// Define dataLayer and the gtag function. window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} // Set default consent to 'denied' as a placeholder // Determine actual values based on your own requirements gtag('consent', 'default', { 'ad_storage': 'denied', 'ad_user_data': 'denied', 'ad_personalization': 'denied', 'analytics_storage': 'denied' });

Medjugorje – a Béke Királynőjének földi „székhelye”

Cikkek, hírek / Medjugorje – a Béke Királynőjének földi „székhelye”

Ebben a cikkben

A kis boszniai településen több mint negyven éve rendszeresen megjelenik a Szűzanya. Havonkénti üzeneteit, amelyeket mindig a hónap huszonötödikén mond el, néhány órán belül jól szervezett hálózat röpíti szerte a világba. Itthonról Kemenes Gábor atya, Nagykovácsi plébánosa rendszeresen vezet csoportokat Medjugorjeba; vele beszélgettünk a különleges zarándokhelyről Mária hónapjában.

Medjugorje – a Béke Királynőjének földi „székhelye”

Gábor atya, mikor járt először Medjugorjeban és mit tapasztalt?

A jelenések 1981-ben kezdődtek és bár akkor még diktatúra volt és szocializmus, azért a hírek igen gyorsan eljutottak hazánkba is, mert voltak, akik ott jártak és megtapasztalták a kegyelmet. Három testvérrel 1985 nyarán gondoltunk egy nagyot és nekivágtunk egy trabanttal, hogy megnézzük a saját szemünkkel is, mi is történik ott. Kalandos utazás volt, nagyon rossz utakon. Medjugorje, ahogy a neve is jelenti, hegyek között fekszik, egy szépséges fennsíkon vagy medencében. Akkor még teljesen nomád, egyszerű körülmények uralkodtak, a templom mellett még ott állt a kiégett régi rendház, de a helybeliek nagyon kedvesen fogadták a zarándokokat, akkor még a saját otthonukban.

Akkoriban, a kommunizmus idején próbálták elnémítani a híreket, a határon jobb volt nem is mondani, hogy oda utazunk, de nem tudták elfojtani, sem azzal, hogy az első plébánost börtönbe zárták, sem azzal, hogy a fiatal látnokokat kihallgatásokra vitték. Így is futótűzként terjedtek az üzenetek meg a csodák híre.

Kemenes Gábor atyaKemenes Gábor atya

Hogyan kezdődtek a zarándokutak?

Mindjárt a következő évben szerveztünk egy csoportot. Egy termelőszövetkezeti busszal, egyetlen sofőrrel mentünk, igen fárasztó volt. Nem is tudtunk egyszerre lejutni, mert még itthon kettős defektet kaptunk, Szarajevóban meg kellett szállnunk. Medjugorjeban szállásunk nem volt előre megszervezve, minket is a környékbeliek fogadtak be. A templom előtt ott álltak és ki-ki hazavitt annyi embert, amennyit el tudott helyezni. Azóta talán ötvenezer zarándokot is kísértem, évente 4-5 alkalommal járok Medjugorjeban.

Milyen üzeneteket kaptunk, kapunk ott a Szűzanyától?

A legfőbb üzenete a béke, kezdettől fogva erről beszélt a Szűzanya, ott kifejezetten a Béke Királynőjeként tisztelik. Mindig arra hív, hogy a megtérés, az ima, a bűnbánat és böjt által a lelkünkben legyen békesség, így lehet béke a világban is. Arra hív, hogy legyünk nyitottak a Szentlélek vezetésére, térjünk vissza újra meg újra Istenhez, ne engedjünk a sátán kísértéseinek.

Ahogy Slavko atya mondta, ehhez öt kavicsot ad nekünk Mária – Dávid is öt kis kaviccsal indult Góliát ellen – ezek pedig: a rózsafüzér, az eukarisztia, a Szentírás, a böjt és a havi gyónás.

(Letölthető A4 Rózsafüzér imádság: hogyan-imadkozzuk-a-rozsafuzert.pdf )

Miért pont Medjugorje?

Biztosan nem véletlenül választotta ki ezt a helyet Mária, illetve jól előkészítette Isten a jelenések előtt. A helyiek már 1933-ban állították a kék keresztet a Krizsevác tetején, az akkori Szentév tiszteletére. A betont gyalog, puttonyban vitték fel hozzá! Azóta sincs kiépített út a hegyre.

A templom is korábban épült, a fennsík három faluja számára, nagyjából a három település mértani középpontjában. Hatalmas ugyan, akár 2000 ember is elfér benne, de már akkor volt olyan prófécia, hogy kicsi lesz még ez a templom is. És valóban, a találkozókon általában a szabadtéri oltárnál szoktak misézni, sokszor vannak százezren is. A templomot mára körülnőtték a szállodák, üzletek, de a régi felvételeken látszik, hogy szinte a mezőn épült.

Medjugorje – a Béke Királynőjének földi „székhelye”

Ezek az üzenetek a magánkinyilatkoztatások csoportjába tartoznak, a Szentszék egyelőre nem foglalt állást arról, hogy a jelenések vajon Istentől valók-e? Mi ennek az oka?

Ameddig a jelenések tartanak – márpedig immár negyvenharmadik éve tartanak – addig nem is várható végső állásfoglalás. A lourdesi kegyhelyet 46 évvel később, Fatimát is jóval a jelenések lezárulása után ismerte el az Egyház természetfölöttinek, mert mindig a Bölcsesség vezetése alatt, megfontoltan dönt.

Így lesz ez Medjugorje esetében is, ahol a sok új hivatás, a megtérések és gyógyulások nyomán a Szentatya 2019-ben engedélyezte a zarándoklatokat nem csak magánszervezésben, hanem plébániák, egyházmegyék által is, de ez nem hivatalos elismerés.

Ugyanekkor bízta meg Ferenc pápa szentszéki vizitátorként a lengyel Henryk Hoser érseket, aki nagyon pozitív és támogató volt. Amikor az érsekatya 2021 augusztusában elhunyt, a helyét Aldo Cavalli bíboros vette át.

Persze magánkinyilatkoztatásokról van szó, amiket nem kell dogmaként elfogadni. De ha megérinti a szívünket, akkor az a fontos, hogy személyesen, mi magunk válaszoljunk az üzenetekre, változzon a szívünk, az életünk.

Nézzük csak meg, milyen gyümölcsök teremnek ott! Nagyon sok lelki-testi gyógyulást látunk, gyónásokat – amikor csoportokkal kint vagyok, sokszor nem is jutok el a programokra, csak gyóntatok reggeltől estig. Sok házasság újult meg vagy jött helyre ott; volt, aki letette a cigarettát; sokaknak rendeződött az élete, választ kaptak a kétségeikre, elsimultak a feszültségek a lelkükben.

Egy biztos: aki elmegy Medjugorjeba, az megváltozva tér haza.

Kérjük, osszon meg velünk egy-két esetet, amelyeket személyesen tapasztalt meg!

Az egyik ilyen döbbenetes eset nem magyar zarándokkal történt, de szemtanúja voltam, hogy egy férfi, aki kerekesszékkel érkezett először mankóval bejött a misére, aztán az áldozáshoz egyszerűen kiment, el is felejtette vinni a mankókat.

Egy szépséges hivatás története pedig az, hogy egy fiatalembert a testvére rávett, hogy eljöjjön vele Medjugorjeba. Mivel akkor volt egy lehetőség ingyenesen részt venni, a fiatalember ráállt. Ott az egyik körmenetnél „véletlenül” pont az ő kezébe adták a nagy feszületet, hogy vigye. Ez és még más élmények arra indították, hogy idehaza katekumennek jelentkezzen. El is végezte a katekumenátust, megkeresztelkedett, bérmálkozott, aztán hamarosan szeminarista lett. Néhány éve szentelték pappá! Dicsőség az Úrnak!

Medjugorje – a Béke Királynőjének földi „székhelye”

Hogyan juthatunk el Medjugorjeba?

A http://medjugorje-bekekiralynoje.hu/ illetve a www.medjugorje.hr oldal magyar nyelvű részén nem csak az üzeneteket lehet megtalálni, hanem különböző információkat is, többek között zarándoklatokról, programokról. De most már minden nap van élő közvetítés is, több nyelven tolmácsolva, így mindenki „eljuthat” oda akkor is, ha nem utazik el. Mert nem a helyhez kell ragaszkodnunk, hanem azt kéri Mária, hogy itthon, a saját környezetünkben legyünk apostolai a megtérés üzenetének!

További értékes cikkekért, programokért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Élj a cikkünk alatt található támogató lehetőségekkel, kapcsolódj be programjainkba, kurzusainkba és nyerj inspirációt további cikkeinkből!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Képek forrása: Magyar Kurír, depositphotos.com
Szerző: Herbert Dóra

Iratkozz fel hírlevelünkre

Oszd meg:

Értékeld:

Hozzászólás
#ima #zarándoklat #rózsafüzér

Kapcsolódó támogató lehetőségek

Zarándoklatok a Mária Úton

Zarándoklatok a Mária Úton
A zarándoklás a testi-lelki egészség helyreállítása és megőrzése, a hitben való elmélyülés mellett a családi összetartozás erősítését is szolgálhatja. Egyesületünk éves szinten több, kifejezetten családoknak szóló zarándoklatot is szervez.

Segítő jelleg: zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, időseknek, családoknak

Elérhető: Az egész ország területéről, rendszeres, előre meghirdetett csoportos alkalmak, de egyénileg bármikor járható a Mária út

Mária Út Közhasznú Egyesület

Érdekel

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely - zarándoklat, lelki feltöltődés

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely - zarándoklat, lelki feltöltődés
A test és lélek kikapcsolódását és a zarándoklat révén újból Istenhez találását segítjük elő.

Segítő jelleg: lelkigyakorlat, zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, közösségeknek

Elérhető: Bárhonnan lehet a programokra jelentkezni, -

Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Érdekel

Iránytű Hivatástisztázó Műhely

Iránytű Hivatástisztázó Műhely
Katolikus, papi- és szerzetesi hivatás iránt érdeklődő, 18-30 év közötti fiataloknak tartunk hivatástisztázó műhelysorozatot.

Segítő jelleg: képzés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek

Elérhető: Budapest, Minden év szeptemberében indul, 2 félév alatt 6-6 alkalom

Iránytű Hivatástisztázó Műhely

Érdekel

Montserrat hivatástisztázó év

stat_minus_3
Montserrat hivatástisztázó év
A Montserrat közösségbe olyan 18-30 év közötti katolikus fiatalembereket hívunk, akik munkájuk vagy tanulmányaik mellett Istennek szentelnek egy tanévet az életükből: személyes és közösségi imádságban növekedve, másokat szolgálva önkéntes munkában, a Sodrás utcai jezsuita közösségben élve.

Segítő jelleg: képzés

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, férfiaknak

Elérhető: Budapesten, szeptembertől júniusig tart

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Érdekel

Élő Rózsafüzér Zarándoklat

Élő Rózsafüzér Zarándoklat
Az évről évre megrendezésre kerülő zarándoklat lehetőséget kínál mély lelki élményre, a keresztény közösség megélésére, valamint a környék templomainak, természeti értékeinek felkeresésére is.

Segítő jelleg: hitéleti segítség, ima, zarándoklat

Ajánljuk: fiatal felnőtteknek, felnőtteknek, családoknak, hitoktatóknak, közösségeknek

Elérhető: Budapest és környéke, évente egyszer

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Érdekel

Zarándoktáborok

stat_minus_3
Zarándoktáborok
Zarándoktábor felsőtagozatos és középiskolás diákok részére szervezett, egyhetes, 6 éjszakás közösségi gyalogos zarándoklat, amelyen az utat a csoport tagjai együtt haladva teszik meg. A zarándoktábor-útvonalak hossza 87-113 km között van, a napi távok a zarándoklat középső 5 napján 14-26 km között, de átlagban útvonaltól függően napi 17-22 km között alakulnak.

Segítő jelleg: tábor, zarándoklat

Ajánljuk: kamaszoknak, iskoláknak, ifjúsági közösségeknek

Elérhető: Bárhonnan lehet a táborokra jelentkezni általában január közepétől április végéig, minden évben nyáron

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Érdekel

Zarándoktábor-vezető képzés

stat_minus_3
Zarándoktábor-vezető képzés
A Zarándoktábor-vezető képzésen a résztvevők a zarándoklással kapcsolatos elméleti ismereteiket bővíthetik ill. elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek. A képzés célja a keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők felkészítése a Zarándoktábor Program keretein belül történő gyalogos zarándoktáborok vezetésére.

Segítő jelleg: oktató képzés, tábor, zarándoklat

Ajánljuk: ifjúsági közösségeknek, hitoktatóknak, papoknak, szerzeteseknek, pedagógusoknak, közösségvezetőknek

Elérhető: Bárhonnan lehet a képzésre jelentkezni, Évente kétszer, ősszel és tavasszal

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Érdekel

Weboldalunk olyan megoldásokat (feltétlenül szükséges, valamint statisztikát támogató sütik) használ, melyekkel a jobb szolgáltatás érdekében elemzi a weboldal forgalmát, és személyre szabottabb élményt kínál. A részleteket megtalálod az Adatkezelési tájékoztatónkban. Jó böngészést kívánunk!

Mindet elfogadom Beállítások

Süti beállítások

Feltétlenül szükséges sütik
A weboldalon működő szolgáltatásokhoz szükséges.

Statisztikához használt sütik
Ezeket a sütiket arra használjuk, hogy információkat gyűjtsünk weboldalunk forgalmáról webhelyünk használatának elemzéséhez. Ezek a nyomkövető és teljesítménnyel kapcsolatos sütikkel összegyűjtött információk egyetlen személyt sem azonosítanak.

Beállítások mentése   Adatkezelési tájékoztató