Legyél Te is önkéntes!

Cikkek, hírek / Legyél Te is önkéntes!

Ebben a cikkben

„Ha csinálsz valamit, csináld jól és addig, amíg csak tudod!” - volt édesapám mondása. Azt gondolom, ez nem csupán egy élethivatásra vagy a hitvallásra lehet igaz, de az embertársainkhoz való viszonyulásban és így akár az önkénteskedés szerepére is életünkben.

A Biblia is számtalan formában tanítja nekünk, hogy mások szolgálata önmagában hordozza jutalmát.

„Ha kenyeret adsz az éhezőnek, és jól tartod a nyomorultat, akkor fölragyog a sötétben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli napfény." (Ézs 58,10)

Az önkéntesség egyre inkább elterjedt és aktív része a mindennapoknak - különösen advent idején- , de mindig van hová fejlődni adományokat fogadó és önkéntes oldalról egyaránt. Írásunkban szeretnénk hasznos ötleteket adni, hogyan is érdemes ezt elkezdeni és mire figyeljünk ha már benne vagyunk.

önkéntesség, adományozás

Miben rejlik az önkéntesség fontossága?

Sokunk igénye, hogy a számunkra fontos jó ügyek előmozdításában tevőlegesen is részt vehessünk. Ehhez bekapcsolódhatunk a civil szervezetek munkájába, hiszen mindig szükség van elhivatott, dolgos kezekre. A civil szervezetek elsődleges „megélhetését”, azaz a működésüket a pénzbeli adományok biztosítják, ugyanakkor az önkéntesek munkája nélkül, a legtöbb esetben nem tudnák biztosítani a szolgáltatásaikat, holott társadalmi szinten elengedhetetlenül szükség van rájuk.

Önkéntes oldalról szintén sokat profitálhatunk az önkénteskedésből. Fiatalként a kötelező 50 óra közösségi szolgálat elvégzése közben értékes baráti kapcsolatokkal gyarapodhatunk és akár a hivatásunkra is rálelhetünk. Egy-egy így megismert szervezet rendszeres támogatása akár családi hagyománnyá is válhat.

Tíz éves kortól már bevonhatjuk a gyerekeket is az életkoruknak megfelelő önkéntes feladatokba és lehet ez a család egyik közös „családépítő” szokása is, ahol együtt élhetjük meg, hogy hozzátenni a nagy egészhez milyen jó. A gyerekek így szüleik példájából szívhatják magukba ennek a jelentőségét, megtapasztalják ennek pozitív lelki hozadékát, miközben közös élményként van jelen az életükben. Friss nyugdíjasként szintén a közösség és a hasznosság örömét és érzéseit, és sokaknál a magány gyógyírját kaphatjuk meg a közösségi szolgálatokkal.

Mit jelent önkéntesnek lenni?

Minden életkorban fontos lehet adni, és tehetünk azért, hogy ez minél inkább az életvitelünk részévé váljon, akár egyénileg, akár az egész család számára, ahol kicsik és nagyok együtt élhetik meg, hogy jót tenni jó, pláne együtt.

Az önkéntes szolgálat megmutatja számunkra a segítségadás örömét és segít elfogadni, beépíteni a szemléletünkbe a másokért való felelősséget. Adni sokkal többet jelent, mint keresztényi kötelesség. Belső hívás, hit és elköteleződés. Életforma. És mindeközben megérezhetünk Isten végtelen szeretetét.

Hogyan kezdj bele?

1. Tájékozódj!

Egy-egy számodra fontos téma kapcsán keresgélj az interneten (például https://www.onkentes.gov.hu/), közösségi portálokon, ill. kapcsolódj be a Bízd Rá Magad segítői közösségébe, a közel 170 segítő szervezet munkájának támogatásával. Az Önkénteskedj! aloldalon alkalmi és rendszeres önkénteskedési lehetőségek közül is válogathatsz idődhöz, erődhöz, lehetőségeidhez mérten.

2. Mi a szívügyed?

Keress olyan szervezetet a lakóhelyed közelében, amelynek a missziója közel áll hozzád! Keresd meg őket személyesen, biztos lehetsz benne, hogy minden szükséges információt megkapsz az önkéntes lehetőségekről. Kérdezd meg például, hogy milyen gyakorisággal, milyen időközönként van szükségük önkéntesekre, milyen típusú segítségre van szükségük, kell-e valamelyikhez adott esetben szakképesítés stb. A legtöbb helyen tartanak tájékoztató napokat is, amikor minden információt megosztanak a lehetőségekről.

3. Mérd fel, mennyi időd van önkéntes munkára!

Nagyon fontos, hogy felmérd ténylegesen mennyi időt és energiát tudsz erre rászánni. Így be tudod építeni a naprendedbe és a segítő szervezet is tudni fogja mikor számíthat rád.

Ha megszületett a szívedben az elhatározás, mindig tartsd szem előtt az is, hogy adni abból tudsz, ami benned van, ezért figyelj arra, hogy te is eleget pihenj és töltekezz. Mindig az életkorodnak, élethelyzetednek megfelelő, állapotbeli feladataid (pl. kisgyermekek, család ellátása) mellett végezhető szolgálatot vállalj! Nem megoldás és senkinek sem teszel jót azzal, ha a saját szükségleteidet elhanyagolod. Amikor segítesz, tedd teljes szívvel, de önmagadat is szolgáld jól és amikor töltekezik a lelked, azt is csináld odaadóan.

önkéntesség, adományozás

4. Milyen tevékenységeket végeznél szívesen?

Egy-egy szervezetnél mindig többféle munkalehetőség van és nem kell olyasmit csinálnod, amit egyébként nem szívesen teszel, ettől ne tarts! Mindig elmondják, hogy a szervezet számára milyen típusú feladatokban van szükség dolgos kezekre, és mindenkitől csak azt fogják kérni, amit fel tud vállalni. Általában a belépés előtt egy tájékoztató nyomtatványt kell kitölteni, ahol felsorolják, milyen típusú feladatok vannak, te pedig kiválaszthatod, melyiket csinálnád szívesen.

Az önkéntes munkák zöme nem igényel speciális tudást és könnyen betanulható (például ételosztás, ház körüli munkák, szemétszedés, adományok gyűjtése stb.), ugyanakkor az is előfordul, hogy segítő szervezet kimondottan valamilyen konkrét szakmai tudással keres önkéntes segítőket. Vannak olyan tevékenységek, amelyek szakképzettséget igényelnek (például terápiás segítségnyújtás, jogi segítség stb.), így ilyen típusú feladatra ennek fényében jelentkezz. A Bízd Rá Magad önkéntes adattárában le tudod szűrni többek között azt is, hol és milyen típusú szakképzettséggel keresnek önkénteseket.

5. Ha pénzt vagy használati eszközöket adományoznál inkább

Ha anyagilag is szeretnéd segíteni a szervezetek munkáját, azt ma már nagyon sokféleképpen megteheted. Az adomány lehet egyszeri vagy rendszeres pénzadomány, lehet ruha, cipő, háztartási eszköz, bútor, könyv stb. Küldhető pénzadomány postán vagy telefonhívással, de akár online lehetőségeken keresztül is. Tudj meg többet az adományozásról szóló cikkünkből! https://bizdramagad.hu/cikkek/az-adomanyozas-kulturaja/

6. Kaphatok juttatásokat?

Az önkéntesség lényege, hogy a munkát pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül végzed. Tedd jó szívvel, önzetlenül! Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül, vagy kényszerűségből, mert

„a jókedvű adakozót szereti az Isten”. (2Kor. 9,7)

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy például a járulékos költségeidet a szervezet megfizesse számodra. Ez minden esetben függ a konkrét munkától, például, ha védőfelszerelés, munkaruha szükséges, azt biztosítják. Ha például az önkéntes munka során sokat kell utazni, akkor azt is biztosítja a szervezet. Ezt minden esetben egyedi és az önkéntes szerződés tartalmazza. Bármilyen gyakorlati kérdésed merül fel, kérdezz rá bátran!

Az önkéntesség szerepe a fiatalok életében

Az önkéntesség egyszerre fejleszti és építi azt, aki adja és szolgálja a közösséget. Az ötvenórás kötelező iskolai közösségi szolgálat már több, mint egy évtizede része a középiskolák nevelési rendjének és nagy szerepe van a fiatalok társadalmi felelősségvállalásának kialakításában. A bizdramagad.hu portálon több olyan szervezet tevékenységét is megismerheted, akiknél az 50 órás szolgálat is lehetséges.

önkéntesség, adományozás

Ha fiatalként konkrét önkéntes lehetőségeket keresel, szívből ajánljuk számodra a Csak Egyet Szolgálatot, melynek elsődleges célja, hogy a hozzájuk betérő rászorulókat konkrétan és hatékonyan tudják segíteni. Elsősorban konyhai szolgálatra keresnek önkénteseket, reggeli készítésére, ételosztásra. Ha úgy érzed, szívesen áldoznál szabadidődből erre a szolgálatra, örömmel várják a jelentkezésed.

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület fő célkitűzése, hogy növelje a magyar katolikus közösségek teremtésvédelmi elkötelezettségét – minél szélesebb körrel együttműködve – az egész társadalom javára. Ha te is magadénak érzed a teremtett világ gondozásának és védelmének ügyét és a közösségi gondolkodást, keresd fel őket és legyél náluk önkéntes.

Önkéntes egyetemisták jelentkezését várják a Kórházsuli Alapítványnál is, ahol korrepetálással olyan gyerekeknek segíthetnek, akik gyógykezeléseik miatt kimaradnak az iskolákból. Segíts Te is!

önkéntesség, adományozás

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén működő Katolikus Karitász szervezeténél több, mint 1200 önkéntes vállal karitász szolgálatot. Mindenkit jó szívvel fogadnak, aki érez magában indítást arra, hogy csatlakozzon, keresse meg a helyi plébániai karitász csoportot vagy a plébános atyát. Többek között lehetőség van élelmiszer-, ruha-, gyógyászati segédeszköz gyűjtésre, szétosztásra, táboroztatásra, gyakorlati segítségnyújtásra is.

Felnőttként hol csatlakozhatok?

Ha a keresztény hitet megismertető programok szervezésében vennél szívesen részt, az Alpha Kurzust érdemes lenne felkeresned. Az Alpha egy több hetes kurzus, a keresztény hitet felfedező találkozások sorozata. Minden alkalom része egy jóhangulatú vacsora, egy előadás a keresztény hittel kapcsolatban és egy kiscsoportos beszélgetés, ahol mindenki elmondhatja gondolatait és felteheti kérdéseit az adott témával kapcsolatban. Az Alpha alkalmakat helyi önkéntesek szervezik. Az Alpha megtartásához egy kis csapatra van szükség: a szervezéshez, a vacsora előkészítéséhez, a teremberendezéshez, a kiscsoportok vezetéséhez. Indíts Te is egy Alphát!

önkéntesség, adományozás

Az Otthon Segítünk Alapítvány (OSA) egy olyan országos, közhasznú segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben, a harmonikus családi élet kialakításában, a szülői készségek megerősítésében a családközpontú segítés alapelvei mentén.

Vannak speciális szaktudást igénylő eseti feladatok is. Hajléktalanok segítésében is gyakori a szakmai önkéntesség kérése. A Csak Egyet Szolgálatnál például az élet legkülönbözőbb területein dolgozó nagylelkű emberek a szaktudásukat adják adományként, ezáltal fodrászhoz, ügyvédi és orvosi tanácsadásokhoz is hozzájutnak a rászorulók.

Ha van olyan társadalmi ügy, ami a szívednek kedves és szeretnél új tapasztalatokat szerezni, tudásodat a jó ügy érdekében kamatoztatni, akkor ennek egy kézenfekvő és gyakorlati formája lehet, ha valamelyik civil szervezetnél, vagy egyházi szolgálatnál vállalsz önkéntes tevékenységet.

Legyél Te is önkéntes! Bízd Rá Magad Te is!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Freepik
Szerző: Csabai Hajnalka

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#önkéntesség #adományozás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Csak Egyet Szolgálat - Szociális Segítő Központ

stat_minus_3
Csak Egyet Szolgálat - Szociális Segítő Központ
Hajléktalanoknak, mélyszegénységben élő embereknek segítünk; római katolikus karizmatikus missziós szolgálatként működünk. Ételt, fürdési, mosási lehetőséget; internet, telefon-hozzáférést biztosítunk. Igény esetén egyénileg foglalkozunk a hozzánk betérőkkel, a szociális munka eszközeit használva. Segítőbeszélgető, közbenjáró imaszolgálatot tartunk fenn. Heti egy-egy alkalommal ökumenikus bibliaóra, illetve dicsőítés várja a hozzánk betérőket.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, hajléktalan ellátás, ima, szociális tevékenység

Ajánljuk: felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Budapest, folyamatos

Csak Egyet Szociális Segítő Központ

Érdekel

Alpha kurzusok a keresztény hit kérdéseiről

stat_minus_3
Alpha kurzusok a keresztény hit kérdéseiről
Az Alpha egy több hetes kurzus, a keresztény hitet felfedező találkozások sorozata. Minden alkalom része egy jóhangulatú vacsora, egy előadás a keresztény hittel kapcsolatban, és egy kiscsoportos beszélgetés, ahol mindenki elmondhatja gondolatait és felteheti kérdéseit az adott témával kapcsolatban.

Segítő jelleg: tréning

Ajánljuk: felnőtteknek, közösségeknek

Elérhető: Országszerte, helyi közösségek szervezésében, egész évben rendszeres jelleggel

Alpha Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

Érdekel

Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek

stat_minus_3
Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek
Az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szolgálataiban szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben. Célunk, hogy a fiatal szülők támaszt kapjanak, képesek legyenek a felmerült problémák kezelésére, megtapasztalják a szülővé válás pozitív, örömet adó oldalát, aminek következtében a gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban fejlődhetnek.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, önkéntesség

Ajánljuk: családoknak

Elérhető: országosan, részletek a honlapon, egész évben rendszeres jelleggel

Otthon Segítünk Alapítvány

Érdekel

Katolikus Karitász - karitász tevékenység

Katolikus Karitász - karitász tevékenység
A Katolikus Karitász a 16 egyházmegyei karitászon keresztül a rászorulókat kívánja rövid- és/vagy hosszútávon segíteni. Kiemelt programok: Lak6, Szép otthonok, Öngondoskodó háztartások, nagyböjti és adventi tartós élelmiszergyűjtés, iskolakezdési támogatások.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, önkéntesség, szociális tevékenység

Ajánljuk: családoknak, egyedülállóknak, betegeknek, önkénteseknek

Elérhető: országosan, folyamatosan

Katolikus Karitász - Caritas Hungarica

Érdekel

KórházSuli - gyógykezelés alatt álló diákoknak

stat_minus_3
KórházSuli - gyógykezelés alatt álló diákoknak
A KórházSuliban az iskolából kimaradó, tartós gyógykezelés alatt álló gyerekek otthoni oktatását segítjük. Velünk biztonságos közegben, játékosan, közösségben tanulhatnak és gyógyulhatnak a beteg fiatalok. Célunk, hogy diákjaink lelkileg is megerősödve térjenek vissza betegségük előtti életükhöz. Ebben segítjük Őket, családjukat és anyaiskolájukat önkéntes egyetemisták bevonásával. Hiszünk a tanulás és a közösség gyógyító erejében. Fiatal felnőttként (30 év alatt) önkéntes munkára várunk szeretettel. Az általad választott tantárgyból egy tartós betegségből gyógyuló fiatal tanítója lehetsz online vagy személyes találkozással heti rendszerességgel.(1-2 óra/hét)

Segítő jelleg: korrepetálás

Ajánljuk: betegeknek, önkénteseknek

Elérhető: Online, országosan, Iskolai tanév ideje alatt

KórházSuli Alapítvány

Érdekel

Ifi Alpha kurzusok fiataloknak az élet és a hit nagy kérdéseiről

stat_minus_3
Ifi Alpha kurzusok fiataloknak az élet és a hit nagy kérdéseiről
Az Ifi Alpha egy olyan programsorozat, amely a mai fiatalokhoz szól és egy barátságos, őszinte és kötetlen légkörben segít felfedezni a keresztény hit alapjait. Az alkalmak célja, hogy a fiatalok beszélgessenek életről, hitről, Jézusról. Az előadások személyes történetek, animációk és utcai interjúk bemutatásával segítik feldolgozni az adott témát és kérdéseket a kiscsoportok számára.

Segítő jelleg: tanfolyam

Ajánljuk: kamaszoknak, ifjúsági közösségeknek

Elérhető: Országszerte, helyi közösségek szervezésében, egész évben rendszeres jelleggel

Alpha Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató