Kilépni a templomi zarándoklatok kereteiből

Cikkek, hírek / Kilépni a templomi zarándoklatok kereteiből

Ebben a cikkben

Nem elég a templomajtóban várni az embereket; ma olyan világban élünk, hogy újra megkérdőjeleződik minden, újra meg kell találni mindenkinek a saját kérdéseire a saját válaszait, ma már nem tudjuk elfogadni a kész mintákat, ahogy például a nagyszüleinknek ez még természetes volt. A kereső emberek szeretnének válaszokat találni kérdéseikre, megoldásokat nehézségeikre, de nem biztos, hogy a templomban keresik azokat.

Ezért missziós céllal szerettünk volna kilépni onnan, és lehetőséget adni az embereknek hozzánk csatlakozni. Természetjáró egyesületként az úton levés, az erre segítés központi feladatunk és természetesen nemcsak fizikai, hanem lelki síkon is. Keressük a saját utunkat, helyünket és ebben szeretnénk segíteni másoknak is – összegez a Viator Egyesület képviselőjeként Katona Ildikó.

Az idén ötéves Viator Egyesület elnöke dr. Molnár András, akit leginkább a főváros körüli Élő rózsafüzér zarándoklat ötletgazdájaként és a Pálos 70 zarándoklat elindítójaként ismernek – ezek megelőzik az egyesület elindulását. „Nagyon sok olyan zarándoklatot szerveztünk, ami elmélyítette elköteleződésüket valami felé, amit akkor még talán meg sem tudtunk fogalmazni. Az egyesületet végül az hívta létre, hogy szerettünk volna kilépni a templomi zarándoklatok kereteiből.

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

A ma embere sokszor nem érzi magát a helyén, elveszik a hétköznapok sűrűjében – 30 fölötti szingliként magam is nagyon sokat gyötrődtem azon, mi értelme az életemnek –, és azt is láttuk, hogy a korábbi programok révén éppen azt a célközönséget nem érjük el, akiket szeretnének megszólítanikezdi a mesélést Ildikó. Ezért egy idő után zarándoklatok helyett inkább túrákat szerveztek. Egyre több egyházi vezetőtől hallották ugyanis, hogy nem elég a templomajtóban várni az embereket, mert ma olyan világban élünk, hogy újra megkérdőjeleződik minden, újra meg kell találni mindenkinek a saját kérdéseire a saját válaszait, ma már nem tudjuk elfogadni a kész mintákat, ahogy például a nagyszüleinknek ez még természetes volt.

„A kereső emberek szeretnének válaszokat találni kérdéseikre, megoldásokat nehézségeikre, de nem biztos, hogy a templomban keresik azokat.

Missziós céllal szerettünk volna kilépni onnan, és lehetőséget adni az embereknek hozzánk csatlakozni. Természetjáró egyesületként ez az úton levés, az erre segítés központi feladatunk és természetesen nemcsak fizikai, hanem lelki síkon is. Keressük a saját utunkat, helyünket és ebben szeretnénk segíteni másoknak is.”

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

Ildikónak közben lett családja, férje és négy kisgyermeke, akikkel már egy ideje családilag is be tud kapcsolódni a túrákba. Természetesen ezek is egy lelki cél felé hívják az embereket, viszont a célközönség így jóval szélesebb, mint a zarándoklatok esetén. Az érdeklődők zöme most is középkorú vagy idősebb keresztény, de egyre többen jönnek a fiatalabb korosztályból, és olyanok is jól érzik magukat a programjaikon, akik nem kifejezetten vallásosak.

A szervezet holnapjának megfogalmazása szerint "az egyesület fontos küldetésének tekinti, hogy hidat képezzen különböző hitű, világnézetű és életállapotú emberek, valamint egyházi, civil és egyéb szervezetek között, együttműködjön hiteles lelkiséget élő közösségekkel, szerzetesrendekkel". Erre rákérdezve megtudom: már volt olyan túrájuk is, ahol Magyarországon élő külföldiek, egyetemisták is részt vettek, és azt is, hogy egy-egy programot, például az önismereti túráikat, kifejezetten ökumenikusan szerveznek, ahol a szervezők között is voltak más felekezetekből, a résztvevők pedig akár vallási elköteleződés nélkül is részt vehettek. "Ez mindenki részéről feltételez egy alapvető nyitottságot, viszont ha ez megvan, abból nagyon sok gyümölcs származhat."

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

A legszemléletesebb példa, amikor valakinek az egész élete, élethelyzete megváltozik – nyilván ebből van a kevesebb, de ilyenre is van példa –, és több év alatt és egy-egy Viator program hatására egészen messzire eljut: úgy dönt, hogy egészen máshol van a helye, teljesen más fordulatot vesz az élete, és azóta is hálásan emlékszik vissza a programokra, ahol erre a meggyőződésre eljutott. A leggyakoribb az, hogy egy program segít átgondolni az aktuális nehézségeket és letenni dolgokat, irányt váltani.

Ritka tehát a gyökeres változás, de sok kisebb-nagyobb irányváltással találkozunk, és a szervezőknek is lehetőség a fejlődésre. Az első pilisi önismereti túránkon például én is megtapasztaltam ezt egy egyszerű gyakorlatnál, amikor egy kúthoz értünk, ahol volt lehetőségünk megállni és végiggondolni az életünket. Látva a szél által összehordott szemetet a kútban, én is végiggondoltam, hogy például az internet világából mennyi olyat engedek be az életembe, ami nem visz előre vagy akár gátol. Ez a gyakorlat megerősített abban, hogy ezzel a szennyezéssel" tudatosabban szálljak szembe azóta is."

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

Az egyes programok részleteivel kapcsolatban Ildikó elárulja: az elmúlt évek során a sok ötletből leginkább az kristályosodott ki, hogy elsősorban az ún. Éltető túrákat (Living Hikes) szeretnék felkínálni az érdeklődőknek, ahol rengeteg találkozásra van lehetőség: a teremtett világ szépségeivel, egymással, önmagunkkal, és aki nyitott rá, az a természetfelettivel is találkozhat. Ennek részeként önismereti túrákat is szerveznek, kifejezetten azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az elakadásban lévők számára.

„Nagyon kedves számunkra az a Szent Ignác-i gondolat, miszerint ahhoz, hogy bármiben is előre tudjunk lépni és mélyebbre tudjunk jutni, fontos számba venni a rendezetlenségeinket és próbálni azokból kiutat találni.

Ezzel a szándékkal szervezzük idén nyár óta az egy-egy napos önismereti túráinkat, ahol a túravezető mellett egy pszichológus is segíti munkánkat különböző önismereti feladatokkal.” Az említett kúttörténet is ilyen feladat volt; egy másik példa: egy hegytetőn minden más megvilágításba kerülhet, új nézőpontokat vehetünk észre, és ha ezt az életünkre vonatkoztatjuk, akkor kellemes társaságban, jó levegőn, gyönyörű környezetben mozogva olyan megerősítéseket is kaphatunk, amelyekkel könnyebben tudunk szembenézni a hétköznapokban.

A november 20-i Living Hikes Restart nevű program az első, kizárólag férfiaknak szóló önismereti túrájuk, amelyre izgatottan készülnek, ugyanis ezekre jellemzően inkább nők szoktak jelentkezni. „Azt éreztük, hogy míg a nők – akár barátnői körben is – jobban ki tudják fejezni és fel tudják dolgozni az érzéseiket, a férfiaknak nehezebb megnyílniuk. Emellett az egyesület szakmai vezetésének oldaláról is felmerült az igény, hogy a korábbi kezdeményezések után egyesületi keretek között is szervezzünk hasonló alkalmakat, mert nagyon jó visszajelzések jöttek az ilyen, kizárólag férfiak számára szervezett eseményekről azzal kapcsolatban, hogy mennyire jól tudja segíteni a résztvevőket. Így született meg ez a program.”

Mivel sok rákészülést igényel a túraszervezés, a járvány miatt elgondolkodtak azon, hogy jó lenne, ha ebben a bizonytalan helyzetben lenne alternatívája a túráknak is - így jött az online előadások gondolata. Mivel a kb. 30 fős tagság aktív más területeken is, olyan kapcsolódások is adódtak általuk az egyesület számára, amelyek révén izgalmas tematikájú előadásokat tudtak tartani: volt már szó a Lebanon Mountain Trailről, Costa Ricáról - olyan helyszíneket, élethelyzeteket mutathattak be, ami másoknak is sokat adott. Egyik önkéntesük nemrég jött haza a Caminóról, vele is terveznek előadást, ahogy elnökük utazásairól is.

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

Az angol elnevezések célja egyrészt a fiatalok megszólítása, de fő indoka az elnök kiterjedt nemzetközi kapcsolatai. Az egyik nemzetközi szál a WTN (World Trails Network) szervezet, ahol András vezető tisztséget tölt be az egyik munkacsoportban, így sok szakmai tapasztalatra és kapcsolatra tesz szert, amelyeket a Viator programjaiba is beépít. A másik pedig a Living Stones (Élő Kövek) nevű jezsuita hátterű közösség, akik komoly missziós munkát végeznek templomi idegenvezetések szervezésével, azzal a céllal, hogy a nem hívő látogatókat az ő személyes tanúságtételükön keresztül elgondolkodtassák Istenről. A Viator Egyesület közreműködik a nemzetközi szervezetben, és nem titkolt szándéka, hogy hasonló missziót valósítson meg a természetjárásban; így ők ennek lehetőségeit keresik, például a klasszikus Élő Kövek magyarországi meghonosítása mellett a Zarándok Kövek (Pilgrim Stones) közösség létrehozása és építése által, amelyhez szeretettel várják mindazokat, aki kedvet éreznek ahhoz, hogy ebben a misszióban részt vegyenek.

A szerzetesek évében indult egy másik programjuk, a Lélektúrák-sorozat. Ez is azt a célt szolgálta, hogy az embereket meghívják egy olyan túrára, találkozásra, ahol sok mindenről elgondolkodhatnak. Ezeknek a nyitott, kifejezetten átlagos túráknak a célpontja mindig valamelyik szerzetesrend, ahol lehetőség van a szerzeteseket közelebbről megismerni, beszélgetni velük. Mivel elég szűkösek az önkéntes lehetőségeik, az elmúlt 1-2 évben nem szerveztek Lélektúrákat, de szeretnék folytatni őket, így ehhez is örömmel várnak önkénteseket.

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

Zarándokmissziójuk során amellett, hogy mindenkit biztatnak arra, hogy zarándoklatra induljon, részt vesznek a több zarándokközösség által közösen létrehozott Zarándokpont működtetésében, ahol például útleveleket lehet kiváltani vagy hazatérő zarándoklatokról előadásokat hallgatni. Korábban a Párbeszéd Házában volt lehetőség a személyes találkozásra, most ezek is inkább az online térbe kerültek át: idén ott mutatkoztak be a Kárpát-medencei zarándokutak. Jelenleg keresik a folytatás lehetőségét ezen a téren is.

Az egyesület korábban említett hídszerepét igazolja az is, hogy szakmai szerepet is próbálnak betölteni a zarándokút egyesületek, az egyházi szervezetek, a civil szféra, valamint az érdeklődő emberek között, például turistautak fejlesztése, jelzések, útkijelölések, illetve jelenleg a Pálosok útjának előkészítése révén. De ide tartozik az is, hogy elnökük mellett Gadácsi Péter alelnök - aki a Péliföldszentkereszti Gerecse Naturpark Látogatóközpont vezetője - számos előadást tart a turizmus területén, például idegenvezetők számára is, amelyben megemlítette a természetjárós zarándokvonalat és amelyekből jó együttműködések alakulhatnak ki a jövőben.

Továbbá, néhány éve zarándokvezető- és zarándoktábor-vezető képzéseket is indítottak, amelynek motorjai Gáll Zsófia az MSZKI (Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája) munkatársa, valamint a Viator Egyesület vezetői. Az elmúlt években általuk kiképzett több száz vezető évente kb. ezer 12-18 év közötti fiatalt tud táboroztatni, a Vándortáborok mintájára, egy hetes turnusokban, jelenleg három útvonalon: Tihany-Pannonhalma, Tata-Márianosztra és Márianosztra-Mátraverebély-Szentkút. Ez egy kedvezményes lehetőség a diákok számára, a táborvezetők pedig olyan keresztény közösségi emberek, tanárok, hitoktatók vagy ifjúsági közösségi vezetők, akik kapcsolatban állnak olyan fiatalokkal, akik számára meg tudják szervezni ezeket a táborokat.

Kérdésemre Ildikó így válaszol: "A jó vezető az, aki maga is tud vezetett lenni, mert a legfontosabb az, hogy tudjon Isten eszköze lenni, képes legyen a ráhagyatkozásra. Emellett a négy napos - három nap elmélet plusz egy nap gyakorlat - képzés során a leendő táborvezetők rengeteg gyakorlatban alkalmazható tudást, készséget is elsajátítanak, például pszichológiai alapismereteket, konfliktuskezelést, táborszervezést, túratervezést és -vezetést, térképészeti ismereteket, amit az utolsó képzési nap ki is próbálhatnak. " Legközelebb decemberben és tavasszal lesznek képzések, melyekre a zarandoktabor.hu weboldalon lehet jelentkezni.

mozgás és spiritualitás, zarándoklat, hitélet

A „Bízd Rá Magad!” honlappal kapcsolatban Ildikó elárulja: nagyon megörültek a 72 Tanítvány Mozgalomnak, ugyanis az egyház körüli civil szervezetek összefogása, az Actio Catholica kapcsán annak idején Spanyolországban nagyon szép eredmények születtek. A Caminós zarándoklatok népszerűsége onnan indult, hogy számos zarándoklatot szerveztek kifejezetten egyházi közösségek vezetőinek vagy olyanoknak, akikről azt remélték, hogy majd ilyen közösségeket vezetnek – ez jelentősen hozzájárult a spanyol társadalom lelki megújulásához.

„Mi, akikhez nagyon közel áll ez a természetmisszió, nagy örömnek gondoljuk, hogy ennek a mozgalomnak a részesei lehetünk, és reméljük, hogy a mozgalom és a Bízd Rá Magad! honlap által minél több emberhez eljut a jó kezdeményezések híre. Mi is szeretnénk az emberek elé lépni, mi sem várjuk meg, hogy ők keressenek meg.”

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: BRM Média
Képek forrása: Viator Egyesület, Pálos70
Szerző: Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#mozgás és spiritualitás

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Többlettartalommal megtöltött természetjárás

stat_minus_3
Többlettartalommal megtöltött természetjárás
A természet csendje új nézőpontokat, felfedezéseket hozhat az egyén életébe, távolságból láthatja élete problémáit. Egyesületünk az egyháztól, hittől távolabb lévők számára is vonzó, élhető életszemléletet kínál, be- ill. elfogadó programokat és közösséget, Isten és egymás felé való nyitottsággal, új lelki utakra való rátalálás lehetőségével - a templom vagy a természet csendjében. Az időskori elmagányosodás, beszűkülés ellen a természetben, közösségben eltöltött időnek különös jelentősége van.

Segítő jelleg: mozgás és spiritualitás, zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, ifjúsági közösségeknek, hitoktatóknak, közösségeknek

Elérhető: Bárhonnan lehet jelentkezni a programokra, alkalmanként, előre meghirdetett helyen és időpontban

Viator Egyesület

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató