Borítókép

Maradjunk együtt! – szólt a Házasság hete idei mottója.  Nem véletlenül: a legutóbbi statisztikák szerint Magyarországon (is) minden második házasság válással végződik. Mi kell egy házasság élővé és tartóssá tételéhez? Elég-e az akarat, a hit, vagy másra is szükség van ehhez…? Milyen tényezők gátolnak vagy segítenek egymás megértésében? Meg tudunk-e bocsátani annak, aki hűtlen volt hozzánk, és újra tudjuk-e kezdeni? – többek közt ezekre a kérdésekre is kereste a választ a bizdramagad.hu portál hétvégén tartott rendezvénye.

Február 19-én délután izgalmas, kendőzetlen és egyben elgondolkodtató kerekasztal-beszélgetéseknek lehettek részesei a D50 Kulturális Központba látogatók és az EWTN Katolikus TV élő közvetítését követők a Bízd Rá Magad portál szervezésében.

Erdő Péter bíboros, prímás videóüzenetben közzétett köszöntőjét követően Zsuffa Tünde író beszélgetőtársai Blanckenstein György pápai káplán, a szentendrei Keresztelő Szent János-templom plébánosa, a Házas Hétvége mozgalom magyarországi alapítója, Maróty Andrea orvos és családterapeuta, az Érzelem Fókuszú Család- és Párterápiás Alapítvány vezetője, Török Péter családorvos, a Magyar Schönstatt Családmozgalom egyik lelke, Kiss Éva mestertréner, pedagógus, a Gordon Intézet vezetője, valamint Gyurisné Hutter Katalin, a Szeged-Csanádi Egyházmegye munkatársai voltak. (Az öt szervezet mind megtalálható a bizdramagad.hu portálon.)

A résztvevő szervezetek képviselői a Házasság hetéhez kapcsolódva adtak rövid betekintési lehetőséget saját tevékenységükbe.  A Hogyan maradjunk együtt egy életen át?” címet viselő blokk többek közt egy házasság megújításának lehetőségeit,  a kreatív családpasztorációs tevékenységet, a Gordon-módszer által is képviselt pozitív és őszinte kommunikációt, a családközösség hatásait mutatta be, emellett a prevenció és a kríziskezelés fontosságát hangsúlyozta.

Blanckenstein György, a Magyarországon 38 éve működő Házas Hétvége alapítója, káplánként kezdett foglalkozni fiatalokkal, akik közül számos problémás esettel találkozott. Ezt követően kezdte el kutatni a mögöttes okokat, motivációkat, amelyek zöme mind a családban gyökeredzett. Az Ausztriából kiinduló mozgalom mostanra már a világ több mint 80 országában van jelen és bő 10 ezer család csatlakozott eddig hozzá. Az egyes hétvégi alkalmakat három házaspár és egy pap vezeti egy adott tematikára épülve, melynek keretében a résztvevő házaspárok kapnak egy-egy célzott kérdést feldolgozási célból. (pl. Hogyan hallgatom meg a másikat?)  Az egyes alkalmak elsődlegesen nem a krízisben lévő házasoknak szólnak, inkább „portalanító”, megújító jellegűek, amelyek fókuszában a megfelelő szintű és stílusú kommunikáció áll.

Vissza lehet-e hozni egy házasságot a szakadék széléről? Maróty Andrea, az „Ölelj át!” párkapcsolati tréning vezetője szerint csak akkor, ha mindkét félben ez szándék, és ha időben igénybe vesznek szakszerű segítséget.  A szakember a leggyakoribb problémának tartja, hogy a felek nem tudnak egymással kommunikálni, vagy komolyabb szintű gyermekkori kötődési sérülések állnak fenn, amely azt a képzetet ébreszti az érintettben, hogy „nem elég jó, értékes”.  A hűtlenség is egy gyakori ok a krízishelyzetekben. A felettébb gyakorlatias – és egyszerre mély – érzelemfókuszú párterápia kiváló eszközt ad arra, hogy ráébredjünk, miként indult be az eltávolodás és hogyan lehet megtalálni ismét a közelséget.

Török Péter családorvos (Magyar Schönstatt Család) hét gyermeket nevel otthon feleségével, akikből a család hatodik szülöttje értelmi fogyatékos. A család e keresztre valójában kegyelemként tekint –mély hittel, szeretettel és alázattal viseltetnek ezen élethelyzet iránt. Mindenki egy élő dolgot szeretne szolgálni: az Egyházban ugyanúgy életet látnak, mint a családban is.   „Ami él és növekszik, azt gondozni kell…Jó légkörben lehet csak jól növekedni családos emberekként is”. –vallja Török Péter, az 1914-ben alakult Schönstatt mozgalom egyik legaktívabb hazai képviselője. . „A házasságot az Isten teremtette, a házasság egy bázis. Nem kitalálni kell, hogy milyen legyen, hanem megismerni, hogy mi van a mélyében. Meg kell őrizni a gyökereket és nem csak az újításra koncentrálni.” –tette hozzá.

Ezernyi apró interakció, érintkezés alkotja egy család légkörét. A neheztelések sora bizalmatlanságot szül. Fejleszthető-e  vajon az empátia? Mik azok a „közlésorompók”?  Nem mindegy egyáltalán, hogy mit hogyan mondunk, miért mondjuk, milyen környezeteben hangzik el és mit hallunk meg mind ebből…Kiss Éva mestertréner, pedagógus, a Gordon Intézet vezetője szerint a kommunikáció kiemelt jelentőséggel bír, amely mind negatív, mind pozitív irányba képes az emberi kapcsolatokat befolyásolni.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Családpasztorációs Irodájához köthető CsaládKözPont az éltető kapcsolatokat igyekszik támogatni számosfajta eszközzel. Gyurisné Hutter Katalin elmondta, hogy 2014 óta a tevékenységeket egyfajta rendszerbe szervezik és egy ún. „játék-egyetemet” tartanak az életről, ahol ismeretterjesztő előadások formájában neves szakemberek tudását igyekeznek közérthetően át- és továbbadni. Ezen felül szemináriumok, 15-20 fős műhelyek, gyermekneveléssel kapcsolatos speciális alkalmak, párkapcsolat-erősítő játékok, elváltaknak, sérült gyermekeknek, özvegyeknek szóló programok, női esték, férfi műhelyek, online főzés színesítik a palettát.

Az első rész utolsó 10 percében Zsuffa Tünde a kerekasztal tagjait az alábbi hívószavakkal vonta be a beszélgetésbe: szeretteink elvesztése, hűtlenség, elidegenedés, csalódás, fogyatékkal élők a családban, örökbefogadás, más gyermekének az elfogadása, meddőség.
A blokk a boldogságkeresés témakörével zárult, amelynek konklúziója: a boldogság nem szimplán adatik, fel kell fedezni, jelenvalóvá kell tenni. Tanulható. Ha tudunk kapcsolódni a Jóistenhez, a párunkhoz, a tágabb közösséghez, akkor jó úton járunk.

Egy házasság küzdelmei – a hit erejével

Léteznek-e tündérmesék? Egy gimnazista fiú és általános iskolába járó lány egymásba szeretnek, 18 éves korukban elhatározzák, hogy összeházasodnak. Sok évtizedes útjuk során megjárják a pokol bugyrait is, ahonnan sikerül a hitet segítségül hívva megszabadulniuk.

Hogyan lehet akár hétszer hetvenszer megbocsátani? Hányszor lehet a bizalmat újjáéleszteni? Milyen kísértések övezhetik egy pár életét?  Mit tud tenni egy lelkipásztor ilyen esetben? Az est második felében rendhagyó kommunikációs koreográfia mentén Zsuffa Tünde  dr. Csókay András idegsebésszel, feleségével, Altay Daniellával és Marton Zsolt váci püspökkel, az MKPK Családügyi Bizottságának elnökével beszélgetett a hit házasságban betöltött szerepéről, valós veszélyekről, lelki gyermekségről, zuhanásról és kegyelemről, az életen át ottmaradt tragédiák feldolgozásáról.

Az est második blokkjában lezajló beszélgetés mélységeire való tekintettel e témának egy külön beszámolót szentelünk a későbbiekben. 

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Szathmáry Melinda - Bízd Rá Magad Média
Kép forrása: Merényi Zita