Párkapcsolatban élni jó

Cikkek, hírek / Párkapcsolatban élni jó

Ebben a cikkben

A KétIgen Alapítvány párkapcsolat-gazdagító programját pár- és családterápiában jártas szakemberek - pszichológusok, családterapeuták, illetve jegyesoktatással foglalkozó házaspárok álmodták meg és dolgozták ki tudományos vizsgálatok és gyakorlati tapasztalatok alapján azzal a céllal, hogy minél több pár szenteljen minőségi időt a kapcsolatának, hogy az elmélyüljön, gazdagodjon, megerősödjön.

Makovsky Király Zsuzsa és Makovsky Miklós 2020-ban csatlakoztak az akkor induló egyik KétIgen műhelyhez mentorházaspárként, az alapítók meghívására. Ők korábban több, elsősorban jegyespárok felkészítésével foglalkozó programon vettek részt, Budakeszin pedig már több mint tizenöt éve foglalkoznak jegyesoktatással a helyi plébánián, és a Sapientia jegyesoktatói képzését is elvégezték.

Párkapcsolat, párkapcsolati tréning

„Számunkra tehát régóta nem kérdés, hogy a párkapcsolatot ápolni és tudatosan működtetni kell, és hogy erre vannak kipróbált technikák, tapasztalatok - foglalja össze Zsuzsa, Miklós pedig hozzáteszi: elsősorban azért mondtak igent erre a feladatra, mert tetszett nekik az a gondolat, hogy minden, a párkapcsolatát gazdagítani vágyó pár kaphasson valamilyen felkészítést.

„Fontosnak tartjuk, hogy olyan pároknak segítsünk, akik egyébként nem jutnak hozzá ilyen információkhoz, például egyházi jegyesfelkészítés keretében. Természetesen bárki hozzá tud jutni ilyen tematikájú könyvekhez, és a plébániákra is be lehet csöngetni jegyesoktatásra jelentkezni, de ezt sokan nem teszik meg.”

A hét foglalkozásból álló KétIgen műhely minden alkalma egy-egy témakört dolgoz fel (család - ahonnan jövünk, személyiség, kommunikáció, konfliktuskezelés, intimitás, pénzkezelés, célok és elköteleződés) egy pontosan kidolgozott menetrend és kézikönyv alapján. Az egyes alkalmak felépítése hasonló: előadással kezdődnek, amelyet szakemberek vagy a KétIgen házaspárjai tartanak, gyakorlati szempontból, példák segítségével ismertetve az egyes témákat. Az előadásokat egy mentorházaspár által vezetett 4-5 házaspáros kiscsoportos, kétórás feldolgozás követi, melyek során a hangsúlyt arra helyezik, hogy a párok kettesben beszélgessenek, közösen kidolgozzák a kapott feladatokat, játékokat, sőt akár házi feladatokat is. A páros munkát általában kiscsoportos megosztások követik.

Miklós hangsúlyozza: A kiscsoportban nem elvárás a belső gondolataink feltárása, ezeket kettesben beszélik meg a párok. A feladatok páros megoldása közben tapasztaltak megosztása a kiscsoportban csak egy lehetőség. Mégis, a párok általában nyitottak, sok mindent elmesélnek és ezzel gazdagítják egymást is.”

Zsuzsa így folytatja: „Nagyon jó beszélgetések szoktak kialakulni. Ma már egy ritka és értékes jelenség, hogy nyolc-tíz ember leül egymással úgy beszélgetni egy témáról, hogy mindig csak egy beszél, a többiek hallgatják. Ez a résztvevők számára is érdekes és értékes tapasztalat. Mentorként pedig fontos a beszédesebb résztvevőket picit visszafogni, a passzívakat pedig aktivizálni.”

A műhely nyitott mindenféle helyszínről, korosztályból és élethelyzetből érkező párok számára, akik pár éves, komoly kapcsolatukat szeretnék tudatosan ápolni, vagyis érdekeltek abban, hogy tegyenek a kapcsolatuk gazdagításáért. A résztvevők az egész országból érkeznek, és a fővároson kívül lehet személyes képzés vidéken is. Jellemzően fiatal párok, házasságkötés előtt vagy friss házasok, valamint olyan együttélők is jönnek, akik még egyelőre nem gondolkodnak házasságkötésben. Van néhány idősebb pár is, olyanok, akik második tartós kapcsolatukat szeretnék tudatosabban ápolni. Általában mindenki elvégzi a hét alkalmat, nincsenek útközben „kikopó” párok.

Párkapcsolat, párkapcsolati tréning

A műhely nem párkapcsolati nehézségekkel küzdők számára jött létre, bár nekik is segíthet, de nem terápia, hanem prevenció, hiszen célja megtanulni/megtanítani a tartós párkapcsolat működtetését. Az alapítók kifejezett célja a nem hívő párokhoz is szólni, és ezt a szándékot a gyakorlat is visszaigazolja: egyre többen jönnek egyházi körökön kívülről is.

A program a családterápiában ismert rendszerszemléleten alapszik. Ezzel kapcsolatban Miklós kifejti: „Az emberi kapcsolataink rendszerként működnek, így a párkapcsolat is egy olyan élő rendszer, amit ápolni kell. Ha a kapcsolatokban valakit bármilyen negatív vagy pozitív hatás ér, vagy ő maga bármit is tesz, az hatással van a másikra és magára a rendszerre, vagyis a kapcsolatra is.

Mi abban szeretnénk megerősíteni a résztvevőket, hogy ha figyelnek a kapcsolatukra és annak érdekében tudatos lépéseket tesznek egymás felé, akkor az örömteli, egymást a boldogságra segítő vállalkozás lehet, hiszen párkapcsolatban élni jó dolog, minden nehézség ellenére.

Sajnos mindannyian találkozunk olyan véleményekkel, hogy nem a kapcsolat, hanem én vagyok a fontos, de ez nem így van: a kapcsolat - még akkor is, ha meg kell érte küzdeni - rengeteg örömet, biztonságot, erőforrást ad. Statisztikailag is bizonyított, hogy a stresszbetegségek kevésbé jönnek ki a békés párkapcsolatban élőkön."

Zsuzsa pedig így foglalja össze a lényeget: "Nem változtatni akarunk a kapcsolatokon, hanem gazdagítani azt, tudatosítani ápolásának fontosságát. Tudatosítani, hogy

a kapcsolat célja nem elsősorban a saját boldogság keresése, hanem maga a kapcsolat működtetése

- amelyet egy külön entitásként is felfoghatunk és amely önmagában is érték -, ezért véleménykülönbség, elfoglaltság, fáradtság esetén is a szemünk előtt kell lennie, hogy azt tudatosan ápolni kell".

A műhely nem ingyenes, hiszen több ember rengeteg munkája van benne és technikai jellegű költségek is felmerülnek, mint terembérlet, videók elkészítése, a füzetek nyomtatása, a tárgyi ajándékok vagy a frissítők, ezért a hét alkalomnak jelképes díja van: összesen 42 ezer Ft páronként. Ez a díj alapítványi támogatásnak minősül, tehát ennél többet is köszönettel elfogadnak, viszont akik esetleg nem tudják kifizetni, kisegíti az alapítvány, hiszen az nem egy profitorientált vállalkozás; a céljuk az, hogy minél több párhoz eljussanak.

Párkapcsolat, párkapcsolati tréning

Lelkesen mesélik, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak, amelyek egy része az alapítvány honlapjára és FB oldalára is kikerül, sőt grafikusuk a visszajelzésekből rajzokat is szokott készíteni. Elmondásuk szerint sok résztvevő kiemelte, hogy a műhelyben olyan kérdésekről is beszélgettek, amelyek korábban nem jöttek elő, és azt is sokan megemlítették, hogy segíti a kapcsolatuk működését, hogy rálátnak bizonyos dolgokra. Nem ritkán előfordul, hogy a párnak csak az egyik tagja motivált a részvételben, de utólag a másik is nagyon pozitív dolgokról számol be.

„Nemrég hallottuk, hogy a szilveszteri bulin téma volt a legutóbbi, a 2021-ről 2022-re átívelő műhelyünk: a buliban két pár mesélt a többieknek arról, hogy ott mi történik és hívták a többieket is”- meséli Zsuzsa, Miklós pedig megemlít egy olyan párt, akik műhely közben házasodtak össze: már megvolt bennük a szándék, de a műhely során olyan lendületet kaptak, hogy „nyélbe is ütötték”.

A járvány a KétIgenben is felkavarta a kialakult menetrendet. Makovskyék végigvittek már egy személyes, egy hibrid és egy online verziót is, így van összehasonlítási alapjuk. "Az első online verzió egy ránk kényszerített helyzet volt, hiszen egy már elkezdődött műhely szakadt volna félbe, ha nem folytatjuk online módon. Picit tartottunk tőle, mert féltünk a személyesség elvesztésétől, de végül nagyon jól sikerült, éppen a műhely jellegéből adódóan: mivel alapvetően a párok egymás közti kommunikációjára alapul; és ők továbbra is együtt voltak, ráadásul a saját megszokott környezetükben, a kiscsoportos beszélgetések pedig online módon is jól működtek. Akár egyenlőségjelet is tehetünk a kétféle megoldás közé, bár a csoporttagok közötti beszélgetések és kapcsolatok a személyes alkalmak során alakulnak ki jobban - állítja Miklós.

Párkapcsolat, párkapcsolati tréning

Zsuzsa hozzáteszi: a személyes illetve online verziók egyéni/páros megítélése attól is függ, ki melyik megoldást szereti. A személyes műhelyek esetén nagyobb az esély arra, hogy a kiscsoport tagjai esetleg a program után is kapcsolatban maradjanak egymással, ami további megerősítést, támogatást és közösséget nyújthat számukra. Az online műhely során viszont még olyan is előfordult, hogy a pár két tagja külön helyszínről jelentkezett be, és ez sem jelentett akadályt - ez persze nem lehet főszabály, de kivételesen működhet.

További alternatív megoldások is léteznek: például a nyolcszemközti verzió, ahol ugyanazt a hét tematikát a pár és a mentorpár négyesben veszi végig, illetve az e-learning programban ugyanez lehetséges mentorpár nélkül is. A KétIgen közösség tagjai - tíz szakember és tíz mentorházaspár (köztük vannak átfedések is) évente egyszer találkoznak, de állandó online kapcsolattartásban vannak egymással, és gyakran megosztják tapasztalataikat, gondolataikat, ötleteiket, terveiket, s bár a tematika állandó, időnként azt is felülvizsgálják.

A Bízd rá Magad honlapot nagyon jó kezdeményezésnek tartják, köszönik, hogy a KétIgen is szerepelhet rajta (ahogy a többi jógyakorlat is), és hálásak a Házasság Hetés játékra szóló meghívásért is. Zsuzsa kiemeli:

Hosszú távon össze kell fognunk, mert a jó kapcsolat az egész társadalom érdeke: a jó kapcsolatok testileg-lelkileg egészséges embereket jelentenek, akiknek ugyancsak egészséges gyerekei születnek, akik egészséges párkapcsolatra képesek.

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: KétIgen
Szerző: Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#párkapcsolati tréning

Kapcsolódó támogató lehetőségek

KétIgen- Négybakancs párkapcsolat-gazdagító túra

KétIgen- Négybakancs párkapcsolat-gazdagító túra
Párkapcsolat-gazdagító túra, ha szeretnétek egy kicsit kizökkenni a hétköznapi mókuskerékből és új élményekkel gazdagodni. A túra során elgondolkodtató kérdések, feladatok segítségével beszélgethettek kettesben a kapcsolatotokról.

Segítő jelleg: párkapcsolat erősítő játék, tanösvény

Ajánljuk: szülőknek, pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: Nagymaros, folyamatosan

KétIgen Alapítvány

Érdekel

KétIgen - párkapcsolat-gazdagító műhelyek

KétIgen - párkapcsolat-gazdagító műhelyek
Négyszemközti és csoportos párkapcsolat-gazdagító műhelyeink pároknak nyújtanak támogatást a párkapcsolat elmélyítésére.

Segítő jelleg: tréning

Ajánljuk: pároknak, házasoknak, jegyeseknek

Elérhető: személyesen budapesti helyszínen vagy online , évente több előre meghirdetett alkalommal

KétIgen Alapítvány

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató