// Define dataLayer and the gtag function. window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} // Set default consent to 'denied' as a placeholder // Determine actual values based on your own requirements gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });

Hittel, közösségben az időskori magány ellen

Cikkek, hírek / Hittel, közösségben az időskori magány ellen

Ebben a cikkben

Az időskori magány egy nagyon összetett érzelmi-fizikai állapot, amelyet az elvárások és a valóság közötti eltérés vezérel. Az idősek elszigetelődésének egyik leggyakoribb oka, hogy továbbra is hasznosak szeretnének lenni a környezetükben, a társadalomban. Egyfajta hirtelen talajvesztettséget jelent a számukra, hogy “nincs dolguk, nincs rájuk szükség”.

És bár a magány a világban általánosan egyre burjánzóbb jelenség, mind az érintett, mind a környezete rengeteget tehet ellene!

Bízd Rá Magad segítői közösség, idősgondozás

Vajon a magány csak az időskor problémája?

Bár a kapcsolatteremtés iránti igényünk veleszületett, sokan közülünk gyakran érezzük magunkat egyedül. Számos kutatás foglalkozott a témával és habár ténylegesen a 75 évnél idősebbeket érinti legjobban a magányosság, valójában három kritikus életkorban tör ránk legerőteljesebben az egyedüllét érzése:

A magány még azokat az emberek is érintheti, akiket egész nap sokan vesznek körül vagy éppen tartós házasságban élnek. A magány komoly veszélyt jelent a jóllétre, valamint a hosszú távú lelki és fizikai egészségre egyaránt.

Ráadásul az elmagányosodás és a társadalmi elszigeteltség egyre nagyobb közegészségügyi problémát is jelent idősödő társadalmunkban. Jelenleg hozzávetőlegesen több, mint 170.000 80 év feletti, egyedülálló idős ember él Magyarországon. Így összességében maga a jelenség több százezer embert érint közvetlenül, és milliókat a családjaikon keresztül.

Van segítség!

Éppen ezért a bizdramagad.hu honlap egyedi, tematizált ajánlásgyűjteményében a magány, elszigetelődés kérdésköreiben is azt tűzte ki célul, hogy a teljes emberi életút ezen kihívásával kapcsolatban mindenki valós, gyakorlati, keresztény értékeken alapuló lelki, hitéleti és fizikai szinten is segítséget találhasson. Akár közvetlenül érintett, akár egy szerettének akar segíteni.

Bízd Rá Magad segítői közösség, idősgondozás

A közösségek, a segítő szolgálatok – ahogyan a Bízd Rá Magad főként katolikus segítő szervezetei is -, a társas lét érzelmi stabilitást biztosít, ezért is fontos, hogy a mindennapokban legyen mellettünk valaki, aki támaszt nyújt mind fizikai, mind pedig lelki szinten és ebben a közösségek szerepe elengedhetetlen.

Elkerülhető az elmagányosodás?

Az emberek számos okból válhatnak szociálisan elszigeteltté, például életkoruk vagy betegségeik okán, vagy azért, mert már nem ők a család központja, nyugdíjba mennek, elhaláloznak a házastársak és barátok.

A veszteségérzés mellett sokan tapasztalják a magányt a szoros családi kapcsolatok vagy a helyi közösségi tevékenységek hiánya miatt, vagy éppen azért, mert nem mernek csatlakozni egy-egy közösséghez.

A magány a testet-lelket egyaránt megbetegíti, ezért komplex feladat és kiemelkedő jelentőségű minél előbb felvenni vele a harcot, melyre a gyógyír nem más, mint a közösség megtartó ereje.

Bármi legyen is az ok, megdöbbentően könnyű magányosnak és kiszolgáltatottnak érezni magunkat, ami depresszióhoz és a fizikai egészség és jóllét súlyos romlásához vezethet.

A magányosságot stigma övezi és sajnos az idősebb emberek hajlamosak arra, hogy ne kérjenek segítséget, ami még jobban konzerválja nehéz helyzetüket.

Fontos azonban, hogy ne feledjük, a magányosság bárkit érinthet – és érint is -, bármilyen életkorban, ugyanakkor igenis sokat tehetünk ellene!

Magány vagy egyedüllét? Van különbség?

A magány és az egyedüllét közötti legfontosabb különbség az, hogy az egyedüllét pozitív lelkiállapot, míg a magány abszolút negatív. A magányosságot az elszigeteltség jellemzi, az egyedüllét ezzel szemben önkéntes. Azok az emberek, akik szívesen töltenek időt egyedül, továbbra is fenntartják a társas kapcsolataikat, amelyekhez visszatérhetnek, amikor közösségben megélt élményekre vágynak. Még mindig töltenek időt másokkal, de ezeket az interakciókat kiegyensúlyozzák az egyedül töltött időszakok.

Mi a helyzet a saját házunk táján?

Magyarországon jelenleg több, mint 1 millió ember él magányosan, ebből több, mint 600 ezer 65 év feletti.**

Bár pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, közülük hányan vannak, akiknek nincs családjuk, a számadat mégis jól mutatja, hányan tölthetik például az ünnepeket magányosan.

Mi magyarok nem igazán vagyunk a társas kapcsolatok szakértői, hiszen a felnőtt lakosságnak mintegy 40%-a nem, vagy csak alig él társadalmi életet, miközben minden tizedik felnőtt érzi magát kimondottan magányosnak.*** Persze ez a riasztó adat részben a világjárvány számlájára is írható, de ahhoz, hogy lényegesen változzon, több erőfeszítés szükséges mind az érintett, mind pedig a környezete részéről.

Mit tehetek én? Hogyan fogjak hozzá?

Ha érintettek vagyunk, a legfontosabb, hogy vegyünk egy nagy levegőt, csipetnyi bátorságot és keressük meg azokat a környékbeli közösségeket, akikhez érdeklődési körünkben, lelkiségünkben kapcsolódni tudunk. Ilyen lehet például egy önsegítő kör, egy klub, egy lelkiségi mozgalom, egy kórus, egy kiránduló csoport stb.

De kereshetünk olyan lehetőségeket is, ahol önkéntes feladatokat tudunk végezni, ott sosem leszünk feleslegesek, mert mindig örülnek az őszinte, tevékeny szeretetnek. Ha valaki érez magában indíttatást arra, hogy önkéntesként csatlakozzon egy rászorulókat segítő szervezethez, keresse bátran a helyi plébániai karitász csoportot vagy a plébános atyát.

Sok további lehetőség mellett, különösen jó szívvel ajánlunk az Otthon Segítünk Alapítványt is, melynek helyi szolgálataiban szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen,heti rendszerességgel, áitlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben.

Bízd Rá Magad segítői közösség, idősgondozás

Ne tördjünk bele!

A magány és izoláció csökkentésére számtalan módszer rendelkezésre áll. A társas kapcsolatok fenntartása és kiterjesztése, a feleslegesség érzésének csökkentése, a kommunikáció fejlesztése hatékony eszközei lehetnek az idős emberek szellemi-fizikai-lelki aktivitásának megtartásához. Ehhez pedig a közösségek szerepe kimagasló. Az aktivitás fokozása, a közösségben szerzett élmények mind elősegítik a testi-lelki jóllétet.

Adhat-e ennél többet az élet? Tesszük fel sokszor ilyenkor is a kérdést, pedig sosem késő egy közösség tagjává válni. A bizdramagad.hu oldalon is bemutatkozó Alpha Alapítvány alkalmain igazán azt érezheted majd, hogy a jó beszélgetések, jó társaság mellett a java még csak most kezdődik! De a Bízd Rá Magad jógyakorlatai között szerepel a patinás múlttal rendelkező KALÁSZ, a Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége is, ha inkább a női elvonulásokat, lelkigyakorlatokat, könyvklubokat részesíted előnyben.

Ép testben, ép lélek!

A rendszeres fizikai aktivitás fejleszti az idősek motoros képességeit, csökkenti a fájdalomérzetet és így segít a jó általános egészségi állapot megőrzésében, ami alapvető fontosságú a magány elleni közdelemben, kialakulásának megakadályozásában. A rendszeres sporttevékenység hatására javul az agy oxigén ellátottsága, ami pozitív hatással van a mentális képességekre, javítja a gondolkodást, koncentrációs készséget és a közérzetet.

Ha már régen sportoltál, apró lépésekkel kezdd újra. És a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válassz, ami örömmel tölt el. Ha teheted, kertészkedj, egy gyönyörű kert testnek-léleknek gyógyír. Ha szeretsz kirándulni, keresd a Viator Egyesület túráit, ahol a hittől távolabb lévőket is szeretettel várják, vagy bejárhatod a Mária Út zarándok- és turistaút hálózatának egyes szakaszait, de megismerkedhetsz az egyedülálló Cor-Way® módszerrel is, ha épp a nordic walking áll hozzád közelebb.

Lelkigyakorlat hatásai

Az önmagunkkal való szembenézés, az imádság és az elmélkedés lényünk középpontjába vezet, figyelmessé tesz Isten jelenlétére az életünkben. A belőle áradó szeretet megtapasztalása kettős hatással van az életünkre: megerősíti a jót és gyógyítja, ami megtörött.

A bizdramagad.hu lelkigyakorlatai segítenek az életutunk hitünk mentén történő feldolgozásában, miközben az örömteli együttlét és a jelen pillanatainak pozitív megélését is ajándékként vihetjük magukkal. Ezáltal erősödik a közösségi érzés, új kapcsolatok alakulhatnak ki.

Lelkiségi programok

Egyénileg és csoportosan kísért lelkigyakorlatain a Szív Lelkiségi Központ és a Betlehem Lelkigyakorlatos Ház biztosítja a gyönyörű környezetet, a természet adta lehetőségeket és az igényes pihenést, miközben az életút feldolgozásában és az öregedésben rejlő szép életlehetőségek felfedezésében is segítséget kaphatunk. Egyéni lelkigondozásra, mentálhigiénés vagy éppen istenkapcsolat mélyítő segítő beszélgetésre ad lehetőséget a Kilátó Szolgálat és az Oázis; ha úgy érzed, a magány szorítja a lelked, itt biztosan meghallgatnak.

Jó szívvel ajánljuk a Párbeszéd Házát is, ha változatos lelkiségi és kulturális programokra vágysz, például konferenciákra, könyvbemutatókra, előadásokra, műhelyfoglalkozásokra, kiállításokra, koncertekre, filmklubokra.

Hogyan segíthet a család?

A család a legtöbbet azzal teheti, hogy van. Ha jelen van az idős szülő, nagyszülő életében, hiszen leginkább a szociális stimuláció, a társas kapcsolatok, az unokák, dédunokák tartják az időseket jó állapotban. Legyen része az életüknek! A technika ma már könnyedén áthidalja a távolságokat, egy-egy rendszeres telefon, a látogatási idők mind-mind segítenek idős rokonainknak, hogy fitten tartsák magukat szellemileg, lelkileg, fizikailag egyaránt.

Minden történet, minden élethelyzet más, minden családnak önmagának kell valamilyen megoldást találnia. Néhány általános szempontot ajánlunk:

Legyen időnk megtenni ezeket a a lépéseket, segítsük a magányban élő időseket!

Források:

* https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/demographic-change-and-healthy-ageing/social-isolation-and-loneliness

** KSH

*** https://knowledge4policy.ec.europa.eu/sites/default/files/fairness_pb2018_loneliness_jrc_i1.pdf

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: freepik.com
Szerző: Csabai Hajnalka

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#idősgondozás #depresszió #Bízd Rá Magad segítői közössége #magány #Idősek és nagyszülők világnapja

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Alpha kurzusok a keresztény hit kérdéseiről

stat_minus_3
Alpha kurzusok a keresztény hit kérdéseiről
Az Alpha egy több hetes kurzus, a keresztény hitet felfedező találkozások sorozata. Minden alkalom része egy jóhangulatú vacsora, egy előadás a keresztény hittel kapcsolatban, és egy kiscsoportos beszélgetés, ahol mindenki elmondhatja gondolatait és felteheti kérdéseit az adott témával kapcsolatban.

Segítő jelleg: tréning

Ajánljuk: felnőtteknek, közösségeknek

Elérhető: Országszerte, helyi közösségek szervezésében, egész évben rendszeres jelleggel

Alpha Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

Érdekel

Non tu solus - Betegápolás otthon

Non tu solus - Betegápolás otthon
Az idős életszakasz egyik legnagyobb nehézsége a betegségek kapcsán az önállóság fokozatos elvesztése, a betegségek kialakulása és elhatalmasodása. Az otthoni gondoskodáshoz, betegápoláshoz nyújtunk segítséget megbízható ápolók közvetítésével.

Segítő jelleg: betegápoló közvetítés

Ajánljuk: időseknek, betegeknek

Elérhető: A 24 órás betegápolás az egész országban, a bejárós ápolás csak Budapesten és környékén, folyamatosan

Nontusolus Kft.

Érdekel

Cor-Way - Életmódváltás, egyéni fejlesztés

Cor-Way - Életmódváltás, egyéni fejlesztés
Életünk során akadnak olyan helyzetek, amikor fizikailag, lelkileg és mentálisan is támogatásra szorulunk, ehhez adnak segítséget a Cor-Way program egyéni foglalkozásai többek között az életmódváltáson, edzésen és a meditáción keresztül.

Segítő jelleg: mozgás és spiritualitás

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Budapest, I. kerület, Igény szerint, bejelentkezés után

Cor-Way Molnár Renáta

Érdekel

Kilátó- segítő beszélgetés, lelkigondozás

stat_minus_3
Kilátó- segítő beszélgetés, lelkigondozás
Ingyenes mentálhigiénés segítő egyéni beszélgetés, lelkigondozás. Fizetős csoportos foglalkozások. Várunk, ha úgy érzed, nehézségeid meghaladják az erőforrásaidat, és utadnak ezen a szakaszán jólesne, ha melléd szegődne egy kísérő. Várunk, ha olyan kérdéseid vannak, amelyeket már mindenkivel végigbeszéltél, mégis úgy érzed, egy helyben toporogsz, vagy éppen olyan kérdéseid vannak, amelyeket senkivel nem tudsz megbeszélni.

Segítő jelleg: lelkigondozás, lelkivezetés, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: országosan, szeptembertől júniusig

Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat

Érdekel

Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak

stat_minus_3
Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, Oázis - ahol meghallgatnak
Lelkigondozás, professzionális segítség mindazok számára, akik krízisben vannak, „sérülékeny felnőttek”, elakadtak a személyes életükben, magányosak vagy konfliktusaik vannak. Az Oázisba betérők térítésmentesen (4 alkalom, utána már térítésköteles), a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalásával képessé válnak arra, hogy találkozzanak értékeikkel, erőforrásaikkal, és azzal élni is tudjanak.

Segítő jelleg: lelkigondozás, mentálhigiénés segítség, segítő beszélgetés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: országos ellátóhely budapesti központtal és Mobil-Oázissal, folyamatosan

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek

stat_minus_3
Otthon Segítünk - otthoni segítség kisgyermekeseknek
Az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szolgálataiban szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában a támogatást kérő kisgyermekes családoknak a mindennapi tevékenységekben. Célunk, hogy a fiatal szülők támaszt kapjanak, képesek legyenek a felmerült problémák kezelésére, megtapasztalják a szülővé válás pozitív, örömet adó oldalát, aminek következtében a gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban fejlődhetnek.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, önkéntesség

Ajánljuk: családoknak

Elérhető: országosan, részletek a honlapon, egész évben rendszeres jelleggel

Otthon Segítünk Alapítvány

Érdekel

Webnővér - társ az otthoni ápolásban

Webnővér - társ az otthoni ápolásban
A Webnővér a hozzátartozóját otthon ápolókat látja el ápolási-, jogi-, életmód-és táplálkozási tanácsokkal és lelki támogatással. Számos betegápolást bemutató, hasznos videó és a betegápoláshoz kapcsolódó szolgáltatási térkép is elérhető az oldalon.

Segítő jelleg: e-tájékoztatás, jogi tanácsadás, mentálhigiénés segítség

Ajánljuk: felnőtteknek, családoknak, betegeknek

Elérhető: országosan online elérhető, folyamatosan

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Érdekel

Többlettartalommal megtöltött természetjárás

stat_minus_3
Többlettartalommal megtöltött természetjárás
A természet csendje új nézőpontokat, felfedezéseket hozhat az egyén életébe, távolságból láthatja élete problémáit. Egyesületünk az egyháztól, hittől távolabb lévők számára is vonzó, élhető életszemléletet kínál, be- ill. elfogadó programokat és közösséget, Isten és egymás felé való nyitottsággal, új lelki utakra való rátalálás lehetőségével - a templom vagy a természet csendjében. Az időskori elmagányosodás, beszűkülés ellen a természetben, közösségben eltöltött időnek különös jelentősége van.

Segítő jelleg: mozgás és spiritualitás, zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, ifjúsági közösségeknek, hitoktatóknak, közösségeknek

Elérhető: Bárhonnan lehet jelentkezni a programokra, alkalmanként, előre meghirdetett helyen és időpontban

Viator Egyesület

Érdekel

Zarándoklatok a Mária Úton

Zarándoklatok a Mária Úton
A zarándoklás a testi-lelki egészség helyreállítása és megőrzése, a hitben való elmélyülés mellett a családi összetartozás erősítését is szolgálhatja. Egyesületünk éves szinten több, kifejezetten családoknak szóló zarándoklatot is szervez.

Segítő jelleg: zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: Az egész ország területéről, rendszeres, előre meghirdetett csoportos alkalmak, de egyénileg bármikor járható a Mária út

Mária Út Közhasznú Egyesület

Érdekel

Katolikus Karitász - karitász tevékenység

Katolikus Karitász - karitász tevékenység
A Katolikus Karitász a 16 egyházmegyei karitászon keresztül a rászorulókat kívánja rövid- és/vagy hosszútávon segíteni. Kiemelt programok: Lak6, Szép otthonok, Öngondoskodó háztartások, nagyböjti és adventi tartós élelmiszergyűjtés, iskolakezdési támogatások.

Segítő jelleg: gyakorlati segítség, önkéntesség, szociális tevékenység

Ajánljuk: családoknak, egyedülállóknak, betegeknek, önkénteseknek

Elérhető: országosan, folyamatosan

Katolikus Karitász - Caritas Hungarica

Érdekel

Párbeszéd Háza (jezsuita budapesti lelkiségi és kulturális központ)

stat_minus_3
Párbeszéd Háza (jezsuita budapesti lelkiségi és kulturális központ)
A Párbeszéd Háza a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja, programkínálatában számos élethelyzettel, témával kapcsolatos rendezvény, workshop megtalálható. A Ház a teremtő párbeszédet szolgálja a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén. Programjai között szerepelnek konferenciák, könyvbemutatók, előadások, műhelyfoglalkozások, kiállítások, koncertek, filmklubok. Rendszeres vendégeink neves közéleti és egyházi személyek, művészek, elismert nemzetközi szaktekintélyek.

Segítő jelleg: előadás, film, szakmai nap, workshop, kiállítás

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, papoknak, szerzeteseknek

Elérhető: Alapvetően Budapesten, illetve az online programok bárhonnan követhetőek. , egész évben rendszeres jelleggel

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Szív Lelkiségi Központ lelkigyakorlatai

stat_minus_3
Szív Lelkiségi Központ lelkigyakorlatai
Lelkigyakorlataink lehetőséget nyújtanak az imára, csendre és életreflexióra, amely elvezet egy mélyebb kapcsolatra Jézussal. A lelkigyakorlat a figyelmes hallgatás ideje, a befogadásé és a befogadottság tapasztalatáé. Nyitottá válunk arra, hogy Isten Lelke megerősítsen bennünket Jézus követésében, erőt kapunk a tanúságtételhez és döntéseinkhez.

Segítő jelleg: bibliodráma, lelkigyakorlat, lelkivezetés, mozgás és spiritualitás

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak, egyedülállóknak, gyermeküket egyedül nevelőknek, hitoktatóknak, özvegyeknek

Elérhető: Tahitótfalu, egész évben rendszeres jelleggel

Jézus Szíve Társasága

Érdekel

KALÁSZ csoportok nőknek

stat_minus_3
KALÁSZ csoportok nőknek
A KALÁSZ csoportok női közösséget nyújtanak a keresztény nőknek rendszeres csoporttalálkozókkal. A lányokat és asszonyokat segítjük abban, hogy a katolikus hit és a tiszta erkölcs alapján tudják betölteni a sajátos női hivatásukat a társadalomban, az egyházban és a családban, mert a hitvesi és családanyai szerepre sem a széthullt családok, sem az iskolai oktatás nem készít fel. - Népi, nemzeti kultúránk, hagyományaink ápolása - A keresztény nők identitásának és hitének erősítése

Segítő jelleg: klub, lelkigyakorlat, tábor, tanfolyam

Ajánljuk: nőknek

Elérhető: Országosan, ill. határon túli magyar nyelvű csoportjaink is vannak, egész évben rendszeres jelleggel

KALÁSZ - Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége

Érdekel

Cor-Way - Mozgással egybekötött lelkigyakorlatok

Cor-Way - Mozgással egybekötött lelkigyakorlatok
Mozgáskurzussal egybekötött lelkigyakorlatok, lelki napok

Segítő jelleg: lelkigyakorlat, mozgás és spiritualitás

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek

Elérhető: Országos, évente többször

Cor-Way Molnár Renáta

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató