit és hogyan szeretnénk a gyermekünknek tovább adni.

· Érdemes hiteles forrásból információt szerezni a várandósság – szülés – szülővé válás témakörében annak érdekében, hogy reális elvárással és tudással induljunk neki ennek az életciklus-váltásnak. Jó, ha a szülők nem csak szülésre, hanem szülőségre felkészítő beszélgetéseken, tanfolyamokon is részt vesznek. A szülői szerep egyik része ösztönös, másik részét a régi világban tapasztalati úton szerezte meg a nagycsaládon belül a szülővé váló pár. Ma már ez a tapasztalati, évek során kialakuló tudás sokszor hiányzik – hiszen az anyává váló nő nem részese feltétlen más nőrokona várandósságának, szülésének, gyermekágyas időszakának, nem viszi kislányként a meleg vizet a szüléskor, nem segít a fiatal anyának az újszülött ellátása körüli teendőkben.

A várandósság és a szülés által felszabadított érzések átélésében fontos, hogy a szülő nő kellő támaszt kapjon, meghallgatásra és biztonságra találjon a közvetlen környezeténél – hiszen ezt a támaszt és biztonságot tudja továbbadni a gyermeke felé is.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

És megszületik a gyermek

Nagy az öröm, hiszen erre vártak a szülők oly sok héten – vagy esetleg éven – keresztül. Miért vannak időnként nehezebb érzések? Aggodalom, félelem, szorongás…

A gyermek megszületésével hirtelen, egyik pillanatról a másikra változik meg a szülők élete. És bár a gyermek már jelen van, a szülői érzések nem biztos, hogy ugyanekkor megszületnek. A hatalmas öröm, a mindent elsöprő felelősségérzés az érzelmek hullámvasútján utaztatja a szülőket a gyermek születését követő hetekben, hónapokban – és mindez teljesen természetes.

Szülő is születik

A szülővé válás időt igénylő folyamat, a várandósságról való tudomásszerzéstől a gyermek másfél éves koráig tart: türelemre inti a szülőket a változások átélése, az új élethelyzethez való hozzászokás és a gyermek vonatkozásában. Ideális esetben ebben az időszakban sok közös pozitív élménye van a párnak. Ugyanakkor ez az életszakasz magával hordozza a változás veszteségeit is:

· Az anyánál a karriert, a munkavállalói létet felváltja a befelé, a gyermek felé fordulás lelassultabb időszaka,

· Módosulnak a család jövedelmi viszonyai,

· Átalakulnak a társas kapcsolatok,

· Kevesebb idő jut a korábban megszokott tevékenységekre, a szülőknek saját magukra és egymásra.

· Az apára hárul a családfenntartó szerep és ő tartja meg érzelmileg, biztonságban az anyát és a gyermeket is.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

A családokkal végzett munka tapasztalata alapján segíti a szülőket, ha a szülőség napos oldalán túl már előre tudnak a várható változásokról és készülnek is ezekre. A gyermek születése előtti élet hiányozhat az anyának, a gyermek éjjel-nappali gondozása miatti fáradtság lehangoló tud lenni – és ezt mindenki másként éli meg.

Ezért fontos, hogy téma legyen

A szülőség árnyékos oldala

Szülés után

· Az anya testének regenerálódnia kell, lehet, hogy lélekben sok mindent tenne az újszülöttjéért, de a teste még teljes mértékben nem tud partner lenni: az első napokban, héten lehet, hogy nincs elég erő és energia, a varratok vagy a hasi műtét sebe még akadályozza, nehezíti a mindennapokat.

· Az anyánál a szülést követő hetekben nagyon intenzívek a hormonális változások és az ezzel járó hangulatingadozások. Ez egyrészről természetes, a családnak és a támogató közösségnek mégis fontos odafigyelnie, hogy az anya hogy érzi magát, hogyan tud a babájához kapcsolódni és számára biztonságot nyújtani.

Biztonságot nyújtani úgy, hogy a gyermek megszületésével pont a bizonytalanság érzése tud időnként elsöprő lenni: Életben tudom tartani a babám? Eleget kap enni? Én lennék az, akinek gondoskodnia kell róla? Olyan pici, törékeny és védtelen… Innentől én vagyok A SZÜLŐ, aki felelős érte?! Minden pillanat, minden helyzet új – és nekem kell megoldani…

Ezek a gondolatok és érzések mindkét szülőnél megjelenhetnek, viszont a hormonok tánca miatt az anyánál élénkebben.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

Az aggodalmak természetesek, elősegítik a szülői gondoskodást és megfelelő odafigyelést a babára. A bizonytalanság miatti szorongás – ha az nem túlzó, nem bénító – segíti, hogy a szülő kellően körültekintő és találékony legyen a babával. A babák rugalmasak és nagyon ügyesen tudnak már a születésük után is kapcsolódni a szülőhöz, segítve az összehangolódást.

A gyermekágyas időszak: a szülés utáni hat hét kiemelt szerepe

Mennyi bölcsességről árulkodik a hagyomány szerinti gyermekágyas időszak, amikor a fiatal anya hat hétnyi időt kapott, hogy ágyban fekve a teste regenerálódjon, a hormonszintek rendeződhessenek és ismerkedhessen a gyermekével. A komatál szokása révén napról napra tápláló ebédet kapott az újonnan született család és körülöttük volt, figyelt rájuk a nagycsalád és a közösség, elvégezték a háztartással kapcsolatos feladatokat.

A gyermekágyas időszak testi-lelki folyamatai napjainkban is zajlanak minden családban, a hagyomány megtartó és támogató ereje azonban már nincs mindenhol a régi erővel jelen. És ahol nincs meg ez a támogatás, ott nagyon jó, ha a család maga épít ki támogató és megtartó közösségi hálózatot maga körül: barátokból, hasonló élethelyzetben levő családokból.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

Segítséget jelenthet a védőnő, a gyermekágyas dúla, a szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens ebben az időszakban: meghallgat és szakértő módon támogat az új élethelyzet adta kérdésekben. Érdemes a szűkebb környezetnek és a szakembereknek is jelezni, ha a szülőséget túl nehéznek érzi valamelyik szülő, ha megterhelőek a hangulatingadozások, ha azt érzi az anyuka, hogy nem tud igazán kapcsolódni a babájához.

Milyen figyelmeztető jelekre érdemes odafigyelni az anyánál a szülés után a családnak, barátoknak?

A gyermek megszületésével új időszak kezdődik a család életében. A szülés után pár nappal egyre jobban tudatosul az anyában az új szerepe, a felelősség a gyermek iránt – miközben keresi az új életciklusban saját magát, az új identitását.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

A szülést követő héten megfigyelhető pánik és kétségbeesés, lehangoltság, akár folyamatos sírás – ezek a Post Partum Blue vagy Baby Blue jellemző tünetei. Ilyenkor fontos, hogy az anya maga mellett érezze elsősorban a párja, de összességében a családjának, barátainak a támogatását – a meghallgatás, támogatás segít túljutni az anyának ezen a természetes, néhány napig tartó hangulatingadozáson, aminek kialakulása mögött az új élethelyzet miatti érzések mellett a hormonrendszer intenzív változása van.

Szakember (pszichológus) segítségét kell kérni akkor, ha a szülést követő hetekben, vagy a szoptatás időszaka alatt néhány napnál tovább tartó negatív hangulati szakaszt érez az anya vagy a környezet az anyán: tehát ha fennáll a Post Partum Depresszió lehetősége. A kisgyermekes lét természetes velejárója a fáradtság, kialvatlanság, bizonytalanság - ám a szülőnél kialakuló alvászavar, erősebb szorongás, étvágyzavar, lehangoltság, gyermek iránti érdektelenség, passzivitás már ezen túlmutat. Ha akárcsak felmerül a családban, barátokban a lehetősége az anya negatívabb hangulati állapotának, érdemes jelezni a gyermekorvosnak, védőnőnek vagy más, a családot ebben az időszakban támogató szakembernek, aki lehet a teljesség igénye nélkül gyermekágyas dúla, szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens, szoptatási tanácsadó vagy perinatális tanácsadó. Ezek a szakemberek az anyával és a családdal történő beszélgetés alapján szükség esetén a negatív hangulati állapot kezelésében jártas szakemberhez tudják a családot irányítani.

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

A szülés utáni depresszió az anyának a gyermekkel alakuló kapcsolatára is negatívan kihathat. Sajnos sok esetben a gyermekágyas vagy szoptató anyuka jelzéseit tévesen hisztinek véli a környezet, egy idő után az anya – megértés és támogatás hiányában – már nem is jelzi az érzéseit. Fontos, hogy jelezhesse az anya az érzéseit, aggodalmait, kételyeit, valamint, hogy jelzés nélkül is a környezete odafigyeljen rá és a gyermekével való kapcsolatára.

Azért, hogy ez az odafigyelés meglegyen, szükséges a megelőzés: az, hogy a családok megfelelő információval rendelkezzenek a várandósság és a szülést követő időszak hangulati változásai kapcsán, ha nem csak a szülésre, hanem a szülőségre is készülnek a gyermeket váró párok.

Különösen érdemes odafigyelni a házastársnak, a családnak, barátoknak az anyukára akkor, ha nehéz gyermekkora volt, ha a szülés előtt bármikor – akár kezelt, akár kezeletlen – negatív hangulati periódusai voltak, ha gyászol vagy családi problémák nehezítik a szülővé válást vagy ha a szülés kimenetele volt számára nehezen megélhető (koraszülés, császármetszés, traumatikus szülésélmény).

szülés, gyermekvállalás, mentálhigiénés segítség, szülővé válás

És az apukák?

Az anyák mellett az apukákra is oda kell figyelni:

· egyrészt az apaság a férfi életében is egy új, még ismeretlen szerep, a gyermek gondozásával kapcsolatban bizonytalanság-érzéssel,

· másrészt az újonnan kialakuló családfenntartó szerep, az anyagi felelősség terhe az apák vállán van.

Az anyuka jól teszi, ha bevonja az apát is a gyermek körüli teendőkbe, így az apa is kompetensnek, hatékonynak érezheti magát, sokkal jobban rá tud hangolódni a gyermekre.

Kutatások alapján az apákat is érintheti a gyermek születése után depresszió, az élethelyzettel való megküzdés nehézsége. Erre – az apa és a család jólléte érdekében – ugyanúgy oda kell figyelni a környezetnek, mint az anya esetében. A lehetséges tünetek hasonlóak az anyánál előfordulókhoz, bár időben máskorra eshet a megjelenésük.

Légy tökéletlen szülő és nyugodtan kérj segítséget

Ha a szülő magával szemben túlzó elvárásokkal vág bele a szülőségbe (olyan fogadalmakkal, hogy én mindent megadok, amit én nem kaptam meg, mindig türelmes és odafigyelő leszek…), ha nagyon nagy a kontraszt a várandósság és szülés előtti életmód és az új élet között, bizony nehéz érzéseket kelthet életre. A bűntudat vagy az alkalmatlanság érzése megkörnyékezheti a szülőket, de míg a bűntudat esetleg változásra ösztökélhet, az alkalmatlanság érzése miatti szégyen bénító tud lenni, a szülő saját maga ellenében működik és mindez rosszul hat a szülő-gyermek kapcsolatra is.

Ezekben az esetekben érdemes segítséget kérni: enyhébb esetben bizalmas, tapasztalt családtagtól, komolyabb esetben szakembertől: védőnőtől, szülő-csecsemő, kisgyermek konzulenstől, perinatális tanácsadótól, pszichológustól.

Segítséget kérni nem szégyen, bár hazánkban még sajnos nem teljesen elterjedt, hogy nem mindent magunknak kell megoldani. Pedig az egész család működésére kihat a támogatás jótékony hatása, javul a szülő önértékelése és nem utolsó sorban a szülőnek a gyermekkel való kapcsolata.

Az Anyának és az Apának érdemes tudni azt, hogy a gyermeküknek nem tökéletes szülőre, hanem elég jó (mondjuk ki: tökéletlen) szülőre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan tudjon nőni, fejlődni. Az elég jó szülő a mindennapi együttlét során elég jól rá tud hangolódni a gyermekére, észleli a jelzéseit, az újszülött vagy csecsemő életkorának megfelelő módon és időben reagál is rájuk. Ha tízből hétszer ez teljesül, az már a babának megfelelő. A szülői tökéletlenség pedig segít a gyermeknek, hogy a szülő jelenlétében és segítségével megtanulja elviselni a frusztrációt, évek során megtanulja kezelni az érzéseit és megnyugtatni magát.

Felhasznált irodalom:

Dr. Belső Nóra: Életciklusok és hangulatzavarok (HVG könyvek, 2020.)

Dr. Alexandra Sacks, Dr. Catherine Birndorf: Ezt miért nem mondta senki? (Kulcslyuk kiadó, 2023)

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Freepik
Szerző: Jindáné Labádi Gabriella szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Együtt születünk - szülésfelkészítő

stat_minus_3
Együtt születünk - szülésfelkészítő
Szülésfelkészítő másként, mert szólunk a szülés-születés körüli időszak testi és lelki változásairól, úgy, hogy van lehetőséged több ismeretet szerezni, mesét, zenét hallgatni, alkotni és egymás gondolatait, érzéseit megismerni. Beszélünk többek közt fájdalomról, szülésről, gyermekágyról, szoptatásról az apa-anya-baba szemszögéből. Foglalkozunk várandósokkal és párjaikkal, egyénileg vagy kis csoportban.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: várandósoknak

Elérhető: Budapest, online bárhonnan, egész évben rendszeres jelleggel

Együtt születünk Munkacsoport

Érdekel

SZAKAJTÓ - szülésfelkészítés

stat_minus_3
SZAKAJTÓ - szülésfelkészítés
Interaktív csoportos szülésfelkészítőn a családdá válás folyamatára nézünk rá együtt. Alkalmaink célja, hogy a leendő szülők kevesebb félelemmel és bizonytalansággal, de jóval több tudással és kompetenciaérzéssel váljanak anyává és apává. Hatékony vajúdástámogatást is tanulhatnak, gyakorolhatnak a párok.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: várandósoknak, szülőknek

Elérhető: Budapest, egész évben rendszeres jelleggel

SZAKAJTÓ Munkacsoport

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató