Mivel fordulhatsz mentálhigiénés szakemberhez?

Borítókép

A mentális egészség érzelmi, pszichológiai és szociális jólétünket jelenti és alapvetőn befolyásolja, hogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk, milyen lelki erővel nézünk szembe az élet kihívásaival. Erős mentális háttérrel könnyebben kezeljük a mindennapi stresszhelyzeteket és nehézségeket. Ugyanakkor a nagyobb krízisek vagy tragédiák során az is erőt jelenthet, ha tudjuk, van kihez fordulni a bajban.

 

 

Mi a mentálhigiénés szakember feladata?

A mai kor felfokozott életvitelében a mentális kihívások sokkal gyakoribbak, mint hinnénk. Az életünk bármely szakaszában kerülhetünk olyan élethelyzetbe, kapcsolati válságba, feldolgozhatatlan konfliktusba, amin saját erőforrásból már nem tudunk túllendülni. Sérül az önmagunkhoz való viszonyunk, telítődünk és úgy érezzük, nem bírjuk már el a terheinket.

A mentális nehézségek még enyhébb esetben is nagy kihatással lehetnek az életminőségre és ez különösen fontossá teszi a minőségi támogatás igénybevételének lehetőségeit. Ebben a folyamatban az első segítő kéz lehet egy mentálhigiénés szakember.

A mentálhigiénés tanácsadó felméri a lelki, érzelmi, gondolkodásbéli elakadásokat, zavarokat, amelyek egy-egy nagyobb krízis kapcsán merülnek fel és a páciens saját erőforrásaira támaszkodva segíti őt vissza az egészséges lelki állapotba. A tanácsadók a páciensekkel együtt dolgoznak és közösen alakítanak ki olyan megküzdési stratégiákat, amelyek átsegítik őt ezen a kritikus időszakon. A cél az, hogy az érintett a saját lelki erőforrásait mozgósítsa és ő találjon – segítséggel ugyan, de – kiutat élete zűrzavarából.

Segít a hozzá fordulóknak biztonságos légkörben, értő figyelemmel, empátiával és szakmai iránymutatásaival egy-egy nagyobb lelki elakadás során túljutni a krízisen, ott, ahol már szükséges a külső objekív szem az adott helyzet könnyebb átlátásához.

A mentálhigiénés tanácsadó egy bizonyos pontig tudja vezetni a páciensét. Fontos tudni, hogy a mentálhigiénés szakember nem állít fel diagnózist, nem orvos. Ha komolyabb, egészségügyi vagy mentális problémát, például pszichés tüneteket észlel, pszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítja tovább a pácienst.

Milyen problémákkal fordulhatsz mentálhigiénés szakemberhez?

Az élet ritkán nélkülözi a kihívásokat, melyek időnként annyira elhatalmasodhatnak rajtunk, hogy lehetetlennek tűnik továbblépni. Legyen szó bármilyen nagyobb krízist kiváltó élethelyzetről, például egy szerettünk haláláról, a folyamatos szorongás nyomasztó érzéséről, életközepi válságról, ahol akár egész addigi életünket is megkérdőjelezhetjük és a “hogyan tovább?” tanácstalansága olyan falakat épít körénk, ami mögül már egyedül nehezen láthatjuk meg a kiutat.

Melyek a leggyakoribb problémák, amelyek kapcsán mentálhigiénés szakembertől érdemes tanácsot kérnünk?

A mentálhigiénés szakemberrel való együttműködésben mindig az “itt és mostra” koncentráltok.

És hogy konkrétan miben segíthet? Nézzünk pár példát!

 • Rámutat egy konkrét élethelyzeti válságból való kilábalás megoldási lehetőségeire.
  • Legyen szó egy szerettünk elvésztésének feldolgozásáról,
  • életünk stresszes időszakán való túljutásról, például egy komoly betegséggel való megküzdésünk lelki támogatásáról,
  • a munkahely elvesztésétől,  
  • az életközepi válságról vagy éppen
  • párkapcsolati problémákról, vagy akár
  • a munkahelyi vagy magánéleti teljesítménykényszerről.
 • A segítő beszélgetések folyamán irányt mutat, hogyan tudunk objektíven rálátni a helyzetünkre és útmutatásaival onnan saját magunk a megoldásokra rájönni.
 • Segíti lelki megújulásunkat, megerősödésünket, hogy a lelkünk újra fellélegezzen.

Mit jelent a “segítő beszélgetés”?

A segítő beszélgetések folyamata mindig jövőorientált. A segítő beszélgetés célja, hogy a problémákat már a kialakulási szakaszban kezelje és így megelőzze, hogy azok mélyebbre hatoljanak és komolyabb pszichés helyzetet idézzenek elő. A segítő beszélgetéseknek nem dolga a múltat bolygatni, a célja az, hogy a jövőbe nézve adjon megküzdési eszközöket a páciens számára, hogy egy stabil lelkiállapotba kerüljön vissza.

Van, hogy egyedül már nem megy. A felnőtt életszakasz nagy kérdéseinél, elakadásainál, válságainál mindig melletted állnak a Bízd Rá Magad mentálhigiénés segítő szervezetei is.

Így például az Antropos Mentálhigiénés Módszertani Központ is, melynek célja a sokrétű és magas színvonalú mentálhigiénés ellátás biztosítása a hozzájuk forduló kliensek számára, bármely élethelyzet esetén. Mindazokat várják, akik a mindennapok feladatai, kihívásai között időt szeretnének szánni önmagukra, akik keresik az utat, hogy visszataláljanak lelkük, életük erőforrásaihoz. Emellett lelkigondozást is biztosítanak azoknak, akik számára fontos a spiritualitás és annak ápolása is.

Pál Feri atya római katolikus pap és mentálhigiénés szakember is egyben, aki 18 éven át tartott minden kedden előadásokat lelki egészség és spiritualitás témában, melynek értékes hanganyaga mindenki számára ingyenesen elérhető a testi-, lelki-, spirituális egészség megszerzése, fenntartása, fejlesztése kapcsán.

Az anya-gyermek kapcsolat, a szülés-születés kérdéskörei sokszor sorsfordító, de mindenképpen nagy horderejű változásokat hoznak egy nő életében. Számukra jó szívvel ajánljuk a budapesti Szakajtót, amelynek szakmai közössége olyan keresztény szakembereket fog össze, akik az anya-gyermek kapcsolatban megjelenő, az életszakaszokhoz kapcsolódó normatív krízisek mentén nyújtanak mentális és pszichológiai támogatást műhely programjaikon, segítő beszélgeteiken keresztül.

Kimondottan párkapcsolati elakadások esetén fordulhatsz a szegedi Remény Háza Pár-Kapcsolat és Család Műhelyhez. Olyan krízisek esetén segítenek a pároknak, amikor például megrendül a bizalmuk egymás, önmaguk és a világ felé.

A veszprémi egyházmegyében működő Reményforrás (Embertárs Segítő) Egyesület mentálhiginés szakemberei pedig abban segítenek, hogy felfedezhesd önmagad, visszakapd az erőd, csökkenjenek szorongásaid, aggodalmaid akár fiatalként most vágsz neki az önálló életnek, akár babára vágysz, kisgyermeket, kamaszokat nevelsz, párkapcsolati vagy más személyes nehézségeket szeretnél leküzdeni.

Miben más a lelkigondozó?

Az istenhit, a vallásunk az életünk minden mozzanatát, megéléseinket, döntéseinket áthatja, így egy-egy krízis esetén is a lelkünk számára csak az integrált, spiritualitást is magában hordozó szemlélet nyújthat segítséget. A gyász vagy egy komoly betegség kapcsán lehetnek olyan vívódásaink, amelynél a spiritualitás szálakat is újra ki kell simítanunk a lelkünkben az életvezetési kérdéseken, megküzdési stratégiákon túl.

Ilyen esetben érdemes lelkigondozóhoz fordulni. A lelkigondozó szakirányú továbbképzést végzett szakember. Nagyon gyakran lelkészek is választják ezt a hivatást, azonban a lelkész nem “automatikusan” lelkigondozó, bár tény, hogy a lelkek gondozásával foglalkozik. Itt is a szakképzettség lehet iránytmutató.

A szerzetesrendek által fenntartott intézményekben, illetve a lelkigyakorlatos házakban is jellemzően találunk lelkigondozói támogatást. Ilyen a budapesti Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat is, amely a Ferences Rend lelkiségéhez és tevékenységéhez kapcsolódva, az evangéliumi értékek alapján működve, képzett mentálhigiénés szakemberekkel, lelkigondozókkal és lelkivezetőkkel segíti a hozzá fordulókat lelki egészségük megőrzésében.

A budapesti belváros kavalkádjában is van egy Oázis – ahol meghallgatnak és lelkünkben lecsendesülhetünk. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya Támogatott Intézménye 2014. óta biztosít várólista nélkül, térítésmentesen és anonim módon, világnézeti hovatartozástól függetlenül lelkigondozói beszélgetéseket, amelyekből bárki erőt, reményt meríthet a nehézségek idején.

A Pálos Lelki Központ a Magyar Pálos Rend pécsi temploma mellett működik. Papjai, segítő szakemberei és lelkiségi szolgálattevői gyakorlatias és evangéliumi választ szeretnének adni az élet kihívásaira, családnak, egyénnek egyaránt. A programjaik és a felkínált mentálhigiéniés beszélgetések felnőtt életünket segítő kérdésekben, elakadásokban és az imaéletünk fejlesztésében nyújtanak támogatást.

Azok számára, akiknek fontos a személyesen megélt istenkapcsolat, előzetes egyeztetés alapján a Segítő nővérek szerzetesrendje lehetőséget nyújt lelki programokon való részvételre, lelki kíséretre és/vagy személyes elcsendesedésre. A lelki kíséretet Budapesten és Csobánkán tudják felajánlani, elvonulásra, elcsendesedésre pedig gyönyörű környezetben a csobánkai házukban is lehetőség van. Ilyen elvonulásra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten található a Bethlehemház is kiváló lehetőség. Tökéletes helyszín a felnőtt életkor sajátosságaiból adódó kihívásokra adható érett válaszok keresésére a csendben, az imában és személyes beszélgetésekben.

Milyen szerepe van az önismeretnek a lelki egyensúlyban?

A mentálhigiénés tanácsadás a lelki kríziseken túl az önmagad és működésed mélyebb megismerésében is hasznos támaszod lehet. Egyfajta preventív jelleggel segít a magas fokú önismeret elsajátításával cselekedeteid, gondolataid és érzelmeid egymáshoz és belső normáidhoz való igazításában. Azzal a céllal, hogy könnyebben és objektíven tudd értelmezni tetteid, érzéseid és gondolataid és ezáltal a krízishelyzeteken is könnyebben túljuthass.

Az önismeret fejlesztése sosem egy egyhetes gyorstalpaló, egész életünkben vannak olyan szakaszok, amikor erre jobban figyelnünk kell és ilyenkor is érdemes mentálhigiénés szakemberhez fordulni, aki segít megtalálni az életünk kincsesládájához passzoló kulcsot. Elsők között nézz körül a Pálferis közösség oldalán, ahol rendszeresen indítanak önismereti és személyiségfejlesző programokat és csoportos foglalkozásokat is.

További értékes programokért, cikkekért, tanúságtételekért iratkozz fel havi hírlevelünkre itt!

Forrás: Bízd Rá Magad Média
Szerző: Csabai Hajnalka
Kép forrása: freepik.com